ЛИЦА КОЈА СУ СИНОЋ ДОПУТОВАЛА ПОД НАДЗОРОМ

ПРЊАВОР, 20. МАРТА   – Свих 11 Прњаворчана који су се налазили у аутобусу заустављеном јуче на граничном прелазу у Градишци синоћ уз највеће мјере заштите санитетским возилом превезени у Прњавор и стављени су  у кућну изолацију наредних 14 дана, потврдио је на данашњој конференцији за новинаре начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Он каже да је општина Прњавор друга у Републици Српској, одмах послије Бањалуке,  по броју лица која се налазе под здравственим надзором, али то не значи да је повећан број људи који су евентуална пријетња да буду заражени.

Томаш је истакао да су надлежне службе на подручју ове општине добро урадиле свој посао и да је прошлог викенда спремно дочекан повратак великог броја Прњаворчана који раде у земљама ЕУ, јер се знало да је то вријеме када они долазе својим кућама.

„Обавеза свих лица која су добила рјешење о здравственом надзору је да све мјере поштују, забрањено је да се крећу, неопходно је да буду у кућној изолацији. Надлежне инспекције службе на терену контролишу лица која би требала бити у изолацији, јуче су контролисана 23 лица и сви су затечени на пријављеној адреси становања, а и данас настављамо са контролама“ , изјавио је Томаш.

Према кривичном закону Републике Српске за непоштовање таквих мјера запријећена је казна затвора до двије године.

Грађанима је упућен апел да поштују све раније донесене мјере, да старија лица смање кретање,  као и да све информације које су важне  у овој ситуацији прате преко званичних сајтова надлежних институција, односно општинске управе, Дома здравља Прњавор, Фејсбук странице начелника општине, јавних средстава информисања.

„То су провјерене и тачне информације, за све друге информације не гарантујемо тачност и објективност и не знамо с којим циљем настају“ , нагласио је Томаш.

Општински штаб за ванредне ситуације у Прњавору упутио је данас апел грађанима да не насједају на приче које у последњих неколико дана на друштвеним мрежама пласирају појединци или групе грађана о удруживању, прикупљању или нуђењу помоћи.

Томаш каже да су можда такве приче добронамјерне, али да у ванредној ситуацији нису добродошле.

„Сви који желе помоћи или волонтирати  треба да се јаве Црвеном крсту општине Прњавор, као надлежној институцији која ће се бавити овим проблемом. Црвени крст ће направити списак свих добровољаца који желе да волонтирају, провјериће у евиденцијама Дома здравља њихово здравствено стање и на основу тога ће волонтерима који испуњавају услове издати рјешења да могу обављати тај посао,они ће их конкретно задужити на терену шта и у ком времену да ураде“ , нагласиоје Томаш, који је и командант Штаба.

Он каже да се и на овај начин жели смањити кретање и окупљање неформалних група које нису под здравственим надзором.

„Молимо грађане да не траже помоћ од таквих група јер су изузетно ризичне. Важно је да надлежне институције буду те којима ће се јављати грађани којима је потребна помоћ, а прије свега Црвеном крсту, Центру за социјални рад и општинској управи. У наредним данима осмислићемо мјере како помоћи онима којима је на неки начин ограничено кретање, посебно лицима старије животне доби“ , рекао јеТомаш.

Под здравственим надзором Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља у Прњавору налази се 937 особа, од чега су у највећем броју људи који су дошли из земаља у којима је велики број обољелих од вируса корона.

Према извјештају ове службе нема регистрованих новообољелих.

До данас је на подручју општине Прњавор регистровано једно лице позитивно на вирус корона, које се налази у самоизолацији и доброг је здравственог стања.

Три лица су након петнаестодневне изолације изашла из здравственог надзора.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da škole moraju ostvarivati čvršću saradnju sa svim firmama, jer će, bez direktne saradnje sa poslodavcima, sa proizvodnim preduzećima, iz ...
Pročitaj
РЕСТРИКТИВНЕ МЈЕРЕ ПРОДУЖЕНЕ ДО 27. АПРИЛА
ПРЊАВОР, 13. АПРИЛА - Све рестриктивне мјере уведене због пандемије вируса корона на подручју општине Прњавор продужене су до 27.априла, рекао је командант Општинског штаба за ванредне ситуације Дарко Томаш.Он ...
Pročitaj
ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРЦА
ПРЊАВОР, 4. ЈУЛА - Чланови ОпштинскогСУБНОР - а Прњавор полагањем вијенаца на споменик народним херојима, јунацима града и у спомен комплексу у градском парку обиљежели су 4. јул – Дан ...
Pročitaj
SUTRA POSJETA 300 UKRAJINACA
Opštinu Prnjavor sutra će posjetiti 300 Ukrajinaca iz više gradova te zemlje, potvrđeno je Srni u opštinskoj upravi. Posjeta je predviđena u okviru manifestacije "Ukrajina u srcu male Evrope", koju u ...
Pročitaj
  Karate reprezentacija Republike Srpske pobjednik je Kupa nacija koje je održano u Prnjavoru, dok je u pojedinačnoj konkurenciji najbolji rezultat u borbama ostvario Rumun Jurjeslo Jonut. Jonut je rekao da je ...
Pročitaj
MALEŠEVIĆ: POTREBNA ČVRŠĆA SARADNJA ŠKOLE I POSLODAVACA
РЕСТРИКТИВНЕ МЈЕРЕ ПРОДУЖЕНЕ ДО 27. АПРИЛА
ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРЦА
SUTRA POSJETA 300 UKRAJINACA
SRPSKA PRVA U KUPU NACIJA
Show Buttons
Hide Buttons