ОО ЦК: САСТАНАК СА ТОМАШЕМ, ВОЛОНТЕРИ УКАЗАЛИ НА ЗНАЧАЈ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

ПРЊАВОР, 8. МАЈА – Општинска организација Црвеног крста/ОО ЦК/ у Прњавору данас је на почетку обиљежавања Недјеље Црвеног крста организовала састанак са начелником општине Прњавор Дарком Томашем на којем је разговарано о плановима ове хуманитарне организације у наредном периоду, док су волонтери на градском тргу суграђанима указали на значај дјеловања Црвеног крста.

Предсједник ОО ЦК Гордана Пашалић у изјави новинарима рекла је да је ова организација у протеклој години извршила све предвиђене активности хуманитарног карактера, док су због епидемиолошких мјера изостале активности такмичарског типа које раде у сарадњи са школама.

Она је додала да су начелнику општине представљени сви показатељи рада за прошлу годину и планови за наредни период.

Секретар ОО ЦК Ђурађ Стојчић представио је пројекат “Старење и здравље, помоћ и њега у кући” чија реализација у сарадњи са швајцарским Црвеним крстом и општином Прњавор почиње од 1. јула, а који подразумијева помоћ старим и немоћним лицима на подручју општине Прњавор.

Црвени крст ће за потребе пројекта за почетак запослити три његоватељице медицинске струке које ће радити на терену, а потребну канцеларију за дјеловање службе помоћи и његе обезбједила је општина Прњавор.

Стојчић је напоменуо да је предвиђено да пројекат траје до краја 2024. године, као и да ће у овој години помоћ имати 30 корисника, а од наредне године биће укључено 60 корисника помоћи и његе.

Начелник општине Дарко Томаш након састанка похвалио је рад Црвеног крста, волонтера и активиста у протеклој години рекавши да је у посебно изазовном периоду због појаве вируса корона Црвени крст био на располагању Општинском штабу за ванредне ситуације и општини Прњавор како би се сва потребна помоћ правовремено доставила до крајњих корисника.

Он је рекао да је посебан акценат данашњих разговора био на будућим плановима рада, посебно пројекту дневне бриге за стара лица за који су се након 15 година стекли услови за проширење.

“Општина Прњавор је у протеклих 15 година за ову намјену издавајала одређена средства, а помоћ је примало 10 корисника. У општинском Црвеном крсту су сматрали да се тај вид помоћи треба проширити, пронашли су донатора Црвени крст Швајцарске, а ми смо пристали да са своје стране допринесемо са додатним новчаним средствима” , рекао је Томаш.

Он је истакао да је планирано да до краја пројекта помоћ буде обезбјеђена за око 80 старих лица.

“Пројекат је укупне вриједности око 549.000 КМ,од чега ће општина обезбиједити око 149.000 КМ, крајњи корисници ће учествовати са око 194.000 КМ, а разлику ће финансирати Црвени крст Швајцарске. Ове године за потребе пројекта биће запослена три, а идуће године још два радника” , прецизирао је Томаш.

У поводу обиљежавања Недјеље Црвеног крста волонтери су на градском тргу у Прњавору суграђанима дијелили промотивне летке и указали на значај активности које спроводе, а продавали су и маркице Црвеног крста у вриједности од 0,50 КМ.

Недјеља Црвеног крста од 8 до 15. маја обиљежава се под слоганом “У времену дистанцирања сачувајмо хуманост”.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Dvadeset ekipa sa oko 60 ribolovaca takmičilo se danas na Desetom kupu u sportskom ribolovu na jezeru Drenova,kod Prnjavora. Takmičenja su se odvijala u tri kategorije. Kod seniorki ,najuspješnija sa ulovljenih 3.290 ...
Pročitaj
ЦВИЈАНОВИЋ: ПОСЛОВНА ЗОНА “ВИЈАКА” – ПУН ПОГОДАК
ПРЊАВОР, 19. ОКТОБРА  - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је Пословна зона "Вијака" у Прњавору, у којој производне погоне има већ неколико предузећа, пун погодак и ...
Pročitaj
NACIONALNE MANJINE PREDSTAVILE KULTURU I OBIČAJE
Udruženja nacionalnih manjina koje žive i djeluju na području opštine Prnjavor prikazala su na manifestaciji "Mala Evropa-slavimo različitosti" bogatstvo kulture i običaja koje su donijeli iz matičnih zemalja. Igrom i pjesmom ...
Pročitaj
ФЕСТИВАЛ 25. СЕПТЕМБРА, УКРАЈИНСКИ БАЛ У ЈУЛУ
ПРЊАВОР, 7. ЈУНА  -   Фестивал националних мањина у Прњавору биће одржан 25. септембра, а традиционални украјински бал у задњој седмици јула, саопштено је након данашњег састанка начелника општине Прњавор Дарка Томаша ...
Pročitaj
ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ПЕТОГ БУНАРА НА ИЗВОРИШТУ „ПОВЕЛИЧ“
ПРЊАВОР, 8. МАЈА  -  Начелник општине Прњавор Дарко Томаш данас је  са Комуналним предузећем „Водовод“ Прњавор потписао уговор за изградњу и прикључење на мрежу петог бунара у систему водоснабдијевања Повелич, ...
Pročitaj
ODRŽAN JUBILARNI KUP U SPORTSKOM RIBOLOVU
ЦВИЈАНОВИЋ: ПОСЛОВНА ЗОНА “ВИЈАКА” – ПУН ПОГОДАК
NACIONALNE MANJINE PREDSTAVILE KULTURU I OBIČAJE
ФЕСТИВАЛ 25. СЕПТЕМБРА, УКРАЈИНСКИ БАЛ У ЈУЛУ
ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ПЕТОГ БУНАРА НА ИЗВОРИШТУ
Show Buttons
Hide Buttons