ПРЊАВОР УГОСТИО 35 МАЛИШАНА СА КОСМЕТА

ПРЊАВОР,25. ЈУНА /СРНА/ –  У Центру за културу Прњавор уприличен је дочек за 35 дјеце са Косова и Метохије који ће наредних седам дана боравити у породицама са подручја општине Прњавор.

У пратњи дјеце са КиМ допутовала су четири наставника. Александар Стевић рекао је новинарима да дјеца долазе из више енклава, односно из села Бање, Суво Грло, Црколези и Осојане.

Он напомиње да су дјеца пуна утисака од прошлогодишње посјете Прњавору и да су се пријавили у максималном броју који је био предвиђен да дође у ову општину.

„ Нашој дјеци је највише потребан осјећај слободе, имамо материјалне услове за живот, али недостаје та слобода. Овдје се осјећају као да су на своме, нема никакве разлике између дјеце, сви смо као једна велика породица. Пуно нам је срце“ , рекао је Стевић.

Он наглашава да се осјећа велика љубав домаћина према дјеци која код њих бораве и да дају све од себе да предвиђених седам дана боравка протекне у лијепом дружењу.

Ученица петог разреда ОШ „Милан Јакшић“ Сара Томашевић из Сувог Грла код Косовске Митровице истиче да на КиМ имају љубав родитеља и породице, али немају слободу као дјеца у Српској  да се сваки дан опуштено друже.

„У  Прњавору сам други пут, овдје имамо лијеп дочек . Прошле године сам била код друге породице и радујем се што ћу упознати нове другаре“ , каже Сара.

Породица Ђурђевић из Прњавора другу годину угостила је дванаестогодишњу Анђелу Коматовић из мјеста Исток.

„Потрудићемо се да и овај пут будемо добри домаћини. Анђела је била одушевљена што се може слободно кретати гдје год да одемо, била је срећна, задовољна, испуњена и драго нам је да је поново код нас.  Имамо три дјевојчице, а она нам је четврти члан породице “ , рекла је Неда Ђурђевић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш пожеливши добродошлицу малишанима са Космета подсјетио је да ова локална заједница осму годину учествује у пројекту „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

„Задовољство је што се велики број дјеце поново враћа у Прњавор у исте породице код којих су већ боравили, што говори о јаком пријатељству које је између њих већ створено, и жеља нам је да се тако настави и убудуће“ , рекао је Томаш.

Како је Срни потврђено у општини Прњавор од заједничких активности за мале госте са Космета у понедељак, 27. јуна  ће Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ извести представу „Тако то ми“. На Видовдан је предвиђен одлазак на свету литургију у Храм Светог Саве у насељу Слатина, а након тога посјета Ергели „Вучијак“ и Бањи Кулаши.

У сриједу, 29. јуна ће дјеца са КиМ дио дана провести у Бањалуци гдје ће их примити предсједник Владе Републике Српске, а након повратка у Прњавор биће организован ручак и дружење са начелником општине.

Дјеца са Косова и Метохије ће у наредних седам дана боравити код својих вршњака у још 12 локалних заједница у Републици Српској.

/крај/тс/фото

 
PROČITAJTE JOŠ
ПРИРЕДБЕ  ДОБРОДОШЛИЦЕ ПРВАЧИЋИМА
ПРЊАВОР, 8. ЈУНА /СРНА/ - Ученици првих разреда двије градске основне школе,  „Бранко Ћопић“ и „Никола Тесла“ ,  извели су данас пригодане приредбе добродошлице ученицима који од септембра по први ...
Pročitaj
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ СЕЛУ
ПРЊАВОР, 20. ЈУЛА   -  Чланови Православне радионице „Наша будућност“ која уназад три године дјелује при Храму у Великој Илови на Смедереву данас су почели са снимањем спота за пјесму коју ...
Pročitaj
ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ПРЊАВОРА
ПРЊАВОР, 10. ЈУЛА /СРНА/ - У Прњавору је данас полагањем вијенаца  код спомен-бисти народних хероја, споменика јунацима града и код спомен-обиљежја погинулим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора обиљежено 79 година ...
Pročitaj
„ВИДОВДАНСКА ОЛИМПИЈАДА“ У КУЛАШИМА ОКУПИЛА 16 ЕКИПА
ПРЊАВОР, 26. ЈУНА  - Општинска Борачка организација Прњавор домаћин је 24. Видовданске олимпијаде „Кулаши 2022“ на којој учествује 16 екипа.Предсједник Мјесне Борачке организације Поповићи - Кулаши Радослав Петровић одзив је ...
Pročitaj
МОЛИТВЕНО СЕ ОБИЉЕЖАВА НАЈТУЖНИЈИ ДАН У ГОДИНИ
ПРЊАВОР, 22. АПРИЛА    - Велики петак, најтужнији дан у години, молитвено се обиљежава у свим православним храмовима на подручју општине Прњавор.У Храму Светог великомученика Георгија вечерње богослужење уз изношење ...
Pročitaj
ПРИРЕДБЕ ДОБРОДОШЛИЦЕ ПРВАЧИЋИМА
МЛАДИ ПРАВОСЛАВЦИ ИЗ ИЛОВЕ СНИМАЈУ ПЈЕСМУ О СВОМ
ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ПРЊАВОРА
„ВИДОВДАНСКА ОЛИМПИЈАДА“ У КУЛАШИМА ОКУПИЛА 16 ЕКИПА
МОЛИТВЕНО СЕ ОБИЉЕЖАВА НАЈТУЖНИЈИ ДАН У ГОДИНИ
Show Buttons
Hide Buttons