ФЕСТИВАЛ 25. СЕПТЕМБРА, УКРАЈИНСКИ БАЛ У ЈУЛУ

ПРЊАВОР, 7. ЈУНА  –   Фестивал националних мањина у Прњавору биће одржан 25. септембра, а традиционални украјински бал у задњој седмици јула, саопштено је након данашњег састанка начелника општине Прњавор Дарка Томаша са представницима Удружења националних мањина која дјелују у овој локалној заједници.

Обје манифестације ће бити одржане уколико дозволи епидемиолошка ситуација.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер изразио је задовољство што је постигнут договор о расподјели средстава која општина Прњавор из буџета издваја за националне мањине и термину одржавању фестивала.

Ровер, који је и предсједник републичког Савеза националних мањина, рекао је у изјави новинарима да је са Педагошким заводом Републике Српске,   Министарством просвјете и културе Републике Српске  и општином Прњавор  договорено да се ове године одржи и такмичење ученика основних школа о познавању националних мањина.

„То је један од најзначајнијих пројеката на републичком нивоу, а ове године имамо договор да се такмичење одржи чим се за то стекну потребни услови“ , рекао је Ровер.

Он каже да је захваљујући Савезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор  развијена прекогранична сарадња удружења из Републике Српске са матичним земљама, што се позитивно одразило и на привредне активности,  посебно са Италијанима, Словенцима, Словацима и Чесима.

Ровер је најавио да ће делегација Савеза националних мањина Републике Српске сутра отпутовати у посјету националним мањинама у Војводини.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је, иако у прошлој години због вируса корона није било значајнијих активности удружења националних мањина, општина испунила свој дио финансијске подршке сматрајући да је непоходно одржати континуитет њиховог дјеловања.

„Данас смо разговарали о расподјели средстава за ову годину чија висина остаје на нивоу прошлогодишњег износа од око 25.000 КМ, што представља иницијални износ средстава за њихово функционисање“ , рекао је Томаш.

Он каже да је прихваћен приједлог да се за дјеловање свих удружења и Савеза користи једна канцеларија, што ће допринијети одређеним финансијским уштедама.

Након данашњег састанка најављена је и могућност одржавања традиционалног украјинског бала крајем јула, који је у фебруару отказан због тадашње епидемиолошке ситуације.

На подручју општине Прњавор дјелује осам удружења националних мањина, а у току је регистрација Удружења Руса.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
VIRUS KORONA: PREPORUKE INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS
Zbog očekivanog povećanog dolaska u Prnjavor već od ovog vikenda naših građana koji su na sezonskom radu u inostranstvu, a iz zemalja u kojima je registrovan veći broj oboljelih od ...
Pročitaj
ДЈЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ КОД НАЧЕЛНИКА ТОМАША
ПРЊАВОР, 24. ЈУНА   -  Начелник општине Прњавор Дарко Томаш угостио је данас 36 малишана и петоро наставника са Косова и Метохије који су смјештени код породица са подручја Прњавора у ...
Pročitaj
ТУРИЗАМ: ФЕНОМЕН „УКРИНСКИ ЦВИЈЕТ“ УВРСТИТИ НА ТУРИСТИЧКУ МАПУ
ПРЊАВОР, 4. ЈУЛA  /СРНА/- Општина Прњавор посједује већи број, за потенцијалне туристе посебно у љетним мјесецима, интересантних локалитета, природних богатстава, садржаја од рекреативног до духовног, међу којима се својом љепотом ...
Pročitaj
Pacijent Z.G. zadobio je opekotine po tijelu od strujnog udara i ljekari Kliničkog centra Banjaluka bore mu se za život, rekla je Srni portparol ove ustanove Nataša Štrkić. Štrkićeva je navela ...
Pročitaj
MILANU LEBURIĆU POVELJA ZASLUŽNOG GRAĐANINA
Direktor preduzeća "Leburić komerc" Milan Leburić dobitnik je Povelje zaslužnog građanina sa zlatnim grbom opštine Prnjavor, odlučeno je danas na sjednici Skupštine opštine Prnjavor. Leburiću je priznanje dodjeljeno za poseban ...
Pročitaj
VIRUS KORONA: PREPORUKE INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS
ДЈЕЦА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ КОД НАЧЕЛНИКА ТОМАША
ТУРИЗАМ: ФЕНОМЕН „УКРИНСКИ ЦВИЈЕТ“ УВРСТИТИ НА ТУРИСТИЧКУ МАПУ
LJEKARI SE BORE ZA ŽIVOT POVRIJEĐENOG RADNIKA
MILANU LEBURIĆU POVELJA ZASLUŽNOG GRAĐANINA
Show Buttons
Hide Buttons