ПАШАЛИЋ:НИСМО ЗАДОВОЉНИ СТАЊЕМ НА ЕРГЕЛИ, МЕНАЏМЕНТ ДА СЕ АКТИВИРА

 ПРЊАВОР, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић каже да није задовољан тренутним стањем у Ергели “Вучијак” у Прњавору и да је на данашњем састанку са Управним одбором овог предузећа затражено да се додатно ангажују како би се ствари покренуле у правом смјеру.

“Нисам задовољан стањем на ергели јер иако ми из Владе Републике Српске обезбјеђујемо грант и подршку не видимо да се управља на одговарајући начин” , рекао је министар Пашалић.

Он је рекао да ће Влада ако постоји домаћински однос и уколико се укаже потреба увијек наћи и додатна средства и најавио да ће се у наредном периоду тражити начин за обезбјеђење средстава за санацију крова објеката, а да ће општина Прњавор израдити пројекат који ће показати колико је средства потребно за ову инвестицију.

“Разговарали смо и шта је потребно обезбиједити од нових садржаја како би се привукло становништво да посјећује ергелу. На само 50 километара удаљености повезаних ауто-путем налазе се градови у којима живи 300.000 и више људи. Сигурно би било интересантно да ти људи посјете ергелу, али тренутно тамо нема могућности да се попије кафа, чај и зато сматрамо да треба уложити додатни напор” , рекао је Пашалић у изјави новинарима.

Он је нагласио да Влада неће дићи руке од Ергеле, али да је од менаџмента ове јавне установе затражено да покаже више активизма, да се покрену и раде свој посао.

Министар пољопривреде каже да је на састанку са представницима локалне заједнице разговарано о издавању земљишта у закуп и концесију на територији општине Прњавор, а које је у својини Републике Српске.

“Имамо став да приоритет требају имати локални произвођачи и предузетници. У наредних неколико дана ћемо организовати нови састанак којем ће присуствовати представници Министарства пољопривреде и Републичког правобранилаштва и на којем ће се конкретније разговарати о овој теми” , рекао је Пашалић.

Он је додао да је било ријечи и о проблемима који постоје у Удружењу ловаца и начину да се неспоразуми отклоне.

“Прњавор је општина гдје је развијена пољопривреда, видимо то и по откупу млијека, подстицајима који се уплаћују сваке године, али увијек има нових изазова и потребе да их рјешавамо” , каже Пашалић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш изјавио је да из ресора Министарства пољопривреде генерално долазе тешке теме због чега постоји потреба за честим састанцима, али и да је министар Пашалић увијек на располагању и општинским властима и појединцима.

Томаш каже да Ергела “Вучијак” поред редовне функције која подразумијева исхрану и одржавање коња мора проширити дјелатност, а да превасходну одговорност у томе морају имати људи на руководећим функцијама.

“Ергела је од ресорног министарства добила замљиште под концесију с циљем да им служи за редовну употребу, а ми имамо информацију да они један дио земљишта уступају другим лицима на кориштење што сматрамо да није у реду” , истакао је Томаш.

Он је изразио увјерење да ће након данашњег састанка руководство Ергеле схватити своју улогу озбиљније и радити на њеном развоју.

Томаш је изнио и генерални захтјев општине Прњавор да када се судски процеси окончају и земљиште у површини од 2.500 хектара у својини Републике Српске буде на располагању за кориштење приоритет да индивидуалним пољопривредним произвођачима, па тек онда онима који траже земљиште под концесију.

“Мислимо да на тај начин требамо индивидуалним фармерима обезбиједити услове да одрже тренутну производњу, али и дати могућност да је додатно прошире” , рекао је Томаш.

Данашњем састанку у Прњавору присуствовао је и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић. /крај/тс/фото/ 

 
PROČITAJTE JOŠ
ВАСИЋ : НЕМА РАСКОЛА У СТРАНЦИ, ПОДРШКА МЛАДИМА
ПРЊАВОР, 23. МАЈА  - У Општинском одбору Српске демократске странке /ОО СДС/ Прњавор нема унутарстраначког раскола, а старији чланови СДС- а чврсто стоје иза младих људи и кандидата ове странке ...
Pročitaj
УГАШЕН ПОЖАР У ШТРПЦИМА
ПРЊАВОР, 17. АВГУСТА  - У току прошле ноћи угашен је пожар у Штрпцима који је био захватио већу површину покривену ниским растињем и травом, потврђено је јутрос  из Територијалне ватрогасне ...
Pročitaj
УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА У ИЗНОСУ ОД 17.300.000 КМ
ПРЊАВОР, 3.ФЕБРУАРА  - На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор усвојен је нацрт буџета општине Прњавор за 2021. годину у износу од 17.300.000  КМ, што је за 593.000  КМ мање ...
Pročitaj
NORMALIZOVANO SNABDIJEVANJE STRUJOM
Na području opštine Prnjavor otklonjeni su svi kvarovi na elektromreži zbog čega je više mjesnih zajednica bilo bez električne energije, potvrđeno je Srni u prnjavorskoj "Elektrodistribuciji". Otklonjeni su kvarovi na ...
Pročitaj
Javna prodaja Banje Kulaši kod Prnjavora, čija je procijenjena vrijednost bila 4.500.000 KM, propala je jer se zainteresovani kupci nisu pojavili. Stečajni upravnik Lazo Tomić kaže da su dva potencijalna kupca ...
Pročitaj
ВАСИЋ : НЕМА РАСКОЛА У СТРАНЦИ, ПОДРШКА МЛАДИМА
УГАШЕН ПОЖАР У ШТРПЦИМА
УСВОЈЕН НАЦРТ БУЏЕТА У ИЗНОСУ ОД 17.300.000 КМ
NORMALIZOVANO SNABDIJEVANJE STRUJOM
PROPALA LICITACIJA
Show Buttons
Hide Buttons