USKORO 10 NOVIH KUĆA ZA ROMSKE PORODICE

Za deset romskih porodica sa područja Prnjavora polovinom aprila trebalo bi da počne gradnja kuća, ukupne vrijednosti oko 253.000 KM, najavio je predsjednik prnjavorskog Udruženja Roma Nenad Mirković.
Mirković je rekao da će projekat izgradnje 10 kuća realizovati opštinsko Udruženje Roma u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Karitas”.

Povodom Svjetskog dana Roma Mirković je ukazao na probleme sa kojima se suočava ova nacionalna manjina, istakavši da je u proteklih nekoliko godina dosta urađeno, posebno na stambenom zbrinjavanju.

“Za jednu porodicu obezbijeđen je kontejner za stanovanje, a u saradnji sa Švedskom međunarodnom agencijom za razvoj kuće za šest višečlanih porodica”, naveo je Mirković.

On je podsjetio da su ranije zaposlene tri Romkinje i jedan Rom, a da su ove godine aplicirali za još četvoro Roma.

Predsjednik Udruženja “Romska djevojka” u Prnjavoru Snježana Mirković istakla je da se problemi Roma na području ove opštine rješavaju postepeno i da mogu biti zadovoljni odnosom lokalne zajednice.

“Naša djeca završavaju osnovnu i srednju školu, a pri pronalasku posla problem je isti kao i kod svih ljudi u BiH, jer je velika ekonomska kriza. Romi imaju zdravstveno osiguranje preko Biroa za zapošljavanje”, navela je Mirkovićeva.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić ukazao je na dobar odnos između Roma i opštinske vlasti i zajedničko učešće u mnogim projektima.

“Kreiramo zajednicu koja odiše multietničnošću i multikulturalnošću, što je jedna od najvećih vrijednosti modernog društva”, rekao je Gatarić.

Na području opštine Prnjavor živi stotinjak Roma. /kraj/ts/ 

PROČITAJTE JOŠ
Prema podacima Opštinske komisije za sprovođenje referenduma na području opštine Prnjavor do 17.00 časova na referendumu o Danu Republike Srpske izjasnilo se 43,67 odsto ili 17.123 glasača. Od 51 glasačkog mjesta ...
Pročitaj
U Prnjavoru će u narednih nekoliko dana biti održane brojne manifestacije povodom krsne slave opštine - Preobraženja Gospodnjeg, najavio je načelnik Siniša Gatarić. Gatarić je danas na konferenciji za novinare rekao ...
Pročitaj
  Na licitaciji na ergeli "Vučijak" u Prnjavoru danas su kupca dobila četiri lipicanera. Stečajni upravnik ergele Dosta Baraković rekla je da je ovo prva prodaja po nižim cijenama, odnosno za trećinu ...
Pročitaj
Dramska scena Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" iz Prnjavora predstavila se večeras domaćoj publici dječijom predstavom "Bajka o bajci". Umjetnički rukovodilac ovog amaterskog pozorišta Brankica Radonjić istakla je da je riječ o ...
Pročitaj
  Na području opštine Prnjavor večeras počinje zaprašivanje komaraca sa zemlje. Zaprašivanje će vršiti preduzeće "Sanitarac" iz Vlasenice od 19.00 do 22.00 časa i sutra ujutro od 4.30 do 7.00 časova, ...
Pročitaj
REFERENDUM:IZLAZNOST U 17.00 ČASOVA 43,67 ODSTO
BROJNE MANIFESTACIJE POVODOM PREOBRAŽENJA
PRODATA ČETIRI LIPICANERA
“BAJKA O BAJCI” PRED DOMAĆOM PUBLIKOM
VEČERAS POČINJE ZAPRAŠIVANJE KOMARACA

Show Buttons
Hide Buttons