МЈЕШОВИТУ ШКОЛУ ЗАВРШИЛО 185 УЧЕНИКА

ПРЊАВОР, 11. МАЈА   – У Центру средњих школа /ЦСШ/  „Иво Андрић“ Прњавор данас је завршена настава за 185 ученика четвртог разреда.

Директор школе Сузана Шврака свим матурантима пожељела је срећан завршетак овог нивоа образовања, упис  жељеног факултета или што скорији проналазак посла у струци.

Према њеним ријечима  матурска забава ће и ове године изостати због актуелне епидемиолошке ситуације узроковане вирусом корона.

„Жао ми је што матуранти у задње двије године немају ту завршну забаву по којој се једно школовање , осим по стеченом знању, највише памти и носи кроз живот као лијепа успомена“ , каже Шврака.

Пандемија вируса корона у протеклој школској години одразила се негативно и на процес извођења практичне наставе, посебно у стручним школама.

Шварака каже да је практична настава трпила за готово сва занимања, чак и за она за која су постојали услови за извођење, али због епидемиолошких мјера није дозвољена.

„Ученици који праксу изводе ван школе, у привредним субјектима и предузећима због ограничења за поједине дјелатности такође нису имали практичну наставу.  Можда су средње стручне школе више трпиле од осталих јер нам је тај практични дио много важнији од стручно-теоријског“ , појаснила је она.

У ЦСШ „Иво Андрић“ задовољни су епидемиолошком ситуацијом јер су од укупно 632 ученика  у овој школској години имали само шест ученика позитивних на вирус корона и око 40 који су били у изолацији због контакта са позитивним лицима, док је од укупно 94 запослена радника 13 било обољелих  и петоро у изолацији.

У наредној школској години  планирају упис 216 ученика у девет одјељења и четири струке –  машинство и обрада метала, економија,право и трговина, пољопривреда и прерада хране, и електротехника.

У струци економија, право и трговина осим традиционалних биће уписана  и два нова занимања – царински техничар и пословно – информатички техничар.

„Код пољопривреде и прераде хране размишљамо о унапређењу практичне наставе, посебно за прехрамбене прерађиваче јер смо остварили изузетне контакте са нашим привредницима, компанијама из Прњавора ‘МладегсПак’ и ‘Тривас’, као и другим предузећима из ове области  у којима ће ученици обављати практичну наставу“, каже Шврака.

Шврака напомиње да ће кроз дуално образовање ученици стећи потребно искуство и  знање током самог школовања, али имати и одређене предуслове за лакше запослење.

Она је као један од проблема са којима се суочавају прњаворске средње школе навела одлазак дјеце на даље школовање у друге средине због већег понуђеног избора занимања, али и боље саобраћајне комуникације.

„Све више ученика завршних разреда основне школе из Поточана и Хрваћана образовање наставља у Бањалуци. Према анкети коју смо спровели у овим срединама од 51 ученика завршних разреда њих 20 се одлучило за одлазак у бањалучке школе. С друге стране школе из Смртића и Палачковаца су по некој традицији више окренуте Дервенти“ , рекла је Шврака.

Шврака каже да ће се у рјешавање овог проблема више морати укључити и локална заједница.

„Мораћемо сви више порадити на томе да се ученицима обезбједи што квалитетнији долазак до школе. Императив нам је да задржимо дјецу у нашој општини гдје ће се данас школовати, а сутра засновати породицуи радити“ , закључила је Шврака.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
СА ПРИВРЕДНИЦИМА РАЗГОВАРАНО О НАЦРТУ БУЏЕТА
ПРЊАВОР, 19. ФЕБРУАРА  - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш са сарадницима данас је одржао Привредни савјет општине на којем су заинтересовани привредници упознати са нацртом општинског буџета за ову годину ...
Pročitaj
НОВОЗАРАЖЕНИ МУШКАРАЦ И ДВИЈЕ ЖЕНЕ
ПРЊАВОР, 25. АВГУСТА - У протекла 24 часа на подручју општине Прњавор регистрованa су три нова случаја заразе вирусом корона, код мушкарца и двије жене средње животне доби, саопштио је ...
Pročitaj
KANDIDATIMA SNSD-a PODRŠKA U NAJVIŠE MJESNIH ZAJEDNICA
Kandidati Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /OO SNSD/ dobili su najveću podršku na izborima za savjete mjesnih zajednica na području opštine Prnjavor, preliminarni su rezultati koje je večeras objavila Opštinska ...
Pročitaj
POČEO DVODNEVNI  MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR
Oko 700 rukometaša i rukometašica iz 46 ekipa iz Republike Srpske,F BiH,Srbije i Crne Gore učestvuje ovog vikenda na 3.međunarodnom turniru “Mika 2017“ u Prnjavoru,čiji je organizator Rukometni klub “Sloga“. Trener ...
Pročitaj
Na lokalnim izborima u opštini Prnjavor do 11.00 časova glasačko pravo ostvarilo je 6.975  birača ili 17,85 odsto. Prema podacima Opštinske izborne komisije  u birački spisak upisano je ukupno 39.084 stanovnika ...
Pročitaj
СА ПРИВРЕДНИЦИМА РАЗГОВАРАНО О НАЦРТУ БУЏЕТА
НОВОЗАРАЖЕНИ МУШКАРАЦ И ДВИЈЕ ЖЕНЕ
KANDIDATIMA SNSD-a PODRŠKA U NAJVIŠE MJESNIH ZAJEDNICA
POČEO DVODNEVNI MEĐUNARODNI RUKOMETNI TURNIR
“IZBORI 2016”: DO 11.00 ČASOVA GLASALO 17,85
Show Buttons
Hide Buttons