ОО ЦК: САСТАНАК СА ТОМАШЕМ, ВОЛОНТЕРИ УКАЗАЛИ НА ЗНАЧАЈ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

ПРЊАВОР, 8. МАЈА – Општинска организација Црвеног крста/ОО ЦК/ у Прњавору данас је на почетку обиљежавања Недјеље Црвеног крста организовала састанак са начелником општине Прњавор Дарком Томашем на којем је разговарано о плановима ове хуманитарне организације у наредном периоду, док су волонтери на градском тргу суграђанима указали на значај дјеловања Црвеног крста.

Предсједник ОО ЦК Гордана Пашалић у изјави новинарима рекла је да је ова организација у протеклој години извршила све предвиђене активности хуманитарног карактера, док су због епидемиолошких мјера изостале активности такмичарског типа које раде у сарадњи са школама.

Она је додала да су начелнику општине представљени сви показатељи рада за прошлу годину и планови за наредни период.

Секретар ОО ЦК Ђурађ Стојчић представио је пројекат “Старење и здравље, помоћ и њега у кући” чија реализација у сарадњи са швајцарским Црвеним крстом и општином Прњавор почиње од 1. јула, а који подразумијева помоћ старим и немоћним лицима на подручју општине Прњавор.

Црвени крст ће за потребе пројекта за почетак запослити три његоватељице медицинске струке које ће радити на терену, а потребну канцеларију за дјеловање службе помоћи и његе обезбједила је општина Прњавор.

Стојчић је напоменуо да је предвиђено да пројекат траје до краја 2024. године, као и да ће у овој години помоћ имати 30 корисника, а од наредне године биће укључено 60 корисника помоћи и његе.

Начелник општине Дарко Томаш након састанка похвалио је рад Црвеног крста, волонтера и активиста у протеклој години рекавши да је у посебно изазовном периоду због појаве вируса корона Црвени крст био на располагању Општинском штабу за ванредне ситуације и општини Прњавор како би се сва потребна помоћ правовремено доставила до крајњих корисника.

Он је рекао да је посебан акценат данашњих разговора био на будућим плановима рада, посебно пројекту дневне бриге за стара лица за који су се након 15 година стекли услови за проширење.

“Општина Прњавор је у протеклих 15 година за ову намјену издавајала одређена средства, а помоћ је примало 10 корисника. У општинском Црвеном крсту су сматрали да се тај вид помоћи треба проширити, пронашли су донатора Црвени крст Швајцарске, а ми смо пристали да са своје стране допринесемо са додатним новчаним средствима” , рекао је Томаш.

Он је истакао да је планирано да до краја пројекта помоћ буде обезбјеђена за око 80 старих лица.

“Пројекат је укупне вриједности око 549.000 КМ,од чега ће општина обезбиједити око 149.000 КМ, крајњи корисници ће учествовати са око 194.000 КМ, а разлику ће финансирати Црвени крст Швајцарске. Ове године за потребе пројекта биће запослена три, а идуће године још два радника” , прецизирао је Томаш.

У поводу обиљежавања Недјеље Црвеног крста волонтери су на градском тргу у Прњавору суграђанима дијелили промотивне летке и указали на значај активности које спроводе, а продавали су и маркице Црвеног крста у вриједности од 0,50 КМ.

Недјеља Црвеног крста од 8 до 15. маја обиљежава се под слоганом “У времену дистанцирања сачувајмо хуманост”.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Opština Prnjavor organizovala je danas na gradskom trgu doček za Natašu Vidović, svjetskog prvaka u karateu i člana Karate reprezentacije Republike Srpske i Karate kluba "Ipon" iz Prnjavora. Vidovićeva, koja je ...
Pročitaj
ПРЊАВОР МЕЂУ 10 ОПШТИНА У ДРУГОЈ ФАЗИ МЕГ ПРОЈЕКТА
ПРЊАВОР, 15. ОКТОБРА   -   Општина Прњавор је захваљујући постигнутим четворогодишњим резултатима у области екологије и економије кроз МЕГ пројекат изабрана међу 10 локалних заједница у БиХ које ће учествовати и ...
Pročitaj
КРОЗ  МЈЕСЕЦ ДАНА  ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА  О САРАДЊИ СА  “ЦРВЕНОМ ЗВЕЗДОМ”
ПРЊАВОР, 16.ОКТОБРА - Делегација Омладинске школе Фудбалског клуба /ФК/  „Црвена звезда“ из Београда посјетила је данас општину Прњавор гдје су разговарали са начелником општине Дарком Томашем и  представницима  Омладинске школе ФК „Љубић“ ...
Pročitaj
Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić razgovarao je danas sa načelnikom opštine Prnjavor Sinišom Gatarićem o mogućnostima uspostavljanja saradnje između preduzeća iz ove lokalne zajednice, ali i regiona, sa rumunskim ...
Pročitaj
ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТИ ЗАТВОРЕНИ ДО 30. МАРТА
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче након састанка званичника Републике Српске у вези са епидемиолошком ситуацијом и појавом вируса корона у Републици Српској, је да је донесена ...
Pročitaj
PRNJAVORČANI DOČEKALI SVJETSKU PRVAKINJU NATAŠU VIDOVIĆ
ПРЊАВОР МЕЂУ 10 ОПШТИНА У ДРУГОЈ ФАЗИ МЕГ
КРОЗ МЈЕСЕЦ ДАНА ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА
AMBASADOR VASIĆ SA NAČELNIKOM OPŠTINE O PRIVREDNOJ SARADNJI
ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТИ ЗАТВОРЕНИ ДО 30. МАРТА
Show Buttons
Hide Buttons