ПОМЕН ПОГИНУЛИМА И ПРИЗНАЊА ЗАСЛУЖНИМА

ПРЊАВОР, 19. АВГУСТА  – Општина Прњавор данас је поменима погинулим борцима у протеклом рату и додјелом награда и признања појединцима и колективима обиљежила крсну славу – Преображење Господње.

Повеља заслужног грађанина општине Прњавор са златним грбом за изузетне заслуге за Републику Српску, највише општинско признање, уручена је Деси Ђурић из Кокора, која је у протеклом рату остала без синова Пере и Ненада. Прије девет година изненада је преминуо и трећи син Небојша, демобилисани борац, који је помагао мајци на кућном огњишту.

Ђурићева каже да је тешко у самоћи, али да се мора смоћи снаге и живјети даље због унучади.

„ Било ми је посебно тешко док нисам знала шта ми је са најмлађим сином Ненадом који је нестао на озренском ратишту. Прошле године, након пуних 25 година стрепње, сам га сахранила. Сада ми је барем мало лакше јер им знам за гроб, а утјеху проналазим и у њиховим сликама“ , каже Ђурићева.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да мајци која је за кратко вријеме изгубила тројицу синова, од којих двојицу у рату, признања и награде не могу умањити бол који носи у себи, али да је важно да зна да локална заједница у којој живи мисли и саосјећа са њом.

„На подручју наше општине живи још једна мајка која је имала сличну трагичну судбину. Ни њу нисмо заборавили, као ни све друге породице које су претрпјеле породичне губитке током ратних дешавања. Учинићемо све да њихов положај учинимо бољим“ , рекао је Томаш.

Он је напоменуо да је став локалних власти да се општинске награде додјељују и привредницима који имају највеће инвестиције или који запошљавају највише радника.

„Овогодишњи добитници Сирана ‘Миланковић’ и предузеће ‘Церекс’ су фирме  које имају перспективу и које ће тек доћи до изражаја на тржишту општине Прњавор, али и шире“ , рекао је Томаш.

Предузећу “Церекс” за постигнуте резултате у пословању и остварено високорангирано мјесто на листи најбрже растућих компанија у БиХ за 2019. годину уручена је Повеља општине Прњавор са златним грбом, а Повеља општине Прњавор за сребрним грбом додијељена  је Далибору Миланковићу из Доњих Палачковаца за постигнуте резултате у области привредних активности у производњи здраве хране.

Миланковић је захвалио на признању и најавио нова инвестициона улагања у Сирану у којој је запослено шест радника и ангажовано 30 коопераната.

„До краја октобра повећаћемо производне капацитете на 150.000 литара млијека мјесечно, а поред постојећих планирамо и производњу нових производа“ , рекао је Миланковић.

Похвале су додијељене Александру Атићу за заслуге у личном ангажовању на спречавању ширења пожара који је захватио просторије “Радио Прњавора”, Слађани Миланковић из Доњих Палачковаца за допринос побољшању демографске слике општине Прњавор, Горану Гуњевић из Прњавора за учествовање у бројним хуманитарним акцијама и покровитељствима, Бори Бабићу из Штрбаца за изузетно постигнуте приносе у сточарској производњи и Дајани Башић из Прњавора за постигнуте изванредне резултате ученика.  

Парастоси су одржани у Спомен храму на Вучијаку и код споменика у Шибовској.

Обиљежавању крсне славе претходила је синоћња служба у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору, ломљење славског колача уз присуство општинског руководства и освећење славског жита. Због епидемиолошке ситуације није одржана Преображењска литија. /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
  Delegacija Srba sa Kosova i Metohije uručila je danas humanitarnu pomoć opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u Prnjavoru. Direktor škole "Svetozar Marković" iz Velike Hoče Marko Spasić rekao je da  je ...
Pročitaj
U Prnjavoru je večeras predstavljena knjiga "Izgubila životnu bitku, pobijediće laforinu bolest" autora Snježane Gajić, majke Tatjane Gajić koja je u oktobru 2014. godine preminula od ovog teškog oboljenja. Gajićeva je ...
Pročitaj
Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta“ organizovali su večeras  u Domu kulture Svetosavsku akademiju na kojoj je besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi ...
Pročitaj
MLADI GLUMCI – VELIKI HUMANITARCI
Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" iz Prnjavora učestvovaće 23. decembra u Banjaluci u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" koja će biti održana pod pokroviteljstvom predsjednika ...
Pročitaj
ДО 5. ЈУНА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА
ПРЊАВОР, 6. МАЈА  - Општина Прњавор расписала је конкурс за избор најуређенијег дворишта на који се до 5. јуна могу пријавити сва правна и физичка лица са подручја ове општине.Такмичење ...
Pročitaj
STIGLA POMOĆ OD SRBA SA KOSOVA I METOHIJE
KAKO POBIJEDITI LAFORINU BOLEST
ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA
MLADI GLUMCI – VELIKI HUMANITARCI
ДО 5. ЈУНА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА
Show Buttons
Hide Buttons