КОД ГРАДСКЕ ЦРКВЕ ДОЧЕКАНИ И СПАЉЕНИ БАДЊАЦИ

ПРЊАВОР, 6. ЈАНУАРА – У порти Храма Светог великомученика Георгија у Прњавору у присуству вјерника ове парохије дочекани су, освештани и на ватру наложени централни бадњак, и бадњаци из Маћиног Брда и Бабановаца.

Петар Радошевић који централни бадњак до цркве у Прњавору довози 31 годину каже да је народ данас изашао да их у својим улицама дочека, али у мањој мјери него што је то био случај свих претходних година.

Он каже да је нажалост вријеме тешко и да се сви морамо прилагођавати новим околностима, као и да је вријеме да млади, којих је данас било највише пред црквом,   преузму очување традиције.

У пратњи бадњака мјесне заједнице Бабановци био је Душан Дабић који је истакао да се и у тешким временима традиција не смије прекидати.

„Јутрос смо поранили, усјекли бадњак и прошли кроз мјесну заједницу.  Народ је изашао да нас поздрави, у складу са обичајима почастили нас кафом и ракијом“ , каже Дабић.

Слађан Санчанин из Маћиног Брда каже да се вожња бадњака кроз ову мјесну заједницу одржава у складу са традицијом, а да млади све више учествују у овом обичају.

„Традицију не прекидамо, какво год вријеме и околности били ми ћемо настојати да што боље испоштујемо оно што нам је свето. Посебно нас радује што је народ данас изашао да поздрави бадњак“ , рекао је Санчанин.

Архијерејски намјесник прњаворски протојереј –ставрофор Душко Дринић каже да су православни народ и црква кроз историју пролазили кроз разна искушења, али су обичаји, крсне славе и велики празници какав је Божић обиљежавали како црква налаже.

„У новим околностима молитвено се данас обраћамо Богомладенцу Христу да нас охрабри, оснажи и утјеши, да нам да вјере да издржимо ово искушење. Надам се да ћемо се успјети изборити са пандемијом, а већ наредне празнике који долазе славити како смо навикли“ , рекао је Дринић.

Обиљежавању Бадњег дана код Храма Светог великомученика Георгија присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је указао на специфичну ситуацију у којој се Бадњи дан због пандемије вируса корона обиљежава ове године, али да су грађани одговорни, придржавају се мјера и, најважније, настављају да његују своју традицију и обичаје.

Обиљежавање Бадњег дана уз дочек и налагање бадњака током послијеподнева биће одржано у свим парохијама на подручју општине Прњавор.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
  PRNJAVOR, 9. SEPTEMBRA /SRNA/ - Poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti na području opštine Prnjavor od 1.januara iduće godine iznosiće 0,08 odsto, jednoglasno je odlučeno na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine ...
Pročitaj
Oko 120 kamiona podizvođača radova na izgradnji auto-puta Doboj-Banjaluka,dionica koja prolazi kroz Prnjavor,drugi dan stoje jer su predstavnici prevoznika nezadovoljni ekonomskom opravdanošću rada,potvrdio je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i ...
Pročitaj
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano su danas u saobraćaj pustili dionicu auto-puta "9. januar" Doboj-Prnjavor, u dužini od 36,6 kilometara i za čiju ...
Pročitaj
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ВОДОСНАБДЈЕВАЊУ СТОТИЊАК ПОРОДИЦА
ПРЊАВОР, 11. МАРТА  - Начелници општина Прњавор Дарко Томаш и Челинца Момчило Зељковић потписали су данас у Прњавору споразум о реализацији заједничког пројекта водоснабдјевања насеља Горњи Вијачани у општини Прњавор ...
Pročitaj
У ТОКУ ЗИМСКЕ ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ
ПРЊАВОР, 10.ДЕЦЕМБРА- Општинска организација Црвеног крста /ОО ЦК/ у Прњавору завршила је подјелу 73 хуманитарна пакета социјално угроженом становништву на подручју општине Прњавор које им је донирао републички Црвени крст, ...
Pročitaj
U NAREDNOJ GODINI SMANJENE PORESKE STOPE
KAMIONI PODIZVOĐAČA RADOVA I DALJE MIRUJU
DODIK I VUČIĆ PUSTILI U SAOBRAĆAJ DIONICU DOBOJ-PRNJAVOR
ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ВОДОСНАБДЈЕВАЊУ СТОТИЊАК ПОРОДИЦА
У ТОКУ ЗИМСКЕ ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ
Show Buttons
Hide Buttons