Информација за возаче

Здравствени надзор

➡️ Возачу возила у међународном транспорту, по доласку у Босну и Херцеговину, на граничном прелазу на подручју Републике Српске, републички инспектор издаје Рјешење о стављању у изолацију у трајању боравка у Босни и Херцеговини који возач наведе, а који подразумијева период од уласка у Босну и Херцеговину до одласка на сљедећи превоз.
➡️ Уколико се ради о возачу возила у међународном транспорту који је страни држављанин, републички инспектор издаје рјешење о стављању у изолацију у трајању од 14 дана према мјесту боравка које наведе страни држављанин у Босни и Херцеговини.
➡️ Возач возила који није држављанин Босне и Херцеговине је дужан да изолацију проведе у возилу док је држављанин Босне и Херцеговине дужан да изолацију проведе на адреси пребивалишта.
➡️ Пословни субјект који користи услугу међународног транспорта у сарадњи са возачем који није држављанин Босне и Херцеговине, на локацији утовара и истовара, обезбјеђује његов боравак при чему возач минимално напушта возило уз поштовање свих превентивних мјера.
Поступање возача
➡️ У случају појаве било каквих симптома респираторне болести, возачи возила са мјестом пребивалишта у Босни и Херцеговини морају да остану код куће и јаве се надлежном дому здравља телефоном.
➡️ У случају појаве било каквих симптома респираторне болести, возачи који немају мјесто пребивалишта у Републици Српској јављају се најближем дому здравља, који ће им дати даља упутства.
➡️ Возач је дужан да код себе има рјешење које је добио од републичког инспектора како не би био поново упућиван код инспектора.
➡️ Возачи треба да се придржавају основних хигијенских мјера те приликом утовара или чекања на утовар у објектима користе рукавице и маске те да имају са собом средства за дезинфекцију руку на бази алкохола у оним ситуацијама када руке не могу редовно прати.

Опште мјере заштите

➡️ редовно прати руке сапуном и водом и осушити руке једнократним убрусима или користити дезинфекционо средство на бази алкохола,
➡️ приликом кашљања или кихања прекрити уста и нос папирном марамицом и одбацити је у корпу за смеће са поклопцем те опрати руке,
➡️ избјегавати блиски контакт са особама које имају респираторне симптоме као што је повишена тјелесна температура, грлобоља, кратак дах и кашаљ.

Специфичне мјере заштите:

➡️ Возач који превози путнике међу којима има путника са сумњом на COVID-19 а возачки простор је одвојен од остатка возила није потребно да носи маску, довољно је одржавати хигијену руку чешћим прањем или гелом за дезинфекцију на бази 70% алкохола а у случају да преграда не постоји, потребно је носити маску на лицу и одржавати хигијену руку чешћим прањем или гелом за дезинфекцију на бази 70% алкохола. Потребно је одржавати просторну удаљеност од најмање 2 метра у социјалном контакту у затвореном простору односно 1 метар на отвореном.
➡️ Возачи који превозе путнике требају одржавати хигијену свог непосредног радног простора, возачког мјеста и кабине тако да повремено пребришу површине које се често додирују рукама са средством за дезинфекцију површина.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске
 
PROČITAJTE JOŠ
ПОВРИЈЕЂЕНА ДВА МОТОЦИКЛИСТА, ПРЕБАЧЕНИ У УКЦ
ПРЊАВОР, 4. ОКТОБРА  - У саобраћајној незгоди која се догодила данас на магистралном путу у Хрваћанима при судару два мотоцикла са путничким возилом марке "Пежо 206" повријеђена ...
Pročitaj
SAMSUNG CSC
  U organizaciji Udruženja pisaca zavičaja iz Prnjavora sinoć je u Domu kulture održana promocija zbornika književnih radova “Zavičajna svitanja“,u povodu obilježavanja 24.marta Dana opštine Prnjavor. Recenzent knjige Duško Popović kaže da ...
Pročitaj
  Opština Prnjavor potpisala je danas ugovore o stipendijama sa više od 300 učenika i studenata, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 200.000 KM. Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić rekao je ...
Pročitaj
Veronika Melnik,Milana Ostojić i Tea Malešević izabrane su u “predsjedništvo beba“ na manifestaciji “Konferencija beba“ održanoj u Prnjavoru. Najmlađa beba je Veronika Melnik iz Maćinog Brda rođena 25.juna ove godine,a najstarija ...
Pročitaj
POBJEDA SNSD-a NA SVIM NIVOIMA
Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ pobijedio je na opštim izborima u opštini Prnjavor na svim nivoima, rečeno je jutros Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/. Prema nepotpunim i nezvaničnim podacima OIK-a, za ...
Pročitaj
ПОВРИЈЕЂЕНА ДВА МОТОЦИКЛИСТА, ПРЕБАЧЕНИ У УКЦ
PREDSTAVLJENA “ZAVIČAJNA SVITANJA“
OPŠTINA STIPENDIRA VIŠE OD 300 UČENIKA
VERONIKA,MILANA I TEA U “PREDSJEDNIŠTVU BEBA“
POBJEDA SNSD-a NA SVIM NIVOIMA
Show Buttons
Hide Buttons