БАШТИНИК КУЛТУРНО – ИСТОРИЈСКОГ НАСЉЕЂА

ПРЊАВОР,  11. ЈАНУАРА – У Прњавору је почетком децембра заживио Завичајни музеј у којем  посјетиоци  могу погледати четири етнографске поставке са око 200 различитих предмета, упознати историју и традицију завичаја, упознати мање познате периоде развоја општине у којој живе и раде. Добра је то прилика да дјеца и омладина, осим у школама, науче понешто о историјском насљеђу и вриједностима завичаја, али и полазна основа за туристичку промоцију када се послије пандемије вируса корона живот врати у нормалне токове.

Професор историје Дарио Топић, који води Музеј, каже да се на оснивању Завичајног музеја у Прњавору радило годинама уназад,  чему је претходила израда пројекта рестаурације, адаптације и санације зграде из аустроугарског периода,  која има своју архитектонску и историјску културолошку вриједност, односно и сама је дио културне баштине под заштитом државе.

„Ова зграда је грађена између 1896. и 1899. године као зграда Котарског предстојништва у Прњавору, а специфичност њене градње, архитектонске одлике и стилови, локација и други елементи чине је веома погодном за музеј. Главним пројектом рестаурације који је финансирала општина Прњавор спасићемо споменик стар више од 120 година и истовремено имати Музеј као чувара насљеђа прошлости за будуће нараштаје“ , каже он.

Топић на пројекту Завичајног музеја ради од 2007.  године када се почео бавити етнолошким, етнокореолошким и етномузиколошким истраживањима и прикупљањем фолклорног насљеђа Срба околине Прњавора.

 „Сасвим случајно сам од једне баке на поклон добио орнаментима предивно украшену преслицу. Тада сам помислио како много сличних предмета и старина пропада и нестаје и одлучио да их почнем прикупљати“ , каже Топић о почецима свог истраживачког рада током којег је до данас прикупио око хиљаду предмета.

Планирано је да у Музеју  буду изложени артефакти  из етнографске и историјске области који ће свједочити о прошлости и култури српског, али и других народа Прњавора и околине, који буду жељели да представе нешто од свог насљеђа.

На горњем, за сада дјелимично адаптираном спрату Музеја налазе се четири, од планираних шест тематских поставки из области етнографије, док ће по завршетку свих потребних радова бити постављене и остале двије за које је обезбјеђена потребна изложбена грађа.

Посјетиоци могу видјети приказ сеоске куће која временски припада периоду од задње деценије 19. вијека до шездесетих година 20.вијека, велику збирку пољопривредних предмета, алата и оруђа кориштених за обраду земље, потом поставку мушке и женске традиционалне народне ношње из околине Прњавора са око 30 дијелова народне ношње, као што су рубине, зубуни или покривала за главу, и поставку збирке предмета из ткачке радиности и занатства кориштених у процесу обраде лана и конопље до момента стављања на ткачки разбојили натру као једног од предмета за финални посао израде разних врста производа.

Топић  је изразио наду да ће у будућности заживјети и музеји у сеоским подручјима, као врста испоставе Завичајног музеја у Прњавору, гдје ће се чувати мање збирке предмета специфичних за то мјесто, односно пронађених у одређеном селу.

„Вјерујем да ће људи тек почети да доносе у Музеј оно што се више не може користити или што више не желе да чувају у својим домаћинствима. Позвао бих грађане који у свом посједу имају предмете историјске и културолошке вриједности да их не бацају него поклоне Музеју гдје ће бити сачувани од пропадања“ , каже Топић.

Он је најавио да ће Завичајни музеј у Прњавору од јануара за посјетиоце бити отворен три дана седмично, као и да је у 2021.години у плану покретање периодичне публикације „Гласник Завичајног музеја у Прњавору“ чије ће издавање бити једна од најзначајнијих  дјелатности ове установе.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ЈЕДНО ПРЕМИНУЛО, СЕДМОРО НОВОЗАРАЖЕНИХ
ПРЊАВОР,18. НОВЕМБРА  - Једно лице са подручју општине Прњавор код кога је раније потврђено присуство вируса корона је преминуло, а у протекла 24 часа регистровано је још седам новозаражених лица, ...
Pročitaj
Opštinska organizacija Crvenog krsta /OO CK/ u Prnjavoru počela je 13. akciju "Pomozite da pomognemo" tokom koje će biti prikupljana novčana pomoć i pomoć u prehrambenim i higijenskim artiklima, namijenjena ...
Pročitaj
НОВОЗАРАЖЕНИ СТАРИЈИ МУШКАРАЦ И ЖЕНА
ПРЊАВОР,29. ЈУЛА - Код старијих мушкарца и жене из Прњавора у протекла 24 часа потврђено је присуство вируса корона, саопштио је Општински  штаб за ванредне ситуације. У саопштењу се прецизира да ...
Pročitaj
  Katolički vjernici opštine Prnjavor  dočekali su dan Hristovog rođenja uz molitvu i Božićne pjesme na ponoćnoj misi u crkvi Svetog Ante Padovanskog. Sveštenik Vlado Lukenda rekao je u svojoj propovijedi da ...
Pročitaj
SUTRA POSJETA 300 UKRAJINACA
Opštinu Prnjavor sutra će posjetiti 300 Ukrajinaca iz više gradova te zemlje, potvrđeno je Srni u opštinskoj upravi. Posjeta je predviđena u okviru manifestacije "Ukrajina u srcu male Evrope", koju u ...
Pročitaj
ЈЕДНО ПРЕМИНУЛО, СЕДМОРО НОВОЗАРАЖЕНИХ
U TOKU AKCIJA “POMOZITE DA POMOGNEMO”
НОВОЗАРАЖЕНИ СТАРИЈИ МУШКАРАЦ И ЖЕНА
MOLITVOM I PJESMOM POZDRAVILI ISUSOVO ROĐENJE
SUTRA POSJETA 300 UKRAJINACA
Show Buttons
Hide Buttons