УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА У ИЗНОСУ ОД 17.300.000 КМ

ПРЊАВОР, 3.ФЕБРУАРА  – На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор усвојен је нацрт буџета општине Прњавор за 2021. годину у износу од 17.300.000  КМ, што је за 593.000  КМ мање у односу на ребаланс буџета за прошлу годину.

Порески приходи су планирани у износу од 10.508.000 КМ, а  непорески у износу од 2.481.600 КМ. Укупни порески приходи су мањи за 4,65 одсто у односу на прошлогодишњи ребаланс, док су планирани буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину мањи за 1.672.190 КМ.

Начелник општинског Одјељена за финансије Александар Његомировић  каже да су се оваквом пројекцијом буџета успјела задржати на прошлогодишњем нивоу средства за стипендирање студената и ученика у износу од 300.000 КМ, као и субвенције за пољопривредне произвођаче у износу од 410.000 КМ.

Одређено повећање предвиђено је код гранта за Дом здравља и средства за развој спорта.

“Уведене су и неке нове буџетске позиције као што су средства за студентске картице у износу од 7.000 КМ, средства за набавку уџбеника за породице са четворо и више дјеце у износу од 15.000 КМ, средства за рад Омладинског центра Прњавор и финансирање „Родитељске куће“ у износу од по 10.000 КМ” , прецизирао је Његомировић.

Он је додао да је за капиталне инвестиције у овој години планирано 868.000 КМ, а укупна улагања за инфраструктурне пројекте износе око 1.300.000 КМ.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић након сједнице је рекао да су усвајањем нацрта буџета створене формално – правне претпоставке да се он упути у јавну расправу и у најскоријем року добије званична верзија овог документа.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је у изјави новинарима да се настојало већину издвајања увећати или задржити на ранијем нивоу.

Он је појаснио да је ова општина одлучила са 10.000 КМ финансијски подржати “Родитељску кућу” за дјецу обољелу од карцинома, а која је основана при Клиничком центру у Бањалуци.

“Средства су намјењена родитељима и дјеци обољелој од малигних болести, а који на лијечење у Бањалуку долазе  из других општина и градова.  Они немају стални извор финансирања, па је моја сугестија и апел свим осталим локалним заједницама у Републици Српској да поступе на исти начин како би се обезбједило њихово финансирање” ,  изјавио је Томаш.

Томаш је напоменуо да је велику пажњу одборника изазвао нацрт одлуке о оснивању новог Јавног комуналног предузећа у Прњавору, али да ће се о томе више  говорити након одређених усаглашавања, регистрације и уколико одлука буде усвојена у приједлогу.

“Општина Прњавор,  као одговорна заједница,  мора имати одговор на сваки отворени проблем, а у Прњавору је један од њих функционисање комуналних служби. Последњих година ситуација у ‘Водоводу’ је значајно стабилизована, што није случај и у Комуналном предузећу ‘Парк’, због чега општина мора имати алтернативно рјешење за тај проблем”, рекао је Томаш. 

На данашњој сједници разматрано је више одлука и програма мјера, као и кадровска рјешења за стална радна тијела Скупштине општине.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ТОМАШ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА 11 СТУДЕНАТА
ПРЊАВОР, 24. АВГУСТА  - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш уприличио је данас пријем за 11 студената који су прошле године конкурисали за студентску награду и добили наградно путовање у Милано.Томаш ...
Pročitaj
Na sastanku Koordinacionog odbora za organizaciju obilježavanja 24. marta - Dana opštine Prnjavor danas je utvrđena konačna lista manifestacija koje će biti održane do kraja mjeseca. Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko ...
Pročitaj
НА БАЗАРУ ЗА ОЛИВЕРА ПРИКУПЉЕНО 8. 182 КМ
ПРЊАВОР, 15. ДЕЦЕМБРА  - На данашњем хуманитарном продајном базару у Прњавору прикупљено је 8. 182 КМ за помоћ у лијечењу дјечака Оливера Пал Гајодија из Србије, који болује од спиналне ...
Pročitaj
Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić razgovarao je danas sa načelnikom slovenačke opštine Krško Miranom Stankom o mogućnostima proširenja saradnje, posebno privredne. Gatarić je rekao da je cilj da saradnja ne bude ...
Pročitaj
И ДАНАС НА СНАЗИ РЕСТРИКТИВНЕ МЈЕРЕ
ПРЊАВОР, 27.АПРИЛА  - Рестриктивне мјере о раду појединих дјелатности  на подручју општине Прњавор  и данас су на снази, а нова наредба о регулисању рада трговинских, угоститељских и других објеката биће ...
Pročitaj
ТОМАШ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА 11 СТУДЕНАТА
MART – MJESEC KULTURE I SPORTA
НА БАЗАРУ ЗА ОЛИВЕРА ПРИКУПЉЕНО 8. 182 КМ
GATARIĆ RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM KRŠKOG
И ДАНАС НА СНАЗИ РЕСТРИКТИВНЕ МЈЕРЕ
Show Buttons
Hide Buttons