СТОЈАНОВИЋ: ИМАМО АМБИЦИОЗАН ПЛАН ЗА ПРЊАВОРСКУ ЕРГЕЛУ

ПРЊАВОР, 24. НОВЕМБРА   – Начелник одјељења за сточарску производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Младен  Стојановић  каже да ресорно министарствo подржава све активности које имају за циљ промовисање узгоја липицанца и осталих раса коња, али и да има амбициозан план када је ријеч о ергели „Вучијак“ у Прњавору.

 За остварење ових планова од републичке Владе очекује се значајна финансијска подршка како би ергела постала исходиште савременог узгоја коња у Републици Српској.

Стојановић је истакао да је остварен први циљ  заштите генетског потенцијала и да ће наредни кораци  бити на унапређењу коњичко-рекреативног спорта, уз укључење што више љубитеља коња који желе да се баве рекреативним спортом, а прије свега јахањем.

„Сматрамо да на ергели морају бити заступљени и други туристичко – угоститељски садржаји , да се посјетиоци могу одморити, да имају гдје преноћити, али да буду обухваћени и садржаји који се односе на едукцију о свему што се односи на коњарство“ , рекао је Стојановић, који је у Прњавору присуствовао отварању изложбе о традицији узгоја липицанаца у Републици Српској.

Он је подсјетио да је у Прњавору 1946. године почео први узгој ове расе коња и да су управо грла из прњаворске ергеле раније била заступљена на ширем простору бивше Југославије, а сада Републике Српске и БиХ.

Стојановић каже да је одлуком о формирању ергеле као јавне установе трасиран пут да се задржи генетски потенцијал и истовремено промовише коњички спорт и узгој коња у Републици Српској.

„Све наше активности су у садејству са  локалном заједницом и осталим институцијама које имају за циљ да унапређују и развијају сточарску производњу, у конкретном случају коњарство. Ергела је заслужила да се њен коначан статус дефинише кроз већи финансијски оквир што очекујемо да ће се десити током 2022. или 2023. године“ ,  изјавио је Стојановић.

Он је рекао да су материјалне предиспозиције обезбјеђене, али да је остало да се дефинише простор у којем ће животиње имати услове сличне онима у европским ергелама.

„ Продајом неких некретнина које нису перспективне за ергелу обезбиједићемо предиспозиције да се дефинише технологија која ће бити за примјер  и ићи ћемо раме уз раме са европским ергелама које узгајају липицанце и са којима сарађујемо“ , појаснио је Стојановић.

Аутори изложбе, коју је организовао Завичајни музеј Прњавор, су Миљан Ербез, Владимир Ђукановић и Саша Драгичевић.

Етнолог Владимир Ђукановић каже да је идеја за изложбу настала покретањем иницијативе од стране Словеније да све државе које имају узгајивачнице липицанера учествују у заједничкој номинацији уписа липицанера на УНЕСКО-ову листу нематеријалног културног наслијеђа.

„Како ми имамо ергелу у Прњавору  Музеј Републике Српске је заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством просвјете и културе ушао у процес номинације. Изложба је промотивног карактера да прикажемо пројекат и све што смо урадили по том питању“ , рекао је Ђукановић .

Он је подсјетио да је процес номинације завршен 2019. године, али како се ради о првој заједничкој номинацији са још осам држава процес траје три године, па би тек у октобру следеће године требало бити познато какав је његов коначни исход.

„Ово је значајна изложба да се промовише наше богатство, а имамо приказану ергелу и 11 коњичких клубова“ , каже Ђукановић.

Дарио Топић из Завичајног музеја  каже да су изложбом осим основних података о ергели „Вучијак„ и спортским коњичким клубовима обухваћени оригинални експонати, односно предмети старости 70 и више година који су кориштени при узгајању коња.

Отварању изложбе о липицанцима присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који каже да је догађај од великог значаја за Прњавор јер се не промовишу само липицанери у Републици Српској и  ергела „Вучијак“  већ и Прњавор као општина.

„Наши суграђани по први пут на овај начин могу да виде са чим располаже ергела која има огроман потенцијал чега у Прњавору  још увијек можда нисмо довољно свјесни. Увјерен сам да ће ресорно министарство и Влада Српске у наредном периоду  побољшати услове рада и заједно са локалном заједницом од ергеле направити бренд како то заслужује да буде“ , рекао јеТомаш.

Изложба „Традиција узгоја липицанаца у Републици Српској“  ће до 1. децембра бити постављена у просторијама Завичајног музеја у Прњавору,  а сви заинтересовани ће је моћи погледати од 7.00 до 15.00 часова радним данима уз бесплатан улаз.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПРОСЛАВИТИ УСКРС ДУХОВНО ОСНАЖЕНИ
ПРЊАВОР, 3. АПРИЛА - Највећи хришћански празник Ускрс католички вјерници на подручју општине Прњавор ће због пандемије вируса корона обиљежити скромније него ранијих година, у породичном окружењу, а службе ће ...
Pročitaj
Šesti festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor "Mala Evropa" biće održan u subotu, 25. jula, na gradskom trgu. Program će početi defileom učesnika festivala glavnom gradskom ulicom u 18.30 časova. Posjetioci će ...
Pročitaj
НОВОЗАРАЖЕНИ ЖЕНА И ДВА МУШКАРЦА
  ПРЊАВОР, 27. ЈУЛА  - На подручју општине Прњавор  у протекла 24 часа зараза вирусом корона регистрована је код млађе жене и двојице средњовјечних мушакарац, саопштио је данас општински Штаб за ...
Pročitaj
Oko 120 kamiona podizvođača radova na izgradnji auto-puta Doboj-Banjaluka,dionica koja prolazi kroz Prnjavor,drugi dan stoje jer su predstavnici prevoznika nezadovoljni ekonomskom opravdanošću rada,potvrdio je predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i ...
Pročitaj
Prema podacima Opštinske komisije za sprovođenje referenduma na području opštine Prnjavor do 17.00 časova na referendumu o Danu Republike Srpske izjasnilo se 43,67 odsto ili 17.123 glasača. Od 51 glasačkog mjesta ...
Pročitaj
ПРОСЛАВИТИ УСКРС ДУХОВНО ОСНАЖЕНИ
ŠESTI FESTIVAL “MALA EVROPA” 25. JULA
НОВОЗАРАЖЕНИ ЖЕНА И ДВА МУШКАРЦА
KAMIONI PODIZVOĐAČA RADOVA I DALJE MIRUJU
REFERENDUM:IZLAZNOST U 17.00 ČASOVA 43,67 ODSTO
Show Buttons
Hide Buttons