ПРОМОВИСАНА КЊИГА ЉИЉАНЕ ЧЕКИЋ О ОСНИВАЊУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ПРЊАВОР, 9.СЕПТЕМБРА  –  У Центру за културу у Прњавору одржана је промоција књиге Љиљане Чекић под називом,,Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој”.

Чекићева је  рекла да је књига  настала као резултат вишегодишњег истраживања током писања дијела докторске дисертације о првим годинама рада Народног позоришта Врбаске бановине, данашњег Народног позоришта Републике Српске.

„То су прве четири године од оснивања, односно период од 1930. године до 1934. године. Поред позоришног рада и рада самог театра дајем и  слику културних, друштвених, историјских и економских прилика на територији Врбаске бановине, којој је, између осталог, припадао и Прњавор“ , појаснила је Чекићева.

Она напомиње да су јој при писању књиге помогли ментор на докторској дисертацији, као и рецензенти, професори Лука Кецман и Зоран Ђерић.

„Мислим да ће књига бити интересантна свима које занима како је позориште некада функционисало због могућности прављења паралеле, а с друге стране и онима који желе да сазнају како су ова земља и овај простор функционисали између два свјетска рата“ , рекла је ауторка, која је и глумица у Народном позоришту Српске.

Чекићева наводи да је један од мотива за писање књиге био недовољан број публикација које говоре у постојању, раду и развоју Народног позоришта уопште.

Синоћњој промоцији присуствовала је и глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева која је рекла да књига има велики културни значај за позориште, али и сваки град у БиХ јер обухвата период када је основано позориште Врбаске бановине.

„Искрено се надам да ће књига доживјети промоцију у свим градовима Републике Српске јер је важно да јавност више зна о позоришту које ће за неколико година обиљежити читав вијек постојања“ , рекла је она.

Промоција књиге одржана је у оквиру позоришне ревије „Прњавор и пријатељи“ чији је организатор Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Прњавор.

Умјетнички руководилац Драмске сцене Бранкица Радоњић истакла да је су поносни што су могли суграђанима омогућити не само једно пријатно културно и књижевно вече, већ их и упознати са капиталним дјелом из области театрологије.

Издавачи књиге,,Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој” су Удружење архивских радника Републике Српске, Архив Републике Српске, штампарија ,,Арт Принт” из Бањалуке, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства за научно – технолошки развој,високо образовање и информационо друштво Републике Српске.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
„ЗВЕЗДИНИ“ ВЕЛИКАНИ 20. ЈУНА У ПРЊАВОРУ
ПРЊАВОР, 1. ЈУНА  - Ветерани Фудбалског клуба /ФК/ „Црвена Звезда“ из Београда  предвођени легендарним Драганом Џајићем одиграће у недјељу, 20. јуна пријатељски меч у Прњавору, потврђено је  у ФК „Љубић“.Утакмица ...
Pročitaj
КОВИД – 19 : НЕМА ЗАРАЖЕНИХ, ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ
ПРЊАВОР, 11. МАРТА / - На подручју општине Прњавор нема заражених вирусом корона, тренутна епидемилошка ситуација у потпуности је под контролом и нема разлога за ширење панике и страха код ...
Pročitaj
Srpska pravoslavna crkvena opština Prnjavor i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" organizovaće u ponedjeljak, 26. januara, Svetosavsku akademiju. Prigodnu besjedu o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi održaće jerej Sreten Živković. U ...
Pročitaj
Načelnik Prnjavora Siniša Gatarić rekao je da su Romi u ovoj opštini integrisani u lokalnu zajednicu i ni po čemu nisu diskriminisani, ali da društvo u cjelini treba još dosta ...
Pročitaj
ПРЕМИНУО МУШКАРАЦ ИЗ ПРЊАВОРА ОД ПОСЉЕДИЦА ВИРУСА КОРОНА
На Клиници за инфективне болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске, у протекла 24 часа преминуо је један пацијент мушког пола из Прњавора, код кога је било потврђено присуство новог корона ...
Pročitaj
„ЗВЕЗДИНИ“ ВЕЛИКАНИ 20. ЈУНА У ПРЊАВОРУ
КОВИД – 19 : НЕМА ЗАРАЖЕНИХ, ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА
U PONEDJELJAK SVETOSAVSKA AKADEMIJA
GATARIĆ: ROMI SU INTEGRISANI U LOKALNU ZAJEDNICU
ПРЕМИНУО МУШКАРАЦ ИЗ ПРЊАВОРА ОД ПОСЉЕДИЦА ВИРУСА КОРОНА
Show Buttons
Hide Buttons