ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ

ПРЊАВОР, 18.4.  – Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Прњавору да ће Влада увијек бити партнер и на услузи локалним заједницама, али да резултати тог заједничког рада у доброј мјери зависи од локалне власти и тога да ли ће на најбољи начин искористити добијену помоћ.

Као позитиван примјер тог партнерства, Вишковић је навео изградњу индустријске зоне у Прњавору, гдје би до краја године требао бити продат или дат и преостали дио од 120 хектара земљишта привредницима који желе да граде производне капацитете.

“Није проблем да се било којој општини у Републици Српској додијели земљиште у власништву Српске ако ће бити искориштено на прави начин као што смо урадили у Прњавору гдје је 120 хектара земљишта, које скоро да није било у употреби и више је било мочварно, на најбољи могући начин искориштено као индустријска зона и гдје ради значајан број привредних субјеката”, рекао је Вишковић новинарима након састанка са начелником општине Дарком Томашем.

Он је додао да у овој локалној заједници расте и број запослених, као и у цијелој Српској гдје је тај број највећи од оснивања Републике, те оцијенио да је то резултат мјера Владе са социјалним и пословним партнерима, а којих ће бити и у будуће.

Премијер Српске је рекао да ће Влада дати 100.000 КМ прњаворском предузећу “Рибњак” који је у стечају да би, док се чека стратешки партнер, могло обављати основну дјелатност, порибњавати, очистити канале и остало.

Он је навео и да је прошлост лош период липицанерске ергеле “Вучијак”.

“Желимо да и даље улажемо, реновирамо и направимо од ергеле један пословни субјекат који ће бити понос Републике Српске”, истакао је Вишковић.

Он је закључио да је евидентан значајан напредак Прњавора што је допринос актуелне власти на републичком и локалном нивоу.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Прњавору да је ресорно министарство на рачуне пољопривредних произвођача у овој локалној заједници прошле године уплатило 3,9 милиона КМ подстицаја, те да очекује да ће ове године износ бити и већи.

Само за инвестиције на фармама, рекао је Пашалић, обезбијеђено је нешто мање од милион КМ за 125 произвођача.

“Углавном је ријеч о набавци механизације – око 15 трактора, више од 80 прикључака и другим инвестицијама”, изјавио је Пашалић новинарима након састанка са руководством општине којем је присуствовао заједно са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем.

Пашалић је навео да је на састанку било ријечи и о ергели “Вучијак”, за коју је Министарство, осим редовног гранта, обезбиједило додатних 250.000 КМ са посебног рачуна за санацију објекта.

“То је први пут у посљедње вријеме да се нешто конкретно почиње радити на ергели кад је у питању санација објеката”, истакао је Пашалић.

Он је напоменуо да су обезбијеђена и одређена средства за предузеће “Рибњак”, које је у стечају, за чишћење канала и порибљавање.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш нагласио је да је Прњавор примјер одличне сарадње општинских и републичких власти, додајући да је у посљедњих четири или пет година у ову локалну заједницу, осим изградње ауто-пута као највеће инвестиције, уложено око 17 милиона КМ.

“Од тог износа, више од 10 милиона КМ је подршка Владе Републике Српске. Најважнија подршка свакако је градња ауто-пута и петље на ауто-путу. Осим тога, општина је од Владе Српске добила као поклон 120 хектара земљишта од којег смо направили пословну зону `Вијака`, а вриједност земљишта је већа од 25 милиона КМ”, рекао је Томаш.

Он је додао да општина тренутно прометује то земљиште и на тај начин остварује додатне приходе у буџет, али да је посебно важно да пословна зона има 13 нових привредних субјеката, који граде своје пословне погоне.

Томаш је подсјетио да је Влада, осим улагања у инфраструктурне објекте, подржала и привредне субјекте са подручја општине, прије свега током пандемије, што је свакако допринијело да се на подручју општине, и поред проблема посљедњих година, повећа запосленост и остварени приход привредника.

