ПОДРШКА ПРИВРЕДИ У УБЛАЖАВАЊУ ПОСЉЕДИЦА НАКОН КОРОНЕ

ПРЊАВОР, 12. ЈУНА – Скупштина општине Прњавор на данашњој сједници усвојила је пакет мјера подршке локалној привреди за ублажавање посљедица пандемије вируса корона који укључује Одлуку о субвенцији комуналне таксе за истицање пословног имена, Одлуку о ослобађању плаћања комуналне накнаде за 2020. годину и Одлуку о ослобађању плаћања закупа за заузимање јавне површине за 2020. годину.

Привредни субјекти којима је био забрањен рад имаће право на ослобађање 100 одсто припадајућег дијела обавезе за вријеме трајања забране, док ће пословни субјекти којима је ограничен рад имати право на ослобађање 50 одсто.

Усвојен је и амандман Клуба СНСД у којем се тражи од Комуналног предузећа “Парк“ да размотри могућности отписа потраживања за одвоз смећа правним лицима на подручју општине Прњавор чији је рад забрањен или ограничен за вријеме трајања пандемије изазване вирусом корона.

Одборници су усвојили и Информацију о предузетим мјерама и активностима на сузбијању и спречавању ширења вируса корона на подручју општине Прњавор у периоду од 27. фебруара до 21. маја 2020. године.

Предсједник Скупштине општине Жељко Симић каже да је извјештај који је општински Штаб за ванредне ситуације поднио одборницима добар показатељ шта се радило у протеклом периоду по питању вируса корона, представљене су све мјере и активности који су предузети у протеклом периоду, финансијски трошкови и донације.

„Био је то изазов за све нас, остварили смо добру сарадњу и пуну координацију са републичким Штабом. Сада је вријеме да живот враћамо у нормалу, али да и даље као појединци будемо одговорни. Исто тако морамо, као заједница, водити рачуна да је вирус корона и даље присутан, али не смијемо запоставити све редовне активности које се односе на функционисање локалне управе и укупног живота у економском, привредном и сваком другом смислу“ , рекао је Симић .

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је на данашњој сједници преовладао став да је општински Штаб за ванредне ситуације дјеловао правовремено, ефикасно и ефективно што је дало позитивне резултате.

„Епидемија је била под контролом, али морамо истаћи да она још увијек није завршена. И даље треба да предузимамо све мјере и активности које су важне за спречавање ширења вируса корона. Надамо се да наша локална заједница неће бити мјесто гдје ће се дешавати нови појединачни случајеви инфекције или повећање броја заражених као што се дешава у неким другим локалним заједницама“ , изјавио је Томаш и додао да општински Штаб и даље ради у пуном капацитету.

Он је напоменуо да је сада на свим поједницима одговорност да ли ће ићи на мјеста гдје се окупља много људи или ће и даље бити опрезни и држати социјалну дистанцу.

Томаш каже да у наредном периоду слиједи помоћ привредним субјектима који су били погођени потпуном или дјелимичном обуставом рада .

„Сви такви пословни субјекти биће ослобођени свих накнада које имају према општини Прњавор, а ми смо све ове активности услагласили с њима на привредном савјету“ , појаснио је он.

Томаш је напоменуо да су на данашњем засједању одборничку подршку добили и Извјештаји о извршењу буџета општине за прошлу годину, о раду начелника и општинске управе за 2019. годину, као и извјештаји о раду јавних предузећа, установа и школа са подручја општине.

Начелник Прњавора се осврнуо и на упит који је СДС упутио локалној администрацији тражећи одговор о изградњи стамбено – пословног објекта у Прњавору на парцели између улица Светог Саве и Вељка Миланковића, о којем се, како су истакли, мало зна и за који у јавности постоји низ опречних информација о инвеститору објекта, као и томе да ли постоји валидна документација за његову изградњу.

„У улици Вељка Миланковића постоји парцела на којој инвеститор намјерава да гради стамбени објекат и због тога изводи одређене припремне радње. Изненадило ме што су одборници из СДС повјеровали у неке спекулације о постојању нерегуларности и жао ми је што су насјели на приче и инсинуације. Из документације се јасно види да се ради само о припремним радовима за које инвеститор има дозволу, тренутно нема никаквих активности на градњи стамбеног објекта“ , појаснио је Томаш.

Велибор Тривичевић испред Клуба СДС рекао је да је су од Одјељења за инспекцијске послове и Одјељења за урбанистичко уређење добили информацију да је у току припремни дио радова за који није потребно имати посебне дозволе, док ће се код градње стамбеног објекта морати прибавити сва потребна документација.

Тривичевић је рекао и да у овој странци разумију све поступке и мјере које је предузео Штаба за ванредне ситуације у вријеме вируса корона.

„Људи који су прошли карантин нормално је да су због страха били незадовољни одређеним поступцима Штаба, од замјерки да су сви били смјештени заједно до услова смјештаја, хране, немогућности посјете чланова породице. Али на крају се испоставило да је стање задовољавајуће, предузетим мјерама успјело се спријечити веће ширење болести, реаговало се на вријеме“ , рекао је он.

Сједница Скупштине због тренутне епидемиолошке ситуације одржана је у хотелу „Нови Национал“. /крај/тс/

 
PROČITAJTE JOŠ
   Nakon posljednjih poplava koje su ugrozile oko 200 kuća na području opštine Prnjavor, počele su aktivnosti na uređenju korita rječice Lišnja, koja najveći problem zadaje stanovnicima Omladinskog naselja, Ratkovca, te ...
Pročitaj
Budžetom opštine Prnjavor za poljoprivredu u ovoj godini planirano je više od pola miliona KM, a lokalna vlast, osim obezbjeđenja sredstava za podsticaje, sprovodi i druge aktivnosti koje mogu ...
Pročitaj
Odbornici Skupštine opštine Prnjavor usvojili su danas odluku o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 3.000.000 KM. U odluci je obrazloženo da su sredstva namijenjena za prevazilaženje problema finansiranja prenesenih obaveza ...
Pročitaj
U Prnjavoru će sutra biti održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine,na kojoj će biti  izbrani  predsjednik i potpredsjednik Skupštine, zamjenik načelnika opštine, te radna tijela lokalnog parlamenta.   Prema predloženom dnevnom redu sjednice ...
Pročitaj
JUBILARNA MOTORIJADA OD 2. DO 4. JUNA
Deseta Motorijada u Prnjavoru biće održana od 2. do 4. juna, a dolazak prvih bajkera najavljen je već od sutra, rekao je Srni predsjednik Moto-kluba "Prnjavor 07" Boro Mijić. On kaže ...
Pročitaj
RADOVI NA UREĐENJU KORITA RJEČICE LIŠNJE
POLJOPRIVREDNICIMA VIŠE OD POLA MILIONA KM
KREDITNO ZADUŽENJE OD TRI MILIONA KM
SUTRA KONSTITUTIVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
JUBILARNA MOTORIJADA OD 2. DO 4. JUNA
Show Buttons
Hide Buttons