POTREBNO POTPUNO REGULISATI RIJEKE LIŠNJU I VIJAKU

Nacrt plana za regulisanje rijeka Lišnja i Vijaka čija su korita djelimično zatrpana tokom izgradnje dionice autoputa ,koja prolazi kroz opštinu Prnjavor, nije zadovoljavajući ,jer  se njime ne nudi kvalitetno  rješenje za sprečavanje budućih  poplava,jedan je od zaključaka današnjeg sastanka koji je organizovala opština Prnjavor sa institucijama i preduzećima uključenim u izgradnju autoputa i građanima ove opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović  precizirao je da rješenje predviđeno nacrtom nije dobro jer se planira proširenje rijeke Lišnja samo na nekoliko mjesta,a na ostalim dijelovima nije planirano regulisanje, što znači da će problem sa poplavama ostati kao i do sada.

“Smatramo da se kompletno korito Lišnje ,koje prolazi kroz grad, mora regulisati,kao i da se u dijelu rijeke Vijaka naprave određene izmjene i proširenje korita kako se voda više ne bi zadržavala i plavila privredne objekte i domaćinstva.“precizirao je Lukanović.

On kaže da su svi učesnici sastanka zajedničkog mišljenja da su prirodne plavne površine Lišnje i Vijake sada onemogućene nasipanjem autoputa zbog čega postoji potreba da se ove rijeke regulišu u potpunosti.

Lukanović je rekao da postoje i brojne primjedbe na rješenje puteva u mjesnim zajednicama koje južno i jugozapadno gravitiraju opštini,a čiji će mještani morati prelaziti autoput prilikom dolaska u Prnjavor .

“Sve primjedbe koje su iznijeli učesnici sastanka su tonski zabilježene i biće dostavljene nadležnim institucijama, koje će ih nadamo se uvažiti i otkloniti na zadovoljstvo svih građana.“ kaže on.

Izvršni direktor  za tehničke poslove preduzeća “ Autoputevi RS“  Milenko Dakić smatra da je sastanak bio dobar i koristan.

“Sa sastanka su upućene primjedbe i sugestije projektantu,nadzornom organu i izvođaču radova da se koriguje,pomogne i  popravi ono što se popraviti može.“rekao je Dakić.

Sastanku su ,između ostalih,prisustvovali i predstavnici  17 mjesnih zajednica opštine Prnjavor kroz koje prolazi trasa autoputa.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donji Galjipovci Zoran Pezer  kaže da se mještani   zalažu da se u ovom mjesnom području umjesto prema nacrtu plana izgradnje jednog nadvožnjaka i  jednog podvožnjaka izgradi jedan prelaz preko autoputa .

“Na stručnjacima je sada da ustanove da li je to izvodljivo.Imamo takođe i  problema sa rijekom Lišnja, ali  i sa tri manja potoka koji  se usljed obilnijih padavina pretvaraju u rječice i stvaraju poteškoće.Ako se ne pronađe kvalitetno rješenje voda će se na pojednim mjestima  početi zadržavati  i stvarati  vještačka jezera .“ kaže Pezer.

Iako su bili pozvani današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje,građevinarstvo i ekologiju RS i Ministarstva saobraćaja i veza RS.(kraj)/ts/ 

PROČITAJTE JOŠ
Kandidatske liste SNSD-a i SDS-a za odbornike u Skupštini opštine Prnjavor dobile su najviše glasova na osnovu obrađenih podataka sa 54 biračka mjesta,objavila je  Centralna izborna komisija/CIK/ BiH .   Prema ovim ...
Pročitaj
U Prnjavoru će sutra, pod pokroviteljstvom načelnika opštine,biti održana 17. Vaskršnja manifestacija. Prigodan kulturno-umjetnički program u Domu kulture  izvešće članovi  Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta“ . Programom koji počinje u 16.00 časova  predviđeni ...
Pročitaj
U Prnjavoru će sutra brojnim aktivnostima biti obilježen Dan opštine. Rukovodstvo opštine upriličiće u 9.30 časova sastanak sa gostima, delegacijama iz bratimljenih opština. Parastosi i polaganje vijenaca predviđeni su u Spomen-hramu na ...
Pročitaj
Opština Prnjavor organizovala je danas na gradskom trgu doček za Natašu Vidović, svjetskog prvaka u karateu i člana Karate reprezentacije Republike Srpske i Karate kluba "Ipon" iz Prnjavora. Vidovićeva, koja je ...
Pročitaj
MALIŠANI NA GRADSKOM TRGU OBILJEŽILI “DJEČIJU NEDJELJU“
Polaznici Dječijeg vrtića “Naša radost“, štićenici Dnevnog centra “Neven“ i učenici Osnovne škole “Nikola Tesla“ danas su na gradskom trgu u Prnjavoru uz igru i ples upoznali sugrađane sa potrebama ...
Pročitaj
ZA ODBORNIČKA MJESTA NAJVIŠE GLASOVA DOBILI SNSD I
SUTRA VASKRŠNJA MANIFESTACIJA
SUTRA OBILJEŽAVANJE DANA OPŠTINE
PRNJAVORČANI DOČEKALI SVJETSKU PRVAKINJU NATAŠU VIDOVIĆ
MALIŠANI NA GRADSKOM TRGU OBILJEŽILI “DJEČIJU NEDJELJU“

Show Buttons
Hide Buttons