ОДРЖАН 42. УКРАЈИНСКИ БАЛ

ПРЊАВОР, 29. ФЕБРУАРА – Украјинско културно – умјетничко друштво /УКУД/ „Тарас Шевченко“ Прњавор вечерас је било домаћин 42. Украјинског бала.

Предсједник овог друштва Иван Нешић рекао је да је ово јединствена прилика да се на једном мјесту окупе сународници који се дуже вријеме нису видјели.

„Наши људи су свугдје у свијету. Вечерас је присутно око 200 гостију, међу којима их има из Шведске, САД, Аустрије,Хрватске “ , каже Нешић.

Он је подсјетио да су коријени садашњег бала у забавама које су се по досељавању Украјинаца на ове просторе одржавале у кућама уз хармонику и закуску.

„Са савременим условима обим забаве и број гостију се повећавао, а ове године смо организацију бала поставили на изузетно висок ниво што нас радује“ , изјавио је Нешић за Срну.

Украјинском балу присуствовао је и отправник послова амбасаде Украјине у БиХ Серхи Миниаило.

„Ово је једна од значајнијих манифестација за нас,посебно имајући у виду да су Украјиници у Прњавору заправо највећа национална заједница у БиХ. Јако је важно да се види да Украјинци свих старосних категорија од младих до оних у озбиљнијим годинама јако лијепо сарађују и живе на овим просторима“ , рекао је Миниаило.

Он је додао да ова национална мањина за очување свог идентитета велику захвалност дугује и локалним властима.

Украјински бал годинама уназад подржава и општинаПрњавор. Начелник општине Дарко Томаш похвалио је рад украјинских удружења на подручју ове локалне заједнице.

„Украјинци у Прњавору живе равноправно са свим осталим народима и само су формално, по слову закона,  национална мањина. Суштина је да је Прњавор једна заједница гдје сви скупа лијепо и сложно живимо“ , истакао је Томаш.

Одборник из реда националних мањина  у Скупштини општине Прњавор Бранко Декет истакао је значај очувања традиције и блискости међу Украјинцима.

„Морамо се држати заједно, чувати традицију и обичаје. По броју гостију видимо да су и организација и посјета ове године изузетно добри“ , рекао је Декет.

Госте Украјинског бала у Прњавору забављали су петнаесточлана фолклорна група из Славонског Брода и украјински музички састав из Куле, а краћи програм припремили су и чланови домаћег УКУД-а.

Уприличени су и томбола са бројним и вриједним наградама, као и тзв. плес срца, док су се на свечаној трпези нашли традиционални украјински специјалитети – пироге и боршч.

Према подацима УКУД „Тарас Шевченко“ на подручју општине Прњавор живи око 1.200 Украјинаца. /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
USVOJENA ODLUKA O KREDITNOM ZADUŽENJU OD 7.000.000 KM
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor usvojena je odluka o kreditnom zaduženju opštine Prnjavor u iznosu od 7.000.000 KM. Odluku su podržala 22 odbornika, dok je 7 bilo protiv. Predsjednik SO Željko ...
Pročitaj
OPŠTINSKI PARLAMENT ZASJEDAO PRIJE LJETNE PAUZE
Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su danas Nacrt pravilnika o uslovima i načinu otuđenja nepokretnosti u svojini opštine, koji se najviše odnosi na poslovnu zonu Vijaka i prodaju poslovnih lokacija ...
Pročitaj
Na području opštine Prnjavor služenjem jutarnjih liturgija u svim pravoslavnim hramovima počelo je obilježavanje Vaskrsa.   U Vaskršnjoj poruci vjernicima protonamjesnik Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski, kaže da su sva srca danas ...
Pročitaj
ОД ВЕЧЕРАС НА СНАЗИ ЗАБРАНА КРЕТАЊА, ТРАЈАЋЕ ДО 30. МАРТА
БАЊАЛУКА, 21. МАРТА /СРНА/ - Републички штаб за ванредне ситуације забранио је кретање лица на територије Српске од вечерас од 20.00 до 5.00 часова и трајаће до 30. марта.Закључак о ...
Pročitaj
DOMU ZDRAVLJA NOVI APARAT ZA ULTRAZVUK
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske doniralo je danas Domu zdravlja u Prnjavoru ultrazvučni aparat za porodilište, potvrđeno je novinarima nakon sastanka ministra Dragana Bogdanića i načelnika opštine Prnjavor ...
Pročitaj
USVOJENA ODLUKA O KREDITNOM ZADUŽENJU OD 7.000.000 KM
OPŠTINSKI PARLAMENT ZASJEDAO PRIJE LJETNE PAUZE
JUTARNJIM LITURGIJAMA POČELO OBILJEŽAVANJE VASKRSA
ОД ВЕЧЕРАС НА СНАЗИ ЗАБРАНА КРЕТАЊА, ТРАЈАЋЕ ДО
DOMU ZDRAVLJA NOVI APARAT ZA ULTRAZVUK
Show Buttons
Hide Buttons