POTREBNO POTPUNO REGULISATI RIJEKE LIŠNJU I VIJAKU

Nacrt plana za regulisanje rijeka Lišnja i Vijaka čija su korita djelimično zatrpana tokom izgradnje dionice autoputa ,koja prolazi kroz opštinu Prnjavor, nije zadovoljavajući ,jer  se njime ne nudi kvalitetno  rješenje za sprečavanje budućih  poplava,jedan je od zaključaka današnjeg sastanka koji je organizovala opština Prnjavor sa institucijama i preduzećima uključenim u izgradnju autoputa i građanima ove opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović  precizirao je da rješenje predviđeno nacrtom nije dobro jer se planira proširenje rijeke Lišnja samo na nekoliko mjesta,a na ostalim dijelovima nije planirano regulisanje, što znači da će problem sa poplavama ostati kao i do sada.

“Smatramo da se kompletno korito Lišnje ,koje prolazi kroz grad, mora regulisati,kao i da se u dijelu rijeke Vijaka naprave određene izmjene i proširenje korita kako se voda više ne bi zadržavala i plavila privredne objekte i domaćinstva.“precizirao je Lukanović.

On kaže da su svi učesnici sastanka zajedničkog mišljenja da su prirodne plavne površine Lišnje i Vijake sada onemogućene nasipanjem autoputa zbog čega postoji potreba da se ove rijeke regulišu u potpunosti.

Lukanović je rekao da postoje i brojne primjedbe na rješenje puteva u mjesnim zajednicama koje južno i jugozapadno gravitiraju opštini,a čiji će mještani morati prelaziti autoput prilikom dolaska u Prnjavor .

“Sve primjedbe koje su iznijeli učesnici sastanka su tonski zabilježene i biće dostavljene nadležnim institucijama, koje će ih nadamo se uvažiti i otkloniti na zadovoljstvo svih građana.“ kaže on.

Izvršni direktor  za tehničke poslove preduzeća “ Autoputevi RS“  Milenko Dakić smatra da je sastanak bio dobar i koristan.

“Sa sastanka su upućene primjedbe i sugestije projektantu,nadzornom organu i izvođaču radova da se koriguje,pomogne i  popravi ono što se popraviti može.“rekao je Dakić.

Sastanku su ,između ostalih,prisustvovali i predstavnici  17 mjesnih zajednica opštine Prnjavor kroz koje prolazi trasa autoputa.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donji Galjipovci Zoran Pezer  kaže da se mještani   zalažu da se u ovom mjesnom području umjesto prema nacrtu plana izgradnje jednog nadvožnjaka i  jednog podvožnjaka izgradi jedan prelaz preko autoputa .

“Na stručnjacima je sada da ustanove da li je to izvodljivo.Imamo takođe i  problema sa rijekom Lišnja, ali  i sa tri manja potoka koji  se usljed obilnijih padavina pretvaraju u rječice i stvaraju poteškoće.Ako se ne pronađe kvalitetno rješenje voda će se na pojednim mjestima  početi zadržavati  i stvarati  vještačka jezera .“ kaže Pezer.

Iako su bili pozvani današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje,građevinarstvo i ekologiju RS i Ministarstva saobraćaja i veza RS.(kraj)/ts/ 

PROČITAJTE JOŠ
Šestočlana ekipa Tekvondo kluba ''Prnjavor'' osvojila je sedam zlatnh i tri srebrne medalje na  kupu '' Lehel  Vezer'' u mađarskom Jazberenu. U konkurenciji kadeta Dimitrije Vuković je dobio pehar za najuspješnijeg ...
Pročitaj
Kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je na večerašnjem predizbornom skupu PDP-a u Prnjavoru da će se, ukoliko dobije povjerenje građana, boriti da Republika ...
Pročitaj
SAMSUNG CSC
Kod Spomenika junacima grada u Prnjavoru danas je služen parastos za 71 poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Prnjavora i Ratkovca povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske. Predsjednik opštinske Boračke organizacije ...
Pročitaj
Na 23. Svetosavskoj zabavi u Prnjavoru za pomoć socijalno ugroženim porodicama Slobodana Kovačevića iz Gajeva i Radomira Radomirovića iz Šarinaca prikupljeno je 5.611 KM. Na zabavi, koju je organizovalo Kolo srpskih ...
Pročitaj
  PRNJAVOR,25.MARTA/SRNA/- Reprezentativka Srbije Amela Terzić iz Novog Pazara i Mađar Vajklif Bivot pobjednici su  17.Međunarodne ulične trke “Prnjavor 2016“. Terzićeva,koja će nastupiti i na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Riju,trijumfovala je ispred ...
Pročitaj
IZ MAĐARSKE STIŽE DESET MEDALJA
IVANIĆ: ZA STABILNOST I SIGURNOST SRPSKE/IZBORI 2014./
SLUŽEN PARASTOS ZA 71 BORCA
ZA DVIJE SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE PRIKUPLJENO 5.611 KM
AMELA TERZIĆ I VAJKLIF BIVOT POBJEDNICI ULIČNE TRKE

Show Buttons
Hide Buttons