CENTRU SREDNJIH ŠKOLA URUČENA SAVREMENA OPREMA

SAMSUNG CSC

U Centru srednjih škola “Ivo Andrić” u Prnjavoru danas su upriličeni prijem i puštanje u rad opreme vrijedne oko 40.000 KM, koja je nabavljena uz podršku EU u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”.
Riječ je o tri CNC simulatora-trenažera uz prateći softver za izvođenje radnih operacija struganja i glodanja koji će biti instalirani na 16 računara.

Direktor škole Mirela Milijaš kaže da je riječ o simulatorima koji se mogu koristiti u tri struke zastupljene u nastavnom procesu: elektrotehnici, mašinstvu i obradi drveta – drvoprerađivačkoj struci.

Ona je naglasila da će nakon obuke sa CNC simulatorima učenici biti spremni za rad u privredi bez dodatnih troškova naknadne obuke.

Koordinator projekta na nivou BiH Amra Selesković napomenula je da je današnja aktivnost u Prnjavoru plod projekta Međunarodne organizacije rada koji finansira EU i rezultat uspješnog dijaloga ključnih aktera u lokalnom ekonomskom razvoju u Prnjavoru.

“Zadovoljni smo njihovim spremnošću da svako na svoj način doprinese realizaciji projekta i tako obogati ponudu radnih mjesta u lokalnoj zajednici”, rekla je Seleskovićeva.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je vrijednost donirane opreme oko 40.000 KM.

“Ova oprema će se koristiti, prije svega, za praktičnu obuku učenika, zbog čega ćemo sigurno imati još kvalitetniji kadar koji može odgovoriti zahtjevima privrede i tržiša”, istakao je Tomaš.

Profesor informatike Dragoslav Ninković kaže da je riječ o sofisticiranoj opremi koja se može koristiti u oblasti elektrotehnike u fazi kreiranja softvera bitnog za rad na mašinama u tehnološkom procesu, a istovremeno će je moći i koristiti učenici mašinstva i obrade metala, kao i šumarstva i prerade drveta, jer se u okviru softvera nalaze segmenti za struganje i glodanje.

“Sve su to osnovne operacije koje se primjenjuju u oblasti mašinstva i tehnologije drveta. Na ovaj način biće unaprijeđeni stručno-teoretska i praktična nastava, jer se u okviru samog softvera nalaze i simulatori koji su identični realnim mašinama u tehnološkom procesu”, rekao je Ninković.

On je naveo da će u obuku učenika u okviru ovog projekta direktno biti uključeno sedam nastavnika, koji će u narednim danima i sami proći dodatno usavršavanje.

Današnjem prijemu opreme u Centru srednjih škola prisustvovao je i direktor preduzeća “Topling” Prnjavor Dario Agostini, koji je rekao da će ovo preduzeće imati koristi od obuke mladih na sada dostupnim uređajima, jer će to za preduzeće značiti izostanak dodatne obuke.

Agostini je naglasio da mu je drago što postoje ovakvi projekti, ali i žao što ih nema više, te da bi trebalo dodatno angažovati privrednike, lokalnu zajednicu i škole da sličnih projekata bude što više, posebno imajući u vidu sve veći broj odlazaka mladih sa ovih područja. /kraj/ts/foto 

PROČITAJTE JOŠ
U TOKU PODJELA 9.000 SJEMENSKIH PAKETA ZA SJETVU POVRĆA
PRNJAVOR, 15. APRILA / - Na području Republike Srpske biće podijeljeno ukupno 9.000 sjemenskih paketa za sjetvu povrća, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u okviru projekta ...
Pročitaj
PRIKAZAN FILM “MUČNI TERET PODMETNUTE KRIVICE“
U Centru za kulturu u Prnjavoru  večeras je prikazan dokumentarni film    “ Mučni teret podmetnute krivice “  koji su realizovali tim za odbranu generala Novaka Đukića i fondacija “Pravda za ...
Pročitaj
  Folklorni ansambl "Hengsberg" iz Austrije nastupio je večeras na Internacionalnom festivalu "Dukatfest" u Prnjavoru. Austrijanci su se predstavili sa devet plesnih koreografija karakterističnih za okolinu Graca. Član austrijskog folklornog društva Gerhard ...
Pročitaj
Boračka organizacija Brod ukupni je pobjednik "Vidovdanske olimpijade" koja se tradicionalno, već 18 godina, održava u Kulašima, kod Prnjavora. Drugo mjesto pripalo je ekipi "MB Rajzen" Popovići, dok su treći bili ...
Pročitaj
ТОМАШ: ПОТВРЂЕН ЈОШ ЈЕДАН СЛУЧАЈ ИНФЕКЦИЈЕ
ПРЊАВОР, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Нови случај инфекције вирусом корона потврђен је у Прњавору, гдје је број обољелих сада достигао 19, рекао је начелник општине Дарко Томаш.Томаш је навео да ...
Pročitaj
U TOKU PODJELA 9.000 SJEMENSKIH PAKETA ZA SJETVU
PRIKAZAN FILM “MUČNI TERET PODMETNUTE KRIVICE“
AUSTRIJSKI ANSAMBL NASTUPIO NA “DUKATFESTU”
BROĐANI POBJEDNICI “VIDOVDANSKE OLIMPIJADE”
ТОМАШ: ПОТВРЂЕН ЈОШ ЈЕДАН СЛУЧАЈ ИНФЕКЦИЈЕ

Show Buttons
Hide Buttons