ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАЈКУ И ДЕВЕТ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

ПРЊАВОР, 6. ОКТОБРА – Мајци двојице погинулих бораца и породицама девет погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општине Прњавор данас су уручене постхумне Медаље заслуга за народ, одликовања која додјељује Предсједник Републике Српске.

Медаљама заслуга за народ постхумно су одликовани: Милош /Митра/ Дувњак, Душко /Петра/ Зорић, Недељко /Ратка / Санчанин, Брано /Радивоја/ Прерадовић, Обрад /Милојка/ Прпа, Милан /Средоја/ Живковић, Саша /Аца/ Маринковић, Маринко /Добрисава/ Бојић и Владо /Петра/ Симић.

Као изразит примјер храбрости и пожртвовања одликована је Деса Ђурић из Кокора, мајка двојице погинулих бораца Војске Републике Српске – Пере и Ненада.

Ђурићева каже да јој уручено одликовање много значи јер показује да није заборављена, да неко о њој мисли и брине.

Кроз сузе у изјави новинарима открива да јој је најтеже било вишегодишње ишчекивање проналаска Ненадових посмртних остатака, који је погинуо на озлоглашеном озренском ратишту.

“Прошле године, након пуних 25 година стрепње, сам га сахранила. Док се то није десило било је неиздрживо. Сада барем знам да су ми синови заједно” , прича ова старица.

Уручењу одликовања у Центру за културу присуствовао је изасланик предсједника Српске Милорад Којић који је рекао да је предсједник Републике Српске поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске одликовала 282 погинула борца Војске Републике Српске.
Он је подсјетио да је од 2012. године до данас у Републици Српској додијељено укупно 2. 145 постхумних одликовања.

“На овај начин Република Српска показује велико поштовање према нашим херојима који су дали живот за слободу коју данас уживамо, а та слобода се зове Република Српска” , рекао је Којић.

Којић је напоменуо да је у протеклом рату од 1991. до краја 1995. године погинуло 35. 452 припадника Војске Републике Српске и цивила.

“То је велика жртва због чега имамо обавезу да водимо рачуна о породицама страдалих, да ниједна жртва није узалудна, а то значи да под сваку цијену морамо да се боримо за Републику Српску која је наш понос” , казао је он.

Којић каже да су Срби у свим ратовима до сада поднијели највеће жртве, а понајвећу у последњем одбрамбено – отаџбинском рату.

“Зато морамо остати на путу наших хероја који су ’92. године узели пушку и изборили се да ми данас слободно стојимо, да слободно кажемо да смо Срби, у нашој Републици Српској” , поручио је Којић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је ова локална заједница у протеклом рату изгубила 626 бораца, што је сврстава на друго мјесто у Републици Српској према броју погинулих у односу на укупан број становника.

“У општини Прњавор у протеклом рату није било директних ратних дејстава због чега овај податак додатно добија на значају. Никада не смијемо заборавити дјела наших јунака према којима изражавамо уважавање и поштовање” , рекао је Томаш.

Он је подсјетио да се у сарадњи са општинском Борачком организацијом у свим мјесним заједницама у току године одржавају парастоси погинулим борцима. /крај/тс/фото


 
PROČITAJTE JOŠ
Dvadesetogodišnji Aleksandar Vlajić iz Štrbaca prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Palačkovcima, opština Prnjavor. Vlajić kaže da mu je ovo treća godina da učestvuje u bogojavljenskom plivanju ...
Pročitaj
  Situacija na jezeru Drenova postaje sve ozbiljnija i ukoliko se nastave padavine postoji ozbiljna opasnost da dođe do prelivanja vode preko brane čime bi bila ugrožena područja Štrbaca i Vijake,ali ...
Pročitaj
СУТРА  УСКРШЊА СЛУЖБА БЕЗ ВЈЕРНИКА
ПРЊАВОР, 11. АПРИЛА - У цркви Светог Анте Падованског у Прњавору сутра ће у 10.00 часова жупник Владо Луканда служити ускршњу мису без присуства вјерника због пандемије вируса корона.Лукенда је ...
Pročitaj
Opština Prnjavor u skladu sa svojim mogućnostima pomaže licima sa invaliditetom kroz finansiranje rada njihovih udruženja i projekata,kaže predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Željko Simić . On  je naglasio  da je invalidima ...
Pročitaj
ТОМАШ: БУЏЕТСКИ ПРИХОД ЗА АПРИЛ МАЊИ ЗА 350.000 КМ
ПРЊАВОР, 6. МАЈА  - Начелник општине, Дарко Томаш рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је због проблема које је изазвала појава вируса корона приход у локалном буџету у априлу ...
Pročitaj
ALEKSANDAR VLAJIĆ PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA
BRANA NA JEZERU DRENOVA PRED PRELIVANJEM
СУТРА УСКРШЊА СЛУЖБА БЕЗ ВЈЕРНИКА
PODRŠKA LOKALNE VLASTI OSOBAMA SA INVALIDITETOM
ТОМАШ: БУЏЕТСКИ ПРИХОД ЗА АПРИЛ МАЊИ ЗА 350.000
Show Buttons
Hide Buttons