ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТИ ЗАТВОРЕНИ ДО 30. МАРТА

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче након састанка званичника Републике Српске у вези са епидемиолошком ситуацијом и појавом вируса корона у Републици Српској, је да је донесена одлука да све школе и високошколске установе у Српској буду затворене 21 дан.


Премијер Вишковић је истакао да је на састанку закључено да се у истом периоду забране сва јавна окупљања, као и да се институције Републике Српске обрате Савјету министара и Граничној полицији са захтјевом да буде пооштрена контрола уласка лица из земаља захваћених вирусом корона.


Такође, закључено је да све здравствене установе треба да сачине план рада у ванредним околностима, те да се успостави комуникација са Свјетском здравственом организацијом и појединим амбасадама како би се обезбиједила помоћ и подршка.


“Све ово радимо како бисмо ишли у сусрет рјешавању проблема, а не да их рјешавамо када се они догоде”, нагласио је предсједник Владе.


Премијер Вишковић је додао да ће спортска такмичења бити одржавана пред празним трибинама, а забрањени су и концерти, позоришне представе и друга већа окупљања.


“Видимо из искуства других да је веома тешко рјешавати посљедице, јер су оне тешке. Имамо једну од европских земаља која је комплетна у карантину”, рекао је премијер.


Предсједник Владе је подсјетио да је и Србија предузела сличне мјере, те да су и званичници Републике Српске одлучили да донесу мјере како би се заштитила првенствено најмлађа популација.


“Препорука људи из здравственог сектора који су данас били на састанку је да дјеца за вријеме обуставе наставе бораве у становима и кућама и да што мање излазе како бисмо у највећој могућој мјери смањили могућност од преношења вируса корона”, поручио је предсједник Владе.


Према његовим ријечима, препорука је да се за сада не затварају вртићи, али ће посредством Института за јавно здравство у њима бити појачана контрола.


“Нисмо хтјели да доносимо забрану рада вртића да не бисмо правили проблем родитељима који су запослени. Уколико се појави први случај обољелих међу најмлађима, и те установе ће бити затворене”, нагласио је премијер Вишковић.


Премијер је додао да ће тражити да на граници буду предузете мјере како би се детаљније контролисао улазак људи и како би им се скренула пажња на процедуре које морају поштовати, поготово ако долазе из подручја у којима су већ потврђени случајеви заразе.


“Ти људи се морају јавити здравственим установама и одређено вријеме провести у карантину. Настојаћемо и да путем Министарства унутрашњих послова и других институција појачамо мјере да људи којима је препоручен карантин поштују те одлуке. Неодговорно понашање појединца може да узрокује заразу других људи који могу да се нађу у њиховој близини”, нагласио је предсједник Владе.


Према његовим ријечима, неки од учесника састанка задужени су да остваре контакте са СЗО.


“Од СЗО већ имамо одређену врсту помоћи, али донијели смо закључак да их и даље контактирамо. Кинески амбасадор је понудио одређену помоћ, а обратићемо се и руском амбасадору како бисмо и од њих затражили помоћ”, рекао је премијер Вишковић.


Предсједник Владе Српске је истакао да су закључци донесени како би се заштитили грађани и Република Српска од епидемије вируса корона, те је додао да ситуација у Српској није драматична и да су све мјере које институције предузимају усмјерене на превентиву.


“Позивамо грађане да прате инструкције Министарства здравља, Института за јавно здравство и здравствених установа. Нема нових потврђених случајева. Ово није драматична ситуација која би требала да изазове панику, а све ове мјере доносимо из превентивних разлога. На основу искустава земаља у окружењу, а посебно Италије, могли смо да видимо како се вирус корона због неодговорног понашања грађана може проширити. Ми на овај начин покушавамо да сузбијемо ширење вируса у Српској”, појаснио је премијер Вишковић.


Састанку су, између осталих, присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља Ален Шеранић.  /Влада РС/

 
PROČITAJTE JOŠ
Pomenom za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, polaganjem vijenaca u spomen hramu na Vučijaku i prijemom koji je organizovao načelnik opštine Siniša Gatarić u Prnjavoru je danas obilježen 9. januar ...
Pročitaj
БАЊАЛУЧКИ ДИС – ТЕАТАР ИЗВЕО “ТАЈНУ ТИШИНЕ”
ПРЊАВОР, 25. СЕПТЕМБРА  - ДИС – Театар младих из Бањалуке извођењем представе „Тајна тишине“ представио се синоћ прњаворској публици у наставку позоришне ревије „Прњавор и пријатељи“.Представа је изведена у градском ...
Pročitaj
OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM
Članovi Opštinske organizacije SUBNOR-a Prnjavor danas su polaganjem vijenaca i cvijeća kod spomen bisti narodnih heroja,spomen obilježja palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora i spomenika junacima grada obilježili 9.maj,Dan ...
Pročitaj
Pacijent Z.G. zadobio je opekotine po tijelu od strujnog udara i ljekari Kliničkog centra Banjaluka bore mu se za život, rekla je Srni portparol ove ustanove Nataša Štrkić. Štrkićeva je navela ...
Pročitaj
OBILJEŽEN DAN BEZ AUTOMOBILA
Jednočasovnim obustavljanjem saobraćaja u Ulici Svetog Save u Prnjavoru danas je obilježen 22. septembar - Međunarodni dan bez automobila. U vrijeme zabrane saobraćaja učenici osnovnih škola i djeca iz vrtića prošetali ...
Pročitaj
OBILJEŽENI DAN I KRSNA SLAVA SRPSKE
БАЊАЛУЧКИ ДИС – ТЕАТАР ИЗВЕО “ТАЈНУ ТИШИНЕ”
OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM
LJEKARI SE BORE ZA ŽIVOT POVRIJEĐENOG RADNIKA
OBILJEŽEN DAN BEZ AUTOMOBILA
Show Buttons
Hide Buttons