ВИРУС КОРОНА : ПРЕДСТАВНИЦИ 11 ОПШТИНА И ГРАДОВА РАЗГОВАРАЛИ О ПРЕВЕНТИВНИМ МЈЕРАМА

ПРЊАВОР, 13. МАРТА  – Начелници иградоначеници Прњавора, Српца,  Дервенте,  Бања Луке, Брода, Челинца, Добоја, Станара, Модриче, Теслића и Лакташа разговарали су данас у Прњавору о превентивним мјерама усљед пандемије вируса корона, након што је град Бања Лука јуче увео додатне мјере предострожности попут увођења ограничења радног времена.

Начелник општине Дарко Томаш каже да је усаглашено да се са овог састанка покрене иницијатива о што хитнијем одржавању сједнице Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске на којој би се донијели одређени закључци и иницијативе који би били упућени према вишим нивоима власти.

„ Сматрамо да је у овом моменту мањи проблем кретање становништва у оквиру једне локалне заједнице или између локалних заједница колико је проблем кретање становништва ван граница Републике Српске и БиХ, због чега се на том плану требају предузети одговарајуће мјере“ , рекао је Томаш.

Томаш каже да су поздрављене мјере које су донијели Бањалука и Лакташи и да би свака локална заједница на свом Штабу за ванредне ситуције требала донијети идентичне мјере.

„Свјесни смо да ће сигурно од стране јавности бити осуда и критика мјера које уведемо, посебно од пословне заједнице, али сматрамо да смо успјели уколико на овај начин допринесемо да барем један становник мање оболи. Циљ је да се смањи окупљање људи на појединим мјестима, овим не стаје живот, све ради и даље, само са одређеним ограничењима“ , истакао је он.

Томаш је рекао да ће општински Штаб у Прњавору већ данас предложити мјере идентичне онима у Бањалуци, а упутио је и апел локалном становништву да се што мање креће.

Он је указао на податак да је од 212 дјеце која иду у Дјечији вртић „Наша радост“  у Прњавору  јуче дошло 77 дјеце, а данас 42.

„То није посљедица обољелих већ мјера коју сами родитељи самоиницијативно предузимају.  Похвалио бих и поједине угоститељске објекте у Прњавору који су сами донијели одлуку да неће радити за викенд“ , рекао је Томаш.

Градоначелик Бањалуке Игор Радојичић каже да је добро што је на одређени начин усаглашено даље поступање имајући у виду да су општине и градови чији су представници данас учествовали на састанку у Прњавору сви упућени једни на друге.

„Сваки град и општина има своје специфичности, од Брода који је на граници са Хрватском до Теслића и Добоја који су на граничном подручју са Ф БиХ гдје се примјењују другачије мјере. Нисмо сви у једнаком статусу, али је важно да имамо сличне мјере и кораке превентиве. Све што је питање угоститељства, трговине, функционисања привреде, вртића и школа преливаће се од једних ка другима“ , појаснио је Радојичић.

Он је нагласио да је Бањалука на четвртој степеници предузимања мјера јер су 26. фебруара прије него што је утврђен нулти пацијент почели са превентивом.

„Јуче смо имали нови сет закључака и мјера након што су утврђена четири нова пацијента. По мојим сазнањима од јутрос имамо два нова,  али су из исте породице која је јуче утврђена, према томе није ширење узорака“ , рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да је за очекивати да број обољелих расте, због чега ће бити потребно спороводити мјере које доносе локалне заједнице, мјере које је доносила Влада Републике Српске и пратити ситуацију.

Он је најавио да ће се у 16.00  часова у Бањалуци одржати сједица Штаба за ванредне ситуације, са пресјеком примјене мјера које су јуче донесене.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Više od 1.500 domaćinstava u sjevernom dijelu opštine Prnjavor potpisalo je do kraja marta ugovore o priključenju na vodovod "Povelič". Predsjednik Odbora za izgradnju vodovoda Nebojša Todić rekao je da će ...
Pročitaj
СУТРА ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА ОЛИВЕРА
ПРЊАВОР, 14.ДЕЦЕМБРА   - Хуманитарни продајни базар за прикупљање помоћи за лијечење дјечака Оливера Пал Гајодија из Србије који болује од спиналне атрофије мишића биће одржан сутра на градском тргу у ...
Pročitaj
PRNJAVOR, 2. SEPTEMBRA /SRNA / - Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ za načelnika opštine Prnjavor Darko Tomaš pozvao je danas sve političke subjekte na fer i korektnu kampanju zasnovanu na ...
Pročitaj
ПОД ЗДРАВСТВЕНИМ НАДЗОРОМ 926 ОСОБА
ПРЊАВОР, 20. МАРТА - Под здравственим надзором Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља у Прњавору налази се 926 особа.Према извјештају ове службе јутрос до 9.30 часова нема регистрованих новообољелих.До данас ...
Pročitaj
ДО 5. ЈУНА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА
ПРЊАВОР, 6. МАЈА  - Општина Прњавор расписала је конкурс за избор најуређенијег дворишта на који се до 5. јуна могу пријавити сва правна и физичка лица са подручја ове општине.Такмичење ...
Pročitaj
VIŠE OD 1.500 DOMAĆINSTAVA ŽELI PRIKLJUČAK NA VODOVOD
СУТРА ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА ОЛИВЕРА
“LOKALNI IZBORI 2016.”:POZIV NA FER I KOREKTNU KAMPANJU
ПОД ЗДРАВСТВЕНИМ НАДЗОРОМ 926 ОСОБА
ДО 5. ЈУНА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА
Show Buttons
Hide Buttons