ПРЊАВОР УГОСТИО 35 МАЛИШАНА СА КОСМЕТА

ПРЊАВОР,25. ЈУНА /СРНА/ –  У Центру за културу Прњавор уприличен је дочек за 35 дјеце са Косова и Метохије који ће наредних седам дана боравити у породицама са подручја општине Прњавор.

У пратњи дјеце са КиМ допутовала су четири наставника. Александар Стевић рекао је новинарима да дјеца долазе из више енклава, односно из села Бање, Суво Грло, Црколези и Осојане.

Он напомиње да су дјеца пуна утисака од прошлогодишње посјете Прњавору и да су се пријавили у максималном броју који је био предвиђен да дође у ову општину.

„ Нашој дјеци је највише потребан осјећај слободе, имамо материјалне услове за живот, али недостаје та слобода. Овдје се осјећају као да су на своме, нема никакве разлике између дјеце, сви смо као једна велика породица. Пуно нам је срце“ , рекао је Стевић.

Он наглашава да се осјећа велика љубав домаћина према дјеци која код њих бораве и да дају све од себе да предвиђених седам дана боравка протекне у лијепом дружењу.

Ученица петог разреда ОШ „Милан Јакшић“ Сара Томашевић из Сувог Грла код Косовске Митровице истиче да на КиМ имају љубав родитеља и породице, али немају слободу као дјеца у Српској  да се сваки дан опуштено друже.

„У  Прњавору сам други пут, овдје имамо лијеп дочек . Прошле године сам била код друге породице и радујем се што ћу упознати нове другаре“ , каже Сара.

Породица Ђурђевић из Прњавора другу годину угостила је дванаестогодишњу Анђелу Коматовић из мјеста Исток.

„Потрудићемо се да и овај пут будемо добри домаћини. Анђела је била одушевљена што се може слободно кретати гдје год да одемо, била је срећна, задовољна, испуњена и драго нам је да је поново код нас.  Имамо три дјевојчице, а она нам је четврти члан породице “ , рекла је Неда Ђурђевић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш пожеливши добродошлицу малишанима са Космета подсјетио је да ова локална заједница осму годину учествује у пројекту „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

„Задовољство је што се велики број дјеце поново враћа у Прњавор у исте породице код којих су већ боравили, што говори о јаком пријатељству које је између њих већ створено, и жеља нам је да се тако настави и убудуће“ , рекао је Томаш.

Како је Срни потврђено у општини Прњавор од заједничких активности за мале госте са Космета у понедељак, 27. јуна  ће Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ извести представу „Тако то ми“. На Видовдан је предвиђен одлазак на свету литургију у Храм Светог Саве у насељу Слатина, а након тога посјета Ергели „Вучијак“ и Бањи Кулаши.

У сриједу, 29. јуна ће дјеца са КиМ дио дана провести у Бањалуци гдје ће их примити предсједник Владе Републике Српске, а након повратка у Прњавор биће организован ручак и дружење са начелником општине.

Дјеца са Косова и Метохије ће у наредних седам дана боравити код својих вршњака у још 12 локалних заједница у Републици Српској.

/крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ПРЊАВОР, 13. МАЈА  - Ученици и наставно особље Основне школе „Бранко Ћопић“ Прњавор низом креативних и забавних активности обиљежили  су Дан школе.Пригодан програм  у којем су учествовале све школске секције ...
Pročitaj
ОШ „Никола Тесла“ – СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ПРЊАВОР, 1. ЈУНА /СРНА/ -  У Основној школи „Никола Тесла“ у Прњавору културно – умјетничким програмом који су припремили ученици и наставници обиљежен је Дан ученичких постигнућа.Иако су дојаве о ...
Pročitaj
ЈОВАНА И КРИСТИНА СЕНИОРСКЕ ПРВАКИЊЕ
ПРЊАВОР, 26. ЈУНА  - Дванестогодишња Јована Радуловић, чланица Атлетског клуба /АК/ "Прњавор"направила је нови спортски подвиг освојивши прво мјесто у главној сениорској трци на 5.000 метара у Модричи. Тренер клуба ...
Pročitaj
ФАРМИ „ЈОКИЋ“  ИСПОРУЧЕНО 15 ЈУНИЦА ИЗ ЧЕШКЕ
ПРЊАВОР, 16. ЈУНА /СРНА/ -   Фарми „Јокић“ у Великој Илови код Прњавора данас је уручено 15 јуница поријеклом из Чешке, обезбјеђених путем Компензационог фонда Владе Републике Српске.У овом пројекту учествују ...
Pročitaj
НАЦРТОМ РЕБАЛАНСА БУЏЕТ УВЕЋАН ЗА 2,3 МИЛИОНА КМ
ПРЊАВОР, 14. ЈУНА  - На данашњој сједници Скупштине општине Прњавор усвојен је нацрт ребаланса којим је буџетски оквир општине Прњавор увећан за 2,3 милиона КМ или 8,31 одсто у односу ...
Pročitaj
НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ОШ „Никола Тесла“ – СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ЈОВАНА И КРИСТИНА СЕНИОРСКЕ ПРВАКИЊЕ
ФАРМИ „ЈОКИЋ“ ИСПОРУЧЕНО 15 ЈУНИЦА ИЗ ЧЕШКЕ
НАЦРТОМ РЕБАЛАНСА БУЏЕТ УВЕЋАН ЗА 2,3 МИЛИОНА КМ
Show Buttons
Hide Buttons