“Ако то мјеримо бројем запослених радника, довољан је податак да је 2016. године било запослено 6.457, а крајем прошле године 7.512 радника, што је за 1.000 радника више у посљедњих пет година”, нагласио је Томаш.

Он је напоменуо да је Прњавор и ове године од Владе добио значајну помоћ, прије свега у инвестицијама, те издвојио 800.000 КМ за градњу инфраструктуре у пословној зони “Вијака” и 250.000 КМ за санацију објеката ергеле “Вучијак”.

“Истовремено се ради реконструкција два веома значајна путна правца, један од Српца према Теслићу гдје 40 километара пролази кроз Прњавор и други од Клашница до Прњавора, за шта је такође издвојено око 17 милиона КМ”, прецизирао је Томаш.

Он је захвалио Министарству пољопривреде на свим активностима које су предузимане на подручју општине, прије свега у санирању стања на ергели “Вучијак”.

Томаш је истакао да је Прњавор пољопривредно оријентисан крај и да општина улаже у овај сектор од 400.000 КМ до 500.000 КМ.

“Подстицаји републичких власти ове године биће готово четири милиона КМ, што говори о повећању пољопривредне производње, прије свега производње откупног млијека гдје ће подстицај бити око 2,5 милиона КМ”, рекао је Томаш.

 
PROČITAJTE JOŠ
ЗА ДЕВЕТ ПРОЈЕКАТА МЛАДИХ 24.000 КМ
ПРЊАВОР, 15. АПРИЛА  - Омладинска банка Прњавор уз финансијску подршку Фондације „Мозаик“ и Општине Прњавор ове године подржаће девет пројеката младих  у укупној вриједности 24.000 КМ.Директор програма Омладинске банке Фондације ...
Pročitaj
ЦИК: ПОБЈЕДА СНСД-а ЗА ПАРЛАМЕНТАРНУ СКУПШТИНУ БИХ
ПРЊАВОР, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Кандидатска листа СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ на подручју општине Прњавор добила је 6.233 гласа на јучерашњим општим изборима и са 43,54 однијела побједу, прелиминарни ...
Pročitaj
ПОЧЕО ПРВИ КАМП ЗА ПИОНИРСКЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦЕ СРПСКЕ
ПРЊАВОР, 7. ЈУНА  -    У Прњавору је почео први камп Фудбалског савеза Републике Српске /ФС РС/  који ће до петка окупити репрезентацију У13 и У14. Пионирска репрезентација, дјечаци рођени 2008. ...
Pročitaj
ЗА ВИКЕНД МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР “ВИВИА 3 НА 3”
ПРЊАВОР, 13. ЈУЛА  - Међународни кошаркашки турнир "ВИВИА 3 на 3" у Прњавору ће се играти 16. и 17. јула, а побједник ће, како је потврдила Међународна кошаркашка федерација ФИБА ...
Pročitaj
УКАЗАНО НА ЗНАЧАЈ УПОТРЕБЕ СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА И ДЈЕЧИЈИХ АУТО СЈЕДАЛИЦА
ПРЊАВОР, 27. АПРИЛА /СРНА/ - Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске уручењем десет ауто сједалица родитељима са малом дјецом, приказом симулатора превртања возила и косе равни ученицима средњих школа на ...
Pročitaj
ЗА ДЕВЕТ ПРОЈЕКАТА МЛАДИХ 24.000 КМ
ЦИК: ПОБЈЕДА СНСД-а ЗА ПАРЛАМЕНТАРНУ СКУПШТИНУ БИХ
ПОЧЕО ПРВИ КАМП ЗА ПИОНИРСКЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦЕ СРПСКЕ
ЗА ВИКЕНД МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР “ВИВИА 3 НА 3”
УКАЗАНО НА ЗНАЧАЈ УПОТРЕБЕ СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА И ДЈЕЧИЈИХ
Show Buttons
Hide Buttons