ПАШАЛИЋ : УРЕДИТИ КОРИТА ВИЈАКЕ И УКРИНЕ

ПРЊАВОР, 22. ЈУНА – Министар пољопривреде, рударства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић на данашњем састанку са начелником општине Прњавор Дарком Томашем разговарао је о закупу пољопривредног земљишта на подручју ове општине, уређењу корита ријека Вијака и Укрина, проблемима у Ловачком удружењу „Борик“, језеру Дренова и ергели „Вучијак“.

Министар Пашалић каже да на подручју општине Прњавор постоји потреба уређења токова ријека Укрине и Вијаке, што се није могло раније реализовати због неријешених имовинско-правних односа који су се испоставили као већи проблем од обезбјеђења потребних новчаних средстава за ову активност.

„Начелник Томаш ме данас увјерио да је дио тих проблема већ отклоњен и да ће у наредних неколико мјесеци пројекат бити комплетиран, односно питања евентуалне експропријације или преузимања земљишта ријешена. Већ почетком 2021. године имаћемо нови пројекат ‘Коридор Саве и Дрине’ у којем имамо довољно новца да интервенишемо са пројектима какав је на подручју општине Прњавор, а услов је чиста траса и уредни папири“ , рекао је Пашалић новинарима.

На састанку је било ријечи и о језеру Дренова којим тренутно управљају „Воде Српске“ гдје се у скорије вријеме очекују радови на санацији објеката, уређењу и чишћењу околине језера.

Пашалић каже да је разговарано и о Ловачком удружењу „Борик“ из Прњавора у којем су последњих неколико година присутни велики проблеми.

„То је једно од три ловишта гдје је одлуком министарства забрањен лов. Истрајаћемо у таквом ставу јер не желимо посвађане и наоружане људе пуштати у лов да не би дошло до још већих посљедица“ , рекао је министар.

Он је подсјетио да су из ресорног министарства упућена два акта – један према Ловачком савезу у којем је затражено да се утврди компатибилност аката друштва са актима Савеза, и други према Ловачком удружењу „Борик“ да се у року од 90 дана ријеши постојећи проблем.

„Уколико не дође до рјешења министарство ће одлузети ловиште од овог удружења. Сматрамо да није примјерено да због личних сукоба једне групе људи трпи готово хиљаду ловаца, али и пољопривредни произвођачи којима дивљач оштећује усјеве. Вјерујем да ћемо до септембра ријешити овај проблем“ , појаснио је Пашалић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је једно од основних питања о којима је било ријечи закуп, односно пољопривредно земљиште које је у власништву Републике Српске, а за које није на системски начин ријешено кориштење.

„Наша процјена је да на подручју прњаворске општине таквог земљишта има око 1.342 хектара. У наредном периоду ћемо ријешити проблем предузећа ‘Младегс Пак’ за потребним пољопривредним земљиштем, а касније ћемо рјешавати и друга питања. Наше је опредјељење да највећи дио тог земљишта који остане буде ријешен путем закупа индивидуалним пољопривредним произвођачима“ , изјавио је Томаш.

Он је говорећи о уређењу корита ријека на подручју општине Прњавор прецизирао да је потребно уредити око 2.300 метара корита ријеке Вијаке и око 1.000 метара корита ријеке Укрине, за шта су раније већ израђени пројекти санације.

„ На општини је да или на добровољан начин власника парцела или законски начин изузимања парцела ријешимо имовинско-правна питања како бисмо могли реализовати овај пројекат“ , појаснио је Томаш.

Томаш каже да је по питању проблема у Ловачком удружењу „Борик“ опредјељење општине да се 20 људи повуче из удружења и на тај начин омогуће да се остали чланови, којих је око хиљаду, могу бавити оним што воле, односно да се баве ловом.

Он је додао да је тема данашњег састанка било и стање у ергели „Вучијак“ , која би у наредном периоду требала добити нови инвестициони замах. /крај/тс/

 
PROČITAJTE JOŠ
РЕГИСТРОВАН СЕДМИ ОБОЉЕЛИ
ПРЊАВОР, 9. АПРИЛА - Јутрос је на подручју општине Прњавор откривен седми случај заразе вирусом корона, ријеч је о мушкој особи средње животне доби која у протеклом периоду није имала ...
Pročitaj
UHAPŠEN PETAR DUŠANIĆ
Prnjavorski biznismen Petar Dušanić uhapšen je danas u Prnjavoru jer je sprečavao izvršenje radova na Autobuskoj stanici u ovom gradu, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Banjaluka. Iz policije navode ...
Pročitaj
Jedna od ulica u naselju Ratkovac danas je u skladu sa ranijom odlukom Skupštine opštine Prnjavor dobila naziv po Josifu Stupjaku,koji je u proteklom ratu poginuo kao pripadnik Vojske Republike ...
Pročitaj
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ВОДОСНАБДЈЕВАЊУ СТОТИЊАК ПОРОДИЦА
ПРЊАВОР, 11. МАРТА  - Начелници општина Прњавор Дарко Томаш и Челинца Момчило Зељковић потписали су данас у Прњавору споразум о реализацији заједничког пројекта водоснабдјевања насеља Горњи Вијачани у општини Прњавор ...
Pročitaj
Ambasador Kuvajta u BiH Naser Reden Almuteri posjetio je danas Dom zdravlja u Prnjavoru, u okviru kojeg se nalazi Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju "Neven", za koji ...
Pročitaj
РЕГИСТРОВАН СЕДМИ ОБОЉЕЛИ
UHAPŠEN PETAR DUŠANIĆ
ULICA SA IMENOM JOSIFA STUPJAKA
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ВОДОСНАБДЈЕВАЊУ СТОТИЊАК ПОРОДИЦА
KUVAJĆANI DONIRAJU 42.000 EVRA
Show Buttons
Hide Buttons