ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА

ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   – Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ обиљежили су викенд у Прњавору.

Прњаворски пјесник Зоран Грумић, идејни творац и домаћин манифестације ‘’Пјеснички жубори– Грузијада 2022’’ , угостио је пјесничке ствараоце из више општина и градова Републике Српске, а  током сусрета представљен је и пјеснички зборник у којем су се нашли радови 49 аутора из Српске и региона.

Грумић каже да је основна идеја ових првих пјесничких сусрета дружење и читање поезије.

‘’Видјети оволико људи на једном мјесту представља велико задовољство, све су то моји пријатељи са којима се дружим и чије сам стихове имао прилику читати и спознати. Управо кроз поезију и дружење проживио сам најљепше тренутке у животу“, каже Грумић.

Међу гостима „Грузијаде“ нашла се и пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче која је рекла да је природно окружење у каквом је одржан сусрет велика инспирација за пјесничко стваралаштво.

„Важно је да се различите емоције промовишу међу људима,  посебно у данашњем времену када се жива ријеч губи наспрам технологије и друштвених мрежа“ , каже Китићева.

ГКУД ”Пронија” одржао је у Центру за културу у Прњавору први концерт дјечијих и омладинских ансамбала на којем су се представили два градска дјечија ансамбла, ансамбли овог друштва из Мравице, Кулаша и Смртића, Дјечији хор „Пиколино“ као и гостујући ЦКУД ”Лепа Радић” из Градишке и КУД ”Изудин Мулабећировић Изо” из Јелаха.

Умјетнички руководилац дјечијег ансамбла ГКУД ”Пронија” Ана Сибинчић каже да је малишанима увијек драго када имају прилику да наступају,  а посебно дружење и стварање нових пријатељстава са дјецом из других крајева Републике Српске и БиХ.

Други дио концерта на којем ће наступити ансамбли ГКУД „Пронија“ из Мравице, Вијачана и Смртића, те гости из КУД „Јајце“ Јајце и КУД „Милош Купрес“  Кожухе одржаће се у суботу, 18. јуна.

На љетној позорници градског парка „Љубав, вјера, нада“ наступима СПКД „Просвјета“Прњавор  и СКУД „Дервента“ Дервента одржано је вече етно пјесме.

Руководилац вокално-инструменталне групе СПКД „Просвјета“ Љубиша Самарџија каже да у овој групи која је формирана прије годину дана активно ради и наступа десетак дјевојака, као и да је јако задовољан њиховим радом,  залагањем и уложеним трудом.

Руководилац пјевачке групе из Дервенте Милијана Жунић напоменула је да је етно пјесма дио националног идентитета који се мора сачувати.

 „Кроз што више оваквих наступа можемо додатно едуковати ширу јавност о њеном значају,  јер данас када у музици имамо мноштво различитих жанрова права вриједност се некако потискује у страну, зато КУД-ови морају бити носиоци и чувари традиције“ ,  истакла је она.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
КОНЦЕРТОМ У ГРАДСКОМ ПАРКУ ОБИЉЕЖЕН ДАН МУЗИКЕ
ПРЊАВОР, 21. ЈУНА  - Наступом 14 ученика Музичке школе "Константин Бабић" у градском парку у Прњавору обиљежен је Свјетски дан музике.В.д. директора школе Гордана Бабић рекла је  да су ученици ...
Pročitaj
ЦИК: СНСД У ВОЂСТВУ И ЗА НАРОДНУ СКУПШТИНУ СРПСКЕ
ПРЊАВОР, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Кандидатска листа СНСД-а у изборној јединици два за Народну скупштину Републике Српске освојила је 43,17 одсто или 6.260 гласова становника општине Прњавор, подаци су Централне ...
Pročitaj
ТЕКВОНДО: БХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТРЕНИНГУ У ПРЊАВОРУ
ПРЊАВОР, 16. АПРИЛА   -  Теквондо савез Републике Српске /ТС РС/ домаћин је завршних припрема бх репрезентације за предстојеће Европско првенство, а данашњи тренинг одржан је у Спортској дворани  у ...
Pročitaj
БАЊА КУЛАШИ: ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КОРИШТЕЊЕ ТУРИСТИЧКИХ ВАУЧЕРА
ПРЊАВОР, 13. ЈУЛА   - Извршни директор Бање Кулаши Далибор Дринић каже да је од почетка мјесеца до данас у овом здравствено– туристичком центру  искориштено 66 туристичких ваучера  у вриједности од ...
Pročitaj
ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ГРОБЉАНСКЕ КАПЕЛЕ
ПРЊАВОР, 5. ЈУНА   - Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем уз саслужење више свештеника и ђакона обавио је данас молитвени чин освећења темеља гробљанске капеле у новом гробљу у Прњавору.Владика Јефрем ...
Pročitaj
КОНЦЕРТОМ У ГРАДСКОМ ПАРКУ ОБИЉЕЖЕН ДАН МУЗИКЕ
ЦИК: СНСД У ВОЂСТВУ И ЗА НАРОДНУ СКУПШТИНУ
ТЕКВОНДО: БХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТРЕНИНГУ У ПРЊАВОРУ
БАЊА КУЛАШИ: ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА КОРИШТЕЊЕ ТУРИСТИЧКИХ ВАУЧЕРА
ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ГРОБЉАНСКЕ КАПЕЛЕ
Show Buttons
Hide Buttons