ПОТРЕБНО РАЗВИЈАТИ ХУМАНОСТ КОД МЛАДИХ

ПРЊАВОР, 8. ЈАНУАРА  – Црвени крст кроз своје редовне активности има за циљ да регрутује што већи број нових чланова –волонтера, посебно међу ученицима основних школа, код којих од самог почетка настоји створити хуман однос, а посебно према људима из њиховог окружења којима је потребна помоћ, каже секретар Општинске организације Црвеног крста /ОО ЦК/ у Прњавору Ђурађ Стојчић.

Он подсјећа да се ова организација и сама морала прилагодити новонасталој ситуацији, па су током прошле године радили са највише 12 ученика у једној групи.

„Рад са дјецом нам је због пандемије вируса корона бити отежан, али не одустајемо од плана да придобијемо што већи број волонтера.  Кроз обуке, кампове и разна такмичења настојимо да им приближимо нашу мисију у друштву и да заволе Црвени крст. Желимо да буду хумани и имају разумијевања за проблеме других “ ,  каже Стојчић.

Стојчић истиче да ће чланови Црвеног крста, без обзира на услове у којима се ради, увијек бити  на располагању немоћнима и угроженима, односно свима којима је помоћ потребна, као  и да им се због негативих посљедица пандемије за помоћ обраћа све више људи.

„То су углавном људи који су остали без посла и немају начина да прехране себе и породицу. Сваке седмице имамо један до два таква случаја, а повећан је и број старијих лица који траже да им се помогне. Пред нама је сложено вријеме на шта ће се морати додатно обратити пажња и изнаћи рјешење да се ублажи овакво стање“, каже он.

Иако је прошла година била пуна изазова, а због одређених епидемиолошких правила отказана бројна такмичења и хуманитарне акције активности на помоћи социјално угроженима нису заустављене. Уз директну помоћ привредника,  умјесто акције „Помозите да помогнемо“ са традицијом од 16 година, успјели су обезбједити и најугроженијим породицама подијелити  50 хигијенско – прехрамбених пакета. У току године од марта до децембра прикупљено је и корисницима укупно подијељено 280 пакета помоћи. У сарадњи са породичним тимовима Дома здравља у марту и априлу током забране кретања за лица старија од 65 година имали су стотињак излазака на терен како би овој категорији суграђана прибавили неопходне лијекове. Са успјехом су организовали и три акције добровољног даривања крви.

Од ове године ОО ЦК Прњавор заједно са још четири организације из БиХ учествује у реализацији пројекта кућне његе и помоћи старим лицима „Старење и здравље , фаза два“.

Пројекат ће се у наредне четири године реализовати уз подршку Црвеног крста БиХ и Швајцарске, и финансијску помоћ општине Прњавор.

Стојчић каже да је од начелника општине добијена писмена сагласност да ће локална заједница финансијски подржати пројекат  са 10 одсто у овој години, а учешће ће се постепено повећавати и у завршној години пројекта износиће 50 одсто.

„Пројекат подразумијева и учешће самих корисника услуга наших његоватеља и здравствених радника које је од 10 до 20  одсто. На почетку ћемо у стручном тиму, који ће бити професионално радно ангажован, имати три до четири човјека, што ћемо наредних година повећавати“ ,појаснио је Стојчић,  и додао да ће средства која добију усмјерити у складу са препорукама самих донатора.

ОО ЦК Прњавор има више од хиљаду чланова, а стално активних њих 50.  /крај/тс/ фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Juniorska i seniorska ekipa Tekvondo kluba “Prnjavor” osvojile su titule prvaka Republike Srpske u 2016.godini u kategoriji borbe na 17.Prvenstvu Republike Srpske održanom u Zvorniku.   Šampionska juniorska ekipa iz Prnjavora bila ...
Pročitaj
НОВОЗАРАЖЕНЕ 22 ОСОБЕ
ПРЊАВОР,13. НОВЕМБРА  -  У протекла 24 сата на подручју општине Прњавор регистроване су 22 особе заражене вирусом корона, од којих су већина жене средње и млађе животне доби, саопштио је ...
Pročitaj
Katolički vjernici u opštini Prnjavor su prisustvom svečanoj liturgiji u crkvi Svetog Ante Padovanskog obilježili najveći hrišćanski praznik-Uskrs.  Sveštenik Vlado Lukenda rekao je u svojoj propovijedi da je Isus spasitelj svih ...
Pročitaj
U ukrajinskoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Prnjavoru jutros je služena svečana liturgija kojom je počelo obilježavanje Vaskrsa. Sveštenik Petar Sitnik kaže da je ovo praznik nad praznicima. “Zato se i naše srce ...
Pročitaj
Skupština opštine Prnjavor u povodu 24.marta Dana ove opštine održala je svečanu sjednicu sa akedemijom,na kojoj je uručeno 16 pohvala i dvije povelje ustanovama i pojedincima za poseban doprinos u razvoju ...
Pročitaj
TEKVONDO:PRNJAVORČANI EKIPNI JUNIORSKI I SENIORSKI PRVACI U BORBAMA
НОВОЗАРАЖЕНЕ 22 ОСОБЕ
ISUSOVO USKRSNUĆE TEMELJ VJERE
UKRAJINCI OBILJEŽAVAJU DAN HRISTOVOG USKRSNUĆA
ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA
Show Buttons
Hide Buttons