CENTRU SREDNJIH ŠKOLA URUČENA SAVREMENA OPREMA

SAMSUNG CSC

U Centru srednjih škola “Ivo Andrić” u Prnjavoru danas su upriličeni prijem i puštanje u rad opreme vrijedne oko 40.000 KM, koja je nabavljena uz podršku EU u okviru projekta “Partnerstvo za kvalitetna radna mjesta i konkurentnost”.
Riječ je o tri CNC simulatora-trenažera uz prateći softver za izvođenje radnih operacija struganja i glodanja koji će biti instalirani na 16 računara.

Direktor škole Mirela Milijaš kaže da je riječ o simulatorima koji se mogu koristiti u tri struke zastupljene u nastavnom procesu: elektrotehnici, mašinstvu i obradi drveta – drvoprerađivačkoj struci.

Ona je naglasila da će nakon obuke sa CNC simulatorima učenici biti spremni za rad u privredi bez dodatnih troškova naknadne obuke.

Koordinator projekta na nivou BiH Amra Selesković napomenula je da je današnja aktivnost u Prnjavoru plod projekta Međunarodne organizacije rada koji finansira EU i rezultat uspješnog dijaloga ključnih aktera u lokalnom ekonomskom razvoju u Prnjavoru.

“Zadovoljni smo njihovim spremnošću da svako na svoj način doprinese realizaciji projekta i tako obogati ponudu radnih mjesta u lokalnoj zajednici”, rekla je Seleskovićeva.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da je vrijednost donirane opreme oko 40.000 KM.

“Ova oprema će se koristiti, prije svega, za praktičnu obuku učenika, zbog čega ćemo sigurno imati još kvalitetniji kadar koji može odgovoriti zahtjevima privrede i tržiša”, istakao je Tomaš.

Profesor informatike Dragoslav Ninković kaže da je riječ o sofisticiranoj opremi koja se može koristiti u oblasti elektrotehnike u fazi kreiranja softvera bitnog za rad na mašinama u tehnološkom procesu, a istovremeno će je moći i koristiti učenici mašinstva i obrade metala, kao i šumarstva i prerade drveta, jer se u okviru softvera nalaze segmenti za struganje i glodanje.

“Sve su to osnovne operacije koje se primjenjuju u oblasti mašinstva i tehnologije drveta. Na ovaj način biće unaprijeđeni stručno-teoretska i praktična nastava, jer se u okviru samog softvera nalaze i simulatori koji su identični realnim mašinama u tehnološkom procesu”, rekao je Ninković.

On je naveo da će u obuku učenika u okviru ovog projekta direktno biti uključeno sedam nastavnika, koji će u narednim danima i sami proći dodatno usavršavanje.

Današnjem prijemu opreme u Centru srednjih škola prisustvovao je i direktor preduzeća “Topling” Prnjavor Dario Agostini, koji je rekao da će ovo preduzeće imati koristi od obuke mladih na sada dostupnim uređajima, jer će to za preduzeće značiti izostanak dodatne obuke.

Agostini je naglasio da mu je drago što postoje ovakvi projekti, ali i žao što ih nema više, te da bi trebalo dodatno angažovati privrednike, lokalnu zajednicu i škole da sličnih projekata bude što više, posebno imajući u vidu sve veći broj odlazaka mladih sa ovih područja. /kraj/ts/foto 

PROČITAJTE JOŠ
Lica sa oštećenim vidom svakodnevno se susreću sa brojnim problemima, zbog čega im je potrebna pomoć društva tokom cijele godine, kaže predsjednik opštinske Organizacije slijepih i slabovidih lica u ...
Pročitaj
ЛИЦА КОЈА СУ СИНОЋ ДОПУТОВАЛА ПОД НАДЗОРОМ
ПРЊАВОР, 20. МАРТА   - Свих 11 Прњаворчана који су се налазили у аутобусу заустављеном јуче на граничном прелазу у Градишци синоћ уз највеће мјере заштите санитетским возилом превезени у Прњавор ...
Pročitaj
ОД ПОНЕДЕЉКА ИЗДАВАЊЕ ЛИЧНИХ ДОКУМЕНАТА ДО 20.00 ЧАСОВА
ПРЊАВОР, 24. ОКТОБРА - Рад шалтер сале за издавање личних докумената у Полицијској станици Прњавор од понедељка, 26. октобра одвијаће се у двије смјене од 7.00 до 20.00 часова, наводи ...
Pročitaj
Pripreme za obaranje Ginisovog rekorda u pravljenju riblje čorbe u Prnjavoru ulaze u završnu fazu i odvijaju se planiranom dinamikom, potvrdila je danas načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Duška ...
Pročitaj
ПЕТОРО НОВОЗАРАЖЕНИХ
ПРЊАВОР, 2. АВГУСТА - У протекла 24 часа код још петоро лица са подручја општине Прњавор потврђено је присуство вируса корона.  Из Општинског штаба за ванредне ситуације Прњавор прецизирано је ...
Pročitaj
LICIMA SA OŠTEĆENIM VIDOM POSVETITI VIŠE PAŽNJE
ЛИЦА КОЈА СУ СИНОЋ ДОПУТОВАЛА ПОД НАДЗОРОМ
ОД ПОНЕДЕЉКА ИЗДАВАЊЕ ЛИЧНИХ ДОКУМЕНАТА ДО 20.00 ЧАСОВА
PRIPREME ZA OBARANJE GINISOVOG REKORDA U ZAVRŠNOJ FAZI
ПЕТОРО НОВОЗАРАЖЕНИХ

Show Buttons
Hide Buttons