ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТИ ЗАТВОРЕНИ ДО 30. МАРТА

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче након састанка званичника Републике Српске у вези са епидемиолошком ситуацијом и појавом вируса корона у Републици Српској, је да је донесена одлука да све школе и високошколске установе у Српској буду затворене 21 дан.


Премијер Вишковић је истакао да је на састанку закључено да се у истом периоду забране сва јавна окупљања, као и да се институције Републике Српске обрате Савјету министара и Граничној полицији са захтјевом да буде пооштрена контрола уласка лица из земаља захваћених вирусом корона.


Такође, закључено је да све здравствене установе треба да сачине план рада у ванредним околностима, те да се успостави комуникација са Свјетском здравственом организацијом и појединим амбасадама како би се обезбиједила помоћ и подршка.


“Све ово радимо како бисмо ишли у сусрет рјешавању проблема, а не да их рјешавамо када се они догоде”, нагласио је предсједник Владе.


Премијер Вишковић је додао да ће спортска такмичења бити одржавана пред празним трибинама, а забрањени су и концерти, позоришне представе и друга већа окупљања.


“Видимо из искуства других да је веома тешко рјешавати посљедице, јер су оне тешке. Имамо једну од европских земаља која је комплетна у карантину”, рекао је премијер.


Предсједник Владе је подсјетио да је и Србија предузела сличне мјере, те да су и званичници Републике Српске одлучили да донесу мјере како би се заштитила првенствено најмлађа популација.


“Препорука људи из здравственог сектора који су данас били на састанку је да дјеца за вријеме обуставе наставе бораве у становима и кућама и да што мање излазе како бисмо у највећој могућој мјери смањили могућност од преношења вируса корона”, поручио је предсједник Владе.


Према његовим ријечима, препорука је да се за сада не затварају вртићи, али ће посредством Института за јавно здравство у њима бити појачана контрола.


“Нисмо хтјели да доносимо забрану рада вртића да не бисмо правили проблем родитељима који су запослени. Уколико се појави први случај обољелих међу најмлађима, и те установе ће бити затворене”, нагласио је премијер Вишковић.


Премијер је додао да ће тражити да на граници буду предузете мјере како би се детаљније контролисао улазак људи и како би им се скренула пажња на процедуре које морају поштовати, поготово ако долазе из подручја у којима су већ потврђени случајеви заразе.


“Ти људи се морају јавити здравственим установама и одређено вријеме провести у карантину. Настојаћемо и да путем Министарства унутрашњих послова и других институција појачамо мјере да људи којима је препоручен карантин поштују те одлуке. Неодговорно понашање појединца може да узрокује заразу других људи који могу да се нађу у њиховој близини”, нагласио је предсједник Владе.


Према његовим ријечима, неки од учесника састанка задужени су да остваре контакте са СЗО.


“Од СЗО већ имамо одређену врсту помоћи, али донијели смо закључак да их и даље контактирамо. Кинески амбасадор је понудио одређену помоћ, а обратићемо се и руском амбасадору како бисмо и од њих затражили помоћ”, рекао је премијер Вишковић.


Предсједник Владе Српске је истакао да су закључци донесени како би се заштитили грађани и Република Српска од епидемије вируса корона, те је додао да ситуација у Српској није драматична и да су све мјере које институције предузимају усмјерене на превентиву.


“Позивамо грађане да прате инструкције Министарства здравља, Института за јавно здравство и здравствених установа. Нема нових потврђених случајева. Ово није драматична ситуација која би требала да изазове панику, а све ове мјере доносимо из превентивних разлога. На основу искустава земаља у окружењу, а посебно Италије, могли смо да видимо како се вирус корона због неодговорног понашања грађана може проширити. Ми на овај начин покушавамо да сузбијемо ширење вируса у Српској”, појаснио је премијер Вишковић.


Састанку су, између осталих, присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља Ален Шеранић.  /Влада РС/

 
PROČITAJTE JOŠ
ТОМАШ ДУКАТОМ ДАРИВАО ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ У ОВОЈ ГОДИНИ
ПРЊАВОР, 9. ЈАНУАРА- Начелник општине Прњавор Дарко Томаш даровао је  данас дукатом Теодору Ратковац из Доњих Смртића, прворођену бебу у 2021.  години са подручја ове општине.Теодора је рођена 1. јануара ...
Pročitaj
ШКОЛОВАЊЕ ЗАВРШАВА 59 УЧЕНИКА, МАТУРСКИ ИСПИТИ КРАЈЕМ МАЈА
ПРЊАВОР, 13. МАЈА - Настава за 59 ученика четвртих разреда Гимназије у Прњавору завршена је, а пред матурантима је крајем мјесеца полагање матурских испита.Директор Гимназије Љубинка Станић у изјави Срни ...
Pročitaj
УГАШЕН ПОЖАР У ШТРПЦИМА
ПРЊАВОР, 17. АВГУСТА  - У току прошле ноћи угашен је пожар у Штрпцима који је био захватио већу површину покривену ниским растињем и травом, потврђено је јутрос  из Територијалне ватрогасне ...
Pročitaj
Rad skupštinskog saziva u Prnjavoru u protekle četiri godine  bio je vrlo dobar, održali smo 49  redovnih sjednica, što nas svrstava među rijetke opštine u Republici Srpskoj sa tolikim brojem ...
Pročitaj
СУТРА  21. МЕЂУНАРОДНА УЛИЧНА ТРКА
ПРЊАВОР, 15. ОКТОБРА - 21. Међународнаулична трка „Прњавор 2020“ чији је домаћин Атлетски клуб /АК/ „Прњавор“ биће одржана сутра уз посебне мјере због пандемије вируса корона.Трка која се одржава у ...
Pročitaj
ТОМАШ ДУКАТОМ ДАРИВАО ПРВОРОЂЕНУ БЕБУ У ОВОЈ ГОДИНИ
ШКОЛОВАЊЕ ЗАВРШАВА 59 УЧЕНИКА, МАТУРСКИ ИСПИТИ КРАЈЕМ МАЈА
УГАШЕН ПОЖАР У ШТРПЦИМА
LUKANOVIĆ: RAD SKUPŠTINSKOG SAZIVA BIO VRLO DOBAR
СУТРА 21. МЕЂУНАРОДНА УЛИЧНА ТРКА
Show Buttons
Hide Buttons