ТЕГЕЛТИЈА: ПОМОЋ ОПШТИНИ У РЈЕШАВАЊУ ВОДОСНАБДЈЕВАЊА И УРЕЂЕЊУ ПОСЛОВНЕ ЗОНЕ

ПРЊАВОР, 16.ЈУЛА  – Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да ће ова институција помоћи општини Прњавор да се ријеши проблем водоснабдјевања кроз одговарајуће међународно финансирање и уређење пословне зоне Вијака до које је потребно изградити одређену инфраструктуру.

Тегелтија је након састанка са начелником општине Прњавор Дарком Томаше нагласио да Савјет министара локалним заједницама  може помоћи у неким областима за које су надлежни.

„Ми ћемо понајвише бити партнер у Прњавору да се ријеши проблем водоснабдјевања кроз одговарајуће међународно финансирање, гдје би општина Прњавора један од важних проблема успјела да отклони, да што већем броју грађана буде доступно водоснабдјевање, али и систем канализационе мреже“ , рекао је он.

Он је додао да је један од важних пројеката и уређење пословне зоне до које је потребно изградити одређену инфраструктуру,  док је проблем снабдјевања електричном енергијом у надлежности Јавног предузећа „Електропривреда Републике Српске“.

„Надам се да ћемо до краја 2021. године свједочити још већем броју радних мјеста у Прњавору и реализацији неких пројеката о којима смо данас разговарали“ , рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара додао је да је данас чуо да је општина Прњавор стабилна локална заједница која има свој развојни програм и циљеве, али и као свака локална заједница има одређених проблема који треба да се рјешавају.

„Добро је да имамо овако добру и стабилну локалну заједницу какав је Прњавор, гдје су нас упознали да је њихов ниво дуга око 9 одсто изворних прихода. Врло је мали број локалних заједница који имају тако мали ниво кредитног задужења, а општина Прњавор заиста улаже и гради“ , истакао је Тегелтија.

Он каже и да успјех Републике Српске зависи од успјеха локалне заједнице због чега за циљ има да посјети већи број локалних заједница, да разговара са начелницима какво је тренутно стање, који су проблеми, шта се заједнички може урадити, да се стање гдје је потребно поправи.

„У Прњавору имамо и добру сарадњу са начелником општине Дарком Томашем. Оно што договоримо знамо да ће бити реализовано и да неће бити проблема да се реализује сваки пројекат одобрен општини Прњавор“ , каже Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је данас у Прњавору и како би дао подршку начелнику Томашу у свјетлу последњих дешавања са промјеном скупштинске већине.

„То је неко ко је добио фер и коректно изборе са својом скупштинском већином. Промјене се дешавају, али моја подршка начелнику да ради свој посао, да са својом управом ради шта је потребно, а они који имају потребу да мијењају страначке дресове нека то раде и правдају пред јавношћу и грађанима Прњавора“ , рекао је он.

Тегелтија је поновио и да општина Прњавор има огромну подршку од Владе Републике  Српске и предсједника Републике Српске  Жељке Цвијановић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је данас упознао предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију да је општина Прњавор једна од финансијски најстабилнијих локалних заједница која у последње четири године има исказан буџетски суфицит и да нема проблема око измиривања текућих обавеза.

Томаш је напоменуо да судске пресуде које су оптерећивале буџет нису на значајан начин утицале на њену ликвидности.

„Предсједавајућег Савјета министара данас смо упознали са неким од крупнијих проблема у локалној заједници, а један од њих је снабдјевање електричном енергијом“ , рекао је Томаш.

Он је додао да је Прњавор увијек имао подршку свих нивоа власти, и да није било пројеката које је кандидовала ова локална заједница , а да га није подржао предсједавајући Савјета министара, што је данас видљиво на терену.

Томаш  каже да су последње четири и по године у Прњавору биле инвестиционо интензивне, уложено је више од 16.500.000 КМ, од чега више од 10.500.000 КМ су била директна улагања Владе Републике Српске и виших нивоа власти.

„Највећи подухват била је изградња ауто-пута која је пружила општини Прњавор велику развојну шансу, а резултати отварања ауто-пута и пословне зоне Вијака биће све видљивији у наредним годинама“ , рекао је он.

 Томаш је подсјетио да је Влада Републике Српске без накнаде пренијела у власништво општине Прњавор земљиште у површини вишој од 120 хектара, на којем је изграђена пословна зона.  „Тржишна вриједност земљишта у пословној зони је виша од 24 милиона КМ, тренутно прометујемо ту земљу и на тај начин повећавамо средстава у буџету, а отварају се и нови привредни субјекти и радна мјеста“ ,истакао је он.

/крај/тс/фото/

 
PROČITAJTE JOŠ
ДВОЈЕ ПРЕМИНУЛИХ, 15 ИНФИЦИРАНИХ
ПРЊАВОР, 24. НОВЕМБРА  - Двије особе из Прњавора код којих је раније потврђено присуство вируса корона преминуле су у протеклих 24 часа, док је инфекција регистрована код још 15 особа, ...
Pročitaj
Preduzeća "MG mind" iz Mrkonjić Grada i "Granit" iz Skoplja izvršiće do avgusta rehabilitaciju lokalnog putnog pravca u Donjim Vijačanima koji se koristi za prevoz materijala za potrebe izgradnje auto-puta ...
Pročitaj
ПАРАСТОС  И СЈЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У ПРОТЕКЛОМ РАТУ
ПРЊАВОР, 14. ФЕБРУАРА - Парастосом за 626 погинулих бораца са подручја општине Прњавор у протеклом одбрамбено –отаџбинском рату и посјетом гробним мјестима погинулих  и умрлих ратних команданата у Прњавору је ...
Pročitaj
JUBILARNA MOTORIJADA OD 2. DO 4. JUNA
Deseta Motorijada u Prnjavoru biće održana od 2. do 4. juna, a dolazak prvih bajkera najavljen je već od sutra, rekao je Srni predsjednik Moto-kluba "Prnjavor 07" Boro Mijić. On kaže ...
Pročitaj
НЕМА ОБОЉЕЛИХ, ПОД НАДЗОРОМ 410 ЛИЦА
ПРЊАВОР, 16. МАРТА  - Према извјештају Хигијенско –епидемиолошке службе Дома здравља данас до 9.30 часова на подручју општине Прњавор није било регистрованих случајева обољења од вируса корона,  док се под ...
Pročitaj
ДВОЈЕ ПРЕМИНУЛИХ, 15 ИНФИЦИРАНИХ
SANACIJA PUTA U DONJIM VIJAČANIMA DO POČETKA AVGUSTA
ПАРАСТОС И СЈЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У ПРОТЕКЛОМ
JUBILARNA MOTORIJADA OD 2. DO 4. JUNA
НЕМА ОБОЉЕЛИХ, ПОД НАДЗОРОМ 410 ЛИЦА
Show Buttons
Hide Buttons