ПАШАЛИЋ : УРЕДИТИ КОРИТА ВИЈАКЕ И УКРИНЕ

ПРЊАВОР, 22. ЈУНА – Министар пољопривреде, рударства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић на данашњем састанку са начелником општине Прњавор Дарком Томашем разговарао је о закупу пољопривредног земљишта на подручју ове општине, уређењу корита ријека Вијака и Укрина, проблемима у Ловачком удружењу „Борик“, језеру Дренова и ергели „Вучијак“.

Министар Пашалић каже да на подручју општине Прњавор постоји потреба уређења токова ријека Укрине и Вијаке, што се није могло раније реализовати због неријешених имовинско-правних односа који су се испоставили као већи проблем од обезбјеђења потребних новчаних средстава за ову активност.

„Начелник Томаш ме данас увјерио да је дио тих проблема већ отклоњен и да ће у наредних неколико мјесеци пројекат бити комплетиран, односно питања евентуалне експропријације или преузимања земљишта ријешена. Већ почетком 2021. године имаћемо нови пројекат ‘Коридор Саве и Дрине’ у којем имамо довољно новца да интервенишемо са пројектима какав је на подручју општине Прњавор, а услов је чиста траса и уредни папири“ , рекао је Пашалић новинарима.

На састанку је било ријечи и о језеру Дренова којим тренутно управљају „Воде Српске“ гдје се у скорије вријеме очекују радови на санацији објеката, уређењу и чишћењу околине језера.

Пашалић каже да је разговарано и о Ловачком удружењу „Борик“ из Прњавора у којем су последњих неколико година присутни велики проблеми.

„То је једно од три ловишта гдје је одлуком министарства забрањен лов. Истрајаћемо у таквом ставу јер не желимо посвађане и наоружане људе пуштати у лов да не би дошло до још већих посљедица“ , рекао је министар.

Он је подсјетио да су из ресорног министарства упућена два акта – један према Ловачком савезу у којем је затражено да се утврди компатибилност аката друштва са актима Савеза, и други према Ловачком удружењу „Борик“ да се у року од 90 дана ријеши постојећи проблем.

„Уколико не дође до рјешења министарство ће одлузети ловиште од овог удружења. Сматрамо да није примјерено да због личних сукоба једне групе људи трпи готово хиљаду ловаца, али и пољопривредни произвођачи којима дивљач оштећује усјеве. Вјерујем да ћемо до септембра ријешити овај проблем“ , појаснио је Пашалић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је једно од основних питања о којима је било ријечи закуп, односно пољопривредно земљиште које је у власништву Републике Српске, а за које није на системски начин ријешено кориштење.

„Наша процјена је да на подручју прњаворске општине таквог земљишта има око 1.342 хектара. У наредном периоду ћемо ријешити проблем предузећа ‘Младегс Пак’ за потребним пољопривредним земљиштем, а касније ћемо рјешавати и друга питања. Наше је опредјељење да највећи дио тог земљишта који остане буде ријешен путем закупа индивидуалним пољопривредним произвођачима“ , изјавио је Томаш.

Он је говорећи о уређењу корита ријека на подручју општине Прњавор прецизирао да је потребно уредити око 2.300 метара корита ријеке Вијаке и око 1.000 метара корита ријеке Укрине, за шта су раније већ израђени пројекти санације.

„ На општини је да или на добровољан начин власника парцела или законски начин изузимања парцела ријешимо имовинско-правна питања како бисмо могли реализовати овај пројекат“ , појаснио је Томаш.

Томаш каже да је по питању проблема у Ловачком удружењу „Борик“ опредјељење општине да се 20 људи повуче из удружења и на тај начин омогуће да се остали чланови, којих је око хиљаду, могу бавити оним што воле, односно да се баве ловом.

Он је додао да је тема данашњег састанка било и стање у ергели „Вучијак“ , која би у наредном периоду требала добити нови инвестициони замах. /крај/тс/

 
PROČITAJTE JOŠ
ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА ПОМОЋИ ЗА 110 СТАРИХ И НЕМОЋНИХ ЛИЦА
ПРЊАВОР, 19. МАРТА - На подручју општине Прњавор данас је Црвени крст почео са подјелом 110 прехрамбено – хигијенских пакета за старија лица без породичног старања  и кориснике права на ...
Pročitaj
Prema podacima Opštinske izborne komisije /OIK/ na području opštine Prnjavor do 16.00 časova glasalo je 16. 783 birača ili 42,94 odsto. Glasati se može na 51 redovnom biračkom mjestu i jednom ...
Pročitaj
Kolo srpskih sestara iz Prnjavora obezbijedilo je, povodom Vaskrsa, 30 higijensko-prehrambenih paketa za socijalno najugroženije porodice na području ove opštine. Predsjednica KSS  LJubinka Rapić rekla je da je pomoć obezbijeđena ...
Pročitaj
  U Centru za kulturu u Prnjavoru večeras je otvorena izložba i predstavljena monografija "Srednjovjekovno nasljeđe prnjavorskog kraja", a promociji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Malešević je ...
Pročitaj
U opštinskoj administrativnoj službi u Prnjavoru zaposleno je 40 ljudi bliskih SDS-u i njegovim koalicionim partnerima, čime je broj zaposlenih povećan na 183 radnika, izjavio je šef kluba odbornika SNSD-a ...
Pročitaj
ПОЧЕЛА ПОДЈЕЛА ПОМОЋИ ЗА 110 СТАРИХ И НЕМОЋНИХ
“IZBORI 2016”: DO 16.00 ČASOVA GLASALO
ZA SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE 30 VASKRŠNJIH PAKETA
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA SREDNJOVJEKOVNOG NASLJEĐA
SUMNJA U NEPOTIZAM
Show Buttons
Hide Buttons