ПРОЈЕКТОМ „СТАРЕЊЕ И ЗДРАВЉЕ“ ОВЕ ГОДИНЕ ОБУХВАЋЕНО 30 КОРИСНИКА

ПРЊАВОР, 6. ЈУЛА   – Пројектом „Старење и здравље“ који ће се у Прњавору спроводити у сарадњи и партнерству Општинске организације Црвеног крста /ОО ЦК/ Прњавор, Црвеног крста Швајцарске и општине Прњавор ове године биће обухваћено 30 старих лица.

Секретар ОО ЦК Прњавор Ђурађ Стојчић  истакао је да ће наредне године број корисника бити повећан на 60, а у сврху квалитетног обављања предвиђених услуга посао ће добити пет медицинских сестара.

У наредних неколико дана Црвеном крсту у Прњавору требало би бити уручено и возило за рад на терену.

Према раније потписаном четворогодишњем уговору швајцарски Црвени крст ће пројекат у 2021. години финансирати са 90 одсто потребних средстава, а општина Прњавор са 10 одсто.

Стојчић је подсјетио да је пројекат  наставак и надоградња досадашњих активности Црвеног крста помоћи и бриге о старим лицима које је ова организација годинама уназад спроводила на подручју локалне заједнице.

„Ово је значајан пројекат јер ширимо хуманост на људе треће животне доби,  посебно код оних који су старост дочекали сами и нема им ко помоћи“ , појаснио је Стојчић .

Он је додао да је у оквиру пројекта корисницима на располагању 36 услуга.

Почетку реализације пројекта присуствовала је и директор Канцеларије швајцарског Црвеног крста за БиХ Михела Хинић, која је  истакла да су пројектом обухваћене двије компоненте – њега и помоћ у кући за особе старије животне доби којима је помоћ потребна да остану у својим домовима и рад са старијим особама које су доброг здравственог стања, а желе да буду активне и доприносе у својим у мјесним заједницама.

„У Прњавору ће се у домену дијела активног старења за сада радити у три мјесне заједнице гдје ће бити оформљене иницијативне групе старих особа које ће имати свој план рада, одлучивати о потребним активностима, омогућиће им се потребна едукација. Ради се циљано шта је у којој средини потребно и за шта људи показују интерес“ , рекла је она.

Представник општинског  Одјељења за финансије Александар Његомировић каже да је план да у 2024. години пројектом буде обухваћено 80 корисника, али и да је жеља општинских власти да се пројекат настави и након тога.

Он напомиње да ће према урађеним финансијским пројекцијама општина Прњавор у наредне четири године за пројекат издвојити између 130.000 КМ и 150.000 КМ.

„Овај пројекат омогућава друштвену и економску корист особама старије животне доби јер не само да имају помоћ и његу у кућном амбијенту већ се и та услуга обезбјеђује за минималану партиципацију“ , изјавио је Његомировић.

У склопу ОО ЦК Прњавор данас је отворена и посебна просторија за рад медицинских сестара укључених у пројекат „Старење и здравље“. Канцеларија је опремљена свим неопходним средствима и помагалима за рад. 

Пројекат „Старење и здравље“  у БиХ почео је 2013. године у пет градских и општинских организација Црвеног крста, а од ове године пројекту су се прикључиле још по двије организације из Републике Српске  и ФБиХ и једна из Брчко дистрикта. /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАЈКУ И ДЕВЕТ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА
ПРЊАВОР, 6. ОКТОБРА - Мајци двојице погинулих бораца и породицама девет погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општине Прњавор данас су уручене постхумне Медаље заслуга за народ, одликовања ...
Pročitaj
ПОСТАВЉЕНА САВРЕМЕНА АГРОМЕТЕОРОЛОШКА СТАНИЦА
ПРЊАВОР, 29. ЈУЛА  - На Ергели „Вучијак“ у Прњавору данас је постављена савремена агрометеоролошка станица, вриједности 100.000 КМ, коју је Хидрометеоролошком савезу Републике Српске донирала јапанска влада.Постављању станице присуствовао је ...
Pročitaj
DOBRA SARADNJA VLADE SRPSKE I UDRUŽENJA RVI
  Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su Vlada Srpske i Udruženje ratnih vojnih invalida Republike Srpske mnogo toga uradili zajedno i da će još mnogo toga uraditi ...
Pročitaj
НЕМА НОВООБОЉЕЛИХ, ПОЛИЦИЈА САНКЦИОНИСАЛА ЧЕТИРИ ЛИЦА
ПРЊАВОР, 22. АПРИЛА  - Општински штаба за ванредне ситуације Прњавор саопштио је након данашње сједнице да према извјештају епидемиолога нема новообољелих лица на подручју ове општине, а под здравственим надзором ...
Pročitaj
Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić organizovao je danas prijem za učenicu Gimnazije u Prnjavoru Milicu Đukić i maturanta Osnovne škole "Ivo Andrić" u Kulašima Dariju Subotić. Milica Đukić osvojila je srebrnu ...
Pročitaj
ОДЛИКОВАЊЕ ЗА МАЈКУ И ДЕВЕТ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ БОРАЦА
ПОСТАВЉЕНА САВРЕМЕНА АГРОМЕТЕОРОЛОШКА СТАНИЦА
DOBRA SARADNJA VLADE SRPSKE I UDRUŽENJA RVI
НЕМА НОВООБОЉЕЛИХ, ПОЛИЦИЈА САНКЦИОНИСАЛА ЧЕТИРИ ЛИЦА
PRIJEM ZA USPJEŠNE UČENICE
Show Buttons
Hide Buttons