POZIV VLADI SRPSKE DA KUPI “BANJU KULAŠI”

Skupština opštine Prnjavor usvojila je danas zaključak kojima poziva Vladu Republike Srpske da kupi “Banju Kulaši”da bi bila spasena od propadanja i transformisana u savremeni zdravstveno-rehabilitacioni centar.

Odbornici su sa 20 glasova “za” i dva “uzdržana” usvojili zaključak u kojem se naglašava i značaj ove banjske ustanove za Republiku Srpsku. 

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović rekao je da, iako bi bilo najbolje da opština Prnjavor raspolaže sredstvima kojima bi mogla da kupi “Banju Kulaši”, planiranih budžetskih sredstava za ovu namjenu nema. 

Načelnik opštine Siniša Gatarić rekao je da će Skupštine opštine, ukoliko banjski centar kupi Vlada Srpske, omogućiti da on funkcioniše, od donošenja novog regulacionog plana do svega ostalog što bi bilo od pomoći za poslovanje novoformiranog preduzeća. 

Posebna sjednica sazvana je na inicijativu Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske, čiji je predsjednik Nebojša Jugović izrazio zadovoljstvo donesenim zaključkom. 

“Tražićemo od Vlade Republike Srpske da hitno postupi po tom zaključku, jer opština nema potrebnih sredstava, a Vlada ih ima”, rekao je Jugović. 

Stečajni upravnik “Banje Kulaši” Lazo Tomić nije prisustvovao sjednici jer, kako je naveo u pisanom obrazloženju, Skupština opštine nije organ stečajnog postupka, pa bi za dolazak na sjednicu morao imati saglasnost Suda koji vodi postupak stečaja. 

Tomić smatra da bi sjednica bila opravdana da je održana prije pokretanja stečaja, a ovako se moraju poštovati isključivo zakonski propisi. 

“Banja Kulaši” treći put će se naći na javnoj prodaji 12. decembra, a početna cijena je 1.500.000 KM, što je trećina od prvobitno procijenjene vrijednosti. 

Hotelsko-ugostiteljsko preduzeće “Cer”, u čijem je sastavu Banja, osnovano je 1954. godine pod imenom Ugostiteljsko preduzeće “Motajica”, da bi dvije godine kasnije promijenilo u ime pod kojim posluje i danas. 

Preduzeće je bilo glavni nosilac ugostiteljske djelatnosti u opštini Prnjavor, a sredinom 80-tih godina prošlog vijeka izgradnjom banjskog kompleksa u Kulašima postaje nosilac i banjsko-rekreaciono-zdravstvenog turizma ove opštine. Od jula 2013. godine preduzeće je u stečaju. 

Banja u Kulašima je svjetski raritet prema svojoj jedinstvenoj vodi, koju karakteriše visok stepen alkalnosti i nizak nivo mineralizacije, i čija je temperatura 27 stepeni Celzijusovih. 

Postoji samo sedam takvih banja u svijetu, a u Evropi tri ovakva izvora. Upotreba ove ljekovite vode pokazala je velike rezultate u liječenju kožnih bolesti, posebno psorijaze. /kraj/ts/ 

PROČITAJTE JOŠ
ПОД НАДЗОРОМ 53 ОСОБЕ, ОГРАНИЧЕН РАД ОДРЕЂЕНИХ ОБЈЕКАТА
ПРЊАВОР, 13. МАРТА  - У Прњавору су данас до 15.00 часова под здравственим надзором због вируса корона била 53 лица, док  регистрованих обољелих нема, рекла је директор Дома здравља Прњавор ...
Pročitaj
УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈБЕБЕ
ПРЊАВОР, 6. ЈУЛА  - Руководство општине Прњавор уприличило је данас у скупштинској сали пријем за родитеље малишана који су на овогодишњој манифестацији „Конференција беба“ ушли у тзв.предсједништво беба и уручили ...
Pročitaj
  Stanje na poplavljenim područjima opštine Prnjavor se smiruje,većina rijeka se vratila u korita. Kako je za naš radio potvrdio šef štaba Cviline zaštite opštine Prnjavor Milenko Milivojac voda iz jezera Drenova ...
Pročitaj
СУТРА  УСКРШЊА СЛУЖБА БЕЗ ВЈЕРНИКА
ПРЊАВОР, 11. АПРИЛА - У цркви Светог Анте Падованског у Прњавору сутра ће у 10.00 часова жупник Владо Луканда служити ускршњу мису без присуства вјерника због пандемије вируса корона.Лукенда је ...
Pročitaj
Današnjim uručenjem ključeva novoizgrađenih kuća za šest romskih porodica u potpunosti je riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja Roma na području opštine Prnjavor, rekao je načelnik opštine Siniša Gatarić. Gatarić kaže da je ...
Pročitaj
ПОД НАДЗОРОМ 53 ОСОБЕ, ОГРАНИЧЕН РАД ОДРЕЂЕНИХ ОБЈЕКАТА
УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈБЕБЕ
STANJE IZAZVANO POPLAVAMA SE SMIRUJE
СУТРА УСКРШЊА СЛУЖБА БЕЗ ВЈЕРНИКА
ZAVRŠEN PROJEKAT STAMBENOG ZBRINJAVANJA ROMA

Show Buttons
Hide Buttons