ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА

ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   – Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ обиљежили су викенд у Прњавору.

Прњаворски пјесник Зоран Грумић, идејни творац и домаћин манифестације ‘’Пјеснички жубори– Грузијада 2022’’ , угостио је пјесничке ствараоце из више општина и градова Републике Српске, а  током сусрета представљен је и пјеснички зборник у којем су се нашли радови 49 аутора из Српске и региона.

Грумић каже да је основна идеја ових првих пјесничких сусрета дружење и читање поезије.

‘’Видјети оволико људи на једном мјесту представља велико задовољство, све су то моји пријатељи са којима се дружим и чије сам стихове имао прилику читати и спознати. Управо кроз поезију и дружење проживио сам најљепше тренутке у животу“, каже Грумић.

Међу гостима „Грузијаде“ нашла се и пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче која је рекла да је природно окружење у каквом је одржан сусрет велика инспирација за пјесничко стваралаштво.

„Важно је да се различите емоције промовишу међу људима,  посебно у данашњем времену када се жива ријеч губи наспрам технологије и друштвених мрежа“ , каже Китићева.

ГКУД ”Пронија” одржао је у Центру за културу у Прњавору први концерт дјечијих и омладинских ансамбала на којем су се представили два градска дјечија ансамбла, ансамбли овог друштва из Мравице, Кулаша и Смртића, Дјечији хор „Пиколино“ као и гостујући ЦКУД ”Лепа Радић” из Градишке и КУД ”Изудин Мулабећировић Изо” из Јелаха.

Умјетнички руководилац дјечијег ансамбла ГКУД ”Пронија” Ана Сибинчић каже да је малишанима увијек драго када имају прилику да наступају,  а посебно дружење и стварање нових пријатељстава са дјецом из других крајева Републике Српске и БиХ.

Други дио концерта на којем ће наступити ансамбли ГКУД „Пронија“ из Мравице, Вијачана и Смртића, те гости из КУД „Јајце“ Јајце и КУД „Милош Купрес“  Кожухе одржаће се у суботу, 18. јуна.

На љетној позорници градског парка „Љубав, вјера, нада“ наступима СПКД „Просвјета“Прњавор  и СКУД „Дервента“ Дервента одржано је вече етно пјесме.

Руководилац вокално-инструменталне групе СПКД „Просвјета“ Љубиша Самарџија каже да у овој групи која је формирана прије годину дана активно ради и наступа десетак дјевојака, као и да је јако задовољан њиховим радом,  залагањем и уложеним трудом.

Руководилац пјевачке групе из Дервенте Милијана Жунић напоменула је да је етно пјесма дио националног идентитета који се мора сачувати.

 „Кроз што више оваквих наступа можемо додатно едуковати ширу јавност о њеном значају,  јер данас када у музици имамо мноштво различитих жанрова права вриједност се некако потискује у страну, зато КУД-ови морају бити носиоци и чувари традиције“ ,  истакла је она.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПОБЈЕДА ЕКИПЕ ИЗ ПРЊАВОРА
ПРЊАВОР, 14. МАЈА   - Теквондо клуб /ТК/ „Прњавор“ освојио је прво мјесто на Теквондо првенству Републике Српске, чији је данас био домаћин.Друго мјесто припало је ТК „Фалкон“  Бијељина,  а треће ...
Pročitaj
НЕМА ПОСКУПЉЕЊА ВОДЕ
ПРЊАВОР, 20. АПРИЛА   - Нема поскупљења воде за потрошаче на подручју општине Прњавор, рекао је у изјави новинарима предсједник Скупштине општине Жељко Симић након данашње сједнице на којој се ...
Pročitaj
ГИМНАЗИЈА – МАТУРАНТИМА 46. ГЕНЕРАЦИЈЕ УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ
ПРЊАВОР, 10. ЈУНА   - Уручењем диплома за 52 матуранта  прњаворска Гимназија данас је испратила 46. генерацију ученика.Директор Гимназије Дајана Остојић каже да су поносни на чињеницу да испраћају још једну ...
Pročitaj
МИА, ЛЕА, РЕЉА И ТАРА У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БЕБА
ПРЊАВОР, 29. ЈУНА  -  Миа и Леа Кнежевић, Реља Малијевић и Тара Голић изабране су у предсједништво овогодишње „Конференције беба“ у Прњавору.Миа и Леа Кнежевић рођене прије седам дана најмлађе ...
Pročitaj
ЖАНА БУТУЛИЈА – С ЉУБАВЉУ ЖИВИМ УЧИТЕЉСКИ ПОЗИВ
Магистар разредне наставе Жана Бутулија прве учитељске дане провела је у подручној школи у Просјеку, општина Прњавор. Након једне деценије животни пут је доводи у бањалучку Основну школу „Георги Стојков ...
Pročitaj
ПОБЈЕДА ЕКИПЕ ИЗ ПРЊАВОРА
НЕМА ПОСКУПЉЕЊА ВОДЕ
ГИМНАЗИЈА – МАТУРАНТИМА 46. ГЕНЕРАЦИЈЕ УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ
МИА, ЛЕА, РЕЉА И ТАРА У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БЕБА
ЖАНА БУТУЛИЈА – С ЉУБАВЉУ ЖИВИМ УЧИТЕЉСКИ ПОЗИВ
Show Buttons
Hide Buttons