ВИНЧИЋ: СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, ПОЗИВ СТАНОВНИШТВУ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ

ПРЊАВОР, 24.МАРТА  – Ситуација са ширењем вируса корона на подручју општине Прњавор је још увијек под контролом иако се  због близине Бањалуке у наредних десетак дана може очекивати повећање броја новозаражених особа, рекао је  Веселко Винчић, епидемиолог у Дому здравља Прњавор.

Он каже да је са новим таласом ширења обољења реално за очекивати  појаву заразнијег, британског соја вируса корона и на подручју ове општине.

„У близини смо Бањалуке у коју многи наши суграђани одлазе послом или приватно и за очекивати је да ће се повећати број новозаражених. С друге стране имамо вакцину, моћно оружје за борбу против вируса, па ако постигнемо колективни имунитет имаћемо шансу да прекинемо епидемију“ , рекао је Винчић.

У прњаворски Дом здравља јуче је допремљен замрзивач за чување вакцина, потребно је још прикључком на посебне апарате обезбједити сигурно напајање електричном енергијом како би се могле примити веће количине вакцина и почети са масовнијом вакцинацијом становништва.

„До сада смо вакцинисали око 130 људи, радило се споријим темпом управо због специфичности вакцине да се по вађењу из замрзивача искористи у наредних два сата. Надамо се да ћемо већ од идуће седмице моћи приступити масовнијој имунизацији“ , рекао је Винчић.

Он је напоменуо да су на подручју општине Прњавор здравствени радници, укључујући и приватне здравствене установе породичне медицине, зубаре и апотекаре примили вакцину, започела је дјелимична вакцинација особа старијих од 65 година, а највећим дијелом имунизација је завршена у старачким домовима.

„ У наредној седмици ћемо имати пуне руке посла, за сада имамо пријављених око 500 људи из категорије старијих од 65 година“ , каже Винчић.

Винчић је истакао да је важно да се становништво придржава прописаних епидемиолошких мјера заштите од вируса корона као што су ношење маске и редовно одржавање личне хигијене, и апеловао да се искористи прилика за бесплатну вакцинацију.

„Сви који немају здравствених препрека треба да се вакцинишу јер ће тако заштитити не само себе него и своју породицу, пријатеље. Уколико стекнемо колективни имунитет моћи ћемо коначно да одахнемо  и почнемо живјети нормално. Ако то изостане поново ћемо бити у проблему“ , рекао је он.

У Дому здравља Прњавор тренутно на пријему заражених корона вирусом ради једна ковид амбуланта, која посједује потребан кадар и опрему, а рад је организован у двије смјене.

Према најновијим подацима Хигијенско- епидемиолошке службе Дома здравља Прњавор на подручју ове општине под здравственим надзором се налази 111 особа, а активне су 64 особе.

Од почетка пандемије до данас  здравствени надзор завршило је 4. 165 особа, укупно је обољело 1.029, опорављено 887, а преминуло 78 особа.  /крај/тс /фото

 
PROČITAJTE JOŠ
   U primarnom rezervoaru vodosistema "Povelič" na Matića Brdu, opština Prnjavor, ugrađen je mjerač protoka, koji signalizira koliko hlora treba da se ubaci u sistem, što će doprinijeti da se voda ...
Pročitaj
СЈЕЋАЊЕ НА 626 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА
ПРЊАВОР, 9. ЈАНУАРА  - У Спомен храму на Вучијаку  је служењем свете литургије и парастосом за 626 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општине Прњавор и  полагањем вијенаца прослављен  ...
Pročitaj
У СУБОТУ ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА ЈЕДНОГОДИШЊУ МИЊУ МАТИЋ
ПРЊАВОР, 18. НОВЕМБРА - У Прњавору ће у суботу, 21. новембра на градском тргу бити организован хуманитарни базар за помоћ у лијечењу једногодишње Миње Матић из Крагујевца, која болује од ...
Pročitaj
ПЕТРОВИЋ: БИЋЕМО КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЈА
ПРЊАВОР, 28. ДЕЦЕМБРА - Предсједник Општинског одбора СДС Прњавор Милан Петровић рекао је вечерас, након радног састанка са клубом одборника СДС-а у Скупштини општине, да није задовољан оствареним резултатом на ...
Pročitaj
ВИРУСОМ КОРОНА ЗАРАЖЕНА СТАРИЈА ЖЕНА
ПРЊАВОР,23. МАЈА - На подручју општине Прњавор  регистрован је нови случај заразе вирусом корона код жене старије животне доби, која је хоспитализована на Универзитетском клиничком центру у Бања Луци, саопштено ...
Pročitaj
UGRAĐEN MJERAČ HLORA NA “POVELIČU”
СЈЕЋАЊЕ НА 626 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА
У СУБОТУ ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА ЈЕДНОГОДИШЊУ МИЊУ МАТИЋ
ПЕТРОВИЋ: БИЋЕМО КОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЈА
ВИРУСОМ КОРОНА ЗАРАЖЕНА СТАРИЈА ЖЕНА
Show Buttons
Hide Buttons