ФЕСТИВАЛ 25. СЕПТЕМБРА, УКРАЈИНСКИ БАЛ У ЈУЛУ

ПРЊАВОР, 7. ЈУНА  –   Фестивал националних мањина у Прњавору биће одржан 25. септембра, а традиционални украјински бал у задњој седмици јула, саопштено је након данашњег састанка начелника општине Прњавор Дарка Томаша са представницима Удружења националних мањина која дјелују у овој локалној заједници.

Обје манифестације ће бити одржане уколико дозволи епидемиолошка ситуација.

Предсједник Савеза националних мањина општине Прњавор Фрањо Ровер изразио је задовољство што је постигнут договор о расподјели средстава која општина Прњавор из буџета издваја за националне мањине и термину одржавању фестивала.

Ровер, који је и предсједник републичког Савеза националних мањина, рекао је у изјави новинарима да је са Педагошким заводом Републике Српске,   Министарством просвјете и културе Републике Српске  и општином Прњавор  договорено да се ове године одржи и такмичење ученика основних школа о познавању националних мањина.

„То је један од најзначајнијих пројеката на републичком нивоу, а ове године имамо договор да се такмичење одржи чим се за то стекну потребни услови“ , рекао је Ровер.

Он каже да је захваљујући Савезима националних мањина Републике Српске и општине Прњавор  развијена прекогранична сарадња удружења из Републике Српске са матичним земљама, што се позитивно одразило и на привредне активности,  посебно са Италијанима, Словенцима, Словацима и Чесима.

Ровер је најавио да ће делегација Савеза националних мањина Републике Српске сутра отпутовати у посјету националним мањинама у Војводини.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је, иако у прошлој години због вируса корона није било значајнијих активности удружења националних мањина, општина испунила свој дио финансијске подршке сматрајући да је непоходно одржати континуитет њиховог дјеловања.

„Данас смо разговарали о расподјели средстава за ову годину чија висина остаје на нивоу прошлогодишњег износа од око 25.000 КМ, што представља иницијални износ средстава за њихово функционисање“ , рекао је Томаш.

Он каже да је прихваћен приједлог да се за дјеловање свих удружења и Савеза користи једна канцеларија, што ће допринијети одређеним финансијским уштедама.

Након данашњег састанка најављена је и могућност одржавања традиционалног украјинског бала крајем јула, који је у фебруару отказан због тадашње епидемиолошке ситуације.

На подручју општине Прњавор дјелује осам удружења националних мањина, а у току је регистрација Удружења Руса.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić potpisao je danas proglas,u povodu 25.novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama,koji obuhvata niz aktivnosti na području ove lokalne zajednice u narednih 16 dana ...
Pročitaj
  Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić danas je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sa sela, upriličio prijem za žene, nosioce vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvima. Gatarić je naglasio da se žene moraju uvažavati, ...
Pročitaj
ПРЕДСТАВА „ТИНЕЈЏИТИС“ ЗА ДЈЕЦУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
ПРЊАВОР, 26. ЈУНА   -  Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Прњавор синоћ је за дјецу са Косова и Метохије који бораве у Прњавору и њихове домаћине  извела ...
Pročitaj
НЕОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ ПОЈЕДИНАЦА, ОСАМ ЛИЦА БИЛО У КОНТАКТУ СА ЗАРАЖЕНИМА, ПОД НАДЗОРОМ ВИШЕ ОД 360 ОСОБА
ПРЊАВОР, 15. МАРТА - На подручју општине Прњавор осам особа било је у директном контакту са лицима зараженим вирусом корона, од који се само једна сама јавила надлежним службама, ...
Pročitaj
 U rekonstruisanom objektu nekadašnje područne škole u Donjoj Ilovi danas je otvoren dječiji vrtić koji raspolaže kapacitetima za dnevni smještaj 60 djece. Direktor Dječijeg vrtića "Naša radost" u Prnjavoru Milovan Vasilić ...
Pročitaj
ŠESNAEST DANA BORBE PROTIV RODNOG NASILJA
ŽENE TREBA UVAŽAVATI, ŠTITITI I PODRŽAVATI
ПРЕДСТАВА „ТИНЕЈЏИТИС“ ЗА ДЈЕЦУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ
НЕОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ ПОЈЕДИНАЦА, ОСАМ ЛИЦА БИЛО У КОНТАКТУ
OTVOREN VRTIĆ U DONJOJ ILOVI
Show Buttons
Hide Buttons