ПРЊАВОР УГОСТИО 35 МАЛИШАНА СА КОСМЕТА

ПРЊАВОР,25. ЈУНА /СРНА/ –  У Центру за културу Прњавор уприличен је дочек за 35 дјеце са Косова и Метохије који ће наредних седам дана боравити у породицама са подручја општине Прњавор.

У пратњи дјеце са КиМ допутовала су четири наставника. Александар Стевић рекао је новинарима да дјеца долазе из више енклава, односно из села Бање, Суво Грло, Црколези и Осојане.

Он напомиње да су дјеца пуна утисака од прошлогодишње посјете Прњавору и да су се пријавили у максималном броју који је био предвиђен да дође у ову општину.

„ Нашој дјеци је највише потребан осјећај слободе, имамо материјалне услове за живот, али недостаје та слобода. Овдје се осјећају као да су на своме, нема никакве разлике између дјеце, сви смо као једна велика породица. Пуно нам је срце“ , рекао је Стевић.

Он наглашава да се осјећа велика љубав домаћина према дјеци која код њих бораве и да дају све од себе да предвиђених седам дана боравка протекне у лијепом дружењу.

Ученица петог разреда ОШ „Милан Јакшић“ Сара Томашевић из Сувог Грла код Косовске Митровице истиче да на КиМ имају љубав родитеља и породице, али немају слободу као дјеца у Српској  да се сваки дан опуштено друже.

„У  Прњавору сам други пут, овдје имамо лијеп дочек . Прошле године сам била код друге породице и радујем се што ћу упознати нове другаре“ , каже Сара.

Породица Ђурђевић из Прњавора другу годину угостила је дванаестогодишњу Анђелу Коматовић из мјеста Исток.

„Потрудићемо се да и овај пут будемо добри домаћини. Анђела је била одушевљена што се може слободно кретати гдје год да одемо, била је срећна, задовољна, испуњена и драго нам је да је поново код нас.  Имамо три дјевојчице, а она нам је четврти члан породице “ , рекла је Неда Ђурђевић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш пожеливши добродошлицу малишанима са Космета подсјетио је да ова локална заједница осму годину учествује у пројекту „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

„Задовољство је што се велики број дјеце поново враћа у Прњавор у исте породице код којих су већ боравили, што говори о јаком пријатељству које је између њих већ створено, и жеља нам је да се тако настави и убудуће“ , рекао је Томаш.

Како је Срни потврђено у општини Прњавор од заједничких активности за мале госте са Космета у понедељак, 27. јуна  ће Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ извести представу „Тако то ми“. На Видовдан је предвиђен одлазак на свету литургију у Храм Светог Саве у насељу Слатина, а након тога посјета Ергели „Вучијак“ и Бањи Кулаши.

У сриједу, 29. јуна ће дјеца са КиМ дио дана провести у Бањалуци гдје ће их примити предсједник Владе Републике Српске, а након повратка у Прњавор биће организован ручак и дружење са начелником општине.

Дјеца са Косова и Метохије ће у наредних седам дана боравити код својих вршњака у још 12 локалних заједница у Републици Српској.

/крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ТЕКВОНДО: БХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТРЕНИНГУ У ПРЊАВОРУ
ПРЊАВОР, 16. АПРИЛА   -  Теквондо савез Републике Српске /ТС РС/ домаћин је завршних припрема бх репрезентације за предстојеће Европско првенство, а данашњи тренинг одржан је у Спортској дворани  у ...
Pročitaj
ПРАЗНИК ЉУБАВИ И ПРАШТАЊА
ПРЊАВОР, 24. АПРИЛА   - Светим литургијама којима је присуствовао велики број вјерника у православним храмовима на подручју општине Прњавор почело је обиљежавање највећег хришћанског празника -Васкрса.Протојереј ставрофор Душко Дринић каже ...
Pročitaj
ФАРМИ „ЈОКИЋ“  ИСПОРУЧЕНО 15 ЈУНИЦА ИЗ ЧЕШКЕ
ПРЊАВОР, 16. ЈУНА /СРНА/ -   Фарми „Јокић“ у Великој Илови код Прњавора данас је уручено 15 јуница поријеклом из Чешке, обезбјеђених путем Компензационог фонда Владе Републике Српске.У овом пројекту учествују ...
Pročitaj
ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ
ПРЊАВОР, 18.4.  - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас у Прњавору да ће Влада увијек бити партнер и на услузи локалним заједницама, али да резултати тог заједничког ...
Pročitaj
ОКУПЉАЊЕ ПРВОГ БАТАЉОНА НАКОН 30 ГОДИНА
ПРЊАВОР, 16. ОКТОБРА   - Поводом 30 година од мобилизације и формирања Првог батаљона Лаке пјешадијске бригаде /ЛПБ/ Прњавор некадашњи борци окупили су се данас код Споменика јунацима града гдје је ...
Pročitaj
ТЕКВОНДО: БХ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТРЕНИНГУ У ПРЊАВОРУ
ПРАЗНИК ЉУБАВИ И ПРАШТАЊА
ФАРМИ „ЈОКИЋ“ ИСПОРУЧЕНО 15 ЈУНИЦА ИЗ ЧЕШКЕ
ВЛАДА СРПСКЕ ПАРТНЕР ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА У СРПСКОЈ
ОКУПЉАЊЕ ПРВОГ БАТАЉОНА НАКОН 30 ГОДИНА
Show Buttons
Hide Buttons