“НАША ПРОДАВНИЦА” ОТВОРИЛА ВРАТА КУПЦИМА

ПРЊАВОР, 1. АПРИЛА  – Продајни објекат домаћих производа са подручја општине Прњавор “Наша продавница” данас је почео са радом, а купцима је на располагању више од 150 различитих, прије свега, прехрамбених производа, али и козметике.

Оснивач продавнице је општина Прњавор, а начелник општине Дарко Томаш на отварању је изразио задовољство што је заживјела идеја из 2018. године.

“Можда јесте прошло доста времена од идеје до реализације пројекта, али смо водили рачуна о свим детаљима да ово буде на понос и општине Прњавор и људи који овдје излажу. Вјерујем да нико у Прњавору до данас није у потпуности био свјестан шта се код нас све производи” , рекао је Томаш и додао да је све у продавници од производа и намјештаја, изузев расхладне витрине и телевизора, резултат рада прњаворских привредника.

Он каже да су у овом изложбено-продајном простору на једном мјесту приказани сав труд, рад и креативност малих произвођача.

Томаш је напоменуо да ће комплетне трошкове рада продавнице сносити општина Прњавор, а новац од продатих производа ће бити исплаћен произвођачима.

“То је један посебан вид подршке нашим привредницима и подстицај другима који на сличан начин раде и размишљају да своје производе региструју и изложе. Непоходно је да произвођачи имају потребне дозволе за промет производа, а како су то углавном прехрамбени артикли да су хемијски и бактериолошки исправни за употребу” , рекао је Томаш.

У “Наша продавница” производе излаже око 25 произвођача, међу њима је и винарија “Фазан” из Насеобине Лишња.

Директор винарије Нада Харијан каже да су прошле године успјели направити први шампањац у Републици Српској под називом “Перле љубави”, а њихова вина скоро у потпуности имају пласман на француском тржишту.

“Наше тржиште је оскудно са продајом, али покушавамо да вина продајемо и овдје. Прошла година нам је била изузетно добра јер смо имали превентивну заштиту лозе, па смо добили и врхунски квалитет вина, и урод је био јако добар” , изјавила је она.

Своје производе изложила је и породица Ђурђевић из Горњих Вијачана, Гордана и Бране, који се већ десет година интензивно баве пчеларством.

Гордана каже да се њихови пчелињаци налазе у близини манастира Ступље, поред ријеке Укрине, окружени чистом природом идеалном за производњу меда.

“У понуди имамо квалитетан, углавном ливадски и багремов мед. Производимо и полен, прополис, креме, производе са воћем. Планирамо да проширимо производњу, а у пласману ће нам сигурно доста помоћи и ова продавница” , појаснила је она и додала да пчелари у свом раду очекују већу подршку општине Прњавор.

Пољопривредни произвођач Златко Јокић каже да је отварање продавнице са домаћим производима помак посебно за мале произвођаче који тек покрећу самосталан посао, отвара им врата тржишта уз минималне трошкове дистрибуције.

Јокић појашњава да се његова породица на фарми у Великој Илови бави производњом млијека, а имају и сертификат за биљну органску производњу.

“Сертификовани производи су углавном житарице од којих радимо брашно, а овдје излажемо пет врста брашна – кукурузно, ражево,пшенично, хељдино и спелтино” , прецизирао је он. /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Dragan i Branka Malinović, vlasnici firme "Bedem MD" u Prnjavoru, poklonili su danas opštini Prnjavor stan od 36 metara kvadratnih u novoizgrađenoj stambenoj zgradi u Ulici Novaka Pivaševića. Malinovići kažu da ...
Pročitaj
ПОТВРЂЕН НОВИ СЛУЧАЈ ОБОЉЕЊА ОД ВИРУС КОРОНА
ПРЊАВОР, 7. АПРИЛА  - На подручју општине Прњавор данас је потврђен још један случај обољења од вируса корона, чиме се укупан број позитивних лица на Ковид -19 повећао на шест, ...
Pročitaj
ТЕСТИРАНО 12 ОСОБА, НАЛАЗИ НЕГАТИВНИ
ПРЊАВОР,24. МАЈА   -  У Дому здравља Прњавор у протеклих 24 часа на вирус корона тестирано је 12 особа и сви налази су негативни, саопштено је из општинског Штаба за ванредне ...
Pročitaj
ПОВЕЋАВА СЕ УКУПАН БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ
ПРЊАВОР,26. ЈУЛА - На подручју општине Прњавор од почетка пандемије укупан број особа заражених вирусом корона повећан је на 103 након што је данас потврђено још петоро новообољелих.Из општинског Штаба ...
Pročitaj
ПОД НАДЗОРОМ 53 ОСОБЕ, ОГРАНИЧЕН РАД ОДРЕЂЕНИХ ОБЈЕКАТА
ПРЊАВОР, 13. МАРТА  - У Прњавору су данас до 15.00 часова под здравственим надзором због вируса корона била 53 лица, док  регистрованих обољелих нема, рекла је директор Дома здравља Прњавор ...
Pročitaj
SUPRUŽNICI MALINOVIĆ OPŠTINI POKLONILI STAN
ПОТВРЂЕН НОВИ СЛУЧАЈ ОБОЉЕЊА ОД ВИРУС КОРОНА
ТЕСТИРАНО 12 ОСОБА, НАЛАЗИ НЕГАТИВНИ
ПОВЕЋАВА СЕ УКУПАН БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ
ПОД НАДЗОРОМ 53 ОСОБЕ, ОГРАНИЧЕН РАД ОДРЕЂЕНИХ ОБЈЕКАТА
Show Buttons
Hide Buttons