ЖАНА БУТУЛИЈА – С ЉУБАВЉУ ЖИВИМ УЧИТЕЉСКИ ПОЗИВ

Магистар разредне наставе Жана Бутулија прве учитељске дане провела је у подручној школи у Просјеку, општина Прњавор. Након једне деценије животни пут је доводи у бањалучку Основну школу „Георги Стојков Раковски“ , а крајем маја и међу пуноправне чланове Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије. Иза ње је много рада, труда, залагања, одрицања, протканих љубављу према дјеци, али, каже, ништа није тешко и немогуће када живите и волите посао који радите.

Припремила: Тамара Стојановић

ПРЊАВОР, 24. ЈУНА /СРНА/ – На конференцији Асоцијације најбољих наставника /ANN EX YU/бивше Југославије одржаној крајем маја у Сарајеву међу 200 учесника из шест земаља нашло се и четворо просвјетних радника из Републике Српске који су успјели испунити одређене критеријуме по угледу на свјетски избор и изабрани су у категоријама најбољи наставник и пуноправни чланови асоцијације.

По први пут на конференцији је учествовала и учитељица Жана Бутулија, поријеклом  из угледне прњаворске породице Проћ,  и одмах се, захваљујући свом иновативном и инспиративном раду,  нашла међу 21 награђеним просвјетним радником на листи за пуноправне чланове ANN EX YU.

Она је у изјави Срни појаснила да су током четири дана имали организоване разне едукативне радионице, панеле, као и сајам образовања гдје је била једини учесник из Републике Српске са темом „Све се може кад се наше руке сложе“.

„ Презентовала сам аматерски документарни филм који сам за вријеме пандемије вируса корона урадила и поклонила својим ученицима. Заправо овај филм је показатељ ‘златног троугла’  на релацији ученик – учитељ -родитељ, примјер да без те сарадње нема добрих резултата код ученика, односно да се требамо сви укључити како би финални резултат био позитиван и наши ученици били што бољи“ , каже учитељица Жана.

Она додаје да је поносна и на награду за идејно рјешење аутентичног беџа образовања, на којем је осликано дрво са коријеном и гранама у облику руку,  над којима су представљени књиге и основни алати разних професија, као симболична порука да све почиње од образовања – предшколског, потом рада са учитељима и наставницима кроз основно образовање,  до средње школе и високошколских установа.

„Поента је да од нас, просвјетних радника, почиње све, јер уколико поставимо добре васпитно-образовне коријене и темеље имаћемо још боље генерације. Управо зато и Асоцијација тежи да просвјетног радника  врати на мјесто које заслужује, да буду цијењени и поштовани“ , рекла је она.

Појашњава да је након  десет година у просвјети научила да успјети може само онај који  истински воли и живи посао учитеља, наставника и схвати да је благословен привилегијом рада са младим људима.

„Ова конференција је у први план истакла и још једну чињеницу, а то је да у нашем послу не би смјело бити зависти и ривалитета међу колегама уколико сви радимо за исти циљ да имамо здраве, успјешне нове генерације. Колеге из региона које имају импозантне каријере дочекале су нас искреним загрљајима, аплаузима, емоцијама“ , прича наша саговорница, која је након успјеха у Сарајеву добила понуде за разне пројекте, али и да се једна школа из Скопља побратими са бањалучком основном школом у којој она сада ради.

 „То је велики корак у сфери васпитно – образовног рада, да се прво просвјетни радници, а потом и ученици међусобно повежу, укључе, умреже. С моје стране уложила сам пуно и рада и знања да достојно представим своју школу,  Бањалуку, Прњавор, Републику Српску и на то сам поносна“ , каже она.

Учитељица Жана почела је од мале сеоске средине у општини Прњавор и доспјела до велике, еминентне градске школе, али се ни у једном тренутку није промијенила, са истом љубављу и жаром радила је и у Просјеку гдје је имала комбиновано одјељење са 5-6 ученика различитих узраста до Бањалуке гдје данас води одјељење са 25 ученика.

„Треба да идемо напријед управо због нових генерација. Сви они заслужују квалитетно образовање, да данас-сутра постану прави људи.  Да ли ће бити академски грађани или људи који ће имати одрђено струковно звање сасвим је небитно, крајњи циљ је да их из васпитно-образовних установа изведемо као квалитетне људе“ , појашњава она.

