ПРЊАВОР МЕЂУ 10 ОПШТИНА У ДРУГОЈ ФАЗИ МЕГ ПРОЈЕКТА

ПРЊАВОР, 15. ОКТОБРА   –   Општина Прњавор је захваљујући постигнутим четворогодишњим резултатима у области екологије и економије кроз МЕГ пројекат изабрана међу 10 локалних заједница у БиХ које ће учествовати и удругој фази овог пројекта, рекао је на данашњој конференцији за новинаре начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Томаш каже да је овим оправдано све што је од изабраних пројеката рађено  током прве фазе од2016. до 2020. године, а да ће општина Прњавор осим прилике да из овог пројекта повуче додатна новчана  средства за нова улагања имати и улогу партнера, односно консултанта и ментора другим локалним заједницама које буду укључене у пројекат.

“У другој фази очекујемо да ћемо остварити још већи помак и значајнија финансијска средства, а биће нам задовољство да своја знања и искуства пренесемо и другим локалним заједницама. Оно на чему требамо радити је побољшање ефикасности рада опшинске управе и субвенционирању рачуна за воду  за осјетљиве категорије становништва” , појаснио је он и додао да би до краја ове или почетком идуће године требало усвојити нову стратегију развоја општине Прњавор и нову тарифну методологију обрачуна цијена комуналних услуга.

Током прве фазе МЕГ пројекта општина Прњавор остварила је донаторских средстава у укупној вриједности вишој од 483.000 КМ , а укупна реализована вриједност  средстава је око 1.613.000 КМ.

На самом почетку пројекта 2016. године општина Прњавора је имала 59 одсто испуњених критеријума, а на крају пројекта више од 85 одсто, захваљујући чему се нашла међу прве четири од 18 локалних заједница које су учествовале у пројекту.

Први грант добијен у максималном износу од 225.000 КМ употријебљен је за санацију и реконструкцију водоводне и канализационе мреже у Улици Вида Њежића, што су била иницијална средства за општину да у наредне двије године заврши све предвиђене радове у овој улици, укључујући и асфалтирање. Укупна вриједност ове инвастиције је нешто мања од 1.100.000 КМ.

Кроз јавни грант подстицаја за запошљавање у  привреди општина Прњавор и МЕГ пројекат обезбиједили су по 40.000 КМ за плате 20 новозапослених лица у шест привредних субјеката у временском периоду од пола године.

У другом циклусу МЕГ пројекта општина Прњавор остварила је приступ  финансијској подршци од  133.000 КМ што је искориштено за субвенционирање  изградње дистрибутивног  цјевовода за пословну зону Вијака, а укупна вриједност пројекта је 330.000 КМбез ПДВ-а.

За други  пројекат подстицаја у привреди  за технолошко унапређење капацитета, односно набавку машина, алата и опреме привредним субјектима општина Прњавор и МЕГ пројекат обезбиједили су укупно 60.000 КМ.

Томаш је подсјетио да су се паралелно са активностима на нивоу општинске управе реализовале и активности предвиђене МЕГ пројектом у Комуналном предузећу “Водовод” Прњавор, које је на крају пројекта било првопласирано  од 18 предузећа из исте области.

Он каже да су остварени резултати ‘Водовода’  у великој мјери допринијели  и крајњем успјеху ове општине.

МЕГ пројекат финансира швајцарска Влада, а имплементира УНДП БиХ.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
  Moto klub "Prnjavor 07", u saradnji sa bajkerima iz više država, prikupio je za poplavljeno stanovništvo Šamca pomoć u hrani i drugim artiklima u vrijednosti oko 20.000 KM, kaže predsjednik ...
Pročitaj
  Ekipa Centra srednjih škola "Ivo Andrić" iz Prnjavora pobjednik je takmičenja u pečenju kestena na Drugoj "Kestenijadi", koja je danas održana u ovom gradu. Profesor prehrambene grupe predmeta u ovoj školi ...
Pročitaj
   U primarnom rezervoaru vodosistema "Povelič" na Matića Brdu, opština Prnjavor, ugrađen je mjerač protoka, koji signalizira koliko hlora treba da se ubaci u sistem, što će doprinijeti da se voda ...
Pročitaj
GABRIJELA PANIĆ PUTUJE U ITALIJU NA OPERACIJU
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uplatio je danas potrebna novčana sredstva na račun klinike "Masi" u Italiji kako bi šestogodišnja Gabrijela Panić iz Prnjavora koja ima srčanu manu bila što ...
Pročitaj
ОШ “БРАНКО ЋОПИЋ” У ПРОЦЕСУ СЕРТИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕКО ШКОЛУ
ПРЊАВОР, 9.ДЕЦЕМБРА - Основна школа „Бранко Ћопић“ из Прњавора на јавном позиву за пројекат „Мисли о природи“ који финансира шведска Влада изабрана је међу пет школа које ће у наредном ...
Pročitaj
BAJKERI POMAŽU STANOVNIŠTVO ŠAMCA
ODRŽANA DRUGA “KESTENIJADA”
UGRAĐEN MJERAČ HLORA NA “POVELIČU”
GABRIJELA PANIĆ PUTUJE U ITALIJU NA OPERACIJU
ОШ “БРАНКО ЋОПИЋ” У ПРОЦЕСУ СЕРТИФИКАЦИЈЕ ЗА ЕКО
Show Buttons
Hide Buttons