УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА У ИЗНОСУ ОД 17.300.000 КМ

ПРЊАВОР, 3.ФЕБРУАРА  – На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор усвојен је нацрт буџета општине Прњавор за 2021. годину у износу од 17.300.000  КМ, што је за 593.000  КМ мање у односу на ребаланс буџета за прошлу годину.

Порески приходи су планирани у износу од 10.508.000 КМ, а  непорески у износу од 2.481.600 КМ. Укупни порески приходи су мањи за 4,65 одсто у односу на прошлогодишњи ребаланс, док су планирани буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину мањи за 1.672.190 КМ.

Начелник општинског Одјељена за финансије Александар Његомировић  каже да су се оваквом пројекцијом буџета успјела задржати на прошлогодишњем нивоу средства за стипендирање студената и ученика у износу од 300.000 КМ, као и субвенције за пољопривредне произвођаче у износу од 410.000 КМ.

Одређено повећање предвиђено је код гранта за Дом здравља и средства за развој спорта.

“Уведене су и неке нове буџетске позиције као што су средства за студентске картице у износу од 7.000 КМ, средства за набавку уџбеника за породице са четворо и више дјеце у износу од 15.000 КМ, средства за рад Омладинског центра Прњавор и финансирање „Родитељске куће“ у износу од по 10.000 КМ” , прецизирао је Његомировић.

Он је додао да је за капиталне инвестиције у овој години планирано 868.000 КМ, а укупна улагања за инфраструктурне пројекте износе око 1.300.000 КМ.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић након сједнице је рекао да су усвајањем нацрта буџета створене формално – правне претпоставке да се он упути у јавну расправу и у најскоријем року добије званична верзија овог документа.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је у изјави новинарима да се настојало већину издвајања увећати или задржити на ранијем нивоу.

Он је појаснио да је ова општина одлучила са 10.000 КМ финансијски подржати “Родитељску кућу” за дјецу обољелу од карцинома, а која је основана при Клиничком центру у Бањалуци.

“Средства су намјењена родитељима и дјеци обољелој од малигних болести, а који на лијечење у Бањалуку долазе  из других општина и градова.  Они немају стални извор финансирања, па је моја сугестија и апел свим осталим локалним заједницама у Републици Српској да поступе на исти начин како би се обезбједило њихово финансирање” ,  изјавио је Томаш.

Томаш је напоменуо да је велику пажњу одборника изазвао нацрт одлуке о оснивању новог Јавног комуналног предузећа у Прњавору, али да ће се о томе више  говорити након одређених усаглашавања, регистрације и уколико одлука буде усвојена у приједлогу.

“Општина Прњавор,  као одговорна заједница,  мора имати одговор на сваки отворени проблем, а у Прњавору је један од њих функционисање комуналних служби. Последњих година ситуација у ‘Водоводу’ је значајно стабилизована, што није случај и у Комуналном предузећу ‘Парк’, због чега општина мора имати алтернативно рјешење за тај проблем”, рекао је Томаш. 

На данашњој сједници разматрано је више одлука и програма мјера, као и кадровска рјешења за стална радна тијела Скупштине општине.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПЛАНИРАН УПИС 216 УЧЕНИКА
ПРЊАВОР, 11. ЈУНА - Центар средњих школа /ЦСШ/ „Иво Андрић“ у Прњавору планира упис 216 ученика првог разреда, а од наредне школске године због велике заинтересованости уводе се ...
Pročitaj
ЗАРАЖЕНО ЈОШ 16 ОСОБА
ПРЊАВОР, 17.НОВЕМБРА  - У протекла 24 часа на подручју општине Прњавор регистровано је 16 особа заражених вирусом корона, од којих су већина мушкарци  млађе животне доби, саопштио је Општински штаб ...
Pročitaj
Nastup folklornih ansambala udruženja Čeha, Poljaka i Ukrajinaca i promocija tradicionalnih kuhinja nacionalnih manjina koje žive na području opštine Prnjavor obilježili su večerašnji festival nacionalnih manjina "Mala Evropa". Načelnik opštine Prnjavor ...
Pročitaj
Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić najavio je da će do kraja septembra biti potpuno završena i stavljena u funkciju nova škola za osnovno muzičko obrazovanje u Prnjavoru, a vrijednost izgradnje ...
Pročitaj
Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić proglasio je večeras vanrednu situaciju u dijelovima opštine pogođenim poplavama. Gatarić kaže da je evidentno da je situacija na terenu teška,ulica Živojina Preradovića je u potpunosti ...
Pročitaj
ПЛАНИРАН УПИС 216 УЧЕНИКА
ЗАРАЖЕНО ЈОШ 16 ОСОБА
ODRŽAN FESTIVAL “MALA EVROPA”
NOVA MUZIČKA ŠKOLA U FUNKCIJI DO KRAJA SEPTEMBRA
PROGLAŠENE VANREDNE MJERE
Show Buttons
Hide Buttons