ПОМЕН ПОГИНУЛИМА И ПРИЗНАЊА ЗАСЛУЖНИМА

ПРЊАВОР, 19. АВГУСТА  – Општина Прњавор данас је поменима погинулим борцима у протеклом рату и додјелом награда и признања појединцима и колективима обиљежила крсну славу – Преображење Господње.

Повеља заслужног грађанина општине Прњавор са златним грбом за изузетне заслуге за Републику Српску, највише општинско признање, уручена је Деси Ђурић из Кокора, која је у протеклом рату остала без синова Пере и Ненада. Прије девет година изненада је преминуо и трећи син Небојша, демобилисани борац, који је помагао мајци на кућном огњишту.

Ђурићева каже да је тешко у самоћи, али да се мора смоћи снаге и живјети даље због унучади.

„ Било ми је посебно тешко док нисам знала шта ми је са најмлађим сином Ненадом који је нестао на озренском ратишту. Прошле године, након пуних 25 година стрепње, сам га сахранила. Сада ми је барем мало лакше јер им знам за гроб, а утјеху проналазим и у њиховим сликама“ , каже Ђурићева.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да мајци која је за кратко вријеме изгубила тројицу синова, од којих двојицу у рату, признања и награде не могу умањити бол који носи у себи, али да је важно да зна да локална заједница у којој живи мисли и саосјећа са њом.

„На подручју наше општине живи још једна мајка која је имала сличну трагичну судбину. Ни њу нисмо заборавили, као ни све друге породице које су претрпјеле породичне губитке током ратних дешавања. Учинићемо све да њихов положај учинимо бољим“ , рекао је Томаш.

Он је напоменуо да је став локалних власти да се општинске награде додјељују и привредницима који имају највеће инвестиције или који запошљавају највише радника.

„Овогодишњи добитници Сирана ‘Миланковић’ и предузеће ‘Церекс’ су фирме  које имају перспективу и које ће тек доћи до изражаја на тржишту општине Прњавор, али и шире“ , рекао је Томаш.

Предузећу “Церекс” за постигнуте резултате у пословању и остварено високорангирано мјесто на листи најбрже растућих компанија у БиХ за 2019. годину уручена је Повеља општине Прњавор са златним грбом, а Повеља општине Прњавор за сребрним грбом додијељена  је Далибору Миланковићу из Доњих Палачковаца за постигнуте резултате у области привредних активности у производњи здраве хране.

Миланковић је захвалио на признању и најавио нова инвестициона улагања у Сирану у којој је запослено шест радника и ангажовано 30 коопераната.

„До краја октобра повећаћемо производне капацитете на 150.000 литара млијека мјесечно, а поред постојећих планирамо и производњу нових производа“ , рекао је Миланковић.

Похвале су додијељене Александру Атићу за заслуге у личном ангажовању на спречавању ширења пожара који је захватио просторије “Радио Прњавора”, Слађани Миланковић из Доњих Палачковаца за допринос побољшању демографске слике општине Прњавор, Горану Гуњевић из Прњавора за учествовање у бројним хуманитарним акцијама и покровитељствима, Бори Бабићу из Штрбаца за изузетно постигнуте приносе у сточарској производњи и Дајани Башић из Прњавора за постигнуте изванредне резултате ученика.  

Парастоси су одржани у Спомен храму на Вучијаку и код споменика у Шибовској.

Обиљежавању крсне славе претходила је синоћња служба у Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору, ломљење славског колача уз присуство општинског руководства и освећење славског жита. Због епидемиолошке ситуације није одржана Преображењска литија. /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Učešće u izgradnji sekundarne vodovodne mreže za stanovnike šest mjesnih zajednica sjevernog dijela opštine Prnjavor iznosiće 1.250 KM ukoliko potpišu ugovor o priključku na vodosistem "Povelič" do kraja juna, uz ...
Pročitaj
ДЕВЕТ ЛИЦА ПРЕКРШИЛО МЈЕРЕ ИЗОЛАЦИЈЕ И ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА
ПРЊАВОР, 28. МАРТА - На подручју општине Прњавор у протеклих 24 часа пет лица прекршило јемјеру кућне изолације, а четири лица ће бити санкционисана због кршења мјера озабрани кретања, потврђено ...
Pročitaj
МЛАЂИ МУШКАРАЦ НОВОЗАРАЖЕНИ ВИРУСОМ КОРОНА
ПРЊАВОР, 4. ЈУНА  - На подручју општине Прњавор регистрован је нови случај заразе вирусом корона код млађег мушкарца, саопштено је из општинског Штаба за ванредне ситуације. Од почетка пандемије ...
Pročitaj
POČEO 15. MEĐUNARODNI TEKVONDO TURNIR
Otvaranjem 15. međunarodnog tekvondo turnira, u Prnjavoru su počele aktivnosti obilježavanja 24. marta - Dana opštine. Na turniru će učestvovati 290 takmičara u šest starosnih kategorija, a tokom vikenda u Prnjavoru ...
Pročitaj
TEKVONDOISTA BOJAN MALEŠEVIĆ SPORTISTA GODINE
    Član Tekvondo kluba “Prnjavor “ Bojan Malešević  proglašen je večeras za najboljeg sportistu opštine Prnjavor u 2016.godini. Malešević je u prošloj godini na prvenstvima u Republici Srpskoj i BiH osvojio ukupno ...
Pročitaj
POVOLJNIJI USLOVI ZA UGOVORE POTPISANE DO JUNA
ДЕВЕТ ЛИЦА ПРЕКРШИЛО МЈЕРЕ ИЗОЛАЦИЈЕ И ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА
МЛАЂИ МУШКАРАЦ НОВОЗАРАЖЕНИ ВИРУСОМ КОРОНА
POČEO 15. MEĐUNARODNI TEKVONDO TURNIR
TEKVONDOISTA BOJAN MALEŠEVIĆ SPORTISTA GODINE
Show Buttons
Hide Buttons