КОШАРАЦ: НЕОПХОДНО ЗАШТИТИТИ ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ

ПРЊАВОР, 26. ФЕБРУАРА  – Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је током данашње посјете фарми музних крава Владимира Усорца у Шерег Илови, општина Прњавор, да је примарна политика Савјета министара заштита домаће производње.

Он је у изјави новинарима рекао да се наставља са приједлогом доношења мјера увођења одређених такси и пуне царинске стопе за свјеже и расхлађено месо, али и да му је жао што одређени министри то нису подржали на сједници Савјета министара.

„ Ми и даље инсистирамо на томе, министарство је доставило приједлог одлуке на мишљење свим надлежним институцијама, очекујемо у наредним данима да ћемо поново, у складу са процедурама,  ту тачку ставити на дневни ред и још једном апел свим министрима у Савјету министара да дају подршку таквој одлуци јер сматрамо да ћемо на тај начин заштитити примарну производњу и на адекватан начин креирати будуће политике“ , рекао је Кошарац.

Кошарац истиче да рјешења треба тражити  снагом аргумената уважавајући значај Европске комисије, односно Европске уније.

 „Аргументи су на нашој страни и зато требамо у једној здравој, конкретој комуникацији да тражимо ту врсту рјешења. Чињенице указују да је угрожена примарна производња и вјерујем да ће делегација ЕУ  у БиХ разумјети потребе прије свега примарних произвођача, ентитетских институција које то предлажу, министарства као формалног предлагача и Савјета министара који би требао донијети такву одлуку“ , каже министар.

Он је напоменуо да је важно заштити домаћу производњу, као и да зна да постоје разне тенденције и коментари у вези са увођењем одређених мјера ограничења, односно прелевмана и пуне царинске стопе.

 „Треба рећи да је прије ступања на снагу ССП-а увоз једне тарифне ознаке свјежег или расхлађеног меса био  на годишњем нивоу око 40.000 КМ, данас је то 90 милиона КМ, а наши примарни произвођачи не знају на који начин да пласирају своје производе“ , рекао је Кошарац и додао да то не може реметити развој прерађивачких капацитета због чега министарство интензивно ради на отварању нових тржишта.

„Јуче смо разговарали са министром пољопривреде у Влади Турске, договорили смо да за месопрерађивачке производе из БиХ заговарамо ветеринарски сертификат који ће бити усклађен са турским стандардима како би произвођачи из Републике Српске и Ф БиХ могли да извозе у Турску. Заједно са амбасадом Кине радимо на отварању тржишта за извоз меса и млијека на то тржиште. И даље је отворено питање извоза меса и месних прерађевина у Руску Федерацију, тако да мислим да приче да ће то угрозити месопрерађивачке капацитете БиХ нису тачне“ , прецизирао је Кошарац.

Он каже да прича да ће то поскупити цијену производа у маркетима није тачна и није аргументована, али и да и даље постоје неке структуре које не разумију ову проблематику и покушавају да ометају легитимну иницијативу да се уведу прелевмани и пуна царинска стопа за одређене производе, у овом случају свјежег и расхлађеног меса.

Министар каже да постоје разматрања да се уведу заштитне мјере и за друге пољопривредне производе и да ће се када дођу легитимни захтјеви повести процедура у складу са ССП-ом и другим прописима, као и да  мисли да се на овај начин промовише политика заштите домаће производње уз партнерство са свим удружењима и институацијама које у складу са Уставом могу да покрећу те иницијативе и да у том правцу нема стајања.

Он је говорећи о данашњој посјети фарми „Усорац“ у Прњавору подсјетио да је при преузимању дужности министра поставио циљ да се на терену у директном разговору са пољопривредницима сагледају сви актуелни проблеми и да се на адекватан начин са одређеним удружењима разговара о питањима из надлежности овог министарства, те да је до сада укупно одржано 11 састанака те врсте.

 „Министарство спољне трговине и економских односа иако има сектор за пољопривреду не може бити централни орган, нема уставне надлежности и зато је јако важна комуникација између локалног нивоа власти, примарних пољопривредних произвођача, прерађивача, ентитетских министарстава и заједничког нивоа. Један такав добар примјер је управо Прњавор који је трећи у Републици Српској по производњи млијека“ , рекао је Кошарац и навео податак да ова општина има око 2.600 регистрованих пољопривредних газдинстава, око 2.100 музних јединица или грла, око 300 произвођача и годишњу производњу око 10,5 милиона литара млијека.

