ФЕСТИВАЛ 25. СЕПТЕМБРА, УКРАЈИНСКИ БАЛ У ЈУЛУ

ПРЊАВОР, 7. ЈУНА  –   Фестивал националних мањина у Прњавору биће одржан 25. септембра, а традиционални украјински бал у задњој седмици јула, саопштено је након данашњег састанка начелника општине Прњавор Дарка Томаша са представницима Удружења националних мањина која дјелују у овој локалној заједници.

Обје манифестације ће бити одржане уколико дозволи епидемиолошка ситуација.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер изразио је задовољство што је постигнут договор о расподјели средстава која општина Прњавор из буџета издваја за националне мањине и термину одржавању фестивала.

Ровер, који је и предсједник републичког Савеза националних мањина, рекао је у изјави новинарима да је са Педагошким заводом Републике Српске,   Министарством просвјете и културе Републике Српске  и општином Прњавор  договорено да се ове године одржи и такмичење ученика основних школа о познавању националних мањина.

„То је један од најзначајнијих пројеката на републичком нивоу, а ове године имамо договор да се такмичење одржи чим се за то стекну потребни услови“ , рекао је Ровер.

Он каже да је захваљујући Савезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор  развијена прекогранична сарадња удружења из Републике Српске са матичним земљама, што се позитивно одразило и на привредне активности,  посебно са Италијанима, Словенцима, Словацима и Чесима.

Ровер је најавио да ће делегација Савеза националних мањина Републике Српске сутра отпутовати у посјету националним мањинама у Војводини.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је, иако у прошлој години због вируса корона није било значајнијих активности удружења националних мањина, општина испунила свој дио финансијске подршке сматрајући да је непоходно одржати континуитет њиховог дјеловања.

„Данас смо разговарали о расподјели средстава за ову годину чија висина остаје на нивоу прошлогодишњег износа од око 25.000 КМ, што представља иницијални износ средстава за њихово функционисање“ , рекао је Томаш.

Он каже да је прихваћен приједлог да се за дјеловање свих удружења и Савеза користи једна канцеларија, што ће допринијети одређеним финансијским уштедама.

Након данашњег састанка најављена је и могућност одржавања традиционалног украјинског бала крајем јула, који је у фебруару отказан због тадашње епидемиолошке ситуације.

На подручју општине Прњавор дјелује осам удружења националних мањина, а у току је регистрација Удружења Руса.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
BESPLATNO MJERENJE KRVNOG PRITISKA I NIVOA ŠEĆERA U KRVI
Dom zdravlja u Prnjavoru u povodu obilježavanja Svjetskog dana srca danas i sutra sprovodi akciju preventivnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi. Akcija se odvija na gradskom trgu danas do ...
Pročitaj
  Imovina "Banje Kulaši" kod Prnjavora, čija je vrijednost procijenjena na 4.851.251 KM, biće na licitaciji 10. septembra. Usmeno javno nadmetanje počeće u 13.00 časova u zgradi Okružnog privrednog suda u ...
Pročitaj
DRAŽEN PETROVIĆ U KONKURENCIJI ZA NAJPERSPEKTIVNIJEG SPORTISTU U BiH
Teniser Dražen Petrović iz Prnjavora jedan je od najboljih evropskih tenisera do 16 godina i ušao je u najuži izbor za nagradu najperspektivnijeg sportiste u BiH u 2018. godini.Petrović u ...
Pročitaj
  Na području opštine Prnjavor povlačenjem rijeka u korita stanje na ugroženim područjima se normalizuje, vatrogasna jedinica započela je pranje ulica, a očekuje se da na teren izađu i ekipe Doma ...
Pročitaj
    PRNJAVOR, 27. SEPTEMBRA /SRNA/ - Kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras na predizbornom skupu u Prnjavoru da ova koalicija želi Srpsku, koja će biti ...
Pročitaj
BESPLATNO MJERENJE KRVNOG PRITISKA I NIVOA ŠEĆERA U
“BANJA KULAŠI” ČEKA KUPCA
DRAŽEN PETROVIĆ U KONKURENCIJI ZA NAJPERSPEKTIVNIJEG SPORTISTU U
POČELA SANACIJA POPLAVLJENOG PODRUČJA
DODIK: SRPSKA DA BUDE ŠTO VIŠE DRŽAVA/IZBORI 2014./
Show Buttons
Hide Buttons