ДЕСИНИ СТАРАЧКИ ДАНИ БЕЗ СИНОВА

ПРЊАВОР, 6 .АВГУСТА  – Седамдесетдеветогодишња Деса Ђурић из Кокора, одлуком Скупштине општине Прњавор,  на Преображење, крсну славу општине, добиће Повељу заслужног грађанина са златним грбом општине. Највише општинско признање стиже у руке старице чија су тројица синова учествовали су у стварању Републике Српске, а двојица трагично настрадала у борбеним окршајима.

Након што је прије 40 година остала без супруга Милована, Деса је као самохрана мајка, подигла и одшколовала кћерку Миру и синове Перу, Небојшу и Ненада. У исто вријеме, како каже, са својих десет прстију подизала је и породични дом, радила све послове, па чак и копала темеље за кућу.

Избијањем ратних сукоба у некадашњој БиХ сустизала ју је трагедија за трагедијом. Прво је на дервентском ратишту изгубила Перу, најстаријег од тројице синова. Вијест о његовом рањавању стигла је 29. августа 1992. године, а од задобијених рана исти дан подлегао је у болници у Бањалуци. Перо је указом предсједника Републике Српске 2017. године постхумно одликован Медаљом заслуга за народ.

Након братове погибије на ратиште одлази и најмлађи, тада двадесетогодишњи,  Ненад.

„Најгоре ми је било када је отишао Ненад. Молила сам га да не иде, био је млад , неискусан. Није прошло ни годину дана како је био на ратишту нестао је на Озрену. Тек сам га лани сахранила“ , са сузама у очима прича Деса.

Пуних 25 година чекала је Деса вијести о несталом сину, прошле године на идентификацији посмртних остатака у Бањалуци преопознала је синовљев сат и плави џемпер који му је исплела.

„Овим рукама је мајка плела џемпер свом Неши да се у рову не прехлади. Ни слутила нисам да ћу га једном помоћу њега препознати. Хвала Богу да сам дочекала да и мој Ненад буде сахрањен поред браће, да почива у миру“ , каже Деса.

И трећи син Небојша био је учесник протеклог рата, а након Перине погибије и Ненадовог нестанка помагао је мајци да преброди тешке животне тренутке.

„Док је Небојша био жив успјели смо прекрити кућу, а из Борачке организације су нам дали 8.000 КМ помоћи да купимо потребну столарију и материјал“ , са сјетом присјећа се ова старица.

Небојшино срце стало је изненада у априлу 2011. године, било је преслабо да преброди све животне ударце.

На новинарско питање како је успјела да издржи губитак три сина ова мајка херој кратко је одговорила – живјети се мора даље.

„Радим помало, то ме држи, борим се. Имам успомене, сваки дан гледам њихове слике. Губитак је тешко преживјети, често је потребна и помоћ доктора“ , прича Деса.

Данас живи са унуком Виданком и њеном породицом, о мајци брине и најстарија кћерка Мира, која живи у Аустрији, а при руци се када треба нађу и остали унуци и праунуци.

Општинска борачка организација покренула је  иницијативу да Ђурићева буде одликована и орденом предсједника Републике Српске.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Ukrajinci sa područja opštine Prnjavor organizovali su zabavu u ovom gradu na kojoj su predstavili kulturno-umjetnička dostignuća iz prošle godine i tako nastavili tradiciju dugo oko tri decenije. Predsjednik Saveza nacionalnih ...
Pročitaj
ПОЧЕЛА ПОЗОРИШНА РЕВИЈА “ПРЊАВОР И ПРИЈАТЕЉИ”
ПРЊАВОР, 17. СЕПТЕМБРА - Шеста позоришна ревија "Прњавор и пријатељи" у организацији Драмске сцене Српског културног и просвјетног друштва /СПКД/ "Просвјета" почела је синоћњим реизвођењем представе "То нисам ја".Руководилац Драмске ...
Pročitaj
ВИРУС КОРОНА : ПРЕДСТАВНИЦИ 11 ОПШТИНА И ГРАДОВА РАЗГОВАРАЛИ О ПРЕВЕНТИВНИМ МЈЕРАМА
ПРЊАВОР, 13. МАРТА  - Начелници иградоначеници Прњавора, Српца,  Дервенте,  Бања Луке, Брода, Челинца, Добоја, Станара, Модриче, Теслића и Лакташа разговарали су данас у Прњавору о превентивним мјерама усљед пандемије вируса ...
Pročitaj
ИНФЕКЦИЈА ПОТВРЂЕНА КОД 21 ЛИЦА
ПРЊАВОР, 30.ОКТОБРА   - У протекла 24 часа на подручју општине Прњавор регистровано је 21 лице заражено вирусом корона, а већина новозаражених је средње животне доби, саопштио је Општински штаб ...
Pročitaj
Na području opštine Prnjavor poplavljeno je 30 objekata, a najveća šteta je u selima Prisoje, Gornji Vijačani, Popovići, Kulaši i dijelu Kremne, podaci su opštinskog Štab za vanredne situacije. Putna ...
Pročitaj
UZ MISLI O UKRAJINI NASTAVLJENA TRADICIJA
ПОЧЕЛА ПОЗОРИШНА РЕВИЈА “ПРЊАВОР И ПРИЈАТЕЉИ”
ВИРУС КОРОНА : ПРЕДСТАВНИЦИ 11 ОПШТИНА И ГРАДОВА
ИНФЕКЦИЈА ПОТВРЂЕНА КОД 21 ЛИЦА
VODA SE POVUKLA, SANIRA SE ŠTETA
Show Buttons
Hide Buttons