Информација за возаче

Здравствени надзор

➡️ Возачу возила у међународном транспорту, по доласку у Босну и Херцеговину, на граничном прелазу на подручју Републике Српске, републички инспектор издаје Рјешење о стављању у изолацију у трајању боравка у Босни и Херцеговини који возач наведе, а који подразумијева период од уласка у Босну и Херцеговину до одласка на сљедећи превоз.
➡️ Уколико се ради о возачу возила у међународном транспорту који је страни држављанин, републички инспектор издаје рјешење о стављању у изолацију у трајању од 14 дана према мјесту боравка које наведе страни држављанин у Босни и Херцеговини.
➡️ Возач возила који није држављанин Босне и Херцеговине је дужан да изолацију проведе у возилу док је држављанин Босне и Херцеговине дужан да изолацију проведе на адреси пребивалишта.
➡️ Пословни субјект који користи услугу међународног транспорта у сарадњи са возачем који није држављанин Босне и Херцеговине, на локацији утовара и истовара, обезбјеђује његов боравак при чему возач минимално напушта возило уз поштовање свих превентивних мјера.
Поступање возача
➡️ У случају појаве било каквих симптома респираторне болести, возачи возила са мјестом пребивалишта у Босни и Херцеговини морају да остану код куће и јаве се надлежном дому здравља телефоном.
➡️ У случају појаве било каквих симптома респираторне болести, возачи који немају мјесто пребивалишта у Републици Српској јављају се најближем дому здравља, који ће им дати даља упутства.
➡️ Возач је дужан да код себе има рјешење које је добио од републичког инспектора како не би био поново упућиван код инспектора.
➡️ Возачи треба да се придржавају основних хигијенских мјера те приликом утовара или чекања на утовар у објектима користе рукавице и маске те да имају са собом средства за дезинфекцију руку на бази алкохола у оним ситуацијама када руке не могу редовно прати.

Опште мјере заштите

➡️ редовно прати руке сапуном и водом и осушити руке једнократним убрусима или користити дезинфекционо средство на бази алкохола,
➡️ приликом кашљања или кихања прекрити уста и нос папирном марамицом и одбацити је у корпу за смеће са поклопцем те опрати руке,
➡️ избјегавати блиски контакт са особама које имају респираторне симптоме као што је повишена тјелесна температура, грлобоља, кратак дах и кашаљ.

Специфичне мјере заштите:

➡️ Возач који превози путнике међу којима има путника са сумњом на COVID-19 а возачки простор је одвојен од остатка возила није потребно да носи маску, довољно је одржавати хигијену руку чешћим прањем или гелом за дезинфекцију на бази 70% алкохола а у случају да преграда не постоји, потребно је носити маску на лицу и одржавати хигијену руку чешћим прањем или гелом за дезинфекцију на бази 70% алкохола. Потребно је одржавати просторну удаљеност од најмање 2 метра у социјалном контакту у затвореном простору односно 1 метар на отвореном.
➡️ Возачи који превозе путнике требају одржавати хигијену свог непосредног радног простора, возачког мјеста и кабине тако да повремено пребришу површине које се често додирују рукама са средством за дезинфекцију површина.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске
 
PROČITAJTE JOŠ
Dvočasovnim zatvaranjem glavne gradske ulice za saobraćaj, šetnjom učenika i polaznika dječijeg vrtića "Naša radost" u Prnjavoru je danas obilježen 22. septembar - Međunarodni dan bez automobila. Učenici dvije gradske osnovne ...
Pročitaj
LIŠNJA IZVAN KORITA
Rječica Lišnja usljed obilnih padavina i ispresijecanog korita usljed radova na izgradnji autoputa  izlila se iz korita u  ulici Živojina Preradovića. Prema informaciji iz opštinskog Štaba za vandredne situacije poplavljena je ...
Pročitaj
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano su danas u saobraćaj pustili dionicu auto-puta "9. januar" Doboj-Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara i za čiju ...
Pročitaj
Situacija u opštini Prnjavor se stabilizuje, zaključeno je na proširenoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine, kojoj je prisustvovalo tridesetak odgovornih ljudi iz opštine, privrednika, javnih službi i nevladinog sektora. ...
Pročitaj
  U Centru za kulturu u Prnjavoru večeras je otvorena izložba i predstavljena monografija "Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja", a promociji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Malešević je ...
Pročitaj
OBILJEŽEN DAN BEZ AUTOMOBILA
LIŠNJA IZVAN KORITA
DODIK I VUČIĆ PUSTILI U SAOBRAĆAJ DIONICU DOBOJ-PRNJAVOR
SITUACIJA SE STABILIZUJE, PRIPREMA SE POMOĆ DOBOJU
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA SREDNJOVJEKOVNOG NASLJEĐA
Show Buttons
Hide Buttons