У раду са дјецом сматра да је најважније да су весела и здрава, а  мотивишу је дјечији осмјеси, њихова срећа, задовољство и искрени загрљај који јој показујући приврженост као омиљеној учитељици често знају поклонити.

 „Можда је мој успјех управо у томе што посао живим и када дођем кући, размишљам чиме их још могу мотивисати, заинтересовати и неупотребљавам то као клише јер желим да моји ученици у школу долазе са осмјехом, а не са страхом. Прије почетка наставе правимо тзв. поздравни круг, гдје ми свако од њих укратко каже како је провео претходни дан, мало се испричамо, створимо позитивну атмосферу и тек онда почињемо са радом“  , каже она.

Током школског часа осим података у уџбеницима ново градиво увијек прати посебно припремљени пано, презентација или неки други садржај који би малишанима додатно приближио област коју уче, али и проширио сазнања.

„Трудићу се и дати све од себе да тако и наставим јер ме срећном чини када су моји ђаци срећни. Правог резултата нема преко ноћи,али уложени рад, знање, залагање, труд и на крају љубав  знају препознати и наградити и дјеца и родитељи“ , истиче Жана.

За наредну конференцију Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије која ће се одржати у Загребу  припрема дидактичко средство које ће помоћи учитељима да кроз игрицу провјере знање ученика у одређеним наставним областима. Ни ту, каже, неће стати јер сматра да је након 10 година у овом послу на правом путу.

„Треба стално радити на себи. Има ствари гдје и учитељ може да напредује, а вјерујем да ће се наше звање почети више вредновати, да ће се просвјетни радници награђивати за истинске резултате“ ,закључује учитељица Жана.  /крај/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 3.500 ПОТРОШАЧА
ПРЊАВОР, 8. ЈУНА   - Синоћње невријеме које је захватило општину Прњавор оштетило је три средњенапонска вода због чега је око 3.500 потрошача тренутно без електричне енергије, потврђено је  јутрос ...
Pročitaj
ПРИЈЕМ ЗА ЈЕЛЕНУ ГАЈИЋ СЕНИОРСКУ РЕКОРДЕРКУ СРПСКЕ
ПРЊАВОР,6. МАЈА  - Начелник општине Дарко Томаш уприличио је пријем за атлетичарку Јелену Гајић из Прњавора која је прије неколико дана на Међународном атлетском митингу у Бару оборила сениорски рекорд ...
Pročitaj
ПРЊАВОРСКИ „ГРАДИП“ РАДИ НА УРЕЂЕЊУ НАЈСТАРИЈЕ ГРАДСКЕ УЛИЦЕ
ПРЊАВОР, 4. ЈУЛА   - Грађевинско предузеће /ГП/ „Градип“ из Прњавора изабрано је за извођача радова на реконструкцији најстарије и најфреквентније градске улице, а укупна вриједност радова је 1.891.350 КМ.Начелник општине ...
Pročitaj
ОИК: ИЗЛАЗНОСТ ДО 15.00 ЧАСОВА 30,57 ОДСТО
ПРЊАВОР, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - Излазност бирача на општим изборима на подручју општине Прњавор до 15.00 часова је  30,57 одсто, односно гласало је  11.986 бирача, саопштено је Срни из ОИК-а.Највећу ...
Pročitaj
ОИК: БИРАЛИШТА ЗАТВОРЕНА, ИЗЛАЗНОСТ  41, 59  ОДСТО
ПРЊАВОР, 2. ОКТОБРА /СРНА/  - Излазност на општим изборима на подручју општине Прњавор је 41,59 одсто или 16.307 бирача од  регистрованих 39. 207,  потврђено је Срни из Општинске изборне комисије ...
Pročitaj
БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 3.500 ПОТРОШАЧА
ПРИЈЕМ ЗА ЈЕЛЕНУ ГАЈИЋ СЕНИОРСКУ РЕКОРДЕРКУ СРПСКЕ
ПРЊАВОРСКИ „ГРАДИП“ РАДИ НА УРЕЂЕЊУ НАЈСТАРИЈЕ ГРАДСКЕ УЛИЦЕ
ОИК: ИЗЛАЗНОСТ ДО 15.00 ЧАСОВА 30,57 ОДСТО
ОИК: БИРАЛИШТА ЗАТВОРЕНА, ИЗЛАЗНОСТ 41, 59
Show Buttons
Hide Buttons