КЕРЕСТЕЏИЈАНЦ УРУЧИО МЕДАЉЕ ШЕСТОРИЦИ БОРАЦА НОР-а

ПРЊАВОР, 10. ЈУЛА  – Замјеник амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц уручио је данас у Прњавору   шесторици бораца Народноослободилачког рата/НОР/ са подручја ове општине  медаље  у поводу обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом.

Медаље су добили Новак Богичевић, Жарко Ковачевић, Ђуро Бијелић, Бранко Јовић, Савко Даничић и Василије Лазић.

Керестеџијанц  је рекао да Русија дубоко поштује ратни труд и подвиг бораца НОР-а.

„Они су храбро и одлучно ратовали са веома јаким непријатељем. Задржали су на овим просторима више од 30 непријатељских дивизија, што је био огроман напор, а несумњиво је допринијело побједи Совјетског Савеза против фашизма“ , изјавио је Керестеџијанц новинарима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да се данас обиљежава и 77 година од ослобођења Прњавора у Другом свјетском рату.

Са подручја ове општине око 4.500 бораца је учествовало у НОР-у, око 700 је погинуло, а 1.200 рањено.

Томаш је напоменуо да Општина Прњавор и Борачка организација обиљежавају све важне догађаје из протеклог одбрамбено –отаџбинског рата, али и НОР-а.

„На тај начин не дозвољавамо да се заборави све што су они учинили, а данашње уручење медаља свједочи у прилог томе“ , рекао је он.

Предсједник општинског СУБНОР-а Раде Радоњић каже да се полагањем вијенаца сваке године обиљежава 9. на 10. јули када је 1943. године ослобођен Прњавор и након чега је као ниједан други град у Другом свјетском рату остао слободан 626 дана.

Радоњић је нагласио да је добитницима медаља стигла и новчана донација од суграђанина Ивице Вукојевића из Русије, који сваке године на овај начин подржава рад СУБНОР-а.

Он каже да чланови овог удружења у складу са могућностима одржавају споменике подигнуте погинулима од 1941. до 1945. године.

„Настојимо да нам се придружују и млади, јер ако ми сада заборавимо погинуле борце НОР-а једног дана ћемо можда доћи у ситуацију да и борци из последњег рата буду заборављени, што се не смије допустити“ , рекао је Радоњић.

Уручењу медаља претходило је полагање вијенаца  на спомен обиљежје народним херојима НОР-а.  

СУБНОР Прњавор у чланству има шест преживјелих бораца НОР-а и 30 потомака.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
НЕМА ЗВАНИЧНЕ ПОТВРДЕ О ЈОШ ЈЕДНОМ НОВООБОЉЕЛОМ
ПРЊАВОР, 18. МАЈА  -  Општински штаб за ванредне ситуације Прњавор саопштио је да Хигијенско – епидемиолошка служба Дома  здравља Прњавор нема званичну потврду да је још једно лице са подручја ...
Pročitaj
СУТРА ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА ОЛИВЕРА
ПРЊАВОР, 14.ДЕЦЕМБРА   - Хуманитарни продајни базар за прикупљање помоћи за лијечење дјечака Оливера Пал Гајодија из Србије који болује од спиналне атрофије мишића биће одржан сутра на градском тргу у ...
Pročitaj
U Prnjavoru je danas otvoren novoizgrađeni objekat "Elektrodistribucije" koji posluje u okviru preduzeća "Elektrokrajina" iz Banjaluke. Zgradu su svečano otvorili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, vršilac dužnosti direktora ...
Pročitaj
Na glavnom transportnom cjevovodu u ulici Živojina Preradovića uočen je potencijalni kvar  zbog čije će sanacije sutra ujutro biti obustavljena isporuka vode svim potrošačima na području grada,potvrdio je za Radio ...
Pročitaj
НОВОЗАРАЖЕНО СТАРИЈЕ ЛИЦЕ НА ЛИЈЕЧЕЊУ У БАЊАЛУЦИ
ПРЊАВОР, 7. ЈУЛА -  Општински штаб за ванредне ситуације Прњавор објавио је данас да је регистрован један нови случај заразе вирусом корона на подручју општине Прњавор код  старијег лица, које је ...
Pročitaj
НЕМА ЗВАНИЧНЕ ПОТВРДЕ О ЈОШ ЈЕДНОМ НОВООБОЉЕЛОМ
СУТРА ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА ОЛИВЕРА
OTVOREN NOVI POSLOVNI OBJEKAT “ELEKTRODISTRIBUCIJE”
GRAD SUTRA BEZ VODE
НОВОЗАРАЖЕНО СТАРИЈЕ ЛИЦЕ НА ЛИЈЕЧЕЊУ У БАЊАЛУЦИ
Show Buttons
Hide Buttons