ПАШАЛИЋ : УРЕДИТИ КОРИТА ВИЈАКЕ И УКРИНЕ

ПРЊАВОР, 22. ЈУНА – Министар пољопривреде, рударства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић на данашњем састанку са начелником општине Прњавор Дарком Томашем разговарао је о закупу пољопривредног земљишта на подручју ове општине, уређењу корита ријека Вијака и Укрина, проблемима у Ловачком удружењу „Борик“, језеру Дренова и ергели „Вучијак“.

Министар Пашалић каже да на подручју општине Прњавор постоји потреба уређења токова ријека Укрине и Вијаке, што се није могло раније реализовати због неријешених имовинско-правних односа који су се испоставили као већи проблем од обезбјеђења потребних новчаних средстава за ову активност.

„Начелник Томаш ме данас увјерио да је дио тих проблема већ отклоњен и да ће у наредних неколико мјесеци пројекат бити комплетиран, односно питања евентуалне експропријације или преузимања земљишта ријешена. Већ почетком 2021. године имаћемо нови пројекат ‘Коридор Саве и Дрине’ у којем имамо довољно новца да интервенишемо са пројектима какав је на подручју општине Прњавор, а услов је чиста траса и уредни папири“ , рекао је Пашалић новинарима.

На састанку је било ријечи и о језеру Дренова којим тренутно управљају „Воде Српске“ гдје се у скорије вријеме очекују радови на санацији објеката, уређењу и чишћењу околине језера.

Пашалић каже да је разговарано и о Ловачком удружењу „Борик“ из Прњавора у којем су последњих неколико година присутни велики проблеми.

„То је једно од три ловишта гдје је одлуком министарства забрањен лов. Истрајаћемо у таквом ставу јер не желимо посвађане и наоружане људе пуштати у лов да не би дошло до још већих посљедица“ , рекао је министар.

Он је подсјетио да су из ресорног министарства упућена два акта – један према Ловачком савезу у којем је затражено да се утврди компатибилност аката друштва са актима Савеза, и други према Ловачком удружењу „Борик“ да се у року од 90 дана ријеши постојећи проблем.

„Уколико не дође до рјешења министарство ће одлузети ловиште од овог удружења. Сматрамо да није примјерено да због личних сукоба једне групе људи трпи готово хиљаду ловаца, али и пољопривредни произвођачи којима дивљач оштећује усјеве. Вјерујем да ћемо до септембра ријешити овај проблем“ , појаснио је Пашалић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је једно од основних питања о којима је било ријечи закуп, односно пољопривредно земљиште које је у власништву Републике Српске, а за које није на системски начин ријешено кориштење.

„Наша процјена је да на подручју прњаворске општине таквог земљишта има око 1.342 хектара. У наредном периоду ћемо ријешити проблем предузећа ‘Младегс Пак’ за потребним пољопривредним земљиштем, а касније ћемо рјешавати и друга питања. Наше је опредјељење да највећи дио тог земљишта који остане буде ријешен путем закупа индивидуалним пољопривредним произвођачима“ , изјавио је Томаш.

Он је говорећи о уређењу корита ријека на подручју општине Прњавор прецизирао да је потребно уредити око 2.300 метара корита ријеке Вијаке и око 1.000 метара корита ријеке Укрине, за шта су раније већ израђени пројекти санације.

„ На општини је да или на добровољан начин власника парцела или законски начин изузимања парцела ријешимо имовинско-правна питања како бисмо могли реализовати овај пројекат“ , појаснио је Томаш.

Томаш каже да је по питању проблема у Ловачком удружењу „Борик“ опредјељење општине да се 20 људи повуче из удружења и на тај начин омогуће да се остали чланови, којих је око хиљаду, могу бавити оним што воле, односно да се баве ловом.

Он је додао да је тема данашњег састанка било и стање у ергели „Вучијак“ , која би у наредном периоду требала добити нови инвестициони замах. /крај/тс/

 
PROČITAJTE JOŠ
Katolički vjernici u opštini Prnjavor su prisustvom svečanoj liturgiji u crkvi Svetog Ante Padovanskog obilježili najveći hrišćanski praznik-Uskrs.  Sveštenik Vlado Lukenda rekao je u svojoj propovijedi da je Isus spasitelj svih ...
Pročitaj
НЕМА ОБОЉЕЛИХ, ПОД НАДЗОРОМ 96 ОСОБА
ПРЊАВОР, 14. МАРТА - На подручју општине Прњавор према извјештају Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља Прњавор нема регистрованих случајева обољелих од вируса корона, док се према подацима до13.00 часова ...
Pročitaj
Radna grupa za utvrđivanje statusnog pitanja projekta vodosnabdijevanja sjeverozapadnog dijela opštine Prnjavor "Povelič" održala je danas prvi sastanak s ciljem da se pronađe način da u vlasništvu projekta participira i ...
Pročitaj
Novi načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je večeras Srni da su apsolutno netačni navodi SDS-a o zaposlenju novih radnika u ovoj opštini. Tomaš je demantovao navode o zaposlenju novog vozača ...
Pročitaj
УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈБЕБЕ
ПРЊАВОР, 6. ЈУЛА  - Руководство општине Прњавор уприличило је данас у скупштинској сали пријем за родитеље малишана који су на овогодишњој манифестацији „Конференција беба“ ушли у тзв.предсједништво беба и уручили ...
Pročitaj
ISUSOVO USKRSNUĆE TEMELJ VJERE
НЕМА ОБОЉЕЛИХ, ПОД НАДЗОРОМ 96 ОСОБА
POČELO UTVRĐIVANJE STATUSA PROJEKTA “POVELIČ”
NEMA NOVIH ZAPOSLENJA
УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈБЕБЕ
Show Buttons
Hide Buttons