УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА У ИЗНОСУ ОД 17.300.000 КМ

ПРЊАВОР, 3.ФЕБРУАРА  – На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор усвојен је нацрт буџета општине Прњавор за 2021. годину у износу од 17.300.000  КМ, што је за 593.000  КМ мање у односу на ребаланс буџета за прошлу годину.

Порески приходи су планирани у износу од 10.508.000 КМ, а  непорески у износу од 2.481.600 КМ. Укупни порески приходи су мањи за 4,65 одсто у односу на прошлогодишњи ребаланс, док су планирани буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину мањи за 1.672.190 КМ.

Начелник општинског Одјељена за финансије Александар Његомировић  каже да су се оваквом пројекцијом буџета успјела задржати на прошлогодишњем нивоу средства за стипендирање студената и ученика у износу од 300.000 КМ, као и субвенције за пољопривредне произвођаче у износу од 410.000 КМ.

Одређено повећање предвиђено је код гранта за Дом здравља и средства за развој спорта.

“Уведене су и неке нове буџетске позиције као што су средства за студентске картице у износу од 7.000 КМ, средства за набавку уџбеника за породице са четворо и више дјеце у износу од 15.000 КМ, средства за рад Омладинског центра Прњавор и финансирање „Родитељске куће“ у износу од по 10.000 КМ” , прецизирао је Његомировић.

Он је додао да је за капиталне инвестиције у овој години планирано 868.000 КМ, а укупна улагања за инфраструктурне пројекте износе око 1.300.000 КМ.

Предсједник СО Прњавор Жељко Симић након сједнице је рекао да су усвајањем нацрта буџета створене формално – правне претпоставке да се он упути у јавну расправу и у најскоријем року добије званична верзија овог документа.

Начелник општине Дарко Томаш рекао је у изјави новинарима да се настојало већину издвајања увећати или задржити на ранијем нивоу.

Он је појаснио да је ова општина одлучила са 10.000 КМ финансијски подржати “Родитељску кућу” за дјецу обољелу од карцинома, а која је основана при Клиничком центру у Бањалуци.

“Средства су намјењена родитељима и дјеци обољелој од малигних болести, а који на лијечење у Бањалуку долазе  из других општина и градова.  Они немају стални извор финансирања, па је моја сугестија и апел свим осталим локалним заједницама у Републици Српској да поступе на исти начин како би се обезбједило њихово финансирање” ,  изјавио је Томаш.

Томаш је напоменуо да је велику пажњу одборника изазвао нацрт одлуке о оснивању новог Јавног комуналног предузећа у Прњавору, али да ће се о томе више  говорити након одређених усаглашавања, регистрације и уколико одлука буде усвојена у приједлогу.

“Општина Прњавор,  као одговорна заједница,  мора имати одговор на сваки отворени проблем, а у Прњавору је један од њих функционисање комуналних служби. Последњих година ситуација у ‘Водоводу’ је значајно стабилизована, што није случај и у Комуналном предузећу ‘Парк’, због чега општина мора имати алтернативно рјешење за тај проблем”, рекао је Томаш. 

На данашњој сједници разматрано је више одлука и програма мјера, као и кадровска рјешења за стална радна тијела Скупштине општине.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
PREOBRAŽENJSKOM LITIJOM POČELO OBILJEŽAVANJE SLAVE OPŠTINE
Prazničnim večernjim bogosluženjem u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i prolaskom litije kroz centar grada počelo je obilježavanje krsne slave opštine Prnjavor-Preobraženja Gospodnjeg. Nakon litije u Hramu je obavljen čin ...
Pročitaj
DOBRA SARADNJA VLADE SRPSKE I UDRUŽENJA RVI
  Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su Vlada Srpske i Udruženje ratnih vojnih invalida Republike Srpske mnogo toga uradili zajedno i da će još mnogo toga uraditi ...
Pročitaj
ОДРЖАН 42. УКРАЈИНСКИ БАЛ
ПРЊАВОР, 29. ФЕБРУАРА - Украјинско културно – умјетничко друштво /УКУД/ „Тарас Шевченко“ Прњавор вечерас је било домаћин 42. Украјинског бала.Предсједник овог друштва Иван Нешић рекао је да је ово јединствена ...
Pročitaj
Boračka organizacija Brod ukupni je pobjednik "Vidovdanske olimpijade" koja se tradicionalno, već 18 godina, održava u Kulašima, kod Prnjavora. Drugo mjesto pripalo je ekipi "MB Rajzen" Popovići, dok su treći bili ...
Pročitaj
“IZBORI 2018”        TOMAŠ: UVJERENI U IZBORNU POBJEDU
Nosilac liste SNSD za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici 2 Darko Tomaš izrazio je uvjerenje u izbornu pobjedu ove stranke na oktobarskim izborima. Tomaš je, nakon lijepljenja prvog predizbornog ...
Pročitaj
PREOBRAŽENJSKOM LITIJOM POČELO OBILJEŽAVANJE SLAVE OPŠTINE
DOBRA SARADNJA VLADE SRPSKE I UDRUŽENJA RVI
ОДРЖАН 42. УКРАЈИНСКИ БАЛ
BROĐANI POBJEDNICI “VIDOVDANSKE OLIMPIJADE”
“IZBORI 2018”
Show Buttons
Hide Buttons