ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ИСТОРИЈСКОЈ УЛОЗИ ДИНАСТИЈЕ КОТРОМАНИЋ А

ПРЊАВОР, 18. НОВЕМБРА   –  Историчар Дејан Дошлић, асистент  Филозофског факултета из Бањалуке одржао је вечерас у Народној библиотеци у Прњавору предавање о династији Котроманићи, уређењу  средњовјековне Босне, значењу “сугуби вијенац” и симболици љиљана, историјским чињеницама које се од 90-их година прошлог вијека све више искривљују и користе у дневнополитичке сврхе.

Дошлић је рекао да му се чини како је Твртко Котроманић данас никада актуелнији не само у научној сфери него и на политичкој сцени, због чега је ова тема јако битна и на свим одржаним предавањима наишла је на велико интересовање јавности.

“Имамо ситуацију гдје се изградња модерног идентитета данас код нас заснива на помињању краља Твртка или уопште династије Котроманића због чега желимо да изложимо чињенице и одређене идејне поставке његове власти како бисмо што боље разумјели његово вријеме, положај, жељу и идеју стварања и обнављања српске краљевине након смрти последњег члана династије Немањића” , појашњава Дошлић.

Он сматра да се ‘генерално у нашем друштву много више пажње обраћа на владавину чланова рода Немањића, касније Лазаревића и Бранковића, а у модерној историји Карађорђевића, више се пажње обраћа на династије и људе који су владали на подручју Србије, док су Котроманићи у том смислу сјећања или памћења прилично запостављени’.

“ Мање пажње се посвећује владарима из династије Котроманићи, самој њиховој идеји и симболима власти. Имамо тако симболе крина или љиљана који симболизују Пресвету Богородицу или Исуса Христа, а завршили су на ратним заставама. Важно је да се прича о овим темама, без мржње и пристрасности” ,каже Дошлић.

 Дошлић напомиње да је објективно изношење чињеница добро не само за садашње него и  будуће генерације којима је потребно створити бољу подлогу са више знања и објективности коју они касније могу примјењивати у сазријевању и односу према другима.

Суорганизатор вечерашњег предавања “Сугуби вијенац” и крунисање Твртка Котроманића за краља Срба и Босне са Народном библиотеком био је Грађански демократски центар/ГДЦ/ Res Publica.

Предсједник ГДЦ-а Никола Богићевић каже да је ово била лијепа прилика да се из озбиљне научне перспективе више чује о питањима средњовјековне Босне и владавине династије Котроманић.

Он сматра да су Прњаворчани показали солидно интересовање за ову тему, али и да би грађани морали бити далеко заинтересованији за овај вид размјене информација.

В.д. директора Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић каже да је идеја о организовању вечерашњег предавања дошла као резултат све чешћег помињања крунисања Твртка Котроманића у политичким полемикама, према којима се више не зна чији је он у ствари био краљ.

Марић је најавио и друге пројекте који ће се одржати у скорије вријеме, између осталих пет изложбених поставки и једну промоцију књиге у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом “Просвјета”.

На постакљеном дијелу Библиотеке Прњаворчани  тренутно могу видјети изложене радове стрип умјетника који су учествовали на 4. Међународном салону стрипа у Бањалуци, од којих је половина из Прњавора.  /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
Dječak težak 3.570 grama i dugačak  57 centimetara, kojeg je noćas na svijet donijela Zorica Pivašević ,prva je beba rođena u prnjavorskom porodilištu u 2015.godini. To je treće dijete u porodici ...
Pročitaj
ЗА ДВА ДАНА ПРИКУПЉЕНЕ 93 ДОЗЕ КРВИ
ПРЊАВОР, 26.АВГУСТА - У Прњавору су током дводневне акције добровољног даривања крви у организацији Црвеног крста Прњавор и Завода за трансфузијску медицину Републике Српске прикупљене 93 дозе крви.  Како је потврђено ...
Pročitaj
U hramu Svetog Georgija u Prnjavoru sveštenstvo je u prisustvu velikog broja vjernika služilo službu sa iznošenjem plaštanice. Protonamjesnik Duško Drinić rekao je da je ovo dan 'kada treba da preispitamo ...
Pročitaj
PRVA KOLONA SA BADNJACIMA KRENULA IZ ŠARINACA
Na području opštine Prnjavor domaćini su rano jutros obavili sječu badnjaka, a prva kolona krenula je iz Šarinaca.Badnjak iz Šarinaca biće dočekan kod stare Crkve Svete Trojice, gdje će biti ...
Pročitaj
ИЗВЕДЕНА ПРЕМИЈЕРА „ЈАЗАВЦА ПРЕД СУДОМ“
ПРЊАВОР, 9. ОКТОБРА  - Глумци из групе одраслих Драмске сцене Српског  просвјетног и културног друштва /СПКД/„Просвјета“ Прњавор извели су премијеру представе „Јазавац пред судом“ Петра Кочића, у адаптацији и режији ...
Pročitaj
PRVA OVOGODIŠNJA BEBA DJEČAK
ЗА ДВА ДАНА ПРИКУПЉЕНЕ 93 ДОЗЕ КРВИ
SLUŽENI CARSKI ČASOVI
PRVA KOLONA SA BADNJACIMA KRENULA IZ ŠARINACA
ИЗВЕДЕНА ПРЕМИЈЕРА „ЈАЗАВЦА ПРЕД СУДОМ“
Show Buttons
Hide Buttons