УДВОСТРУЧЕНА ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРПСКОЈ

ПРЊАВОР, 21.ЈУЛА  – Органска производња у Републици Српској у последње двије године се удвостручила како по броју пољопривредника који су се одлучили за овај вид производње тако и по хектарима засијаним овим културама, рекао је данас помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ током манифестације Дан органске производње Српске одржаног на фарми „Јокић“ у Великој Илови.

Бурсаћ је у изјави новинарима прецизирао да је прије пет година у Републици Српској било  150 хектара под органском производњом , а да је то данас 1.030 хектара.

“То је показатељ да ова производња има будућност, а ми као министарство покушавамо  да донесемо добре мјере које би доста значиле произвођачима у овој области. У односу на прошлу годину удуплали смо линије подстицаја, да људи који се одлуче за овај вид производње имају додатни мотив” , рекао је Бурсаћ.

Он је прецизирао да су подстицаји за органску производњу 600 КМ по хектару, али да  то није све јер органски произвођачи могу да користе и све остале линије подстицаја – за капиталне инвестиције, куповину механизације, пластеника и остале опреме која им треба .

Бурсаћ каже да су учињени велики напори да се органска производња стави у фокус  чему је претходило стварање знака за органску производњу Републике Српске,  израда одговарајућих брошура, као и организација радионица и јавних скупова, а  представницима маркета и продајних ланаца дати су савјети како да промовишу органски производ и да га означе како би потрошачи при куповини били сигурни да је то производ који  желе.

Данима органске производње присуствовао је и Ненад Новаковић, директор  “Органик контрол система” , сертификационог тијела из Суботице, који је рекао да су овакве манифестације значајне да би и остали произвођачи видјели добру технологију органске производње на конкретном примјеру фарме, као и да органска производња заслужује интензивнију медијску пажњу.

Новаковић каже да је органска производња перспектива пољопривреде не само у Републици Српској него и у региону.

“Ми се требамо бавити производњом која представља неку врсту био шпајза, мале , фине производње које раде релативно скупе прозводе који могу наћи своје тржиште у градским центрима Републике Српске, Хрватске, Србије, а ту је и извоз у Европску унију и далеке земље гдје је органска храна препозната као здрава и која штити животну средину” , истакао је Новаковић.

Фарма “Јокић” у Великој Илови располаже са 120 грла стоке од чега 70 музних грла  и 1.500 квадрата простора за смјештај стоке,а обрађују и око 70 хектара земљишта.

“Наша фарма се од 2000. године укључила у пројекат органске производње, односно едукацију, обуку и сертификацију органске производње. Већ 21 годину посједујемо сертификат за биљну производњу, а ове године смо се укључили у сертификацију и сточарске производње и прераде” , каже власник ове фарме Златко Јокић.

Он је изразио очекивање да ће за годину-двије захваљујући сертификованој производњи моћи своје производе пласирати директно на тржиште.

“То би били готови производи – брашно од спелте, хељде, ражи, пшенице, кукуруза, а у плану имамо и производњу сира” , рекао је Јокић.  

Начелнико пштине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је ресорно министарство прошле године за 1.004 пољопривредна произвођача из општине Прњавор исплатило3.936.000 КМ, док је општина за око 500 пољопривредника исплатила 516.000 КМ подстицаја./крај/тс/фото/

 
PROČITAJTE JOŠ
PISMO SLUŠAOCU
Poštovani,želimo da Vas podsjetimo da smo rođeni u Prnjavoru, 6. aprila 2000. godine.Dvije decenije smo rasli, učili, napredovali...godinama smo postepeno sticali Vaše povjerenje .Činili smo to pravovremenom, provjerenom, politički nepristrasnom ...
Pročitaj
Međunarodni dan dječije knjige učenici od drugih do petih razreda Osnovne škole “Branko Ćopić“ obilježili su druženjem u dvorištu Doma kulture u Prnjavoru . Oni su imali priliku da poslušaju priču ...
Pročitaj
Boračka organizacija opštine Prnjavor u nedjelju, 26. juna organizuje u Kulašima jubilarnu 20. Vidovdansku olimpijadu na koju su za takmičenje pozvane 53 ekipe. Takmičenja će se, kao i ranijih godina, ...
Pročitaj
SAMSUNG CSC
  Opština Prnjavor proteklih godina intenzivirala je saradnju sa pobratimljenim opštinama Boleslavjecom u Poljskoj, Boskovicama u Češkoj i Sežanom iz Slovenije, a sa predstavnicima ovih opština razgovaramo i o mogućnostima za ...
Pročitaj
Branko Šikanić jednoglasno je izabran za predsjednika Opštinskog odbora Izvorne Srpske demokratske stranke /SDS/ u Prnjavoru. Na sinoćnoj sjednici konstituisani su i ostali organi neophodni za normalno funkcionisanje stranke. Šikanić kaže da ...
Pročitaj
PISMO SLUŠAOCU
DRUŽENJE UČENIKA UZ KNJIGU I SLIKOVNICE
U NEDJELJU VIDOVDANSKA OLIMPIJADA
PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE POBRATIMLJENIH OPŠTINA
BRANKO ŠIKANIĆ PREDSJEDNIK OPŠTINSKOG ODBORA IZVORNE SDS
Show Buttons
Hide Buttons