ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАЈКУ И ДЕВЕТ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА

ПРЊАВОР, 6. ОКТОБРА – Мајци двојице погинулих бораца и породицама девет погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општине Прњавор данас су уручене постхумне Медаље заслуга за народ, одликовања која додјељује Предсједник Републике Српске.

Медаљама заслуга за народ постхумно су одликовани: Милош /Митра/ Дувњак, Душко /Петра/ Зорић, Недељко /Ратка / Санчанин, Брано /Радивоја/ Прерадовић, Обрад /Милојка/ Прпа, Милан /Средоја/ Живковић, Саша /Аца/ Маринковић, Маринко /Добрисава/ Бојић и Владо /Петра/ Симић.

Као изразит примјер храбрости и пожртвовања одликована је Деса Ђурић из Кокора, мајка двојице погинулих бораца Војске Републике Српске – Пере и Ненада.

Ђурићева каже да јој уручено одликовање много значи јер показује да није заборављена, да неко о њој мисли и брине.

Кроз сузе у изјави новинарима открива да јој је најтеже било вишегодишње ишчекивање проналаска Ненадових посмртних остатака, који је погинуо на озлоглашеном озренском ратишту.

“Прошле године, након пуних 25 година стрепње, сам га сахранила. Док се то није десило било је неиздрживо. Сада барем знам да су ми синови заједно” , прича ова старица.

Уручењу одликовања у Центру за културу присуствовао је изасланик предсједника Српске Милорад Којић који је рекао да је предсједник Републике Српске поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске одликовала 282 погинула борца Војске Републике Српске.
Он је подсјетио да је од 2012. године до данас у Републици Српској додијељено укупно 2. 145 постхумних одликовања.

“На овај начин Република Српска показује велико поштовање према нашим херојима који су дали живот за слободу коју данас уживамо, а та слобода се зове Република Српска” , рекао је Којић.

Којић је напоменуо да је у протеклом рату од 1991. до краја 1995. године погинуло 35. 452 припадника Војске Републике Српске и цивила.

“То је велика жртва због чега имамо обавезу да водимо рачуна о породицама страдалих, да ниједна жртва није узалудна, а то значи да под сваку цијену морамо да се боримо за Републику Српску која је наш понос” , казао је он.

Којић каже да су Срби у свим ратовима до сада поднијели највеће жртве, а понајвећу у последњем одбрамбено – отаџбинском рату.

“Зато морамо остати на путу наших хероја који су ’92. године узели пушку и изборили се да ми данас слободно стојимо, да слободно кажемо да смо Срби, у нашој Републици Српској” , поручио је Којић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је ова локална заједница у протеклом рату изгубила 626 бораца, што је сврстава на друго мјесто у Републици Српској према броју погинулих у односу на укупан број становника.

“У општини Прњавор у протеклом рату није било директних ратних дејстава због чега овај податак додатно добија на значају. Никада не смијемо заборавити дјела наших јунака према којима изражавамо уважавање и поштовање” , рекао је Томаш.

Он је подсјетио да се у сарадњи са општинском Борачком организацијом у свим мјесним заједницама у току године одржавају парастоси погинулим борцима. /крај/тс/фото


 
PROČITAJTE JOŠ
“НАША ПРОДАВНИЦА” ОТВОРИЛА ВРАТА КУПЦИМА
ПРЊАВОР, 1. АПРИЛА  - Продајни објекат домаћих производа са подручја општине Прњавор "Наша продавница" данас је почео са радом, а купцима је на располагању више од 150 различитих, прије свега, ...
Pročitaj
  PRNJAVOR, 3. OKTOBRA /SRNA/ - Predstojeći izborni proces mora proteći u fer atmosferi, poručio je večeras u Prnjavoru predsjednik NDP-a Dragan Čavić. On je najavio da će o ovoj temi razgovarati ...
Pročitaj
UHAPŠEN PETAR DUŠANIĆ
Prnjavorski biznismen Petar Dušanić uhapšen je danas u Prnjavoru jer je sprečavao izvršenje radova na Autobuskoj stanici u ovom gradu, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Banjaluka. Iz policije navode ...
Pročitaj
ОДРЖАН ТУРНИР У КУГЛАЊУ ЗА СЛИЈЕПА И СЛАБОВИДНА ЛИЦА
ПРЊАВОР,17. АВГУСТА  - Општинска организација слијепих и слабовидних лица општине Прњавор била је домаћин Преображењског турнира у у куглању за слијепа и слабовидна лица, који се осму годину организује у ...
Pročitaj
Glumci beogradskog Narodnog pozorišta  Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković Kubura, Bojana Stefanović i Nenad Stojmenović izveli su večeras u prnjavorskom Domu kulture komediju “ Brakolomije“, priču o mladim bračnim parovima, o ...
Pročitaj
“НАША ПРОДАВНИЦА” ОТВОРИЛА ВРАТА КУПЦИМА
ČAVIĆ: IZBORI MORAJU BITI FER
UHAPŠEN PETAR DUŠANIĆ
ОДРЖАН ТУРНИР У КУГЛАЊУ ЗА СЛИЈЕПА И СЛАБОВИДНА
“BRAKOLOMIJE“ PRED PRNJAVORSKOM PUBLIKOM
Show Buttons
Hide Buttons