ПРЊАВОР УГОСТИО 35 МАЛИШАНА СА КОСМЕТА

ПРЊАВОР,25. ЈУНА /СРНА/ –  У Центру за културу Прњавор уприличен је дочек за 35 дјеце са Косова и Метохије који ће наредних седам дана боравити у породицама са подручја општине Прњавор.

У пратњи дјеце са КиМ допутовала су четири наставника. Александар Стевић рекао је новинарима да дјеца долазе из више енклава, односно из села Бање, Суво Грло, Црколези и Осојане.

Он напомиње да су дјеца пуна утисака од прошлогодишње посјете Прњавору и да су се пријавили у максималном броју који је био предвиђен да дође у ову општину.

„ Нашој дјеци је највише потребан осјећај слободе, имамо материјалне услове за живот, али недостаје та слобода. Овдје се осјећају као да су на своме, нема никакве разлике између дјеце, сви смо као једна велика породица. Пуно нам је срце“ , рекао је Стевић.

Он наглашава да се осјећа велика љубав домаћина према дјеци која код њих бораве и да дају све од себе да предвиђених седам дана боравка протекне у лијепом дружењу.

Ученица петог разреда ОШ „Милан Јакшић“ Сара Томашевић из Сувог Грла код Косовске Митровице истиче да на КиМ имају љубав родитеља и породице, али немају слободу као дјеца у Српској  да се сваки дан опуштено друже.

„У  Прњавору сам други пут, овдје имамо лијеп дочек . Прошле године сам била код друге породице и радујем се што ћу упознати нове другаре“ , каже Сара.

Породица Ђурђевић из Прњавора другу годину угостила је дванаестогодишњу Анђелу Коматовић из мјеста Исток.

„Потрудићемо се да и овај пут будемо добри домаћини. Анђела је била одушевљена што се може слободно кретати гдје год да одемо, била је срећна, задовољна, испуњена и драго нам је да је поново код нас.  Имамо три дјевојчице, а она нам је четврти члан породице “ , рекла је Неда Ђурђевић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш пожеливши добродошлицу малишанима са Космета подсјетио је да ова локална заједница осму годину учествује у пројекту „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

„Задовољство је што се велики број дјеце поново враћа у Прњавор у исте породице код којих су већ боравили, што говори о јаком пријатељству које је између њих већ створено, и жеља нам је да се тако настави и убудуће“ , рекао је Томаш.

Како је Срни потврђено у општини Прњавор од заједничких активности за мале госте са Космета у понедељак, 27. јуна  ће Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ извести представу „Тако то ми“. На Видовдан је предвиђен одлазак на свету литургију у Храм Светог Саве у насељу Слатина, а након тога посјета Ергели „Вучијак“ и Бањи Кулаши.

У сриједу, 29. јуна ће дјеца са КиМ дио дана провести у Бањалуци гдје ће их примити предсједник Владе Републике Српске, а након повратка у Прњавор биће организован ручак и дружење са начелником општине.

Дјеца са Косова и Метохије ће у наредних седам дана боравити код својих вршњака у још 12 локалних заједница у Републици Српској.

/крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ДО 20 . ЈУНА ПРИЈАВЕ ЗА НАЈУРЕЂЕНИЈЕ ДВОРИШТЕ
ПРЊАВОР, 4. ЈУНА   - Општина Прњавор и ове године организује избор најуређенијег дворишта, а право учешћа имају сва правна и физичка лица са подручја ове локалне заједнице.Такмичење је организовано у ...
Pročitaj
ИСУСОВО УСКРСНУЋЕ ЈЕДИНСТВЕН ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ
ПРЊАВОР, 17. АПРИЛА  - Исусово ускрснуће јединствен је догађај у историји, па је и прослава највећег празника посебна, рекао је жупник Владо Лукенда обраћајући се вјерницима на ускршњој миси ...
Pročitaj
ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ
ПРЊАВОР, 18.4.  - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Прњавору да ће Влада увијек бити партнер и на услузи локалним заједницама, али да резултати тог заједничког ...
Pročitaj
НЕМА ПОСКУПЉЕЊА ВОДЕ
ПРЊАВОР, 20. АПРИЛА   - Нема поскупљења воде за потрошаче на подручју општине Прњавор, рекао је у изјави новинарима предсједник Скупштине општине Жељко Симић након данашње сједнице на којој се ...
Pročitaj
ОШ „Никола Тесла“ – СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
ПРЊАВОР, 1. ЈУНА /СРНА/ -  У Основној школи „Никола Тесла“ у Прњавору културно – умјетничким програмом који су припремили ученици и наставници обиљежен је Дан ученичких постигнућа.Иако су дојаве о ...
Pročitaj
ДО 20 . ЈУНА ПРИЈАВЕ ЗА НАЈУРЕЂЕНИЈЕ ДВОРИШТЕ
ИСУСОВО УСКРСНУЋЕ ЈЕДИНСТВЕН ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ
ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ
НЕМА ПОСКУПЉЕЊА ВОДЕ
ОШ „Никола Тесла“ – СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ДАН ШКОЛЕ
Show Buttons
Hide Buttons