„ВУКОВИ“ УЗ СВОЈ НАРОД КАДА ЈЕ БИЛО НАЈПОТРЕБНИЈЕ

ПРЊАВОР, 20. ЈУНА /СРНА/  – Јединица „Вукови с Вучијака“ која данас обиљежава 30 година од формирања била је уз свој народ у ратно вријеме  када је то било најпотребније, а њени припадници исказали су патриотизам, храброст и пожртвованост, рекла је предсједник Репуболике Српске Жељка Цвијановић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић је положила вијенац у Спомен соби гдје су служени парастос и помен погинулим и умрлим борцима, а након тога је поздравила преживјеле припаднике и обавила постројавање јединице.

 Она каже да је ово велики дан који подсјећа на славна времена формирања јединице.

„То су били људи који се први, као велике патриоте, стали на линију одбране Републике Српске. Њихова храброст, одласци и повратак са ратишта били су нешто чиме је дисао цијели град“ , рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је нажалост било и много тешких момената , људских губитака, рањених.

„Сви смо због тога туговали, али и били поносни на допринос ове јединице. Сјећам се тих људи, на који начин су били слављени, како су им били захвални становници не само Прњавора већ и цијеле регије“ , рекла је предсједник Српске.

Цвијановићева каже да је било важно што су постојали људи који су се одликовали својим патриотизмом, храброшћу и пожртвованошћу  и који су као појединци, потриоте и људи много дали Републици Српској.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да су борци са Вучијака бранили српски народ када је требало стварати Републику Српску, а да се данас, 30 година послије, сјећамо тих људи, славног  команданта Вељка Миланковића, који заслужују све друштвене похвале и признања.

„Велики патриотизам који су имали и имају је врхунска одлика јунаштва. Зато смо данас овдје да одамо признање за све што су учинили и да се присјетимо њихових ратних другова који су дали живот за Републику Српску“ , рекао је Додик.

Предсједник Удружења „Вукови с Вучијака“ Синиша Миланковић  каже да је прича о “Вуковима ”прича о опстанку и преживљавању српског народа у којој су они одиграли кључну улогу.

Кроз прву српску добровољачку јединицу “Вукови с Вучјака” прошло је  око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено око 200 припадника.

Уочи пробоја Коридора јединица је проглашена за Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске јединицу “Вукови с Вучијака” одликовао је 1993. године Орденом Милоша Обилића и 2018. године Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.  /крај/тс/фото/фоно

 
PROČITAJTE JOŠ
ЧЕТИРИ НОВОЗАРАЖЕНА МУШКАРЦА
ПРЊАВОР, 20. СЕПТЕМБРА / - На подручју општине Прњавор у протеклих 24 часа вирус корона потврђен је код четворице мушкараца, саопштио је Општински штаб за ванредне ситуације.Новозаражени су два млађа ...
Pročitaj
ДЕВЕТ НОВОЗАРАЖЕНИХ, ОТКАЗАНЕ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА ОПШТИНЕ
ПРЊАВОР, 22. МАРТА - На подручју општине Прњавору протекла 24 часа регистровано је девет лица заражених вирусом корона, док се под здравственим надзором налази 99 особа, саопштио је Општински штаб ...
Pročitaj
ОСМАН ЈУНУЗОВИЋ И ЈЕЛЕНА ГАЈИЋ ПОБЈЕДНИЦИ 21. УЛИЧНЕ ТРКЕ
ПРЊАВОР, 16. ОКТОБРА - Осман Јунузовић из Атлетског клуба  /АК/ „Добој –Исток“  и Јелена Гајић из Атлетског клуба „Прњавор“ побједници су 21. Међународне уличне трке одржане данас у Прњавору.У главној ...
Pročitaj
ОБОЉЕЛА МЛАЂА ОСОБА
ПРЊАВОР, 20. МАЈА  - На подручју општине Прњавор регистрован је случај заразе вирусом корона код лица млађе животне доби, које је због здравствених тегоба из Дома здравља Прњавор упућено у ...
Pročitaj
НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЉИХ, ПОД НАДЗОРОМ 105 ЛИЦА
ПРЊАВОР, 26. АПРИЛА  - Према данашњим епидемиолошким извјештајима Дома здравља на подручју општине Прњавор нема нови лица позитивних на вирус корона, а под здравственим надзором налази се 105 особа. Од ...
Pročitaj
ЧЕТИРИ НОВОЗАРАЖЕНА МУШКАРЦА
ДЕВЕТ НОВОЗАРАЖЕНИХ, ОТКАЗАНЕ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА ОПШТИНЕ
ОСМАН ЈУНУЗОВИЋ И ЈЕЛЕНА ГАЈИЋ ПОБЈЕДНИЦИ 21. УЛИЧНЕ
ОБОЉЕЛА МЛАЂА ОСОБА
НЕМА НОВИХ ОБОЉЕЉИХ, ПОД НАДЗОРОМ 105 ЛИЦА
Show Buttons
Hide Buttons