ПОДРШКА ИЗВОЗНО ОРЈЕНТИСАНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

ПРЊАВОР, 11.НОВЕМБРА – Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац током радне посјете општини Прњавор обишао је производне погоне извозно орјентисаних предузећа –  „Експорт сити“ које се бави производњом тапацираних столица и „Младегс Пак“ који производи прехрамбене производе.

Говорећи о пословању предузећа „Експорт Сити“ Кошарац је рекао да је његово министарство помогло овој фирми у фази набавке неопходне механизације и опреме за основну дјелатност тако што су их ослободили плаћања одређених царинских дажбина.

Он каже да ће то  бити обавеза министарства за све капацитете који желе да се баве производњом, а и извозно су орјентисани, као и да се мора наћи начин да институције помогну таквим предузећима.

„Посебно радује чињеница да овдје није отпуштен нити један радник у вријеме пандемије. У разговору са радницима сам чуо да је Прњавор добра средина за живот, за инвестирање и да постоји друштвено – социјална одговорност када су у питању радници“ , рекао је Кошарац.

Он је истакао да план проширења компаније за 5.000 квадрата у идућој години, чињеница да извозе више од 98 одсто производа и да им је номинална зарада око 30 милиона КМ стварају  обавезу да  Министарство спољне трговине и економских односа БиХ заједно са општинским властима подржи овакве компаније у Прњавору.

Министар Кошарац каже да се размишља о начинима заштите домаће производње и  како стимулисати извозно орјентисана предузећа у сарадњи са надлежним ентитетским министарствима чија је то примарна надлежност.

„Министарство ће и даље с аспекта примјене свих законских прописа излазити у сусрет не само овој него свим извозним компанијама које буду набављале одређену врсту механизације и опреме за основну дјелатност и тиме стимулисати примарну домаћу производњу.  Веома је  важно да повећамо обим спољно-трговинског пословања, а ова компанија извози у земље ЕУ и зато јесте примјер добре компаније“ , рекао је Кошарац.

Кошарац је након посјете предузећу  „Младегс“ рекао да је  ово једна од развијенијих компанија која представља бисер привреде у Републици Српској.

„Јако је важна развојна компонента и стратешко планирање менаџмента, које се базира на потреби да се инвестира у примарну производњу, а то значи инвестицију од око 10 милиона евра у наредном периоду у општини Прњавор гдје очигледно постоји јако добра комуникација локалне власти са компанијом, што треба послужити као добар примјер свима осталима“ , истакао је он.

Кошарац је навео и да је разговарано  како унаприједити спољно-трговински промет „Младегса“  с обзиром да извозе у земље ЦЕФТА, ЕУ и даље, а постоје одређене врсте застоја приликом пласмана производа у неким земљама.

„ Преузели смо одговорност да о том питању разговарамо у наредном периоду како се неби користиле тзв. ванцаринске баријере тих земаља када је у питању пласман производа ове компаније. Тражићу од колега да се то питање дефинише на најбољи могући начин, а то оправдава наш политички став да је ‘мини Шенген’ рјешење за много бољи проток роба, услуга и људи“ , рекао је Кошарац и додао да мисли даће се кроз имплементацију ‘мини Шенгена’ и овај дио посла обавити на најбољи могући начин како би привредници имали убрзан темпо пласмана роба  у земље ЦЕФТА, односно земље Западног Балкана.

Кошарац је подсјетио да у „Младегсу“ размишљају о повећању извозних капацитета што ће омогућити запошљавање нових радника, а то је данас веома значајно и важно.

Власница предузећа „Експорт Сити“ Медиха Турчиновић каже да је предузеће у сталној експанзији, а своје производе пласира на тржиште Њемачке, Италије, Шведске и Швајцарске.

 „ Примамо нове раднике у складу са проширењем и потребама тржишта за нашим производима. Појава вируса корона није негативно утицала на наше пословање, чак смо забиљежили раст од 20 одсто у односу на прошлу годину . Следеће године планирамо градњу још једне хале“ , рекла је Турчиновићева.

Она каже да предузеће које се налази на више од 25.000 квадрата тренутно запошљава 370 радника, а до краја мјесеца планирају пријем још 30 радника.

„Идемо у правцу да наши радници немају примања испод 1.000 евра, да наши људи не морају ићи у иностранство да би пристојно зарађивали“ , рекла је Турчиновићева.

Младен Пратљачић, који у предузећу „Младегс Пак“ ради на пословима извоза,  истакао је да ова фирма запошљава тренутно 180 радника и извози 60 одсто укупне производње, прије свега у земље ЕУ и Аустралију, а ове године по први пут имали су извоз у Анголу.

„У току идуће године пустићемо у погон нову фабрику за производњу кечапа капацитета око 100 тона дневно. Министарство спољне трговине и економских односа БиХ нам много помаже у извозу и са њима имамо добру сарадњу“ , рекао је Пратљачић.

Са министром Кошарцем у посјети прњаворским предузећима био је и начелник општине Прњавор  Дарко Томаш који је истакао да су ово двије фирме на чији обим пословања није негативно утицао вирус корона, није било отпуштања радника, што говори о њиховој озбиљности.

Он је изнио и податак да је на подручју ове општине у октобру посао нашло 65 радника више у односу на исти период прошле године што показује да пандемија није смањила пословне активности на подручју локалне заједнице.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
СТАНИМИРОВИЋ: ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ АДЕКВАТНО ОБЕЗБЈЕЂЕНИ
ПРЊАВОР, 28.АПРИЛА  - Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић рекао је данас у Прњавору да је свих 10 постојећих пружних прелаза на подручју ове општине адекватно обезбјеђено ...
Pročitaj
НАЈСЛУШАНИЈИ РАДИО У БиХ
Хвала што нас подржавате, слушате и пратитеВаш "Радио Љубић"
Pročitaj
ИЗВЕДЕНЕ ПОКАЗНЕ ВЈЕЖБЕ И ПРЕДСТАВЉЕНА ОПРЕМА ЈЕДИНИЦЕ
ПРЊАВОР, 19. НОВЕМБРА - Територијална ватрогасна јединица /ТВЈ/ Прњавор извела је данас двије показне вјежбе на полигону код Ватрогасног дома на Вијаци, а грађанству су представљени и опрема и возила ...
Pročitaj
ОГРАНИЧЕН РАД И КРЕТАЊЕ ЗА ПРВОМАЈСКЕ ПРАЗНИКЕ
ПРЊАВОР, 1. МАЈА - На подручју општине Прњавор у складу са одлуком општинског Штаба за ванредне ситуације данас  могу радити само здравствене установе, апотеке и бензинске пумпе.Рад у току сутрашњег ...
Pročitaj
Institut za javno zdravstvo u Banjaluci, nakon mjerenja radioaktivnosti na lokacijama jezera Drenova i Miloševića glavici, utvrdio je da bombe koje je NATO 1995. godine bacio na ovaj prostor, nisu ...
Pročitaj
СТАНИМИРОВИЋ: ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ АДЕКВАТНО ОБЕЗБЈЕЂЕНИ
НАЈСЛУШАНИЈИ РАДИО У БиХ
ИЗВЕДЕНЕ ПОКАЗНЕ ВЈЕЖБЕ И ПРЕДСТАВЉЕНА ОПРЕМА ЈЕДИНИЦЕ
ОГРАНИЧЕН РАД И КРЕТАЊЕ ЗА ПРВОМАЈСКЕ ПРАЗНИКЕ
VODA IZ JEZERA DRENOVA NIJE RADIOAKTIVNA
Show Buttons
Hide Buttons