КОВИД – 19 : НЕМА ЗАРАЖЕНИХ, ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ

ПРЊАВОР, 11. МАРТА / – На подручју општине Прњавор нема заражених вирусом корона, тренутна епидемилошка ситуација у потпуности је под контролом и нема разлога за ширење панике и страха код становништва, констатовано је на данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације на којој је разматрана актуелна епидемиолошка ситуација везана за Ковид – 19 на територији Републике Српске и евентуалне импликације на општину Прњавор.

Начелник општине Прњавор  Дарко Томаш, који је и командант Штаба,  каже да је данас усвојено неколико закључака који се прије свега односе на поштовање и спровођење наредби, закључака, препорука и упутстава надлежних органа и институција Републике Српске, провођење процедура везаних за јављања лица која долазе из подручја захваћених вирусом и која су била у контакту са лицима која имају симптоме, као и обавезно провођење појачаних хигијенских мјера за смањење ризика од акутних респираторних инфекција.

„Предузели смо све, прије свега,  превентивне активности у складу са јучерашњим одлукама Владе Републике Српске“ , рекао је Томаш у изјави новинарима.

Он је подсјетио да су надлежне инспекцијске службе Општине Прњавор још 25. фебруара одржале састанак са представницима свих здравствених установа са подручја ове локалне заједнице, прије свега онима које у свом саставу имају тимове породичне медицине,  на којем је разговарано о проблематици са појавом корона вируса, након чега су из Дома здравља јавности  дате одређене смјернице и препоруке.

Томаш је рекао и да је Штаб препоручио Организационом одбору за обиљежавање Дана општине да откаже све активности и манифестације у поводу обиљежавања 24.марта, Дана општине, а упућен је позив и установама, правним лицима, удружењима грађана и грађанима за отказивање скупова, манифестација и прослава на којима се окупља већи број људи.

„Све здравствене установе као и општина Прњавор обавезни су направити план у случају погоршања ситуације на терену. Општина ће обезбједити средства за дезинфекцију јавних објеката и површина,  а бићемо на располагању и Дому здравља у случају да им затреба додатна подршка“ , појаснио је Томаш.

Директор Дома здравља у Прњавору  Свјетлана Малић упутила је апел становништву да се придржавају превентивних мјера,  да се понашају адекватно ситуацији, одржавају хигијену.

Малићева, која је члан Општинског штаба за ванредне ситуације,  апеловала је на родитеље да се школској дјеци ограничи кретање на кућне услове, да се смањи одлазак у кафиће и друга јавна мјеста.

„Упућујемо и апел онима који допутују у Прњавор из земаља у којима влада епидемија или су били у контакту са зараженим особама да се телефонски јаве породичном доктору или на број хигијенско – епидемиолошке службе од којих ће добити детаљна упутства о даљим поступцима. Молимо и становнике који имају друге здравствене проблеме да се телефонски најаве прије доласка породичном доктору“ , рекла је она.

Малићева је сугерисала суграђанима старије животне доби,  хроничним болесницима, људима који имају респираторна, кардио – васкуларна и малигна обољења,  да као лица која спадају у ризичну категорију,  избјегавају јавна окупљања.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Sveti Sava je srpskom narodu dao ime, pravoslavnu vjeru, istoriju, kulturu i kao božanski svjetionik i danas osvjetljava put srpskom narodu, stoji na najvišem vrhu u istoriji Srba čiju ...
Pročitaj
ТЕСТИРАНО 10 ЛИЦА, СВИ НАЛАЗИ НЕГАТИВНИ
ПРЊАВОР, 8. МАЈА  - У Дому здравља Прњавор тестирано је 10 лица, међу којима су здравствени радници из Прњавора, лица из локалног карантина, као и контакти са раније зараженим лицима, ...
Pročitaj
ПРЕМИНУО СТАРЈЕШИНА ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ВАТРОГАСНЕ ЈЕДИНИЦЕ
ПРЊАВОР, 30. ЈУЛА - На Универзитетском клиничком центру Републике Српске од посљедица заразе вирусом корона преминуо је старјешина Територијалне ватрогасне јединице у Прњавору Душан Слијепчевић, речено је из Штаба за ...
Pročitaj
НЕМА НОВООБОЉЕЛИХ ОД ВИРУСА КОРОНА
ПРЊАВОР,  20. АПРИЛА  - На подручју општине Прњавор нема новообољелих од вируса корона, а под здравственим надзором налази се 85 особа, саопштено је након сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације.У ...
Pročitaj
SUTRA U BIBLIOTECI STRIP DRUŽENJE
U prnjavorskoj Narodnoj biblioteci sutra će biti održano strip druženje u okviru kojeg će biti organizovana i berza stripova.Ovo druženje organizuju Udruženje strip autora Republike Srpske "Deveta dimenzija" i ...
Pročitaj
SVETI SAVA – BOŽANSKI SVJETIONIK SRPSKOG NARODA
ТЕСТИРАНО 10 ЛИЦА, СВИ НАЛАЗИ НЕГАТИВНИ
ПРЕМИНУО СТАРЈЕШИНА ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ВАТРОГАСНЕ ЈЕДИНИЦЕ
НЕМА НОВООБОЉЕЛИХ ОД ВИРУСА КОРОНА
SUTRA U BIBLIOTECI STRIP DRUŽENJE
Show Buttons
Hide Buttons