ОДОБРЕНО КРЕДИТНО ЗАДУЖЕЊЕ ОД 5,5 МИЛИОНА КМ

ПРЊАВОР, 29. ЈУНА   – На данашњој ванредној сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор једногласно је одлучено да се општина Прњавор задужи за 5.500.000 КМ за кредитирање обавеза и инфраструктурне пројекте.

Предсједник Скупштине општине Мирко Буквић рекао је у изјави новинарима да је начелник општине предложио кредитно задужење од 5.000.000 КМ , а да је током ‘квалитетне и конструктивне одборничке дискусије договорено да се оквир задужења повећа за још 500.000 КМ’.

Предвиђено је да се кредитним средствима измири штета због судске пресуде у износу од 1,2 милиона КМ, по један  милион КМ ће бити усмјерен на градњу водовода у мјесним заједницама Штрпци и Поточани, износ од 1,3 милиона КМ за реконструкцију градских Улица Илије Малића и Алексе Малића, по 250.000 КМ за реконструкцију зграде у којој је смјештен Завичајни музеј , исплату дуга Комуналног предузећа „Парк“ према бањалучком ДЕПОТ-у, израду пројекта и почетак радова на водоводу Кремна, Поповићи и Кулаши, и израду пројеката за водоснабдјевање мјесних подручја Доњи Гаљиповци,  Бабановци, Чорле, Насеобина Лишња, Мрачај – Отпочиваљка, Хрваћани, Просјек и Орашје – Ново село.

Начелник општине Дарко Томаш каже да је наставак пројеката водоснабдјевања мјесних заједница важно питање чији су план рјешења подржали сви одборници, а усвојени су и приједлози актуелне скупштинске већине за израду пројектне документације водоснабдјевања неколико мјесних подручја.

Он је рекао да је тема данашње сједнице била и како ријешити проблем из ранијег периода настао СДС-овим раскидом уговора са извођачем радова на пројекту „Повелич“  због чега је нанесена штета општини у износу од 1,2 милиона КМ, те да је рјешење пронађено овим кредитним задужењем.

На дневном реду ванредне сједнице нашло се и разрјешење Свјетлане Малић /СНСД/ дужности директора Дома здравља Прњавор. За в.д. директора ове здравствене установе именован је Бојан Суботић из ДНС-а.

Предсједник СО образложио је ову одлуку истеком мандата Малићевој 7. јула, у вријеме скупштинске љетне паузе.

„ Од 1. јула почиње скупштинска пауза зато смо сматрали да је коректно да тај посао одрадимо данас“ , рекао је Буквић.

Шеф клуба одборника СНСД-а Жељко Симић каже да је по овом питању било доста процедуралних грешака и да је прекршен Закон о здравственој заштити јер је за разрјешење и именовање  директора Дома здравља неопходна сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске која није добијена.

„Скупштинска већина нити је затражила сагласност од надлежног министарства нити ју је до почетка сједнице добила. Сматрамо да је грубо прекршен закон и друге процедуре потребне за ову јавну установу. Нисмо сигурни како ће се на крају све завршити“ , изјавио је Симић.

Начелник општине Прњавор рекао је да је поента Малићеве смјене била да се ‘намире’ страначки апетити обећани формирањем нове скупштинске већине.

Он је нагласио да ће непоштовање законских процедура нанијети штету општини Прњавор у наредних мјесец – два када се окончају сви судски процеси.

„Жао ми је што су данас и Дом здравља, као институцију која је одлично функционише последње четири године, увукли у своје политичке игре. Не спори нико именовање Бојана Суботића за вршиоца дужности, али то мора бити по закону и зато ми није јасно зашто је он као млад и образован човјек дозволио да се с њим неко игра“ , рекао је Томаш.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
НАЈСЛУШАНИЈИ РАДИО У БиХ
Хвала што нас подржавате, слушате и пратитеВаш "Радио Љубић"
Pročitaj
U prnjavorskom prigradskom naselju Vijaka večeras je počeo vašar, koji se tradicionalno održava uoči pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg. U komunalnom preduzeću "Park", organizatoru ovog svojevrsnog sajma trgovine i zabave, očekuju ...
Pročitaj
U JANUARU UPISANO VIŠE OD 150 ČLANOVA
U Narodnu biblioteku u Prnjavoru tokom januara učlanilo se više od 150 Prnjavorčana, a na policama ove ustanove nalazi se oko 36.000 knjiga različitih žanrova.Među najaktivnijim članovima biblioteke su žene ...
Pročitaj
URUČENA POMOĆ ZA PET PORODICA
Članovi Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Prnjavor u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta  posjetili su danas pet porodica koje žive u seoskom području i uručili im po 50 ...
Pročitaj
НА “ПРЕОБРАЖЕЊСКОМ КУПУ” У КУГЛАЊУ ЧЕТИРИ ЕКИПЕ
ПРЊАВОР, 17. АВГУСТА - Општинска организација слијепих и слабовидих лица Прњавор организовала је Девети  “Преображењски куп” у куглању на коме су учествовале четири екипе. Предсједник ове организације Горан Васић каже да ...
Pročitaj
НАЈСЛУШАНИЈИ РАДИО У БиХ
OČEO VAŠAR SA STOGODIŠNJOM TRADICIJOM
U JANUARU UPISANO VIŠE OD 150 ČLANOVA
URUČENA POMOĆ ZA PET PORODICA
НА “ПРЕОБРАЖЕЊСКОМ КУПУ” У КУГЛАЊУ ЧЕТИРИ ЕКИПЕ
Show Buttons
Hide Buttons