POTREBNO POTPUNO REGULISATI RIJEKE LIŠNJU I VIJAKU

Nacrt plana za regulisanje rijeka Lišnja i Vijaka čija su korita djelimično zatrpana tokom izgradnje dionice autoputa ,koja prolazi kroz opštinu Prnjavor, nije zadovoljavajući ,jer  se njime ne nudi kvalitetno  rješenje za sprečavanje budućih  poplava,jedan je od zaključaka današnjeg sastanka koji je organizovala opština Prnjavor sa institucijama i preduzećima uključenim u izgradnju autoputa i građanima ove opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović  precizirao je da rješenje predviđeno nacrtom nije dobro jer se planira proširenje rijeke Lišnja samo na nekoliko mjesta,a na ostalim dijelovima nije planirano regulisanje, što znači da će problem sa poplavama ostati kao i do sada.

“Smatramo da se kompletno korito Lišnje ,koje prolazi kroz grad, mora regulisati,kao i da se u dijelu rijeke Vijaka naprave određene izmjene i proširenje korita kako se voda više ne bi zadržavala i plavila privredne objekte i domaćinstva.“precizirao je Lukanović.

On kaže da su svi učesnici sastanka zajedničkog mišljenja da su prirodne plavne površine Lišnje i Vijake sada onemogućene nasipanjem autoputa zbog čega postoji potreba da se ove rijeke regulišu u potpunosti.

Lukanović je rekao da postoje i brojne primjedbe na rješenje puteva u mjesnim zajednicama koje južno i jugozapadno gravitiraju opštini,a čiji će mještani morati prelaziti autoput prilikom dolaska u Prnjavor .

“Sve primjedbe koje su iznijeli učesnici sastanka su tonski zabilježene i biće dostavljene nadležnim institucijama, koje će ih nadamo se uvažiti i otkloniti na zadovoljstvo svih građana.“ kaže on.

Izvršni direktor  za tehničke poslove preduzeća “ Autoputevi RS“  Milenko Dakić smatra da je sastanak bio dobar i koristan.

“Sa sastanka su upućene primjedbe i sugestije projektantu,nadzornom organu i izvođaču radova da se koriguje,pomogne i  popravi ono što se popraviti može.“rekao je Dakić.

Sastanku su ,između ostalih,prisustvovali i predstavnici  17 mjesnih zajednica opštine Prnjavor kroz koje prolazi trasa autoputa.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donji Galjipovci Zoran Pezer  kaže da se mještani   zalažu da se u ovom mjesnom području umjesto prema nacrtu plana izgradnje jednog nadvožnjaka i  jednog podvožnjaka izgradi jedan prelaz preko autoputa .

“Na stručnjacima je sada da ustanove da li je to izvodljivo.Imamo takođe i  problema sa rijekom Lišnja, ali  i sa tri manja potoka koji  se usljed obilnijih padavina pretvaraju u rječice i stvaraju poteškoće.Ako se ne pronađe kvalitetno rješenje voda će se na pojednim mjestima  početi zadržavati  i stvarati  vještačka jezera .“ kaže Pezer.

Iako su bili pozvani današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje,građevinarstvo i ekologiju RS i Ministarstva saobraćaja i veza RS.(kraj)/ts/ 

PROČITAJTE JOŠ
JOVANA I SAVA NAJUSPJEŠNIJI U 2017. GODINI
Članovi Tekvondo kluba “Prnjavor“ Sava Njegovan i Jovana Njegovan proglašeni su večeras za najbolje sportiste opštine Prnjavor u 2017. godini. Sava Njegovan  je osim što je tokom prošle godine branio boje ...
Pročitaj
Udruženje ratnih vojnih invalida u Prnjavoru obilježilo je danas krsnu slavu - Svetog Vasilija Ostroškog. Predsjednik Udruženja Dragan Vrhovac rekao je da je na ovaj način obilježeno i osam godina ...
Pročitaj
Opština Prnjavor organizovala je doček Nove 2015. godine na gradskom Trgu. Proslava će početi sutra u 11.00 časova programom za najmlađe, u kojem će nastupiti glumci Dramske scene Srpskog prosvjetno-kulturnog društva ...
Pročitaj
Prije 14 godina,na današnji dan,na medijskom nebu opštine Prnjavor pojavio se “Radio Ljubić“,radio koji je zahvaljujući svojoj uređivačkoj politici prevazišao okvire lokalnog,jer s ponosom možemo reći da imamo zavidnu slušanost ...
Pročitaj
URUČENI KLJUČEVI STANOVA ZA 14 PORODICA POGINULIH I RVI
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je u Prnjavoru uručila ključeve stanova za 14 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čime je kompletiran projekat stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija u ...
Pročitaj
JOVANA I SAVA NAJUSPJEŠNIJI U 2017. GODINI
OBILJEŽENA KRSNA SLAVA RVI
ORGANIZOVAN DOČEK NOVE GODINE NA GRADSKOM TRGU
14 GODINA – VI I MI
URUČENI KLJUČEVI STANOVA ZA 14 PORODICA POGINULIH I

Show Buttons
Hide Buttons