СТАНИМИРОВИЋ: ПРУЖНИ ПРЕЛАЗИ АДЕКВАТНО ОБЕЗБЈЕЂЕНИ

ПРЊАВОР, 28.АПРИЛА  – Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић рекао је данас у Прњавору да је свих 10 постојећих пружних прелаза на подручју ове општине адекватно обезбјеђено одговарајућом саобраћајном сигнализацијом и да на њима у претходне четири године није било саобраћајних незгода са смртним исходом. 

Он је истакао да је на састанку са руководством општине Прњавор предвођеним начелником општине Дарком Томашем разговарано о проблемима локалне заједнице по питању пружних прелаза у ранијем периоду.

 “Установили смо да је у претходних пет година забиљежено више ванредних догађаја, односно саобраћајних незгода, од чега је једна из 2016. године са погинулим лицем. У претходне четири године није било саобраћајних незгода са смртним случајевима што је за похвалу у овој јединици локалне самоуправе” , рекао је Станимировић и додао  да Влада Републике Српске активно учествује у кампањи  “Опрезни пазе на пружне прелазе”.

Састанку у Прњавору присуствовао је и замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић који је рекао да је циљ републичке кампање да се унаприједи инфраструктура на подручјима гдје се укрштају саобраћајница и пруга, као и да се укаже на значај поруке кампање свим учесницима у саобраћају.

“Свим општинама у којима постоје пружни прелази доставили смо да испуне упитник са одређеним питањима јер желимо да сагледамо постојеће стање  и у септембру изађемо са информацијом о стању инфраструктуре и саобраћајне сигнализације, прије свега троуглова прегледности на пружним прелазима, као и да у наредном период радимо на отклањању недостатака” , појаснио је Радовић.

Он је рекао да су у ову кампању укључени сви медији, а да ће у школама у срединама у којима постоје пружни прелази ученицима четвртих и петих разреда  бити подијељене разгледнице  које ће они послати својим родитељима и члановима породице са упозорењима на опасности на пругама.

Представник “Жељезница Републике Српске ” Раде Цвијановић рекао је у изјави новинарима да је један од закључака данашњег састанка у Прњавору да је потребно више поштовати саобраћајну сигнализацију, придржавати се свих прописа и бити опрезан приликом преласка пружног прелаза како не би дошло до нежељених посљедица.

“Свима нам је циљ да смањимо број настрадалих и ванредних догађаја на пружним прелазима” , рекао је Цвијановић.

Начелникопштине Прњавор Дарко Томаш рекао је да ова локална заједница у потпуности подржава кампању “Опрезни пазе на пружне прелазе”.

“Свјесни смо чињенице да је неопходно да се подигне ниво безбједности саобраћаја на свим пружним прелазима, што дугорочно сигурно значи и затварање неких од њих. Затварање било ког пружног прелаза не смије бити на штету људи који живе у његовој близини јер пруга није баријера него мора бити спона и веза људи који живе у том подручју”, рекао је Томаш.

Он је додао да ће се наставити са анализом фреквенције саобраћаја и трошкова затварања сваког пружног прелаза.

Састанку у Прњавору присуствовали су и  представници Инспектората за саобраћај, Ауто-мото савеза и “Путева Српске”. Делегација укључена у кампамњу посјетила је и пружни прелаз Кулаши, на прузи Добој-Нови Град.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ДРИНИЋ: СРБИМА ЈЕ ХРИСТ НАЈДРАЖИ ГОСТ
ПРЊАВОР, 7.ЈАНУАРА  - Срби су као народ гостољубиви и према незнаном путнику и намјернику, али никога у кућу не примају са толиком радошћу као свог великог госта, Божанског младенца Христа ...
Pročitaj
Za deset romskih porodica sa područja Prnjavora polovinom aprila trebalo bi da počne gradnja kuća, ukupne vrijednosti oko 253.000 KM, najavio je predsjednik prnjavorskog Udruženja Roma Nenad Mirković. Mirković je ...
Pročitaj
ВИРУС КОРОНА : ПРЕДСТАВНИЦИ 11 ОПШТИНА И ГРАДОВА РАЗГОВАРАЛИ О ПРЕВЕНТИВНИМ МЈЕРАМА
ПРЊАВОР, 13. МАРТА  - Начелници иградоначеници Прњавора, Српца,  Дервенте,  Бања Луке, Брода, Челинца, Добоја, Станара, Модриче, Теслића и Лакташа разговарали су данас у Прњавору о превентивним мјерама усљед пандемије вируса ...
Pročitaj
НОВА ВЕЋИНА ПЛОД ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА, СДС СКРЕЋЕ ТЕМУ СА СВОЈИХ АФЕРА
ПРЊАВОР, 19. АПРИЛА   -   Иницијатива за формирање нове скупштинске већине у Прњавору заснована је на личном интересу појединаца и жељи СДС-а да скрене пажњу са неких важних тема, афера,  које ...
Pročitaj
ОДОБРЕНО 300 СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА ПОМОЋИ
ПРЊАВОР, 31. МАРТА  - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одобрило је општини Прњавор 300 сјеменских пакета за заснивање производње поврћа за властите потребе у оквиру спровођења мјера усљед ...
Pročitaj
ДРИНИЋ: СРБИМА ЈЕ ХРИСТ НАЈДРАЖИ ГОСТ
USKORO 10 NOVIH KUĆA ZA ROMSKE PORODICE
ВИРУС КОРОНА : ПРЕДСТАВНИЦИ 11 ОПШТИНА И ГРАДОВА
НОВА ВЕЋИНА ПЛОД ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА, СДС СКРЕЋЕ ТЕМУ
ОДОБРЕНО 300 СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА ПОМОЋИ
Show Buttons
Hide Buttons