ВИКЕНД ПЈЕСНИКА И ФОЛКЛОРА

ПРЊАВОР, 12.ЈУНА   – Први пјеснички сусрети ‘’Пјеснички жубори – Грузијада 2022’’ , концерт у организацији Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ „Пронија“ и етно вече чији је домаћин било Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ обиљежили су викенд у Прњавору.

Прњаворски пјесник Зоран Грумић, идејни творац и домаћин манифестације ‘’Пјеснички жубори– Грузијада 2022’’ , угостио је пјесничке ствараоце из више општина и градова Републике Српске, а  током сусрета представљен је и пјеснички зборник у којем су се нашли радови 49 аутора из Српске и региона.

Грумић каже да је основна идеја ових првих пјесничких сусрета дружење и читање поезије.

‘’Видјети оволико људи на једном мјесту представља велико задовољство, све су то моји пријатељи са којима се дружим и чије сам стихове имао прилику читати и спознати. Управо кроз поезију и дружење проживио сам најљепше тренутке у животу“, каже Грумић.

Међу гостима „Грузијаде“ нашла се и пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче која је рекла да је природно окружење у каквом је одржан сусрет велика инспирација за пјесничко стваралаштво.

„Важно је да се различите емоције промовишу међу људима,  посебно у данашњем времену када се жива ријеч губи наспрам технологије и друштвених мрежа“ , каже Китићева.

ГКУД ”Пронија” одржао је у Центру за културу у Прњавору први концерт дјечијих и омладинских ансамбала на којем су се представили два градска дјечија ансамбла, ансамбли овог друштва из Мравице, Кулаша и Смртића, Дјечији хор „Пиколино“ као и гостујући ЦКУД ”Лепа Радић” из Градишке и КУД ”Изудин Мулабећировић Изо” из Јелаха.

Умјетнички руководилац дјечијег ансамбла ГКУД ”Пронија” Ана Сибинчић каже да је малишанима увијек драго када имају прилику да наступају,  а посебно дружење и стварање нових пријатељстава са дјецом из других крајева Републике Српске и БиХ.

Други дио концерта на којем ће наступити ансамбли ГКУД „Пронија“ из Мравице, Вијачана и Смртића, те гости из КУД „Јајце“ Јајце и КУД „Милош Купрес“  Кожухе одржаће се у суботу, 18. јуна.

На љетној позорници градског парка „Љубав, вјера, нада“ наступима СПКД „Просвјета“Прњавор  и СКУД „Дервента“ Дервента одржано је вече етно пјесме.

Руководилац вокално-инструменталне групе СПКД „Просвјета“ Љубиша Самарџија каже да у овој групи која је формирана прије годину дана активно ради и наступа десетак дјевојака, као и да је јако задовољан њиховим радом,  залагањем и уложеним трудом.

Руководилац пјевачке групе из Дервенте Милијана Жунић напоменула је да је етно пјесма дио националног идентитета који се мора сачувати.

 „Кроз што више оваквих наступа можемо додатно едуковати ширу јавност о њеном значају,  јер данас када у музици имамо мноштво различитих жанрова права вриједност се некако потискује у страну, зато КУД-ови морају бити носиоци и чувари традиције“ ,  истакла је она.   /крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
МЕСАРИМА И ПРЕХРАМБЕНИМ ПРЕРАЂИВАЧИМА  СТИПЕНДИЈЕ И БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ
ПРЊАВОР, 13. ЈУНА   - У три средње школе у Прњавору у први разредшколске 2022./2023. године планиран је упис 272 ученика, а месар и прехрамбени прерађивач  су дефицитарна занимања за која ...
Pročitaj
ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО ДВА НОВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА
ПРЊАВОР, 7. ЈУЛА  -  Дом здравља у Прњавору добио је два нова санитетска возила, чија је вриједност виша од 180.000 КМ.  Директор ове здравствене установе Бојан Суботић појаснио је да ...
Pročitaj
ВИЈЕНЦИ И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ
ПРЊАВОР, 9. МАЈА  - Општинска организација СУБНОР-а Прњавор обиљежила је Дан побједе над фашизмом полагањем вијенаца код спомен- биста четири народна хероја НОР-а са подручја општине Прњавор, спомен-обиљежја палим борцима ...
Pročitaj
ОД ЛУТРИЈЕ СРПСКЕ НАПЛАЋЕНО СВИХ 1,2 МИЛИОНА КМ ДУГА
ПРЊАВОР, 11. ЈУЛА  - Општина Прњавор је наплатила цјелокупан износ потраживања од Лутрије Републике Српске од 1,2 милиона КМ, потврдио је на данашњој конференцији за новинаре начелник општине Прњавор Дарко ...
Pročitaj
ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ
ПРЊАВОР, 18.4.  - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Прњавору да ће Влада увијек бити партнер и на услузи локалним заједницама, али да резултати тог заједничког ...
Pročitaj
МЕСАРИМА И ПРЕХРАМБЕНИМ ПРЕРАЂИВАЧИМА СТИПЕНДИЈЕ И БЕСПЛАТАН
ДОМ ЗДРАВЉА ДОБИО ДВА НОВА САНИТЕТСКА ВОЗИЛА
ВИЈЕНЦИ И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ
ОД ЛУТРИЈЕ СРПСКЕ НАПЛАЋЕНО СВИХ 1,2 МИЛИОНА КМ
ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ
Show Buttons
Hide Buttons