ЛАЗАР ТРИФКОВИЋ – ПРЊАВОРСКИ ДОБРОТВОР И РОДОЉУБ

ПРЊАВОР, 14. АВГУСТА /СРНА/ – На данашњи дан 1893. године умро је Лазар Трифковић, једна од најзнаменитијих и најдрагоцјенијих личности које је Прњавор имао у својој историји.

Рођен је око 1852. године у Прњавору, а у свом родном мјесту завршио је српску православну основну школу, да би се потом у потпуности посветио породичном послу – трговини.

Професор историје ДариоТопић који се бави проучавањем података о старом Прњавору и његовим познатим личностима у изјави Срни каже да је Лазар Трифковић био велики добротвор.  Дуго је сам или у сарадњи са другим угледним људима тог доба из Прњавора  издржавао школу и учитеље српске школе у овој општини, био на челу црквено – школске општине, а помогао је и градњу цркве Светог Георгија.

„ Он шаље своје новчане прилоге и широм БиХ, помаже српске школе, светосавске бесједе и другим поводом организоване манифестације. Био је кум српској православној школи у Градишци 1887. године, претплатник часописа и новина који су у том периоду излазили, а нашем Лази су посвећене и неке књиге“ , појашњава Топић за Срну.

Занимљиво је, причаТопић, да је Трифковић присуствовао и преносу посмртних остатака пјесника Бранка Радичевића из Беча у Сремске Карловце, тачније на Стражилово 1883. године.

„Овом нашем Прњаворцу је замислите на тој свечаности организациони одбор догађаја упутио трећу здравицу као ‘родољубивом Србину и устрајном борцу за српска народна права’.  На истој свечаности био је, између осталих, и Михајло Пупин“ , причаТопић и додаје да је сасвим сигурно Трифковић  један од најзначајних људи који су допринијели развоју култа Бранка Радичевића у Прњавору.

Према историјским подацима када је дошло до устанка у БиХ 1875. године склања се из Прњавора у Славонски Брод,  али у избјеглиштву и даље ради на ширењу српства.

У Прњавору је посебно од 1888. године присутан у котарским и општинским структурама, али од власти често прогањан и саслушаван. У неким својим дописима штампи тога времена потписивао се псеудонимом „Србин Босанац“,  користио је и псеудоним „Обзор“.

Надгробни споменик Лазару Трифковићу који се налази у прњаворском градском гробљу израђен је у Будимпешти у радњи Карл Кон. Поред Лазиног гроба налази се гробно мјесто његовог оца Васе који је умро 1871. године, а у близини су споменик и гробно мјесто Лазиног брата Михаила, такође знаменита и значајна личност, скоро колико и његов брат Лазар.

Професор Топић каже да ће доста података о овом  српском родољубу и добротвору из Прњавора који је поживио свега 42 године  наћи у књизи коју ће ускоро објавити.

„Припремићу и један посебан рад, а биће и институционалних активности усмјерених на очување успомена на овакве људе и на културу сјећања уопште“ , каже Топић.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Voda za piće sa izvorišta “Povelič“  danas je puštena u tri ulice u centru Prnjavora i na gradski trg čime je nastavljena realizacija projekta vodosnabdjevanja opštine.   Pitka voda stigla je u ...
Pročitaj
ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ САВИ
ПРЊАВОР, 27. ЈАНБУАРА - У организацији Српске православне црквене општине Прњавор и Српског просвјетног и културног друштва/СПКД/ ”Просвјета” у Прњавору је синоћ  одржана Светосавска академија.Бесједу у част првом српском светитељу ...
Pročitaj
Kolo srpskih sestara iz Prnjavora organovaće sutra svetosavsku zabavu, koja ima humanitarni karakter. Sredstva koja budu prikupljena prodajom krofne sa dukatom biće dodijeljena porodici Nedeljka Radanića iz Donjih Vijačana, kao ...
Pročitaj
ТОМАШ: КРИВИЧНА ПРИЈАВА СРЕДСТВО ПРЉАВЕ ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ
ПРЊАВОР, 27. ЈУНА  - Предсједник Општинског одбора СНСД у Прњавору Дарко Томаш изјавио је да је кривична пријава коју је против њега и више лица поднио посланик ПДП-а Драшко Становуковић ...
Pročitaj
PROMOVISAN ROMAN “DOLARSKA ŽAOKA“
Predrag Bojinović  iz Doboja promovisao je večeras u Prnjavoru svoj ekonomsko-politički triler “Dolarska žaoka“,roman koji obrađuje dešavanja u svjetskoj politici  unazad 30,40 godina,šta je bio uzrok nekih događaja,a prije svega ...
Pročitaj
VODA SA “POVELIČA“ STIGLA U CENTAR GRADA
ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ САВИ
PRIHOD SA SVETOSAVSKE ZABAVE U HUMANITARNE SVRHE
ТОМАШ: КРИВИЧНА ПРИЈАВА СРЕДСТВО ПРЉАВЕ ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ
PROMOVISAN ROMAN “DOLARSKA ŽAOKA“
Show Buttons
Hide Buttons