ЕРГЕЛА „ВУЧИЈАК“ НАЈПЕРСПЕКТИВНИЈИ СУБЈЕКАТ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

ПРЊАВОР, 5. ЈУЛА  – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић разговарао је данас са начелником општине Прњавор Дарком Томашем о Ергели „Вучијак“ и пољопривредној производњи у овој општини.

Министар Пашалић каже да је заједничка оцјена да је Ергела „Вучијак“  најперспективнији субјекат на подручју општине Прњавор, али да иако је ситуација у овом колективу стабилизована треба осмислити додатне садржаје који ће привући људе да је посјећују.

„Нисмо задовољни осмишљавањем додатних садражаја јер није довољно имати само довољно хране за коње и новца за плате радника него треба обезбиједити приход од туристичких активности. Данас смо се договорили како да помогнемо управи ергеле“ , рекао је Пашалић у изјави новинарима и изразио очекивање да ће се у овај пројекат укључити и друга министарства, прије свега  министарство трговине и туризма.

Пашалић каже да је ријеч о врло интересантном субјекту за који је сада потребно урадити одређене пројекте.

„ Ми већ имамо средства од продаје објекта у граду који је био у власништву ергеле и желимо до јесени да почнемо конкретно радити на терену. Вољели бисмо да се већ у току године виде конкретни резултати“ , рекао је он.

Пашалић је говорећи о теми пољопривредног земљишта истакао да иако се смањује број газдинстава у Прњавору нема пада производње, што је важан податак, као и да је Прњавор и даље важна локална заједница када је у питању пољопривредна производња,  а прије свега производња млијека.

Он је подсјетио да је у 2020. години пољопривредним произвођачима исплаћено око 4.000.000 КМ директних подстицаја Владе Републике Српске, односно министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, док је годину раније тај износ био 3.500.000 КМ.

„За једну годину имали смо 500.000 КМ раста, што довољно говори да производња расте, иако имамо благи пад броја газдинстава. То је нормално јер они који не могу више да се баве производњом нестају, они који остају се укрупњавају, специјализују, имају веће приносе, већу и бољу производњу“ , појаснио је Пашалић.

Министар Пашалић каже да је на данашњем састанку у Прњавору разговарано и о шумарству, ловству и водопривреди, као и да је ресорно министарство на располагању начелнику и свим грађанима ове општине.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је заједничка жеља да се на ергели направи искорак и да она добије садржаје које јавност очекује.

„Наша намјера је да се у наредном периоду санирају инфраструктурни објекти и организује школа јахања. Општина Прњавор је преузела обавезу да у што краћем року изради пројекте санације које ће доставити надлежном министарству“ , рекао је Томаш.

Томаш је напоменуо и да на подручју општине Прњавор има још 1.300 хектара пољопривредног земљишта које није на адекватан начин распоређено пољопривредницима, кроз закуп или концесију.

„За тај дио земљишта је покренут спор са бившим предузећима, у току је поступак јавног излагања, а од динамике укњижавања земљишта на Републику Српску коју обавља Републичка управа за геодетске и имовинско – правне послове зависиће активности ресорног министарства и општине на подјели земљишта пољопривредним произвођачима“ , рекао је Томаш.

Састанку у Прњавору присуствовао је и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ПЕТОГ БУНАРА НА ИЗВОРИШТУ „ПОВЕЛИЧ“
ПРЊАВОР, 8. МАЈА  -  Начелник општине Прњавор Дарко Томаш данас је  са Комуналним предузећем „Водовод“ Прњавор потписао уговор за изградњу и прикључење на мрежу петог бунара у систему водоснабдијевања Повелич, ...
Pročitaj
USVOJEN NACRT BUDŽETA OD 21.147.000 KM
Na današnoj sjednici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor usvojen je nacrt budžeta za 2018.godinu u iznosu od 21.147. 000 KM. Znatno povećanje budžetskog okvira u odnosu na prethodne godine uslovljeno je  uračunatim ...
Pročitaj
НАЧЕЛНИЦИ ПРЊАВОРА И СТАНАРА РАЗМИЈЕНИЛИ ИСКУСТВА И ДОГОВОРИЛИ РЈЕШАВАЊЕ ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОБЛЕМА
ПРЊАВОР, 28. ЈУЛА   - Начелници општина Прњавор и Станари Дарко Томаш и Радојица Ћелић одржали су данас први радни састанак на којем су размијенили досадашња искуства у раду општинских управа, разговарали ...
Pročitaj
ТРОЈЕ НОВОЗАРАЖЕНИХ
ПРЊАВОР, 2. МАЈА   - На подручју општинеПрњавор потврђена су три нова случаја обољења Ковид -19,  код два мушкарца и једне жене, рекао је на конференцији за новинаре командант општинског Штаба ...
Pročitaj
ШКОЛОВАЊЕ ЗАВРШАВА 59 УЧЕНИКА, МАТУРСКИ ИСПИТИ КРАЈЕМ МАЈА
ПРЊАВОР, 13. МАЈА - Настава за 59 ученика четвртих разреда Гимназије у Прњавору завршена је, а пред матурантима је крајем мјесеца полагање матурских испита.Директор Гимназије Љубинка Станић у изјави Срни ...
Pročitaj
ПОТПИСАН УГОВОР О ИЗГРАДЊИ ПЕТОГ БУНАРА НА ИЗВОРИШТУ
USVOJEN NACRT BUDŽETA OD 21.147.000 KM
НАЧЕЛНИЦИ ПРЊАВОРА И СТАНАРА РАЗМИЈЕНИЛИ ИСКУСТВА И ДОГОВОРИЛИ
ТРОЈЕ НОВОЗАРАЖЕНИХ
ШКОЛОВАЊЕ ЗАВРШАВА 59 УЧЕНИКА, МАТУРСКИ ИСПИТИ КРАЈЕМ МАЈА
Show Buttons
Hide Buttons