КЕРЕСТЕЏИЈАНЦ УРУЧИО МЕДАЉЕ ШЕСТОРИЦИ БОРАЦА НОР-а

ПРЊАВОР, 10. ЈУЛА  – Замјеник амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц уручио је данас у Прњавору   шесторици бораца Народноослободилачког рата/НОР/ са подручја ове општине  медаље  у поводу обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом.

Медаље су добили Новак Богичевић, Жарко Ковачевић, Ђуро Бијелић, Бранко Јовић, Савко Даничић и Василије Лазић.

Керестеџијанц  је рекао да Русија дубоко поштује ратни труд и подвиг бораца НОР-а.

„Они су храбро и одлучно ратовали са веома јаким непријатељем. Задржали су на овим просторима више од 30 непријатељских дивизија, што је био огроман напор, а несумњиво је допринијело побједи Совјетског Савеза против фашизма“ , изјавио је Керестеџијанц новинарима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да се данас обиљежава и 77 година од ослобођења Прњавора у Другом свјетском рату.

Са подручја ове општине око 4.500 бораца је учествовало у НОР-у, око 700 је погинуло, а 1.200 рањено.

Томаш је напоменуо да Општина Прњавор и Борачка организација обиљежавају све важне догађаје из протеклог одбрамбено –отаџбинског рата, али и НОР-а.

„На тај начин не дозвољавамо да се заборави све што су они учинили, а данашње уручење медаља свједочи у прилог томе“ , рекао је он.

Предсједник општинског СУБНОР-а Раде Радоњић каже да се полагањем вијенаца сваке године обиљежава 9. на 10. јули када је 1943. године ослобођен Прњавор и након чега је као ниједан други град у Другом свјетском рату остао слободан 626 дана.

Радоњић је нагласио да је добитницима медаља стигла и новчана донација од суграђанина Ивице Вукојевића из Русије, који сваке године на овај начин подржава рад СУБНОР-а.

Он каже да чланови овог удружења у складу са могућностима одржавају споменике подигнуте погинулима од 1941. до 1945. године.

„Настојимо да нам се придружују и млади, јер ако ми сада заборавимо погинуле борце НОР-а једног дана ћемо можда доћи у ситуацију да и борци из последњег рата буду заборављени, што се не смије допустити“ , рекао је Радоњић.

Уручењу медаља претходило је полагање вијенаца  на спомен обиљежје народним херојима НОР-а.  

СУБНОР Прњавор у чланству има шест преживјелих бораца НОР-а и 30 потомака.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Srednjoškolci iz Prnjavora, njih 85, danas su darovali krv u okviru akcije Opštinske organizacije Crvenog krsta. Akcija pod nazivom "Dajte krv, spasite život" upriličena je u okviru programa obilježavanja Dana opštine ...
Pročitaj
OTVORENA SVA BIRAČKA MJESTA
Na području opštine Prnjavor jutros su na vrijeme otvorena sva biračka mjesta, potvrđeno je našem radiju u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/. Za glasanje je otvoreno 51 redovno i jedno biračko mjesto ...
Pročitaj
ОД СУТРА ПАКЕТИ ПОМОЋИ СТАРИЈИМ ЛИЦИМА
ПРЊАВОР, 17. МАРТА - Општина Прњавор ће сутра обезбиједити средства за набавку пакета помоћи за 110 старијих лица без породичног старања и корисника права на додатак за помоћ и његу ...
Pročitaj
  Osamnaestogodišnja Nataša Vidović,članica Karate kluba “Ipon“  proglašena je za najboljeg sportistu opštine Prnjavor u 2014.godini. Vidovićeva je do ove laskave titule došla zahvaljujući postignutim rezultatima na domaćim i međunarodnim takmičenjima  od ...
Pročitaj
РЕГИСТРОВАНА ДВА НОВООБОЉЕЛА ЛИЦА
ПРЊАВОР, 9. ЈУЛА  - На подручју општине Прњавор данас су регистровани нови случајеви заразе вирусом корона код два лица средње животне доби, саопштио је општински Штаб за ванредне ситуације.Од почетка ...
Pročitaj
SREDNJOŠKOLCI DAROVALI KRV
OTVORENA SVA BIRAČKA MJESTA
ОД СУТРА ПАКЕТИ ПОМОЋИ СТАРИЈИМ ЛИЦИМА
NATAŠA VIDOVIĆ SPORTISTA GODINE
РЕГИСТРОВАНА ДВА НОВООБОЉЕЛА ЛИЦА
Show Buttons
Hide Buttons