ПРОМОВИСАНА КЊИГА ЉИЉАНЕ ЧЕКИЋ О ОСНИВАЊУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ПРЊАВОР, 9.СЕПТЕМБРА  –  У Центру за културу у Прњавору одржана је промоција књиге Љиљане Чекић под називом,,Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој”.

Чекићева је  рекла да је књига  настала као резултат вишегодишњег истраживања током писања дијела докторске дисертације о првим годинама рада Народног позоришта Врбаске бановине, данашњег Народног позоришта Републике Српске.

„То су прве четири године од оснивања, односно период од 1930. године до 1934. године. Поред позоришног рада и рада самог театра дајем и  слику културних, друштвених, историјских и економских прилика на територији Врбаске бановине, којој је, између осталог, припадао и Прњавор“ , појаснила је Чекићева.

Она напомиње да су јој при писању књиге помогли ментор на докторској дисертацији, као и рецензенти, професори Лука Кецман и Зоран Ђерић.

„Мислим да ће књига бити интересантна свима које занима како је позориште некада функционисало због могућности прављења паралеле, а с друге стране и онима који желе да сазнају како су ова земља и овај простор функционисали између два свјетска рата“ , рекла је ауторка, која је и глумица у Народном позоришту Српске.

Чекићева наводи да је један од мотива за писање књиге био недовољан број публикација које говоре у постојању, раду и развоју Народног позоришта уопште.

Синоћњој промоцији присуствовала је и глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева која је рекла да књига има велики културни значај за позориште, али и сваки град у БиХ јер обухвата период када је основано позориште Врбаске бановине.

„Искрено се надам да ће књига доживјети промоцију у свим градовима Републике Српске јер је важно да јавност више зна о позоришту које ће за неколико година обиљежити читав вијек постојања“ , рекла је она.

Промоција књиге одржана је у оквиру позоришне ревије „Прњавор и пријатељи“ чији је организатор Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Прњавор.

Умјетнички руководилац Драмске сцене Бранкица Радоњић истакла да је су поносни што су могли суграђанима омогућити не само једно пријатно културно и књижевно вече, већ их и упознати са капиталним дјелом из области театрологије.

Издавачи књиге,,Народно позориште Врбаске бановине – оснивање и умјетнички развој” су Удружење архивских радника Републике Српске, Архив Републике Српске, штампарија ,,Арт Принт” из Бањалуке, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства за научно – технолошки развој,високо образовање и информационо друштво Републике Српске.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Tekvondo tim Slovenije pobjednik je Međunarodnog tekvondo turnira 'BiH open 2016' održanog u Prnjavoru. Drugo mjesto zauzeli su članovi Tekvondo kluba “Tekjon“ iz Sarajeva,a treće Tekvondo klub iz Doboja. Domaćin turnira Tekvondo ...
Pročitaj
ПОД ВИДЕО – НАДЗОРОМ 52 ОПШТИНЕ У СРПСКОЈ
ПРЊАВОР, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - У Републици Српској у сарадњи Министарства унутрашњих послова и локалних заједница успостављен је видео -  надзор у 52 од 64 општине, што се до сада ...
Pročitaj
Sva glasačka mjesta  na području opštine Prnjavor su otvorena,potvrdila je za “Radio Ljubić“ predsjednik opštinske komisije za sprovođenje referenduma Vojislavka Gatarić.   Ona je podsjetila da će se stanovnici Prnjavora  o postavljenom ...
Pročitaj
Мљекарство – ПОВЕЋАТИ ОТКУПНУ ЦИЈЕНУ ЗА 0,10 КМ
ПРЊАВОР, 21.СЕПТЕМБРА   - Удружење пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске тражиће од Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске повећање откупне  цијене млијека у износу од 0,10 КМ.Након састанка овог ...
Pročitaj
РАЗГОВАРАНО О ИНВЕСТИЦИЈАМА И ОДРЖАВАЊУ ЛОКАЛНИХ ПУТЕВА
ПРЊАВОР, 12.ЈАНУАРА   - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш разговарао је данас са предсједницима Савјета мјесних заједница о плану инвестиција и  програму одржавања локалне путне мреже.Томаш каже да је циљ састанка ...
Pročitaj
SLOVENCI POBJEDNICI ‘BIH OPEN 2016’
ПОД ВИДЕО – НАДЗОРОМ 52 ОПШТИНЕ У СРПСКОЈ
REFERENDUM: OTVORENA SVA GLASAČKA MJESTA
Мљекарство – ПОВЕЋАТИ ОТКУПНУ ЦИЈЕНУ ЗА 0,10 КМ
РАЗГОВАРАНО О ИНВЕСТИЦИЈАМА И ОДРЖАВАЊУ ЛОКАЛНИХ ПУТЕВА
Show Buttons
Hide Buttons