ПОД НАДЗОРОМ 53 ОСОБЕ, ОГРАНИЧЕН РАД ОДРЕЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

ПРЊАВОР, 13. МАРТА  – У Прњавору су данас до 15.00 часова под здравственим надзором због вируса корона била 53 лица, док  регистрованих обољелих нема, рекла је директор Дома здравља Прњавор Свјетлана Малић у изјави за новинаре након сједнице општинског Штаба за ванредне ситуације.

„У Прњавору је јутрос до 9.00 часова под здравственим надзором због вируса корона било 37 лица, да би се данас до 15.00 часова тај број повећао на 53 особе. На подручју општине Прњавор није регистрован ниједан случај обољења Ковид – 19“ , прецизирала је Малићева.

Она каже да се наредних дана  очекује долазак већег броја Прњаворчана који се налазе на привременом раду у земљама у којима су регистровани обољели  због чега је апеловала  на све њих да се телефонски јаве породичном доктору  или Хигијенско – епидемиолошкој служби Дома здравља како би се предузеле адекватне мјере и како би били стављени под здравствени надзор.

„Апелујемо и на остале грађане да избјегавају јавна окупљања, да у здравствене установе не долазе без пријеке потребе и да се придржавају противепидемијских мјера“ , рекла је Малићева.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је на данашњој сједници донесена наредба о регулисању рада трговачких, угоститељских и других објеката на подручју ове општине, према којој је забрањен рад ноћним клубовима, свадбеним салонима, фитнес центрима, теретанама и дјечијим играоницама.

Сточној, зеленој и робно- зеленој пијаци ограничава се рад у дане викенда од 7.00 до 12.00 часова, а осталим данима од7.00 до 18.00 часова.

Према наредби општинског Штаба за ванредне ситуације ограничава се рад од 7.00 до 18.00 часова сваким даном и суботом трговачким центрима и осталим трговинским објектима, док је радно вријеме недјељом од 7.00 до 12.00 часова.

Ограничава се рад сваким даном од 7.00 до 18.00 часова свим угоститељским објектима, а сваким даном од 7.00 до 22.00 часа драгсторима и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, искључиво у погледу продаје производа.

„Апелујемо на Републичку управу за игре на срећу да ограничи рад кладионица на сличан начин јер то није надлежност јединица локалне заједнице“ , рекао је Томаш, који је и командант општинског Штаба за ванредне ситуације.

Препоручено је и затварање дјечијих вртића, а предшколске установе на подручју општине су задужене да у понедељак, 16.марта до 14.00 часова направе списак дјеце  која су и поред ове препоруке дошла у вртић, као и приједлог о минималним капацитетима наопходним за смјештај дјеце у вртићима.

Томаш  је нагласио да нема мјеста за панику јер је ријеч о превентивним мјерама имајући у виду чињеницу да ниједан од 53 пацијента који су под здравственим надзором нема потврђено присуство вируса корона.

„Због опрезности и спречавања ширења заразе сматрамо да је важно да се покрену све превентивне мјере. Разумијемо да може бити незадовољства и одређених притисака, прије свега пословних субјеката,  због ограничења радног времена, али напомињемо да се живот не зауставља, ради се и даље, само у  ограниченом капацитету“ , изјавио је Томаш.

Он каже да су ограничења уведена у временском  периоду када је и иначе појачана фреквенција људи у одређеним објектима.

Томаш је изнио процјену да се око 8.000 Прњаворчана налази на привременом раду у иностранству и да ће један дио њих који су одвојени од породица након затварања хотела и других центара гдје раде доћи у Прњавор због чега је изражена додатна потреба за озбиљност у новонасталој ситуацији.

Он је нагласио да нема потребе да локално становништво ствара залихе хране јер неће доћи до затварања објеката и несташица.

Све наредбе које је донио Штаб за ванредне ситуације ступају на снагу од данас. /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ТОМАШ: БУЏЕТСКИ ПРИХОД ЗА АПРИЛ МАЊИ ЗА 350.000 КМ
ПРЊАВОР, 6. МАЈА  - Начелник општине, Дарко Томаш рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је због проблема које је изазвала појава вируса корона приход у локалном буџету у априлу ...
Pročitaj
  Prema prvim preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije/OIK/ u Prnjavoru kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić osvojio je 8.508 glasova. Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović ...
Pročitaj
PRNJAVORČANI EKIPNI TEKVONDO PRVACI SRPSKE
Članovi Tekvondo kluba “Prnjavor” postali su ekipni seniorski i juniorski prvaci Republike Srpske u borbama.   Seniorski ekipni prvaci su  David Đuraš, Sava Njegovan,Stefan Fešiš, Aleksandar Fešiš i Milan Stojanović.   Za juniorsku ekipu ...
Pročitaj
PROMOVISAN ROMAN “DOLARSKA ŽAOKA“
Predrag Bojinović  iz Doboja promovisao je večeras u Prnjavoru svoj ekonomsko-politički triler “Dolarska žaoka“,roman koji obrađuje dešavanja u svjetskoj politici  unazad 30,40 godina,šta je bio uzrok nekih događaja,a prije svega ...
Pročitaj
OČUVANJE PORODILIŠTA ZAJEDNIČKI INTERES PRNJAVORA I DERVENTE
Zajednički interes opština Prnjavor i Derventa je da porodilišta u ovim opštinama ostanu i dalje funkcionalna,bez operacione sale,  a kako bi to bilo moguće  u narednom periodu biće upućena inicijativa ...
Pročitaj
ТОМАШ: БУЏЕТСКИ ПРИХОД ЗА АПРИЛ МАЊИ ЗА 350.000
POBJEDA IVANIĆA
PRNJAVORČANI EKIPNI TEKVONDO PRVACI SRPSKE
PROMOVISAN ROMAN “DOLARSKA ŽAOKA“
OČUVANJE PORODILIŠTA ZAJEDNIČKI INTERES PRNJAVORA I DERVENTE
Show Buttons
Hide Buttons