ЛАЗАР ТРИФКОВИЋ – ПРЊАВОРСКИ ДОБРОТВОР И РОДОЉУБ

ПРЊАВОР, 14. АВГУСТА /СРНА/ – На данашњи дан 1893. године умро је Лазар Трифковић, једна од најзнаменитијих и најдрагоцјенијих личности које је Прњавор имао у својој историји.

Рођен је око 1852. године у Прњавору, а у свом родном мјесту завршио је српску православну основну школу, да би се потом у потпуности посветио породичном послу – трговини.

Професор историје ДариоТопић који се бави проучавањем података о старом Прњавору и његовим познатим личностима у изјави Срни каже да је Лазар Трифковић био велики добротвор.  Дуго је сам или у сарадњи са другим угледним људима тог доба из Прњавора  издржавао школу и учитеље српске школе у овој општини, био на челу црквено – школске општине, а помогао је и градњу цркве Светог Георгија.

„ Он шаље своје новчане прилоге и широм БиХ, помаже српске школе, светосавске бесједе и другим поводом организоване манифестације. Био је кум српској православној школи у Градишци 1887. године, претплатник часописа и новина који су у том периоду излазили, а нашем Лази су посвећене и неке књиге“ , појашњава Топић за Срну.

Занимљиво је, причаТопић, да је Трифковић присуствовао и преносу посмртних остатака пјесника Бранка Радичевића из Беча у Сремске Карловце, тачније на Стражилово 1883. године.

„Овом нашем Прњаворцу је замислите на тој свечаности организациони одбор догађаја упутио трећу здравицу као ‘родољубивом Србину и устрајном борцу за српска народна права’.  На истој свечаности био је, између осталих, и Михајло Пупин“ , причаТопић и додаје да је сасвим сигурно Трифковић  један од најзначајних људи који су допринијели развоју култа Бранка Радичевића у Прњавору.

Према историјским подацима када је дошло до устанка у БиХ 1875. године склања се из Прњавора у Славонски Брод,  али у избјеглиштву и даље ради на ширењу српства.

У Прњавору је посебно од 1888. године присутан у котарским и општинским структурама, али од власти често прогањан и саслушаван. У неким својим дописима штампи тога времена потписивао се псеудонимом „Србин Босанац“,  користио је и псеудоним „Обзор“.

Надгробни споменик Лазару Трифковићу који се налази у прњаворском градском гробљу израђен је у Будимпешти у радњи Карл Кон. Поред Лазиног гроба налази се гробно мјесто његовог оца Васе који је умро 1871. године, а у близини су споменик и гробно мјесто Лазиног брата Михаила, такође знаменита и значајна личност, скоро колико и његов брат Лазар.

Професор Топић каже да ће доста података о овом  српском родољубу и добротвору из Прњавора који је поживио свега 42 године  наћи у књизи коју ће ускоро објавити.

„Припремићу и један посебан рад, а биће и институционалних активности усмјерених на очување успомена на овакве људе и на културу сјећања уопште“ , каже Топић.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Dvočasovnim zatvaranjem glavne gradske ulice za saobraćaj, šetnjom učenika i polaznika dječijeg vrtića "Naša radost" u Prnjavoru je danas obilježen 22. septembar - Međunarodni dan bez automobila. Učenici dvije gradske osnovne ...
Pročitaj
ТОМАШ: ЗАТРАЖИЋУ ВАНРЕДНУ СЈЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ
ПРЊАВОР, 15. ЈУЛА  - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је у изјави Срни  да ће затражити ванредну сједницу Скупштине општине Прњавор о стању у  прњаворском „Рибњаку“ након угинућа више ...
Pročitaj
Na području opštine Prnjavor usljed naglog topljenja snijega i kiše koja je padala tokom protekle noći iz korita su se izlile rijeke Vijaka i Lišnja. Prema informaciji iz Civilne zaštite voda ...
Pročitaj
У ЈУЛСКОМ УПИСНОМ РОКУ 51 СЛОБОДНО  МЈЕСТО
ПРЊАВОР, 29. ЈУНА  - У средњим школама у Прњавору у јулском уписном року остало је слободно још 51 мјесто, од чега 32 у Центру средњих школа  /ЦСШ/ „Иво Андрић“ и ...
Pročitaj
U svim pravoslavnim hramovima na području opštine Prnjavor,uz prisustvo velikog broja vjernika, jutros su služene Božićne liturgije.   Protonamjesnik Duško Drinić ,arhijerejski namjesnik prnjavorski ,predvodio je bogosluženje u hramu Svetog velikomučenika Georgija ...
Pročitaj
OBILJEŽEN DAN BEZ AUTOMOBILA
ТОМАШ: ЗАТРАЖИЋУ ВАНРЕДНУ СЈЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ
LIŠNJA I VIJAKA IZVAN KORITA
У ЈУЛСКОМ УПИСНОМ РОКУ 51 СЛОБОДНО МЈЕСТО
SLUŽENE BOŽIĆNE LITURGIJE
Show Buttons
Hide Buttons