ПРЕВЕНТИВНЕ АКТИВНОСТИ ВАЖНЕ ЗА СМАЊЕЊЕ БРОЈА СТРАДАЛИХ У САОБРАЋАЈУ

ПРЊАВОР, 19. НОВЕМБРА   – Превентивне активности које Ауто мото савез Републике Српске / АМС РС/  спроводи у сарадњи са другим надлежним институцијама у области безбједности саобраћаја од великог су значаја за побољшање статистичких показатеља када је ријеч о броју смртних исхода на путевима Републике Српске, рекла је у изјави новинарима самостални виши стручни сарадник за превентиву у безбједности саобраћаја АМС РС Јелица Лубура.

Она је у Прњавору гдје је обиљежена Међународна манифестација “Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода” подсјетила да је у Републици Српској током 2020. године смртно страдало 101 лице, од чега петоро на подручју општине Прњавор.

Лубура је напоменула да АМС РС и Ауто – мото друштва ову манифестацију  спроводе заједно са Министарством саобраћаја и веза Српске, Министарством унутрашњих послова РС, Агенцијом за безбједност саобраћаја РС и локалним заједницама, као и организацијама Црвеног крста и Ватрогасним службама.

Ове године слоган манифестације је „Сјетимо се, подржимо, дјелујмо“, а основни циљ сјећање на све који су погинули или задобили тешке тјелесне повреде  у саобраћајним незгодама, да се пружи подршка њиховим породицама, да се дјелује на друштво  како би та подршка била још већа, да се истакне потреба предузимања превентивних активности у оквиру безбједности саобраћаја како би се смањио број саобраћајних незгода, а посебно страдање у саобраћајним незгодама са смртним исходом или тешким поведама.

„Данас одајемо и признање раду служби као што су  Хитна помоћ, полиција, ватрогасци, службе помоћи на путу које уклањају возила оштећена у саобраћајним незгодама, службама које су свакодневно на лицу мјеста гдје се догодила саобраћајна незгода, пружају помоћ повријеђеним лицима“ , рекла је Лубура у изјави новинарима.

Она је додала да је крајњи циљ и да се скрене пажња учесницима у саобраћају да свако од нас може доживјети потенцијални ризик, учествовати у саобраћајној незгоди и да морамо поштивати саобраћајна правила и прописе како би се њихов број смањио.

„У току 2021. године тема обиљежавања сјећања на жртве саобраћајних незгода јесте смањење брзина. Тежи се да се брзине смање на чак мале брзине од 30 километара на час јер су то брзине при којима се не дешавају смртна страдања у саобраћајним незгодама, посебно у којима учествују рањиве категорије као што су пјешаци“ , рекла је Лубура.

Представник ОО ЦК Прњавор Бојан Шипрагић каже да је од изузетног значаја познавање пружања прве помоћи при саобраћајној незгоди, али да нажалост у таквим ситуацијама већина људи, свјесно или несвјесно, паничи и нису у стању помоћи.

„Ми стално апелујемо на грађане кроз едукацију и показне вјежбе да се не боје, да благовремено позову Хитну помоћ, али и пруже прву, основну помоћ на лицу мјеста док не стигне медицинска помоћ“ , изјавио је Шипрагић.

Замјеник старјешине Територијалне ватрогасне јединице Прњавор Драган Миладиновић рекао је да и ватрогасци често интервенишу при тешким саобраћајним незгодама у којима има повријеђених, због чега подржавају активности попут данашње с циљем смањења броја страдалих у саобраћају.

У оквиру обиљежавања „Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“ на платоу испред робне куће “Прима” у Прњавору запаљене су свијеће постављене у облику броја пет који симболично представља број страдалих у прошлој години са подручја ове општине. Одржана је и показна вјежба чланова Општинске организације Црвеног крста Прњавор и грађанима подијељен саобраћајно-превентивни материјал. Ауто-мото друштво Прњавор изложило је возило које је учествовало у саобраћајној незгоди, а припадници Територијалне ватрогасне јединице Прњавор представили су опрему за извлачење повријеђених особа из возила оштећених у саобраћајним незгодама.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
IZLAZNOST DO 15.00 ČASOVA  34, 35 ODSTO
Izlaznost glasača na opštim izborima na području opštine Prnjavor do 15.00 časova iznosi 34, 35 odsto ili 13. 461 birač, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji /OIK/. Prema podacima OIK-a ...
Pročitaj
ВРХОВАЦ: У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА 64 ПРОЈЕКТА, ГРАНТ СРЕДСТВА 5,1 МИЛИОН КМ
ПРЊАВОР, 2.ЈУНА  -  У Републици Српској спроводе се 64 пројекта укупне вриједности 8,4 милиона КМ, од чега је Инвестиционо - развојна банка /ИРБ/ Републике Српске обезбиједила 5,1 милион КМ грант ...
Pročitaj
ОД ДВА ЛИЦА ИЗ ИНОСТРАНСТВА ЈЕДНО ПОЗИТИВНО НА ВИРУС
ПРЊАВОР, 24. АПРИЛА - Од два лица са мјестом пребивалишта на општини Прњавор која су у току јучерашњег дана стигла једним возилом на гранични прелаз Градишка једно има позитиван налаз ...
Pročitaj
Predstavnici mikrokreditnog društva "Mikrofin" uručili su danas prnjavorskom Domu zdravlja tri inhalatora. Šef filijale "Mikrofina" u Derventi LJubomir Mijić izrazio je nadu da će novi inhalatori omogućiti bolje liječenje djece i ...
Pročitaj
TRADICIONALNO DRUŽENJE NA MOTAJICI
Tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca iz  prnjavorskih brigada, pripadnika Vojske Republike Srpske,održano je na Motajici,lokalitet Lipe, kao znak sjećanja na 24. mart 1992. godine kada je izlaskom jedinica Teritorijalne odbrane na ...
Pročitaj
IZLAZNOST DO 15.00 ČASOVA 34, 35 ODSTO
ВРХОВАЦ: У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА 64 ПРОЈЕКТА, ГРАНТ СРЕДСТВА
ОД ДВА ЛИЦА ИЗ ИНОСТРАНСТВА ЈЕДНО ПОЗИТИВНО НА
“MIKROFIN” DONIRAO TRI INHALATORA
TRADICIONALNO DRUŽENJE NA MOTAJICI
Show Buttons
Hide Buttons