НЕОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ ПОЈЕДИНАЦА, ОСАМ ЛИЦА БИЛО У КОНТАКТУ СА ЗАРАЖЕНИМА, ПОД НАДЗОРОМ ВИШЕ ОД 360 ОСОБА

ПРЊАВОР, 15. МАРТА – На подручју општине Прњавор осам особа било је у директном контакту са лицима зараженим вирусом корона, од који се само једна сама јавила надлежним службама, док су осталих седам пронашле надлежне службе уз асистенцију полиције, рекао је на вечерашњој конференцији за новинаре начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Он је након вечерашњег засједања општинског Штаба за ванредне ситуације истакао да је ово примјер неодговорног понашања појединаца који су још у петак у Прњавор дошли из земље са високим ризиком.

“Захваљујући пријави на отворени број телефона 065 910 189 дошли смо до информације да је у истом возилу са лицем из Српца којем је утврђен вирус корона из иностранства дошло шест особа из Прњавора. Од њих шест само се једна особа пријавила, а остале су пронашле надлежне службе. Вјерујемо да су они у претходна два дана имали одређене друштвене контакте који нису дозвољени” , прецизирао је Томаш.

За још двије особе постоји сумња да су биле у угоститељском објекту у Бањалуци код чијег је власника потврђено обољење.

У временском размаку од 12 часова између двије сједнице Штаба нагло је порастао број особа под здравственим надзором са 168 на више од 360. Лица са утврђеним обољењем за сада нема.

На основу препоруке Владе Републике Српске да локалне заједнице усвоје мјере какве су уведене у Бањалуци и у Прњавору је до 23. марта забрањен рад свим угоститељским објектима, занатско – услужним радњама, осим такси служби, свим трговинама осим радњи за продају прехрамбених производа и роба широке потрошње.

Сви субјекти којима је дозвољен даљи рад дужни су да обезбједе боравак ограниченог броја људи у затвореном простору.Контролним органима је стриктно наложено да се за непоштовањем мјера изричу казне у складу са Законом о заштити становништва у случају заразних болести и кривичним законом.

Послодавцима је препоручено да процес рада организују са минималним бројем извршилаца на лицу мјеста, уз мјере појачане дезинфекције.

Старим лицима и хроничним болесницима препоручено је да смање кретање и остану код куће како се не би излагали ризику и опасности.Општинска управа, јавна предузећа и установе ограничиће број улазака у објекте, а грађанима је упућен апел да у ове институције не долазе без пријеке потребе.

Апотеке и пољопривредне апотеке могу радити.

Томаш, који је и командант Штаба за ванредне ситуације, рекао је да је циљ увођења ових мјера да се смањи број социјалних контаката, а самим тим преноса и ширења вируса.

Он је истакао да када је ријеч о драгсторима који су отворени до 22.00 часа локалне заједнице немају надлежност над њиховим радом.

“И овом приликом позивамо надлежно министарство да и овим објектима смањи радно вријеме и ограничи га као и другим трговинским радњама” , рекао је Томаш.

Томаш је додао да рад појединих производних предузећа са већим бројем радника није обустављен јер у њима ради домицилно становништво.

“На све њих апелујемо да уколико су имали контакт са било ким ко је дошао из иностранства да се јаве надлежним службама” , рекао је он.


На подручју општине Прњавор синоћ je у складу са наредбом Штаба за ванредне ситуације почело прање и дезинфекција јавних површина и објеката. Процес дезинфекције обавља предузеће “Санитарац”из Власенице, а прање улица Територијална ватрогасна јединица Прњавор./крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ОМЛАДИНСКА БАНКА ПОДРЖАЛА ЧЕТИРИ ПРОЈЕКТА МЛАДИХ
ПРЊАВОР, 11. НОВЕМБРА - Омладинска банка у Прњавору и Фондација „Мозаик“ уприличили су данас промоцију четири пројекта младих са подручја општине Прњавор за шта је издвојено укупно 9. 230 КМ. ...
Pročitaj
PROGLAŠENI NAJBOLJI U JUNIORSKOJ I SENIORSKOJ KATEGORIJI
Nakon prvog dana  15. Međunarodnog turnira u tekvondou u Prnjavoru  koji je bio rezervisan za juniore i seniore proglašeni su najuspješniji takmičari u pojedinačnoj konkurenciji. U kategoriji juniora za najuspješnije  proglašeni  ...
Pročitaj
Šesti Festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor "Mala Evropa" počeo je nastupom kulturno-umjetničkih društava sa gotovo jedočasovnim kašnjenjem zbog nevremena koje je u poslijepodnevnim časovima zahvatilo ovu opštinu. Nakon tradicionalne igre i ...
Pročitaj
Na 23. Svetosavskoj zabavi u Prnjavoru za pomoć socijalno ugroženim porodicama Slobodana Kovačevića iz Gajeva i Radomira Radomirovića iz Šarinaca prikupljeno je 5.611 KM. Na zabavi, koju je organizovalo Kolo srpskih ...
Pročitaj
Načelnik Prnjavora Siniša Gatarić rekao je da su Romi u ovoj opštini integrisani u lokalnu zajednicu i ni po čemu nisu diskriminisani, ali da društvo u cjelini treba još dosta ...
Pročitaj
ОМЛАДИНСКА БАНКА ПОДРЖАЛА ЧЕТИРИ ПРОЈЕКТА МЛАДИХ
PROGLAŠENI NAJBOLJI U JUNIORSKOJ I SENIORSKOJ KATEGORIJI
IGROM I PJESMOM OTVOREN FESTIVAL
ZA DVIJE SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE PRIKUPLJENO 5.611 KM
GATARIĆ: ROMI SU INTEGRISANI U LOKALNU ZAJEDNICU
Show Buttons
Hide Buttons