КОВИД – 19 : НЕМА ЗАРАЖЕНИХ, ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ

ПРЊАВОР, 11. МАРТА / – На подручју општине Прњавор нема заражених вирусом корона, тренутна епидемилошка ситуација у потпуности је под контролом и нема разлога за ширење панике и страха код становништва, констатовано је на данашњој сједници Општинског штаба за ванредне ситуације на којој је разматрана актуелна епидемиолошка ситуација везана за Ковид – 19 на територији Републике Српске и евентуалне импликације на општину Прњавор.

Начелник општине Прњавор  Дарко Томаш, који је и командант Штаба,  каже да је данас усвојено неколико закључака који се прије свега односе на поштовање и спровођење наредби, закључака, препорука и упутстава надлежних органа и институција Републике Српске, провођење процедура везаних за јављања лица која долазе из подручја захваћених вирусом и која су била у контакту са лицима која имају симптоме, као и обавезно провођење појачаних хигијенских мјера за смањење ризика од акутних респираторних инфекција.

„Предузели смо све, прије свега,  превентивне активности у складу са јучерашњим одлукама Владе Републике Српске“ , рекао је Томаш у изјави новинарима.

Он је подсјетио да су надлежне инспекцијске службе Општине Прњавор још 25. фебруара одржале састанак са представницима свих здравствених установа са подручја ове локалне заједнице, прије свега онима које у свом саставу имају тимове породичне медицине,  на којем је разговарано о проблематици са појавом корона вируса, након чега су из Дома здравља јавности  дате одређене смјернице и препоруке.

Томаш је рекао и да је Штаб препоручио Организационом одбору за обиљежавање Дана општине да откаже све активности и манифестације у поводу обиљежавања 24.марта, Дана општине, а упућен је позив и установама, правним лицима, удружењима грађана и грађанима за отказивање скупова, манифестација и прослава на којима се окупља већи број људи.

„Све здравствене установе као и општина Прњавор обавезни су направити план у случају погоршања ситуације на терену. Општина ће обезбједити средства за дезинфекцију јавних објеката и површина,  а бићемо на располагању и Дому здравља у случају да им затреба додатна подршка“ , појаснио је Томаш.

Директор Дома здравља у Прњавору  Свјетлана Малић упутила је апел становништву да се придржавају превентивних мјера,  да се понашају адекватно ситуацији, одржавају хигијену.

Малићева, која је члан Општинског штаба за ванредне ситуације,  апеловала је на родитеље да се школској дјеци ограничи кретање на кућне услове, да се смањи одлазак у кафиће и друга јавна мјеста.

„Упућујемо и апел онима који допутују у Прњавор из земаља у којима влада епидемија или су били у контакту са зараженим особама да се телефонски јаве породичном доктору или на број хигијенско – епидемиолошке службе од којих ће добити детаљна упутства о даљим поступцима. Молимо и становнике који имају друге здравствене проблеме да се телефонски најаве прије доласка породичном доктору“ , рекла је она.

Малићева је сугерисала суграђанима старије животне доби,  хроничним болесницима, људима који имају респираторна, кардио – васкуларна и малигна обољења,  да као лица која спадају у ризичну категорију,  избјегавају јавна окупљања.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
PROMOVISAN ROMAN “DOLARSKA ŽAOKA“
Predrag Bojinović  iz Doboja promovisao je večeras u Prnjavoru svoj ekonomsko-politički triler “Dolarska žaoka“,roman koji obrađuje dešavanja u svjetskoj politici  unazad 30,40 godina,šta je bio uzrok nekih događaja,a prije svega ...
Pročitaj
Preduzeća "MG mind" iz Mrkonjić Grada i "Granit" iz Skoplja izvršiće do avgusta rehabilitaciju lokalnog putnog pravca u Donjim Vijačanima koji se koristi za prevoz materijala za potrebe izgradnje auto-puta ...
Pročitaj
PARASTOS I POMEN ZA ŠESTORICU POGINULIH POLICAJACA
Služenjem parastosa šestorici stradalih pripadnika Policijske stanice Prnjavor u odbrambeno-otadžbinskom ratu i polaganjem vijenaca na spomenik ispred policijske zgrade, danas je u Prnjavoru obilježen 4. april - Dan policije Republike ...
Pročitaj
PRNJAVOR, 22. FEBRUARA /SRNA/ - Fototipsko izdanje replike atonskog i hilandarskog rukopisa Zakonika cara Dušana iz 14. vijeka predstavljeno je u prostorijama parohijskog doma Srpske pravoslavne crkve "Sveti Georgije" u ...
Pročitaj
ВАТРОГАСЦИ  ОДАЛИ ПОЧАСТ ДОКТОРУ МИОДРАГУ ЛАЗИЋУ
ПРЊАВОР, 18. АПРИЛА  - Територијална ватрогасна јединица Прњавор тачно у 14.00 часова  огласила се сиренама са неколико возила распоређених на градском тргу одајући почаст  чувеном хирургу Миодрагу Лазићу који ће ...
Pročitaj
PROMOVISAN ROMAN “DOLARSKA ŽAOKA“
SANACIJA PUTA U DONJIM VIJAČANIMA DO POČETKA AVGUSTA
PARASTOS I POMEN ZA ŠESTORICU POGINULIH POLICAJACA
PREDSTAVLJENO FOTOTIPSKO IZDANJE DUŠANOVOG ZAKONIKA
ВАТРОГАСЦИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ДОКТОРУ МИОДРАГУ ЛАЗИЋУ
Show Buttons
Hide Buttons