ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА

ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   – Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ обиљежили су викенд у Прњавору.

Прњаворски пјесник Зоран Грумић, идејни творац и домаћин манифестације ‘’Пјеснички жубори– Грузијада 2022’’ , угостио је пјесничке ствараоце из више општина и градова Републике Српске, а  током сусрета представљен је и пјеснички зборник у којем су се нашли радови 49 аутора из Српске и региона.

Грумић каже да је основна идеја ових првих пјесничких сусрета дружење и читање поезије.

‘’Видјети оволико људи на једном мјесту представља велико задовољство, све су то моји пријатељи са којима се дружим и чије сам стихове имао прилику читати и спознати. Управо кроз поезију и дружење проживио сам најљепше тренутке у животу“, каже Грумић.

Међу гостима „Грузијаде“ нашла се и пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче која је рекла да је природно окружење у каквом је одржан сусрет велика инспирација за пјесничко стваралаштво.

„Важно је да се различите емоције промовишу међу људима,  посебно у данашњем времену када се жива ријеч губи наспрам технологије и друштвених мрежа“ , каже Китићева.

ГКУД ”Пронија” одржао је у Центру за културу у Прњавору први концерт дјечијих и омладинских ансамбала на којем су се представили два градска дјечија ансамбла, ансамбли овог друштва из Мравице, Кулаша и Смртића, Дјечији хор „Пиколино“ као и гостујући ЦКУД ”Лепа Радић” из Градишке и КУД ”Изудин Мулабећировић Изо” из Јелаха.

Умјетнички руководилац дјечијег ансамбла ГКУД ”Пронија” Ана Сибинчић каже да је малишанима увијек драго када имају прилику да наступају,  а посебно дружење и стварање нових пријатељстава са дјецом из других крајева Републике Српске и БиХ.

Други дио концерта на којем ће наступити ансамбли ГКУД „Пронија“ из Мравице, Вијачана и Смртића, те гости из КУД „Јајце“ Јајце и КУД „Милош Купрес“  Кожухе одржаће се у суботу, 18. јуна.

На љетној позорници градског парка „Љубав, вјера, нада“ наступима СПКД „Просвјета“Прњавор  и СКУД „Дервента“ Дервента одржано је вече етно пјесме.

Руководилац вокално-инструменталне групе СПКД „Просвјета“ Љубиша Самарџија каже да у овој групи која је формирана прије годину дана активно ради и наступа десетак дјевојака, као и да је јако задовољан њиховим радом,  залагањем и уложеним трудом.

Руководилац пјевачке групе из Дервенте Милијана Жунић напоменула је да је етно пјесма дио националног идентитета који се мора сачувати.

 „Кроз што више оваквих наступа можемо додатно едуковати ширу јавност о њеном значају,  јер данас када у музици имамо мноштво различитих жанрова права вриједност се некако потискује у страну, зато КУД-ови морају бити носиоци и чувари традиције“ ,  истакла је она.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
НА СУТРАШЊЕМ ПРВЕНСТВУ СРПСКЕ НАСТУПИЋЕ ВИШЕ ОД 200 ТАКМИЧАРА
ПРЊАВОР, 13.МАЈА /СРНА/ - На 23. Теквондо првенству Републике Српске које ће се одржати сутра у Прњавору  наступиће више од 200 такмичара из 12 клубова Републике Српске, потврдио је у ...
Pročitaj
СВЕЧАНО ОТВОРЕН 10. РЕГИОНАЛНИ САЈАМ
ПРЊАВОР, 19. МАЈА /СРНА/ - У Прњавору је данас свечано отворен дводневни  10. Регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма „Прњавор 2022“ , који је окупио око 120 излагача из Републике ...
Pročitaj
„ВИДОВДАНСКА ОЛИМПИЈАДА“ У КУЛАШИМА ОКУПИЛА 16 ЕКИПА
ПРЊАВОР, 26. ЈУНА  - Општинска Борачка организација Прњавор домаћин је 24. Видовданске олимпијаде „Кулаши 2022“ на којој учествује 16 екипа.Предсједник Мјесне Борачке организације Поповићи - Кулаши Радослав Петровић одзив је ...
Pročitaj
ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ 13. БАЈК ФЕСТ
ПРЊАВОР, 3. ЈУНА  - Након двогодишње паузе због пандемије вируса корона Мото клуб /МК/ „Прњавор07“ овог викенда је домаћин 13. „Бајк феста“ који ће бити одржан у Спортско –рекреативном центру ...
Pročitaj
МОЛИТВЕНО СЕ ОБИЉЕЖАВА НАЈТУЖНИЈИ ДАН У ГОДИНИ
ПРЊАВОР, 22. АПРИЛА    - Велики петак, најтужнији дан у години, молитвено се обиљежава у свим православним храмовима на подручју општине Прњавор.У Храму Светог великомученика Георгија вечерње богослужење уз изношење ...
Pročitaj
НА СУТРАШЊЕМ ПРВЕНСТВУ СРПСКЕ НАСТУПИЋЕ ВИШЕ ОД 200
СВЕЧАНО ОТВОРЕН 10. РЕГИОНАЛНИ САЈАМ
„ВИДОВДАНСКА ОЛИМПИЈАДА“ У КУЛАШИМА ОКУПИЛА 16 ЕКИПА
ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ 13. БАЈК ФЕСТ
МОЛИТВЕНО СЕ ОБИЉЕЖАВА НАЈТУЖНИЈИ ДАН У ГОДИНИ
Show Buttons
Hide Buttons