ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА

ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   – Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ обиљежили су викенд у Прњавору.

Прњаворски пјесник Зоран Грумић, идејни творац и домаћин манифестације ‘’Пјеснички жубори– Грузијада 2022’’ , угостио је пјесничке ствараоце из више општина и градова Републике Српске, а  током сусрета представљен је и пјеснички зборник у којем су се нашли радови 49 аутора из Српске и региона.

Грумић каже да је основна идеја ових првих пјесничких сусрета дружење и читање поезије.

‘’Видјети оволико људи на једном мјесту представља велико задовољство, све су то моји пријатељи са којима се дружим и чије сам стихове имао прилику читати и спознати. Управо кроз поезију и дружење проживио сам најљепше тренутке у животу“, каже Грумић.

Међу гостима „Грузијаде“ нашла се и пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче која је рекла да је природно окружење у каквом је одржан сусрет велика инспирација за пјесничко стваралаштво.

„Важно је да се различите емоције промовишу међу људима,  посебно у данашњем времену када се жива ријеч губи наспрам технологије и друштвених мрежа“ , каже Китићева.

ГКУД ”Пронија” одржао је у Центру за културу у Прњавору први концерт дјечијих и омладинских ансамбала на којем су се представили два градска дјечија ансамбла, ансамбли овог друштва из Мравице, Кулаша и Смртића, Дјечији хор „Пиколино“ као и гостујући ЦКУД ”Лепа Радић” из Градишке и КУД ”Изудин Мулабећировић Изо” из Јелаха.

Умјетнички руководилац дјечијег ансамбла ГКУД ”Пронија” Ана Сибинчић каже да је малишанима увијек драго када имају прилику да наступају,  а посебно дружење и стварање нових пријатељстава са дјецом из других крајева Републике Српске и БиХ.

Други дио концерта на којем ће наступити ансамбли ГКУД „Пронија“ из Мравице, Вијачана и Смртића, те гости из КУД „Јајце“ Јајце и КУД „Милош Купрес“  Кожухе одржаће се у суботу, 18. јуна.

На љетној позорници градског парка „Љубав, вјера, нада“ наступима СПКД „Просвјета“Прњавор  и СКУД „Дервента“ Дервента одржано је вече етно пјесме.

Руководилац вокално-инструменталне групе СПКД „Просвјета“ Љубиша Самарџија каже да у овој групи која је формирана прије годину дана активно ради и наступа десетак дјевојака, као и да је јако задовољан њиховим радом,  залагањем и уложеним трудом.

Руководилац пјевачке групе из Дервенте Милијана Жунић напоменула је да је етно пјесма дио националног идентитета који се мора сачувати.

 „Кроз што више оваквих наступа можемо додатно едуковати ширу јавност о њеном значају,  јер данас када у музици имамо мноштво различитих жанрова права вриједност се некако потискује у страну, зато КУД-ови морају бити носиоци и чувари традиције“ ,  истакла је она.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
НА ПРВЕНСТВУ СРПСКЕ 12 КЛУБОВА
ПРЊАВОР, 14. МАЈА  - На 23. Теквондо првенству Републике Српске које се данас одржава у Прњавору учествује 12 клубова из девет градова Српске, а такмичења се одвијају у двије дисциплине ...
Pročitaj
ДАНАС КОМЕМОРАЦИЈА И САХРАНА НОВИНАРА НЕДЕЉКА САНЧАНИНА
ПРЊАВОР, 23. АПРИЛА  - У Прњавору ће данас бити сахрањен новинар и књижевник Недељко Санчанин, који је јуче преминуо након краће и тешке болести. Комеморација ће бити одржана у 14.00 часова ...
Pročitaj
НАЦРТОМ РЕБАЛАНСА БУЏЕТ УВЕЋАН ЗА 2,3 МИЛИОНА КМ
ПРЊАВОР, 14. ЈУНА  - На данашњој сједници Скупштине општине Прњавор усвојен је нацрт ребаланса којим је буџетски оквир општине Прњавор увећан за 2,3 милиона КМ или 8,31 одсто у односу ...
Pročitaj
ТОМАШ: ОПШТИНА ОБЕЗБЈЕЂУЈЕ КЊИГЕ ЗА 1.268 ОСНОВАЦА
ПРЊАВОР, 28. АПРИЛА  - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је данас да ће ова локална заједница набавити уџбенике за наредну школску годину за 1.268 ученика основних школа са подручја ...
Pročitaj
ОПШТИНА ДАРОВАЛА  71 БЕБУ СА ПО 500 КМ
ПРЊАВОР, 8. ЈУЛА  -  Начелник општине Прњавор Дарко Томаш уприличио је данас пријем за 69 породица са подручја општине које су поднијеле захтјев за накнаду поводом рођења дјетета и за ...
Pročitaj
НА ПРВЕНСТВУ СРПСКЕ 12 КЛУБОВА
ДАНАС КОМЕМОРАЦИЈА И САХРАНА НОВИНАРА НЕДЕЉКА САНЧАНИНА
НАЦРТОМ РЕБАЛАНСА БУЏЕТ УВЕЋАН ЗА 2,3 МИЛИОНА КМ
ТОМАШ: ОПШТИНА ОБЕЗБЈЕЂУЈЕ КЊИГЕ ЗА 1.268 ОСНОВАЦА
ОПШТИНА ДАРОВАЛА 71 БЕБУ СА ПО 500
Show Buttons
Hide Buttons