ДРАМСКА СЦЕНА – СВЈЕТЛО У МРАКУ КОРОНЕ

ПРЊАВОР,   17. ЈАНУАРА   – Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва /СПКД / „Просвјета“ Прњавор  у години иза нас имала је велике планове за стицање нових искустава и знања, за премијере,  гостовања, наступе на фестивалима. Појавом вируса корона већ од марта све је стало, као никада до тада у њиховом 17. годишњем  раду.

 „Свјетла су се искључила и ми смо остали у мраку, али не оном лијепом позоришном мраку који у кратком ишчекивању доноси свјетло прве сцене, нити оном мраку након одигране представе када се сви са осмијехом погледамо и напустимо салу, а неко за нама искључи свјетло и наша чаролија потоне у мрак“ , прича умјетнички руководилац Драмске сцене Бранкица Радоњић о првим данима у којима је пандемија зауставила њихове активности .

Она каже да је овај мрак био другачији,  страшан, густ  мрак који је младим глумцима крао трему пред наступ, контакт са публиком, надимање у грудима и задржану сузу у оку током сваког аплауза.

Али, ни мрак не може трајати вјечно! У априлу, након мјесец дана паузе, одлучили су да се врате публици на нови начин – свако вече малишанима су поклонили по једну аудио-причу.

„Жељели смо да се успављују уз квалитетан књижевни текст и звук наших гласова. Помогао нам је у томе Ранко Павловић и његова збирка прича ‘Једна прича и друге приче’, као и пријатељи из ‘Радио Прњавора’. Са’Фејсбук’ странице и јутјуб канала нашег позоришта  31. ноћ подсјећали смо публику да смо ту, да дишемо и да је волимо“ , присјећа се Радоњићева.

Љето је донијело нове изазове. Одважили су се да сниме неколико кратких филмова са темом друштвеног активизма за шта су у новембру на адресу чланова Драмске сцене стигле и награде, иако су како кажу своју сатисфакцију добили већ и због  успјешно одрађеног посла.

Под и даље присутном стрепњом од непознатог, али и упорном жељом да трају дочекали су јесен,  када Прњавор током два мјесеца постаје град позоришта кроз ревију „Прњавор и пријатељи“.

„Пријатељи су били ту, расположени и одлучни да играју, публика нас је пожељела, а ми смо тражили локације довољно сигурне  и довољно атрактивне да не одузму ништа од умјетничке вриједности комада. Играли смо на отвореној сцени – градском тргу, у парку и дворишту Центра за културу. Играли смо и у сали са педесетак најупорнијих у публици“ , прича Радоњићева.

Са представом „То нисам ја“  услиједила је побједа на Интернационалном фестивалу аматерског театра /ИФАТ/ у Лакташима, као и виртуелно учешће на Фестивалу сценских минијатура у Лесковцу на којем су за драмолету добили награду стручног жирија за колективну игру.

Крај године, под вођством Синише Тешановића и у сарадњи са Драмским студиом Народне библиотеке „Бранко Радичевић“  из Дервенте,  изњедрио је драмску групу за одрасле и њихо упрву представу  „Женски разговори“.

„Осам жена и један мушкарац направили су такав отклон од суморне садашњости, од мрака и безваздушног стања данашњег доба да смо тих вечери када смо их гледали сви дисали пуним плућима и још више од тога, смијали се из свег гласа.  Вратили смо се на своју сцену, укључили рефлекторе и заиграли за неке дивне људе, и то нам је било довољно“  , каже Радоњићева.

Прошлу годину завршили су са укупно 17 јавних наступа, 31 аудио-причом, пет кратких филмова,  осам гостовања, освојених седам награда са три фестивала, двије премијере, организацијом четири гостујуће и једном хуманитарном представом.

У „Просвјетиној“ Драмској сцени кажу да планова у наредном периоду  због тренутне ситуације немају, али имају  шест припремљених представа, вољу и жељу да пуним срцем играју пред својом публиком.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ORGANIZOVANE FILMSKE PROJEKCIJE NA OTVORENOM
Planinarsko društvo "Korak više" iz Prnjavora organizovalo je večeras u sportsko-rekreacionom centru "Borik" u ovoj opštini projekcije filmova na otvorenom. Najmlađi Prnjavorčani imali su priliku da pogledaju crtani film "Mali šef", ...
Pročitaj
Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Pronija" iz Prnjavora u narednih desetak dana boraviće u Italiji, gdje će učestvovati na Internacionalnom festivalu folklora. Četrdesetak članova "Pronije" u gradu Norma, gdje se održava Festival, ...
Pročitaj
PRNJAVOR, 20. MARTA /SRNA/ - Direktor prnjavorskog Dječijeg vrtića "Naša radost" Milovan Vasilić predstavio je večeras monografiju o četiri decenije rada ove ustanove, čiji je autor. Vasilić ističe da monografija obuhvata ...
Pročitaj
КСС-СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ ПОРОДИЦАМА УРУЧЕНИ БОЖИЋНИ ПАКЕТИ
ПРЊАВОР, 5. ЈАНУАРА  - Коло српских сестара /КСС/ Прњавор данас је организовало традиционалну подјелу божићних прехрамбених пакета помоћи социјално угроженим породицама са подручја ове општине.Потпредсједник КСС Госпа Попадић  рекла је да ...
Pročitaj
СТАРИЈА ЖЕНА ПРЕМИНУЛА, ДЕВЕТОРО ИНФИЦИРАНО
ПРЊАВОР,1. ДЕЦЕМБРА - Једна старија жена из Прњавора код које је раније потврђено присуство вируса корона је преминула, а у протекла 24 часа  на подручју  ове општине регистровано је још ...
Pročitaj
ORGANIZOVANE FILMSKE PROJEKCIJE NA OTVORENOM
“PRONIJA” NASTUPA U ITALIJI
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA VRTIĆA “NAŠA RADOST”
КСС-СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ ПОРОДИЦАМА УРУЧЕНИ БОЖИЋНИ ПАКЕТИ
СТАРИЈА ЖЕНА ПРЕМИНУЛА, ДЕВЕТОРО ИНФИЦИРАНО
Show Buttons
Hide Buttons