ЦВИЈАНОВИЋ: РЈЕШАВАМО ЖИВОТНЕ ПРОБЛЕМЕ ГРАЂАНА

ПРЊАВОР, 19. МАЈА – Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас је у Прњавору уручила кључеве станова за 14 расељених и избјеглих породица, а вриједност зграде која је изграђена у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања износи око 613.000 КМ.

Цвијановићева је рекла да је кроз програм који је реализован заједничком сарадњом донатора, Владе Републике Српске, општине Прњавор и институција БиХ показана способност да се рјешавају животни проблеми грађана.

Она је напоменула да су и у претходном периоду за ову категорију становништва ријешени бројни проблеми и обезбјеђен смјештај.

“У општини Прњавор, али и свим другим општинама наставићемо са реализацијом важних пројеката, за одређене угрожене категорије, и све друге значајне пројекте за развој локалних заједница и јачање њихових капацитета” , рекла је предсједник Републике Српске.

Цвијановићева каже да је циљ да се побољшају начин и услови за живот, те подјестила да се ушло и у руралне заједнице гдје су такође реализовани бројени пројекти.

“Данас смо обишли и радове на изградњи кружног тока на Вијаци што је такође значајна инвестиција вриједности 815.000 КМ која се реализује у сарадњи са Путевима Републике Српске. Иза свих таквих пројеката стоји активизам локалних власти и слање одговарајућих пројеката” , рекла је Цвијановићева.

Она каже да је захвална општини Прњавор, начелнику и његовим сарадницима који показују ту врсту способности да дефинишу важне ствари и изборе се за реализацију одређених пројеката.

“Гдје имамо добру сарадњу и активизам никада није изостала подршка са републичког нивоа. Једино имамо проблем у мањем броју општина гдје се не кандидују пројекти, гдје се не указује на потребу одржавања одрђених проблема” , рекла је Цвијеновићева.

В.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић појаснио је да се у општини Прњавор тренутно завршава осам кућа за повратнике, а почиње и изградња седам нових стамбених индивидуалних објеката.

Он је најавио сличне пројекте широм Републике Српске.

“Ускоро ћемо стамбено збринути око 50 породица у Бањалуци у мјесној заједници Куљане, у Рудом 10 породица, а онда слиједе Приједор, Градишка, Требиње. До краја 2020. године очекујемо да још више од 100 породица уселимо у оквиру овог пројекта” , појаснио је Аћић.

Он каже да се поред објеката колективног становања наставља и са изградњом и усељењем индивидуалних објеката.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је општина Прњавор за изградњу зграде обезбиједила локацију, пројектну документацију и комуналну инфраструктуру, за шта је издвојено око 70.000 КМ.

Он је истакао да је ово само један у низу пројеката са републичким институцијама и Владом Републике Српске.

“Општина Прњавор је у задње 3,5 године имала инвестиције више од 11,5 милиона КМ, а око 7,6 милиона КМ су инвестиције финансиране од стране Владе РС, институција, републичких јавних предузећа” , истакао је Томаш.

Томаш каже да се на овај начин показује одлична сарадња општинских и републичких власти.

Раде Новковић из Петровца који живи са супругом каже да му много значи рјешавање стамбеног питања јер је до сада морао приватно плаћати станарину око 200 КМ, што је велики издатак за кућни буџет породица које су у рату остале без крова над главом.

Додјели кључева за 14 станова у Прњавору присуствовали су и министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, представници општине Прњавор, представници Фонда за повратак БиХ и представници међународних и невладиних организација. /крај/тс/фото/фоно

 
PROČITAJTE JOŠ
U Prnjavoru je danas otvoren Muzej, koji raspolaže sa tri tematske postavke. Muzejski radnik Dario Topić precizirao je da su trenutno zadovoljeni uslovi za tematske postavke enterijera jedne seoske kuće sa ...
Pročitaj
NA RUKOMETNI TURNIR DOLAZI 50 EKIPA
Rukometni klub "Sloga" iz Prnjavora danas i sutra ugostiće 50 ekipa iz regiona u okviru Trećeg međunarodnog turnira "Mika 2017". Trener kluba Mile Šljivić rekao je Srni da će se ...
Pročitaj
ТРОЈЕ ПОЗИТИВНИХ НА ВИРУС
ПРЊАВОР, 25. ЈУЛА -  На подручју општине Прњавор регистровано је троје лица позитивних на вирус корона, од којих је двоје новозаражених и једно већ регистровано лице које је поновним тестирањем ...
Pročitaj
Opština Prnjavor u saradnji sa mještanima Grabik Ilove počela je modernizaciju lokalnog puta kroz ovu mjesnu zajednicu,za šta je planom kapitalnih ulaganja predviđeno 75.000,00 KM. Načelnik opštinskog  odjeljenja za stambeno-komunalne poslove  ...
Pročitaj
U Prnjavoru su danas, u prisustvu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petra Đokića, podijeljene 52 kartice po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske nakon majskih poplava. Ukupna ...
Pročitaj
OTVOREN MUZEJ
NA RUKOMETNI TURNIR DOLAZI 50 EKIPA
ТРОЈЕ ПОЗИТИВНИХ НА ВИРУС
POČELA MODERNIZACIJA PUTA KROZ GRABIK ILOVU PREMA SRPCU
URUČENE 52 KARTICE ZA POPLAVLJENA DOMAĆINSTVA
Show Buttons
Hide Buttons