ЦВИЈАНОВИЋ: РЈЕШАВАМО ЖИВОТНЕ ПРОБЛЕМЕ ГРАЂАНА

ПРЊАВОР, 19. МАЈА – Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас је у Прњавору уручила кључеве станова за 14 расељених и избјеглих породица, а вриједност зграде која је изграђена у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања износи око 613.000 КМ.

Цвијановићева је рекла да је кроз програм који је реализован заједничком сарадњом донатора, Владе Републике Српске, општине Прњавор и институција БиХ показана способност да се рјешавају животни проблеми грађана.

Она је напоменула да су и у претходном периоду за ову категорију становништва ријешени бројни проблеми и обезбјеђен смјештај.

“У општини Прњавор, али и свим другим општинама наставићемо са реализацијом важних пројеката, за одређене угрожене категорије, и све друге значајне пројекте за развој локалних заједница и јачање њихових капацитета” , рекла је предсједник Републике Српске.

Цвијановићева каже да је циљ да се побољшају начин и услови за живот, те подјестила да се ушло и у руралне заједнице гдје су такође реализовани бројени пројекти.

“Данас смо обишли и радове на изградњи кружног тока на Вијаци што је такође значајна инвестиција вриједности 815.000 КМ која се реализује у сарадњи са Путевима Републике Српске. Иза свих таквих пројеката стоји активизам локалних власти и слање одговарајућих пројеката” , рекла је Цвијановићева.

Она каже да је захвална општини Прњавор, начелнику и његовим сарадницима који показују ту врсту способности да дефинишу важне ствари и изборе се за реализацију одређених пројеката.

“Гдје имамо добру сарадњу и активизам никада није изостала подршка са републичког нивоа. Једино имамо проблем у мањем броју општина гдје се не кандидују пројекти, гдје се не указује на потребу одржавања одрђених проблема” , рекла је Цвијеновићева.

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић појаснио је да се у општини Прњавор тренутно завршава осам кућа за повратнике, а почиње и изградња седам нових стамбених индивидуалних објеката.

Он је најавио сличне пројекте широм Републике Српске.

“Ускоро ћемо стамбено збринути око 50 породица у Бањалуци у мјесној заједници Куљане, у Рудом 10 породица, а онда слиједе Приједор, Градишка, Требиње. До краја 2020. године очекујемо да још више од 100 породица уселимо у оквиру овог пројекта” , појаснио је Аћић.

Он каже да се поред објеката колективног становања наставља и са изградњом и усељењем индивидуалних објеката.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је општина Прњавор за изградњу зграде обезбиједила локацију, пројектну документацију и комуналну инфраструктуру, за шта је издвојено око 70.000 КМ.

Он је истакао да је ово само један у низу пројеката са републичким институцијама и Владом Републике Српске.

“Општина Прњавор је у задње 3,5 године имала инвестиције више од 11,5 милиона КМ, а око 7,6 милиона КМ су инвестиције финансиране од стране Владе РС, институција, републичких јавних предузећа” , истакао је Томаш.

Томаш каже да се на овај начин показује одлична сарадња општинских и републичких власти.

Раде Новковић из Петровца који живи са супругом каже да му много значи рјешавање стамбеног питања јер је до сада морао приватно плаћати станарину око 200 КМ, што је велики издатак за кућни буџет породица које су у рату остале без крова над главом.

Додјели кључева за 14 станова у Прњавору присуствовали су и министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, представници општине Прњавор, представници Фонда за повратак БиХ и представници међународних и невладиних организација. /крај/тс/фото/фоно

 
PROČITAJTE JOŠ
Na području opštine Prnjavor na referendumsko pitanje  "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" potvrdno je odgovorilo  99,8 odsto  ili 19.171 glasač, izjavila ...
Pročitaj
Републички штаб за ванредне ситуације
Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској.1. Овим закључком прописују се ванредне мјере ...
Pročitaj
” IZBORI 2018″   DODIK: POČETKOM OKTOBRA DOLAZIMO U PRNJAVOR DA OTVORIMO AUTO-PUT
Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je na večerašnjem predizbornom skupu u Prnjavoru da će početkom oktobra ponovo doći u ovu opštinu kada će biti ...
Pročitaj
Zamjenik načelnika opštine Prnjavor Božidar Ivanović uručio je u Beogradu plaketu opštine Prnjavor najboljoj rukometašici svijeta i kapitenu reprezentacije Srbije Andrei Lekić,u povodu 24. marta , Dana ...
Pročitaj
POVRATAK DIMNJAČARA! /reportaža/
Garava lica ljudi, "vjesnika sreće", sve rjeđe se mogu sresti na ulici. Za dimnjačarski zanat u Republici Srpskoj i BiH opredjeljuje se sve manji broj ljudi, a, kako se za ...
Pročitaj
REFERENDUM: DAN REPUBLIKE PODRŽALO 19.171 GLASAČA
Републички штаб за ванредне ситуације
” IZBORI 2018″ DODIK: POČETKOM OKTOBRA
ANDREI LEKIĆ URUČENA OPŠTINSKA PLAKETA
POVRATAK DIMNJAČARA! /reportaža/
Show Buttons
Hide Buttons