ПОДРЖАНА ДВА ПРОЈЕКТА МЛАДИХ

ПРЊАВОР, 4. ЈУНА – Омладинска банка Прњавор која дјелује под окриљем Фондације „Мозаик“ подржала је два пројекта неформалних група младих са подручја ове општине – „Ношњама до игре“ вриједности 1.300 КМ и „Бирај спорт – играј рукомет“ вриједности 1.325 КМ.

Како је преостали расположиви фонд за пројекте ове банке у Прњавору 1. 328 КМ данас је потписан анекс Меморандума о сарадњи између општине Прњавор и Фондације „Мозаик“ о издвајању додатних средстава потребних за финансирање оба пројекта.

Директор програма Омладинска банка Жељко Пауковић каже да су кроз програм ове банке одобрени бројни добри пројекти везани за спорт, културу и све пројекте које су млади идентификовали као приоритете у својој локалној заједници.

Он каже да се на тај начин младима омогућује да буду конкретан фактор рјешавања кључних проблема.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је ова локална заједница у 2019. години потписала четворогодишњи Меморандум са Фондацијом „Мозаик“, и да су почетком ове године у првом кругу потписани уговори са шест неформалних група које ће имплементирати пројекте на подручју локалне заједнице.

„Схватили смо да је ово одлична идеја због чега смо данас потписали анекс Меморандума и сада имамо још додатна два пројекта. Драго ми је да су млади људи препознали одређене проблеме и предложили начин за њихово рјешење“ , рекао је Томаш.

Он је најавио да ће наредне године бити удвостручен износ који издваја општина за овај вид подршке младима.

Члан Управног одбора Омладинске банке у Прњавору Дајана Башић каже да млади својим пројектима показују да желе бити носиоци промјена у средини у којој живе.

„Уочљива је велика ангажованост апликаната, труд и жеља да са својим пројектима прођу даље. У протеклих неколико мјесеци реакције заједнице и младих су позитивне што показује и осам пројеката који ће ове године бити реализовани у Прњавору “ , рекла је она.

Члан Рукометног клуба „Слога“ Прњавор Миле Шљивић каже да је циљ пројекта „Бирај спорт – играј рукомет“ да се дјеца из сеоских средина значајније укључе у спортске активности, конкретно рукомет.

„У клубу тренутно у пет селекција имамо око 60 активних чланова, а у наредном периоду покушаћемо да у спортским активностима ангажујемо што више дјеце са села“ , каже Шљивић.

Члан Градског културно – умјетничког друштва „Пронија“ Прњавор Ана Сибинчић истакла је да је циљ пројекта „Ношњама до игре“ да се Дјечијем ансамблу овог друштва обезбједе нове ношње, али и да се дјеца и млади са подручја Прњавора подстакну на прикључење активностима друштва, да што више сазнају о традицији и обичајима, као и начину њиховог преношења и чувања за будуће генерације.

Општина Прњавор и Фондација „Мозаик“ ће заједно у наредне четири године у складу са Меморандумом о сарадњи издвојити укупно 55.775 КМ за финансирање 23 пројекта и 4 микробизниса.

На нивоу БиХ Фондација „Мозаик“ је у мају повећала присуство Омладинских банака са 43 на 49 општина. Од почетка ове године подржали су 545 пројеката у вриједности од око 980 .000 КМ и 55 микробизниса у износу од око 110.000 КМ. /крај/тс/

 
PROČITAJTE JOŠ
Opština Prnjavor traži još 34 nestala borca Vojske Republike Srpske,rekao je sinoć predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Boro Peulić. Peulić kaže da je,od kako je proces ...
Pročitaj
ПОД ЗДРАВСТВЕНИМ НАДЗОРОМ 926 ОСОБА
ПРЊАВОР, 20. МАРТА - Под здравственим надзором Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља у Прњавору налази се 926 особа.Према извјештају ове службе јутрос до 9.30 часова нема регистрованих новообољелих.До данас ...
Pročitaj
Pripreme za obaranje Ginisovog rekorda u pravljenju riblje čorbe u Prnjavoru ulaze u završnu fazu i odvijaju se planiranom dinamikom, potvrdila je danas načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Duška ...
Pročitaj
Skupština opštine Prnjavor usvojila je danas odluku o prodaji zemljišta na kojem se nalazi objekat Opštinske organizacije Crvenog krsta. Načelnik opštine Siniša Gatarić kaže da će sredstva od prodaje biti utrošena ...
Pročitaj
ОБОЉЕЛА МЛАЂА ОСОБА
ПРЊАВОР, 20. МАЈА  - На подручју општине Прњавор регистрован је случај заразе вирусом корона код лица млађе животне доби, које је због здравствених тегоба из Дома здравља Прњавор упућено у ...
Pročitaj
PRNJAVOR TRAGA ZA 34 NESTALA BORCA
ПОД ЗДРАВСТВЕНИМ НАДЗОРОМ 926 ОСОБА
PRIPREME ZA OBARANJE GINISOVOG REKORDA U ZAVRŠNOJ FAZI
PRODAJOM ZEMLJIŠTA DO NOVOG OBJEKTA CRVENOG KRSTA
ОБОЉЕЛА МЛАЂА ОСОБА
Show Buttons
Hide Buttons