USKORO 10 NOVIH KUĆA ZA ROMSKE PORODICE

Za deset romskih porodica sa područja Prnjavora polovinom aprila trebalo bi da počne gradnja kuća, ukupne vrijednosti oko 253.000 KM, najavio je predsjednik prnjavorskog Udruženja Roma Nenad Mirković.
Mirković je rekao da će projekat izgradnje 10 kuća realizovati opštinsko Udruženje Roma u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Karitas”.

Povodom Svjetskog dana Roma Mirković je ukazao na probleme sa kojima se suočava ova nacionalna manjina, istakavši da je u proteklih nekoliko godina dosta urađeno, posebno na stambenom zbrinjavanju.

“Za jednu porodicu obezbijeđen je kontejner za stanovanje, a u saradnji sa Švedskom međunarodnom agencijom za razvoj kuće za šest višečlanih porodica”, naveo je Mirković.

On je podsjetio da su ranije zaposlene tri Romkinje i jedan Rom, a da su ove godine aplicirali za još četvoro Roma.

Predsjednik Udruženja “Romska djevojka” u Prnjavoru Snježana Mirković istakla je da se problemi Roma na području ove opštine rješavaju postepeno i da mogu biti zadovoljni odnosom lokalne zajednice.

“Naša djeca završavaju osnovnu i srednju školu, a pri pronalasku posla problem je isti kao i kod svih ljudi u BiH, jer je velika ekonomska kriza. Romi imaju zdravstveno osiguranje preko Biroa za zapošljavanje”, navela je Mirkovićeva.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić ukazao je na dobar odnos između Roma i opštinske vlasti i zajedničko učešće u mnogim projektima.

“Kreiramo zajednicu koja odiše multietničnošću i multikulturalnošću, što je jedna od najvećih vrijednosti modernog društva”, rekao je Gatarić.

Na području opštine Prnjavor živi stotinjak Roma. /kraj/ts/ 

PROČITAJTE JOŠ
SAMSUNG CSC
Fondacija “Hastor“ , neprofitna oganizacija koja podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama, na području opštine Prnjavor u ovoj školskoj godini dodijelila ...
Pročitaj
Svečanom sjednicom Skupštine opštine, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja na Vučijaku i u Šibovskoj, sutra će u Prnjavoru biti obilježen Dan opštine - 24. mart. Predstavnici lokalne vlasti ...
Pročitaj
Radnik preduzeća "Granit" iz Makedonije Zlatko G. preminuo je u Kliničkom centru u Banjaluci od posljedica opekotina koje je zadobio na trasi izgradnje autoputa Prnjavor-Doboj, saopšteno je Srni iz Kliničkog ...
Pročitaj
BROJNE AKTIVNOSTI U NEDJELJI CRVENOG KRSTA
Opštinska organizacija Crvenog krsta Prnjavor nizom aktivnosti u narednih nekoliko dana obilježiće Nedjelju Crvenog krsta. Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Đurađ Stojčić rekao je da su predstavnici ove organizacije danas uručili ...
Pročitaj
Šesti festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor "Mala Evropa" biće održan u subotu, 25. jula, na gradskom trgu. Program će početi defileom učesnika festivala glavnom gradskom ulicom u 18.30 časova. Posjetioci će ...
Pročitaj
FONDACIJA “HASTOR“ DODIJELILA 25 STIPENDIJA
SUTRA DAN OPŠTINE PRNJAVOR
PREMINUO RADNIK IZ MAKEDONIJE
BROJNE AKTIVNOSTI U NEDJELJI CRVENOG KRSTA
ŠESTI FESTIVAL “MALA EVROPA” 25. JULA

Show Buttons
Hide Buttons