ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА

ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   – Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ обиљежили су викенд у Прњавору.

Прњаворски пјесник Зоран Грумић, идејни творац и домаћин манифестације ‘’Пјеснички жубори– Грузијада 2022’’ , угостио је пјесничке ствараоце из више општина и градова Републике Српске, а  током сусрета представљен је и пјеснички зборник у којем су се нашли радови 49 аутора из Српске и региона.

Грумић каже да је основна идеја ових првих пјесничких сусрета дружење и читање поезије.

‘’Видјети оволико људи на једном мјесту представља велико задовољство, све су то моји пријатељи са којима се дружим и чије сам стихове имао прилику читати и спознати. Управо кроз поезију и дружење проживио сам најљепше тренутке у животу“, каже Грумић.

Међу гостима „Грузијаде“ нашла се и пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче која је рекла да је природно окружење у каквом је одржан сусрет велика инспирација за пјесничко стваралаштво.

„Важно је да се различите емоције промовишу међу људима,  посебно у данашњем времену када се жива ријеч губи наспрам технологије и друштвених мрежа“ , каже Китићева.

ГКУД ”Пронија” одржао је у Центру за културу у Прњавору први концерт дјечијих и омладинских ансамбала на којем су се представили два градска дјечија ансамбла, ансамбли овог друштва из Мравице, Кулаша и Смртића, Дјечији хор „Пиколино“ као и гостујући ЦКУД ”Лепа Радић” из Градишке и КУД ”Изудин Мулабећировић Изо” из Јелаха.

Умјетнички руководилац дјечијег ансамбла ГКУД ”Пронија” Ана Сибинчић каже да је малишанима увијек драго када имају прилику да наступају,  а посебно дружење и стварање нових пријатељстава са дјецом из других крајева Републике Српске и БиХ.

Други дио концерта на којем ће наступити ансамбли ГКУД „Пронија“ из Мравице, Вијачана и Смртића, те гости из КУД „Јајце“ Јајце и КУД „Милош Купрес“  Кожухе одржаће се у суботу, 18. јуна.

На љетној позорници градског парка „Љубав, вјера, нада“ наступима СПКД „Просвјета“Прњавор  и СКУД „Дервента“ Дервента одржано је вече етно пјесме.

Руководилац вокално-инструменталне групе СПКД „Просвјета“ Љубиша Самарџија каже да у овој групи која је формирана прије годину дана активно ради и наступа десетак дјевојака, као и да је јако задовољан њиховим радом,  залагањем и уложеним трудом.

Руководилац пјевачке групе из Дервенте Милијана Жунић напоменула је да је етно пјесма дио националног идентитета који се мора сачувати.

 „Кроз што више оваквих наступа можемо додатно едуковати ширу јавност о њеном значају,  јер данас када у музици имамо мноштво различитих жанрова права вриједност се некако потискује у страну, зато КУД-ови морају бити носиоци и чувари традиције“ ,  истакла је она.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ОИК: БИРАЛИШТА ЗАТВОРЕНА, ИЗЛАЗНОСТ  41, 59  ОДСТО
ПРЊАВОР, 2. ОКТОБРА /СРНА/  - Излазност на општим изборима на подручју општине Прњавор је 41,59 одсто или 16.307 бирача од  регистрованих 39. 207,  потврђено је Срни из Општинске изборне комисије ...
Pročitaj
Удружење „Четири плус“: ДРУЖЕЊЕМ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ПОРОДИЦЕ
ПРЊАВОР, 15. МАЈА  - Удружење родитеља са четворо и више дјеце Прњавор обиљежило је Међународни дан породице  шетњом кроз главну градску улицу, породичним присуством дјечијој представи и концерту локалног бенда ...
Pročitaj
ЗА ВИКЕНД МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР “ВИВИА 3 НА 3”
ПРЊАВОР, 13. ЈУЛА  - Међународни кошаркашки турнир "ВИВИА 3 на 3" у Прњавору ће се играти 16. и 17. јула, а побједник ће, како је потврдила Међународна кошаркашка федерација ФИБА ...
Pročitaj
РЕБАЛАНСОМ ОВОГОДИШЊИ БУЏЕТСКИ ОКВИР УВЕЋАН ЗА 2.660.000 КМ
ПРЊАВОР, 27. ЈУНА    -  Скупштина општине Прњавор усвојила је данас ребаланс буџета за 2022. годину на основу кога је буџетски оквир увећан за 9,57 одсто или 2.660.000 КМ и ...
Pročitaj
ЦИК: СНСД У ВОЂСТВУ И ЗА НАРОДНУ СКУПШТИНУ СРПСКЕ
ПРЊАВОР, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Кандидатска листа СНСД-а у изборној јединици два за Народну скупштину Републике Српске освојила је 43,17 одсто или 6.260 гласова становника општине Прњавор, подаци су Централне ...
Pročitaj
ОИК: БИРАЛИШТА ЗАТВОРЕНА, ИЗЛАЗНОСТ 41, 59
Удружење „Четири плус“: ДРУЖЕЊЕМ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ПОРОДИЦЕ
ЗА ВИКЕНД МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР “ВИВИА 3 НА 3”
РЕБАЛАНСОМ ОВОГОДИШЊИ БУЏЕТСКИ ОКВИР УВЕЋАН ЗА 2.660.000 КМ
ЦИК: СНСД У ВОЂСТВУ И ЗА НАРОДНУ СКУПШТИНУ
Show Buttons
Hide Buttons