CENTRU SREDNJIH ŠKOLA URUČENA SAVREMENA OPREMA

SAMSUNG CSC

U Centru srednjih škola “Ivo Andrić” u Prnjavoru danas su upriličeni prijem i puštanje u rad opreme vrijedne oko 40.000 KM, koja je nabavljena uz podršku EU u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”.
Riječ je o tri CNC simulatora-trenažera uz prateći softver za izvođenje radnih operacija struganja i glodanja koji će biti instalirani na 16 računara.

Direktor škole Mirela Milijaš kaže da je riječ o simulatorima koji se mogu koristiti u tri struke zastupljene u nastavnom procesu: elektrotehnici, mašinstvu i obradi drveta – drvoprerađivačkoj struci.

Ona je naglasila da će nakon obuke sa CNC simulatorima učenici biti spremni za rad u privredi bez dodatnih troškova naknadne obuke.

Koordinator projekta na nivou BiH Amra Selesković napomenula je da je današnja aktivnost u Prnjavoru plod projekta Međunarodne organizacije rada koji finansira EU i rezultat uspješnog dijaloga ključnih aktera u lokalnom ekonomskom razvoju u Prnjavoru.

“Zadovoljni smo njihovim spremnošću da svako na svoj način doprinese realizaciji projekta i tako obogati ponudu radnih mjesta u lokalnoj zajednici”, rekla je Seleskovićeva.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je vrijednost donirane opreme oko 40.000 KM.

“Ova oprema će se koristiti, prije svega, za praktičnu obuku učenika, zbog čega ćemo sigurno imati još kvalitetniji kadar koji može odgovoriti zahtjevima privrede i tržiša”, istakao je Tomaš.

Profesor informatike Dragoslav Ninković kaže da je riječ o sofisticiranoj opremi koja se može koristiti u oblasti elektrotehnike u fazi kreiranja softvera bitnog za rad na mašinama u tehnološkom procesu, a istovremeno će je moći i koristiti učenici mašinstva i obrade metala, kao i šumarstva i prerade drveta, jer se u okviru softvera nalaze segmenti za struganje i glodanje.

“Sve su to osnovne operacije koje se primjenjuju u oblasti mašinstva i tehnologije drveta. Na ovaj način biće unaprijeđeni stručno-teoretska i praktična nastava, jer se u okviru samog softvera nalaze i simulatori koji su identični realnim mašinama u tehnološkom procesu”, rekao je Ninković.

On je naveo da će u obuku učenika u okviru ovog projekta direktno biti uključeno sedam nastavnika, koji će u narednim danima i sami proći dodatno usavršavanje.

Današnjem prijemu opreme u Centru srednjih škola prisustvovao je i direktor preduzeća “Topling” Prnjavor Dario Agostini, koji je rekao da će ovo preduzeće imati koristi od obuke mladih na sada dostupnim uređajima, jer će to za preduzeće značiti izostanak dodatne obuke.

Agostini je naglasio da mu je drago što postoje ovakvi projekti, ali i žao što ih nema više, te da bi trebalo dodatno angažovati privrednike, lokalnu zajednicu i škole da sličnih projekata bude što više, posebno imajući u vidu sve veći broj odlazaka mladih sa ovih područja. /kraj/ts/foto 

PROČITAJTE JOŠ
URUČENA POMOĆ ZA PET PORODICA
Članovi Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Prnjavor u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta  posjetili su danas pet porodica koje žive u seoskom području i uručili im po 50 ...
Pročitaj
Kod spomenika junacima grada Prnjavora, poginulim ili umrlim u periodu od 1991. do 1996. godine, danas su služeni pomen i parastos povodom 12. maja, Dana Vojske i boraca Republike Srpske. Na ...
Pročitaj
Opštinska komisija za sprovođenje referenduma u Prnjavoru spremna je za izjašnjavanje stanovnika o Danu Republike Srpske u nedjelju, 25. septembra. "Pravo da izađu na referendum imaju svi stanovnici Prnjavora koji ...
Pročitaj
    PRNJAVOR, 27. SEPTEMBRA /SRNA/ - Kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras na predizbornom skupu u Prnjavoru da ova koalicija želi Srpsku, koja će biti ...
Pročitaj
Na akumulacionom jezeru Drenova danas je obilježena druga  godišnjica od kako se opština Prnjavor upisala u Ginisovu knjigu rekorda u pripremi riblje čorbe. Opština Prnjavor je na Preobraženje prije dvije godine, ...
Pročitaj
URUČENA POMOĆ ZA PET PORODICA
SLUŽEN PARASTOS ZA 71 JUNAKA GRADA
SVE SPREMNO ZA IZJAŠNJAVANJE O DANU REPUBLIKE
DODIK: SRPSKA DA BUDE ŠTO VIŠE DRŽAVA/IZBORI 2014./
PRNJAVORČANI DVIJE GODINE DRŽE GINISOV REKORD

Show Buttons
Hide Buttons