Кошарац је истакао и да БиХ данас има могућности да извози млијеко у земље ЦЕФТА и Европску Унију, да тај посао треба учинити стабилним, развијати нека нова тржишта и да се на томе интензивно ради.

Фармер Владимир Усорац каже да је са министром Кошарцем разговарано о свим проблемима са којима се сусрећу пољопривредни произвођачи укључујући цијену репроматеријала, кукуруза, соје, ђубрива.

Он је додао да се нада да ће бити усвојен приједлог о прелевманима и осталим мјерама заштите домаће производње.

Разговору са министаром Кошарцем присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да је ова општина изразито пољопривредно орјентисана и да је у прошлој години буџетом за пољопривреду  издвојено око 516.000 КМ.

Томаш је напоменуо да је и ресорно републичко министарство пољопривреднике са подручја општине Прњавор кроз разна издвајања помогло са више од 3.700.000 КМ.

„ Значајан податак је да је више од 300 фармера који се баве производњом откупног млијека прошле године  добило  више од 2.400.000 КМ премије. У Републици Српској испред Прњавора по годишњој производњи млијека су само Бијељина  и Градишка “, рекао је он.

Томаш је као један од проблема,  који се покушава ријешити са надлежним министарством, навео нераспоређено обрадиво државно земљиште којег је на подручју општине Прњавор више од 2.500 хектара, од чега је 1.200 хекатар под закупом и концесијама.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
PRVA KOLONA SA BADNJACIMA KRENULA IZ ŠARINACA
Na području opštine Prnjavor domaćini su rano jutros obavili sječu badnjaka, a prva kolona krenula je iz Šarinaca.Badnjak iz Šarinaca biće dočekan kod stare Crkve Svete Trojice, gdje će biti ...
Pročitaj
Izlaznost na opšte izbore u BiH na području opštine Prnjavor  do 15.00 časova je 33,23 odsto,saopštila je Opštinska izborna komisija Prnjavor. Biračko pravo iskoristilo je 12.804 glasača od ukupno upisanih 38.805. Najveća ...
Pročitaj
ОСМАН ЈУНУЗОВИЋ И ЈЕЛЕНА ГАЈИЋ ПОБЈЕДНИЦИ 21. УЛИЧНЕ ТРКЕ
ПРЊАВОР, 16. ОКТОБРА - Осман Јунузовић из Атлетског клуба  /АК/ „Добој –Исток“  и Јелена Гајић из Атлетског клуба „Прњавор“ побједници су 21. Међународне уличне трке одржане данас у Прњавору.У главној ...
Pročitaj
ДВИЈЕ ПОЗИТИВНЕ ОСОБЕ, ВИШЕ ОД ХИЉАДУ ПОД НАДЗОРОМ
ПРЊАВОР, 23. МАРТА /- Директор Дома здравља у Прњавору Свјетлана Малић рекла је на данашњој конференцији за новинаре да ова здравствена установа још увијек није добила званичан податак о другој ...
Pročitaj
Boračka organizacija opštine Prnjavor organizuje u nedjelju,22.juna u Kulašima tradicionalnu “Vidovdansku olimpijadu“,na koju je pozvano 60 ekipa. Izvlačenje parova i početak takmičenja predviđeni su od 8.00 časova,a biće zastupljeno šest sportskih ...
Pročitaj
PRVA KOLONA SA BADNJACIMA KRENULA IZ ŠARINACA
IZLAZNOST DO 15.00 ČASOVA 33,23 ODSTO
ОСМАН ЈУНУЗОВИЋ И ЈЕЛЕНА ГАЈИЋ ПОБЈЕДНИЦИ 21. УЛИЧНЕ
ДВИЈЕ ПОЗИТИВНЕ ОСОБЕ, ВИШЕ ОД ХИЉАДУ ПОД НАДЗОРОМ
U NEDJELJU “VIDOVDANSKA OLIMPIJADA“
Show Buttons
Hide Buttons